Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Na razie czekam na umowę i specyfikację, jak dostanę te rzeczy pewnie podejmę decyzje. Zakładam, że mam wpływ na składniki bo to moje pieniądze.

Ja mając 1 inwerter 2 kW musiałem kupić drugi nie większy, jak 3 kW. Mam przyłącze 1-fazowe i moc przyłączeniową 5 kW. Padło na Aurorę, bo sprzedawca był z mojego województwa, a i cena mi odpowiadała. Wiadomo, każda sroka swój ogonek chwali, a tym bardziej, jak sprzedaje.

Ze specyfikacji w internecie też nie wszystko idzie wyczytać. Aurora ma wszystko, czego potrzebuję, stąd ją chwalę.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mając 1 inwerter 2 kW musiałem kupić drugi nie większy, jak 3 kW. Mam przyłącze 1-fazowe i moc przyłączeniową 5 kW.

Jeśli instalacja 2 kW się sprawdzi i spełni pokładane w niej nadzieje to zawsze mogę dołożyć następne 4 kW aby pokryć swoje potrzeby w 100%. Zakładam, że będę miał w przyszłości motywację w postaci dofinansowania i podwyżek cen prądu w taryfach G po wyborach.

Jeśli instalacja 2 kW się sprawdzi i spełni pokładane w niej nadzieje to zawsze mogę dołożyć następne 4 kW aby pokryć swoje potrzeby w 100%. Zakładam, że będę miał w przyszłości motywację w postaci dofinansowania i podwyżek cen prądu w taryfach G po wyborach.

Rozumowanie jak najbardziej poprawne.

Teraz zapoznałem się z parametrami falownika delta rpi h3.

Porównując go z Aurora 3.0 to chyba Aurora ma więcej zalet.

Aurora - 2 wiejścia MPPT, a delta rpi h3 1 wejście MPPT, przy czym Aurora może "przyjąć" 2 kW na jednym wejściu,

Aurora niższe napięcie startowe w stosunku do delta rpi h3

Aurora (model S ) posiada wyłącznik po stronie DC, a delta rpi h3 nie ma,

Zakres pracy przy napięciu po stronie DC w Aurorze jest bardziej optymalny dla 2 kW w panelach, niż dla delta rpi h3 (8 paneli to około 240 V prądu stałego, a dla delta rpi h3 optymalne wynosia 350 V ),

Cena: Aurora = 1600 zł, delta rpi h3 = 3600 zł. Za wygospodarowane 2000 zł można kupić 4 panele o łącznej mocy 1 kW.

Jeszcze atrakcyjniejsza wydaje się Aurora 3,6 kW. Jest droższa o około 400 zł. od Aurora 3,0.

Te liczby, to niby ile lat zwraca się wg anonimowych ekspertów PV?

URE twierdzi, że Łączna zmiana rachunku w grupie G12 przy średnim zużyciu 3388 kWh wynosi od -2,5% do

0,25%. Wiec twierdzenie, że ceny wzrosły są co najmniej ćwierćprawdą. Do tego potem wprowadzono g12as.

Dostałem dziś ofertę :

INSTALACJA FOTOWOLTAICZNA O MOCY 2,16kWp

Panel fotowoltaiczny AGROM 270Wp/ moduł polikrystaliczny 8 szt

Wyłącznik 2-bieg, 12 A DC PKZ-SOL12 2 szt

Zabezpieczenie przepięciowe LEUTRON PowerPro PV 800 T1+T2 2 szt

Inwerter 1fazowy DELTA RPI H2.5 Flex 1ph 1 szt

Okablowanie

Szyna montażowa do konstrukcji na dach płaski

Montaż instalacji

Uruchomienie instalacji

CENA - 10 500zł

Wychodzi, że 1 kWp wyjdzie 4861 zł, zastanawiałem się jeszcze nad ofertą IKEA tam 1 kWp to 4709 zł plus dodatek za stelaż dla dachu płaskiego. IKEA wyjdzie trochę drożej ale tanie kredytowanie jest w pakiecie.

ja dostałem wycenę na 16kw za 60 tys. masakra przecież to się zwróci po 20 latach taka instalacja jest bez sensu jeżeli nie zwróci się maks w 7 lat

Dobra oferta o ile ktoś potrzebuje 16kW. Bo jak ktoś kupuje na tzw. "pałę" a roczne zużycie ma na poziomie 4000kWh to może nie zwrócić się nigdy.

Dobra oferta o ile ktoś potrzebuje 16kW. Bo jak ktoś kupuje na tzw. "pałę" a roczne zużycie ma na poziomie 4000kWh to może nie zwrócić się nigdy.

Niech tylko trochę ceny za energię podskoczą i zaraz będzie inna rozmowa...

Jeśli ktoś kupuje V dla opłacalności, to niech pokrywa koszt energii w drogiej taryfie, jeśli ktoś ma wolne środki to niech mimo wszystko nie kupuje więcej PV niż ma zużycia energii bo to bez sensu.

czy ktoś mający panele PV ma innego dostawcę prądu niż ten przypisany do niego?

Jak to wygląda w praktyce? Aktualnie(do końca roku) mam innego dostawcę(nie mam umowy kompleksowej), myślę intensywnie nad PV, ale nie wiem czy to nie będzie problemem przy ewentualnym rozliczaniu. Wiem już, że niektórzy dostawcy energii nie umożliwiają rozliczania energii z PV...

właśnie o to mi chodziło, dziękl

czyli sprawa przesądzona, wracam do Tauronu...

Z Tauronem to trzeba zawrzeć Umowę Kompleksową od razu na 12 miesięcy. Chodzi o to, że przesyłają komplet papierów, z których nie wynika, że będą rozliczać energię wprowadzoną do sieci po 365 dniach od pierwszego oddania energii z PV.

Ja wymieniam z nimi pisma dotyczące rozliczenia, gdyż otrzymałem już 2 faktury i jak na razie jestem "w plecy" kilkaset złotych.

Kumplowi też proponowali że będą mu wysyłali FV prognozowane po 100 PLN miesięcznie. Powiedziałem że ma im powiedzieć że zgodnie z umową kompleksową rozliczamy się po 12 miesiącach na podstawie licznika on line a nie prognozy i wszystko w temacie. Później zgodził się na prognozę 5 PLN/miesięcznie.

Kumplowi też proponowali że będą mu wysyłali FV prognozowane po 100 PLN miesięcznie. Powiedziałem że ma im powiedzieć że zgodnie z umową kompleksową rozliczamy się po 12 miesiącach na podstawie licznika on line a nie prognozy i wszystko w temacie. Później zgodził się na prognozę 5 PLN/miesięcznie.

W Tauronie nie rozliczają po 365 dniach od pierwszego wprowadzenia do sieci. Znaleźli w Ustawie OZE dwuznaczny zapis z którego skwapliwie skorzystali. Chodzi o to, że jak Tauron dokona odczytu w dniu xyz i wystawi fakturę, to "resetuje" nadwyżki energii wprowadzonej do sieci, mimo, że jeszcze nie minęło 365 dni i zaczyna liczyć tak, jak by jeszcze instalacja nic nie wyprodukowała. Więc dlatego im więcej osób będzie wiedziało (bo trudno się doszukać w Umowie Kompleksowej, że przyjęli takie zasady ) że tak to robią, to podpisując umowę z odczytem 12 miesięcznym Prosumenci mogą stracić jedynie przy pierwszym odczycie.

Osobną sprawą jest rozliczenie "proporcjonalne" oddanej energii do sieci. Tu prawie każdy straci.

To jest odpowiedź, którą otrzymałem dzisiaj na moją reklamację:

"dla prosumentów, którzy zostali zakwalifikowani do dwustrefowych grup taryfowych, w TAURON Sprzedaż został przyjęty najbardziej optymalny model rozliczania energii elektrycznej, który jest zgodny z zapisami ustawy OZE.

Model ten zakłada, że przy układach wielostrefowych, ilość energii pobranej i energii wprowadzonej do sieci nie zostaje porównywana w poszczególnych strefach, a w całości tj. ilość kWh energii pobranej wobec wprowadzonej jest bilansowana dla całego okresu rozliczeniowego.

Tylko w przypadku, gdy suma ilości energii elektrycznej pobranej przez prosumenta z sieci Operatora Systemu Dystrybucyjnego jest większa niż suma ilości energii elektrycznej wprowadzonej z uwzględnieniem stosunku ilościowego 1 do 07 lub 1 do 08, to rozliczenie „nadwyżki" ilości energii pobranej (mając na uwadze bilans energii pobranej i wprowadzonej), uwzględnia strefowe ceny sprzedaży.

Wolumen „nadwyżki" ilości energii pobranej dzielony jest wtedy proporcjonalnie do zużycia strefowego energii pobranej, które to zużycie wynika ze wskazań układu pomiarowo-rozliczeniowego w danym okresie rozliczeniowym.

Takie podejście umożliwia wykorzystanie przez Klienta wyprodukowanej w mikroinstalacji i wprowadzonej do sieci energii elektrycznej na swoje potrzeby, niezależnie od pory dnia, w której energia ta została wyprodukowana (rozliczanie energii elektrycznej z tzw. „magazynu").

W rzeczywistości energia wprowadzona do sieci może zostać przez prosumenta pobrana w różnych porach dnia tj. np. energia wprowadzona do sieci w dzień może być wykorzystana do pokrycia poboru w nocy lub wprowadzona w okresie letnim – a wykorzystana w okresie zimowym. "

Edytowane przez vr5

Witam.. W/g mnie w Tauronie tez nie ma bilansowania miedzyfazowego w czasie rzeczywistym.Cos tam odliczają po pół roku,ale od wszystkiego potrącają 20% Takie rozliczanie wymusza na części prosumentów przełączanie większości odbiorników na jedną fazę,co tez nie jest dobrym rozwiązaniem.Jak zmusić Tauron do bilansowania międzyfazowego.????

Witam.. Jak zmusić Tauron do bilansowania międzyfazowego.????

Na to pytanie to Ci nie odpowiem, bo mam 1 fazę, ale sprawdź, czy nie rozliczają proporcjonalnie (jeśli masz 2 taryfy). Bo dla mniejszej PV, tak zaprojektowanej by pokryć 100 % taryfy dziennej Tauron rozliczy – Przykład:

a) bez PV roczne zużycie roczne

dzienna 1600 kWh

nocna 2400 + 100 kWh

Masz PV, z której do sieci Wprowadziłeś 2000 kWh w dziennej oraz w godzinach od 13 do 15-tej skonsumowałeś te 100 kWh bezpośrednio z inwertera.

Cieszysz się, że zapłacisz tylko za 2400 kWh nocnej, bo 2000x0.8 = 1600 kWh.

Atu nie : na rachunku będzie:

dzienna 1600-533 = 1067 kWh

nocna 2400 – 1067 = 1333 kWh

To dla Twego dobra wg Taurona! "najbardziej optymalny model rozliczania energii elektrycznej"

Edytowane przez vr5

Witam.. W/g mnie w Tauronie tez nie ma bilansowania miedzyfazowego w czasie rzeczywistym.Cos tam odliczają po pół roku,ale od wszystkiego potrącają 20% Takie rozliczanie wymusza na części prosumentów przełączanie większości odbiorników na jedną fazę,co tez nie jest dobrym rozwiązaniem.Jak zmusić Tauron do bilansowania międzyfazowego.????

o bilansowaniu

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3312676.html

możesz też poczytać o energii biernej https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3241406.html oraz o zmianach jakie szykują https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3434392.html na wszystkim robią prosumentów w konia i nikt nie jest w stanie im podskoczyć .