Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Czy warto w instalacji z falownikiem 3 kW warto dać np. 11, 12 paneli 285 W ? Myślałem o lekkim przewymiarowaniu paneli do 11x285 = 3,14 lub nawet 12 x 285 = 3,42. Podobno taki układ nie ma sensu przy idealnych warunkach bo falownik ograniczy moc do 3 kW ale z drugiej strony takie idealne warunki nie występują często i wtedy produkcja przy np. zachmurzeniu będzie lepsza. W internecie znalazłem różne opinie na temat doboru falownika, jakie macie doświadczenia ?

Falownik 3F 5kW panele 22szt po 260W Do 15% można przewymiarować

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam jeszcze pytanie dotyczące ustawienia paneli, widzę że część ma ustawione je na południe a część podzielone na wschód i zachód. Która opcja ma więcej zalet : południe i większa produkcja w krotkim czasie czy podział W-Z i mniejsza produkcja ale przez dłuższy czas. Jakie jest zdanie praktyków ?

Mam jeszcze pytanie dotyczące ustawienia paneli, widzę że część ma ustawione je na południe a część podzielone na wschód i zachód. Która opcja ma więcej zalet : południe i większa produkcja w krotkim czasie czy podział W-Z i mniejsza produkcja ale przez dłuższy czas. Jakie jest zdanie praktyków ?

Rozumiem że masz w planach zmianę orientacji dachu wybudowanego domu? W takim razie powinieneś dach skierować na północ: panele nie będą grzały się od słońca i ich sprawność będzie wyższa niż tych narażonych na palące słońce, statystyki z większości dni będą bardzo zbliżone i wykres będzie praktycznie na tym samym poziomie.

Szach i Mat!

:lol: :lol: :lol:

2 Stringi o sporej mocy.

Jeden na wschód a drugi na zachód.

Suma = optimum uzysku.

Adam M.

Oj chyba jednak na południe wszystko da Ci większą łączną produkcje.

Rozbicie na wschód-zachód spowoduję wyłącznie że dzienny wykres produkcji będzie ciut bardziej płaski - będziesz miał ciut większa produkcje rano i wieczorem. Zależnie od komsumpcji własnej, może to mieć sens albo nie.

Oj chyba jednak na południe wszystko da Ci większą łączną produkcje.

Rozbicie na wschód-zachód spowoduję wyłącznie że dzienny wykres produkcji będzie ciut bardziej płaski - będziesz miał ciut większa produkcje rano i wieczorem. Zależnie od komsumpcji własnej, może to mieć sens albo nie.

Czytam właśnie o opcji W-Z i wychodzi, że minusem jest trochę ( 10% ) mniejsza produkcja a plusem większa auto konsumpcja, i w efekcie W-Z jest bardziej opłacalne finansowo. Ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach

Chcę delikatnie przewymiarować instalację 12 paneli 285 = 3,42 kW do falownika 3 kW

Mam dach płaski i duże pole manewru.

8ac8226c31ac9e4fmed.jpg

Najlepiej wszystkie panele na południe. Nawet mogą być w 2 rzędach (odległość między rzędami jakieś 3,5xH). Ale jak masz więcej kasy, to

na południe 1 string pod kątem 36 stopni, a na wschód i zachód pod kątem 45 stopni 2 stringi równolegle separowane diodami. W takim układzie W-Z może być spore przewymiarowanie paneli.

Te 3,5xH to było liczone. Już nie pamiętam, ale drugi rząd był chyba z 15 cm wyżej (prawie płaski dach).

Nie wiem ile zapłacisz za Froniusa , ale czy nie lepiej kupić tańsze trzy falowniki o łącznej większej mocy? Będziesz miał rezerwę., Bo jak wprowadzą nowe przepisy, to już się chyba się nie da.

Edytowane przez vr5

Ustawienie paneli w domowej instalacji nawet już teraz opłaci się dostosować do trybu życia domowników. Jak w domu w południe mało kto jest, to sensu w pakowanie się w instalację skierowaną na południe przy możliwości W +E nie ma. Idealne kąty pochylenia takich stringów różnią się od typowych na południe, mocy w panelach może wyjść więcej niż zalecane 20%

Teraz i potem zwiększona autokonsumcja, a potem prawdopodobnie kupno mniejszego magazynu energii.

Jak mikroinstalacje wygenerują za dużo w danym momencie, to podbiją napięcie i inwertery staną jeśli wcześniej OSD każe je wyłączyć.Już w tym roku były takie podrygi. Oni bdą próbować dalej to przepchnąć,

Albo jeszcze lepiej chwilowe ceny energii. Kto nie zmagazynuje, to zapłaci za oddanie do sieci :p

Ustawienie paneli w domowej instalacji nawet już teraz opłaci się dostosować do trybu życia domowników. Jak w domu w południe mało kto jest, to sensu w pakowanie się w instalację skierowaną na południe przy możliwości W +E nie ma. Idealne kąty pochylenia takich stringów różnią się od typowych na południe, mocy w panelach może wyjść więcej niż zalecane 20%

Teraz i potem zwiększona autokonsumcja, a potem prawdopodobnie kupno mniejszego magazynu energii.

Jak mikroinstalacje wygenerują za dużo w danym momencie, to podbiją napięcie i inwertery staną jeśli wcześniej OSD każe je wyłączyć.Już w tym roku były takie podrygi. Oni bdą próbować dalej to przepchnąć,

Albo jeszcze lepiej chwilowe ceny energii. Kto nie zmagazynuje, to zapłaci za oddanie do sieci :p

Totalny Pesymista

vr5;

mam rozumieć że to 3.5 x wysokość?

czy dla tych współrzędnych 50.354505 tez ten sam przelicznik?

To było liczone dla Sosnowca - Szerokość: 50°17′12″N (H to wysokość np w cm, a 3,5 to przemnożenie wysokości i wychodzi odległość następnego rzędu).

Edytowane przez vr5

Kto nie zmagazynuje, to zapłaci za oddanie do sieci :p

Chyba "Kto zmagazynuje, to zapłaci za oddanie do sieci". Już teraz płaci się haracz w postaci 20 albo 30 %. To bardzo dużo... Czas zwrotu inwestycji wydłuża się nie o 20, czy 30 %, ale jeszcze o współczynnik starzenia się układu PV.

Chyba "Kto zmagazynuje, to zapłaci za oddanie do sieci". Już teraz płaci się haracz w postaci 20 albo 30 %. To bardzo dużo...

Malo. Oplaci się postawić atrapę PV i ciagnąć do akumulatorow prad w taniej strefie i oddawać w drogiej. I to pomimo strat na ladowaniu i rozładowywaniu akumulatora. I tym sposobem możesz mieć 100% zużycia w taniej strefie.

Pomysł nie mój. W Kanadzie jeden spryciarz postawil wiatrak, bo "zielona" energia kosztowała krocie. Dziwne było tylko to, ze wiatrak kręcił się również przy braku wiatru.

Malo. Oplaci się postawić atrapę PV i ciagnąć do akumulatorow prad w taniej strefie i oddawać w drogiej. I to pomimo strat na ladowaniu i rozładowywaniu akumulatora. I tym sposobem możesz mieć 100% zużycia w taniej strefie.

Pomysł nie mój. W Kanadzie jeden spryciarz postawil wiatrak, bo "zielona" energia kosztowała krocie. Dziwne było tylko to, ze wiatrak kręcił się również przy braku wiatru.

U Niemców też czasem tak robią

Mam dach płaski i duże pole manewru.

8ac8226c31ac9e4fmed.jpg

Poobserwuj moce na liczniku podczas normalnego użytkowania domu. U mnie te wartości wahaja się pomiędzy 400-500W/h. Wtedy możesz ustalić ile paneli skierować na wschód i ile na zachód (reszta na południe) aby całkowicie bilansować energię elektryczną od świtu do zachodu słońca.

Ech, jaki piękny dach...

Moja propozycja na rysunku - więcej paneli na zachód niż na wschód ponieważ zwykle po południu jest spore zużycie.

No i koniecznie prosument.

Jeżeli przewymiarujesz instalację to nic się nie dzieje. Jest nawet lepiej bo zimą możesz sobie dogrzać prądem co chcesz - CWU, CO, pokoje grzejnikiem albo urządzać z żoną seanse filmowe światło-dźwięk co wieczór. ;).

8ac8226c31ac9e4f.jpg

Ech, jaki piękny dach...

Moja propozycja na rysunku - więcej paneli na zachód niż na wschód ponieważ zwykle po południu jest spore zużycie.

No i koniecznie prosument.

Jeżeli przewymiarujesz instalację to nic się nie dzieje. Jest nawet lepiej bo zimą możesz sobie dogrzać prądem co chcesz - CWU, CO, pokoje grzejnikiem albo urządzać z żoną seanse filmowe światło-dźwięk co wieczór. ;).

Miałem chwilę aby przemyśleć temat i doszedłem do następujących wniosków :

- panele ustawiam w kierunku południowym ze względu na maksymalne uzyski

- wybieram opcję 12 paneli Q.CELLS Q.PLUS BFR 4.1.0 285 - 3420 W przewymiarowanie o 14% w stosunku do falownika

- FALOWNIK FRONIUS SYMO 3.0-3-M

Kosz instalacji około 5 tyś. za 1 kW, moim zdaniem nie jest to cena rażąco niska ale też nie przesadzona.

Bieżąca konsumpcja i odbiór energii wyprodukowanej powinny zredukować mi opłat za prąd w taryfie dziennej - takie jest główne założenie. W planach jest rozbudowa zestawu, wszystko zależy od wniosków wyciągniętych na podstawie pracy planowanego zestawu.