Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czemu? Też mam kompleksową. Z Fortum.

nie wiem czy czegoś nie pokręcę, ale musisz mieć umowę kompleksową z firmą która jest twoim dystrybutorem

teoretycznie Fortum lub każda inna firma sprzedająca energię, mogłaby bilansować uzyski z PV, ale dziwnym zbiegiem okoliczności, żadna tego nie robi (pytałem w kilku) Fortum proponowało mi, żebym podpisał z nimi nową umowę, a jak już będę mieć PV, to wtedy od ręki rozwiążą ze mną umowę...

Witam!

Właśnie wypełniam Zgłoszenie Przyłączenia do Sieci Elektroenergetycznej Mikroinstalacji dla znajomego, który jest w PGE Dystrybucja S.A.

Otóż u tego operatora w p. 3.3 podaje się informację o mocy PV określając liczbę paneli, ich moc oraz łączną moc "jednostek wytwórczych".

Ta informacja pewnie będzie istotna do ustalenia współczynnika 0,8 lub 0,7 odzysku z "magazynu" wprowadzonej energii.

Jeden z Kolegów kiedyś sygnalizował ten problem. Nie wierzyłem, gdyż moim zdaniem to inwerter jest odpowiedzialny za maksymalną moc oddawaną do sieci, a nie rodzaj paneli.

W każdym razie u mojego Operatora moc inwerterów się liczy do ustalenia ww współczynników.

Jak uważacie czy 5200 za 1 kw przy optymalizatorach mocy Solar edge i ich falowniku to dobra cena???

Przy normalnym zestawie różnica wynosi w ofercie 10 k zł, bo na zwykły zestaw dostałem ofertę za 3750 zł i na Froniusie

Jeżeli masz duże zacienienia, to jest to sposób na wyjście z sytuacji.

Niestety każdy woli sobie osobiście paluchy poparzyć zamiast uwierzyć na słowo że garnek jest gorący. :D

Logicznie rzecz ujmując to PGE ma rację bo co z tego że inwerter jest 10kW jeśli do niego podłączono 7kWp paneli.

ja mam inwerter 6 , paneli 6 ,a w zgłoszeniu gość wpisał 5 czy 5,3 moc instalacji , jak pytałem dlaczego to skwitował ,że tyle zrobi instalacja w rok i już . Enea.

Niestety każdy woli sobie osobiście paluchy poparzyć zamiast uwierzyć na słowo że garnek jest gorący. :D

Logicznie rzecz ujmując to PGE ma rację bo co z tego że inwerter jest 10kW jeśli do niego podłączono 7kWp paneli.

Panele z czasem tracą moc. Po 10 latach około 10 %. Inwerter jeśli ma 10 kW, to ma... Dane inwertera są widoczne (tabliczka znamionowa), a paneli tylko wtedy, gdy są ustawione na glebie.

Panele mogą wyprodukować raz więcej, raz mniej prądu (zachmurzenie, zacienienie, cieplej, zimniej itp.).

@6591 O to chodzi, że moc zestawu PV nie może być wyższa od mocy przyłączeniowej. Jeśli mamy wspomnianą moc przyłączeniową 10 kW, to instalacja nie może być większa. Ujmując to prościej - jak przewymiarujemy, to może wywalić korki.

Jeśli damy inwerter 10 kW, a paneli na dachu W-Z na każdej połaci po 6 kW (czyli łącznie 12 kW), a nawet więcej, to korków nie wywali oraz puści do sieci najwyżej 10 kW. Więc o maksymalnej mocy instalacji PV decyduje tylko inwerter.

@6591 W moim przypadku moc przyłączeniowa to 5 kW. Jest ona całkowicie wystarczająca na moje potrzeby. Wywaliło mi w listopadzie 2017 zabezpieczenie różnicowe, gdyż przy robieniu podłączenia do klimatyzacji dotkneło PE do N. Chodzi o to, że mimo inwerterów o łącznej mocy 5 kW paneli było zgłoszonych więcej (chyba 6,8 Kw). Gdyby iść rozumowaniem PGE to trzeba by wymienić przyłącze na większe.

Bez sensu!

Tego to nie jestem pewien.

W ustawie jest zapis że jak moc PV jest nie większa niż moc zamówiona to ZE nie może odmówić przyłączenia mikroinstalacji.

Nie ma tam nic że musi odmówić jeśli jest moc PV jest większa.

U mnie tak było, że miałem w maju 2017 r. zgłoszoną instalację PV, ale moc inwerterów była trochę wyższa od mocy przyłączeniowej. Miałem do wybory zwiększyć moc przyłączeniową (w moim przypadku to łącze 3-fazowe), lub wymienić inwertery. Zainstalowałem 2 inwertery o łącznej mocy 5 kW (oczywiście inwertery z certyfikatami). I wymieniono licznik na dwustronny. To trochę trwało - do 02.08.2017 r.

Ciekawe czy u mnie też by odmówili.

Jestem na końcu linii i w słoneczne weekendy napięcie sieci spada mi poniżej 190V (dzisiaj miałem przez kilka minut 182V) co sugeruje za małą podaż energii.

Powinni się tylko ucieszyć że ktoś im te braki uzupełnia.

Oni są od sprzedaży, a nie od przyjmowania energii od Ciebie. Cieszą się, jeśli Ty kupujesz. To co że spada napięcie? Nie wiem, jak jest z licznikami elektronicznymi, ale jeśli chodzi o te analogowe kiedyś robiono badania. W liczniku jest cewka napięciowa z rdzeniem nasyconym. Cokolwiek by to oznaczało, to ona "wie", że w sieci jest 230 V. Jeśli jest za niskie napięcie, to licznik zawyża zużycie. Jeśli jest za wysokie, to zaniża. A że rzadko jest za wysokie to "jest dobrze".

Jeśli w sieci będzie napięcie 182 V, to jest mała szansa, że inwerter się załączy. Większość inwerterów ma też ograniczenie dla napięcia wyższego. Np mój SolarMax wyłącza się gdy napięcie podskoczy powyżej 264 V. Czyli jeśli jesteś na końcu linii, to przy produkcji na inwerterze może się pojawiać wyższe napięcie. oby nie powyżej progu wyłączania.

Otrzymałem dziś wycenę, panele i inwerter są w tym przypadku dużo lepszej jakości, koszt 1 kWp to 5300 zł, jeśli dołożę jeszcze 2 panele to spadnie poniżej 5 tyś. Widać w tej instalacji jakieś słabe punkty, chodzi mi o komponenty.

L.p. Indeks Nazwa Ilość

1 XFS_PB038.1 1 kW PB038 mocowanie, dach płaski, balastowy 35st. Poziom, KLIK 3

2 XFS_K002.7 Klemy środkowe KLIK na panel 30 - 35mm 6 kpl CZARNE 3

3 XFS_K002.6 Klemy końcowe regulowane KLIK na panel 30 - 42mm 4 kpl

CZARNE

2

L.p. Indeks Nazwa Ilość

4 XPF_SM071 Szyna montażowa ryflowana SM-30x50/2080 AL KLIK 4

5 XPF_SM075 Szyna montażowa ryflowana SM-30x50/3500 AL KLIK 8

6 32-03-01.0039 MODUŁ PV Q.CELLS Q.PLUS BFR 4.1.0 285 POLY BLACK 10

7 32-01.0022 Konektor MC4 Multi-Contact 2

8 Y_PD0001 Podkładka uziemiająca pod panel fotowoltaiczny 9

9 Y_ZU0001 Zacisk uziemniający ZU-01AL 2

10 32-01-05.0095 Ogranicznik przepięć AC Jean Mueller Typ 2, DS44-230, 80/160kA

4p

1

11 32-01-05.0063 Podstawa bezpiecznikowa Jean Muller 10X38 Z10-TL2/DC1000V/E 1

12 32-01-05.0064 Wkładka topikowa cylindryczna Jean Muller DC gPV 10x38 12A 2

13 32-01-05.0079 Ogranicznik przepięć DC CITEL Typ 1+2 DS50VGPV-1000G/10KT1 1

14 32-02-02.0074 INWERTER FALOWNIK FRONIUS SYMO 3.0-3-M 1

15 - Montaż 1

16 - Uziemienie, rurki elektryczne, kołki itp 1

SUMA (BRUTTO) : 15 089,59 zł

Edytowane przez PaRa

Panele ok, inwerter super, cena..... Cóż mało mocy więc koszt większy, ja za mono full black i Fronius płacę poniżej 4500 zł za 1kWp ale instalacja sporo większa.....juz bym miał na dachu gdyby nie Tauron, najpierw 2 tygodnie nie upomnieli się że 1 drukuczku brakuje a teraz umowa idzie 10 dni pocztą i nikt nie wie gdzie jest.....

dlaczego żadna wycena nie ma wyszczególnionych cen na panele, kable, zestaw montażowy, zabezpieczenia i tę cholerną robociznę. Mam wrażenie, że ktoś kogoś chce nabić w butelkę, lub naciągnąć. Jest wiele firm sprzedających panele i można wziąć towar od nich a z innej montaż. Ale żeby negocjować trzeba znać ceny których nie mam na wycenie mimo mojej wyraźnej prośby.:cool:

dlaczego żadna wycena nie ma wyszczególnionych cen na panele, kable, zestaw montażowy, zabezpieczenia i tę cholerną robociznę. Mam wrażenie, że ktoś kogoś chce nabić w butelkę, lub naciągnąć. Jest wiele firm sprzedających panele i można wziąć towar od nich a z innej montaż. Ale żeby negocjować trzeba znać ceny których nie mam na wycenie mimo mojej wyraźnej prośby.:cool:

Próbowałeś tak kiedyś robić? Od jednego gościa brać towar od innego robociznę? Pomyśl chwilę, albo załóż firmę =, zrób kilka wycen opierając się o ceny jakie masz, podziałaj z dwa lata a potem wróć i podziel się tym, czego się dowiedziałeś.

Chcesz mieć dobrze, tanio i szybko i dusisz marżę wykonawcy, a jeszcze się obrażasz, że nie pokaże na czym ile zarabia. Najlepiej żeby Ci przesłał księgę przychodów/rozchodów żebyś od jutra mógł jego firmę zastąpić. Nie akceptujesz ceny, szukaj taniej gdzie indziej, a jak już znajdziesz tą najtańszą to nie jęcz, że coś poszło nie tak albo do Ciebie dojechać nie mogą.

Czy ja coś napisałem że wyrzucano je na śmieci?

Napisałem tylko że po zmianie napięcia szybko je wymieniano.

Wymieniano a w zasadzie zdejmowano z sieci do powtórnej legalizacji tylko te liczniki indukcyjne które nie były legalizowane na napięciu 230V, pozostałe nie były wymieniane.

No wlaśnie. Przecież to napisałem.

Czy Ty sugerujesz że liczniki legalizowane na 230V były instalowane jeszcze zanim zmieniono napięcie z 220V na 230V?

Nie instalowano a leglizowano, były dostawy nowych liczników które były juz legalizowane na napięcie 230V, które zakładano na siec po zmianie napięcia, poza tym legalizowano liczniki ktore zdjeto z sieci a którym skonczyła sie legalizacja i tez czekały na swoj czas w magazynie. Oczywiscie był okres przejsciowy, bo przeciez nie da sie wymienic milinów liczników w jednym czasie. Mogło sie zdarzyc ze zostały zainstalowane liczniki legalizowane na 230 V w czasie gdy napiecie w sieci było 220V, bład jednak nie przekraczał błedów wynikających z klasy licznika bo w wiekszosci były to liczniki 220V legalizowane na 230V bez zmian w konstrukcji licznika.