Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Wszystko zależy od zainstalowanego sprzętu. Nie wiem jak może się opłacać grzanie zbiornika 400L. Ale kto bogatemu zabroni...

No widzisz tylko u mnie ciepła woda i prąd biorą się z przyrody. Dla mnie 0,5MWh w te czy we wte to żadna różnica. Byś mieszkał obok to bym Ci te 500kWh dał i nawet tego nie odczuł w znaczący sposób.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy możecie polecić jakieś miejsce gdzie mogę kupić stelaże do montażu paneli na dachu płaskim ? Chodzi o stelaż balastowy, kąt nachylenia 30%. Chętnie popatrzę na ciekawe rozwiązania montażu paneli na dachu płaskim, koniecznie balast bez dziurawienia.

Myślę że robił bym je sam, i robił bym stelaż na 2 panele poziomo jeśli miejsce na to pozwala. Konstrukcję przytwierdził bym na stałe do bloczków fundamentowych a pod bloczki dał papę. Coś w ten deseń ale jak pisałem na 2 panele równolegle do siebie. Zdjęcie przykładowe z neta

Przechwytywanie.jpg

Edytowane przez marcinbbb

Myślę że robił bym je sam, i robił bym stelaż na 2 panele poziomo jeśli miejsce na to pozwala. Konstrukcję przytwierdził bym na stałe do bloczków fundamentowych a pod bloczki dał papę. Coś w ten deseń ale jak pisałem na 2 panele równolegle do siebie. Zdjęcie przykładowe z neta

[ATTACH=CONFIG]419422[/ATTACH]

Mam taki dach, myslałem o stelażu obciążonym bloczkami fundamentowymi, ma coś takiego firma Corab, ale cena nieciekawa.

https://sklep.corab.eu/pl/11768-System-Corab-PB038--poziom--35-st-

Mam wyprowadzone 4 przewody na dach i przewód z rozdzielni.

394932bc3e066f29med.jpg

76480c44313a6e5bmed.jpg

Normalne dofinansowania grze płacisz mniej zdarzają się rzadko, bardzo rzadko.

Bardzo rzadko w bogatszych gminach. U mnie pierwszy raz moja biedna gminka dała dopłaty do wymiany kotłów, aż po 1200pln :)

A juz w sąsiedniej drugi rok daja po 5 tysi gdzie indziej zdarza się ze i po 10.

Wielu ostrzyło sobie zęby na Czyste powietrze a tu znowu poopa, tylko pomoc w formie pożyczki.

Nie będę pasł doopy jeszcze bankom.

Sam sobie takie same ukręcisz jak będziesz bardzo nalegał i poprosisz mnie abym wlazł na dach to pokaże Ci jak to się łączy. To proste jak konstrukcja cepa.

ok mam fotki:

[ATTACH=CONFIG]419459[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]419460[/ATTACH]

W młodości pracowałem u wuja w warsztacie przy produkcji rusztowań elewacyjnych, więc myślę że sobie poradzę.

Elementy ze zdjęć są z aluminium, śruby i zawiasy ze stali nierdzewnej / kwasówki ?

Gość TwojPan
Normalne dofinansowania grze płacisz mniej zdarzają się rzadko, bardzo rzadko.

Ani PV ani panele słoneczne nie są póki co ekonomiczną inwestycją. Ja wiem, wszyscy mają kupione okazyjnie, montowali sobie z sąsiadem. Za wydane pieniądze na PV dla zabezpieczenia 100% mego domu musiałbym wydać pewnie grubo ponad 35k pln. A takie które nie zeszpecą dachu i budynku, jeszcze więcej :)

To wystarcza na ok 12 lat opłat za prąd. Po 12 latach te PV będą miały sprawność może 60%, o ile przetrwają.

Solary pomijam. Nie chcę za darmo. Na pewno nie na dachu.

PV bez bardzo doibrej dotacji 50-60% to sztuka dla sztuki. Niestety.

Edytowane przez TwojPan

Ani PV ani panele słoneczne nie są póki co ekonomiczną inwestycją. Ja wiem, wszyscy mają kupione okazyjnie, montowali sobie z sąsiadem. Za wydane pieniądze na PV dla zabezpieczenia 100% mego domu musiałbym wydać pewnie grubo ponad 35k pln. A takie które nie zeszpecą dachu i budynku, jeszcze więcej :)

To wystarcza na ok 12 lat opłat za prąd. Po 12 latach te PV będą miały sprawność może 60%, o ile przetrwają.

Nie wiem a mówię, to opisuje dokładnie wszystko w tym poście

Masz dużo racji, ale świat idzie do przodu. Mamy Ustawę OZE. Nie jest to marzenie potencjalnego inwestora. Gdyby nie haracz 20, lub 30 % inwestycja w PV zwracała by się szybciej. Założyłem, mam i nie narzekam. Mogło by być lepiej, ale jest jak jest.

Oprócz wspomnianego haraczu, a właściwie jego pochodną jest to, że zmuszony jestem korzystać z produkowanego prądu w dzień, gdy świeci słońce, chociaż wtedy by się przydał innym.

Trochę to jest hobby, a to zawsze kosztuje.

Pisałęm o moim podejsciu kilkanaście stron wcześniej , ale powtórzę ...owszem wyłożyłem kasę na około 10 lat rachunków za prąd do przodu , ale miałem kiedyś 180 tysięcy na koncie oszczędnościowym dawało to 250 zł odsetek / m-c, podatek Belki zjadał z tego prawie 50zł zostawało 200zł . Inwestycja w PV 30 tysi daje mi taką samą oszczędność w niepłaconych rachunkach za prąd jak ta kasa na koncie . 200-250 m-c . Różnica w zamrożonej kwocie jest chyba dobrze widoczna .

W moim przypadku koszt utrzymania domu obniżył się o 5000kwh, w tym 100% strefy dziennej w taryfie G12. W sezonie grzewczym wchodzę z ogrzewaniem pompą ciepła w porze dziennej, zwiększając zużycie własne z fotowoltaiki, które mam na poziomie 50%.

Pozostałą energię, którą dokupuję, to strefa nocna. Zakładam, że inwerter już mam i do nabycia mam tylko panele i akcesoria. Cena paneli na rynku jest jednak zbyt wysoka w stosunku do cen nocnej taryfy 0,35zł/kwh.

Dlatego te panele 410W tak spasowały, bo cena wychodziła poniżej 1zł/W.

Ktoś pytał dlaczego zniknęły z allegro. Tak naprawdę nigdy ich w Polsce nie było. Były jedynie wystawione do sprzedaży.

Za tym, że wszystkie nagle zniknęły stoi jedna z dużych firm instalacyjnych w Polsce, ktora de facto zaopatruje się w panele z kontenerów, które przypływają do angielskich portów.

Byłem nawet gotów kupić pozostałe 7 palet. Ostatnio otrzymałem ofertę od przewoźnika, na transport 4 palet za 2200zł, więc w sumie całe to zamówienie mogło być za jeszcze niższą cenę końcową.

Takich ofert z nowymi kilkuletnimi panelami będzie przybywać. W magazynach pełno takich mercedesów stoi a ich wlaściciele jeszcze mają to złudzenie, że super towar mają.

Edytowane przez Tomek B..

Pisałęm o moim podejsciu kilkanaście stron wcześniej , ale powtórzę ...owszem wyłożyłem kasę na około 10 lat rachunków za prąd do przodu , ale miałem kiedyś 180 tysięcy na koncie oszczędnościowym dawało to 250 zł odsetek / m-c, podatek Belki zjadał z tego prawie 50zł zostawało 200zł . Inwestycja w PV 30 tysi daje mi taką samą oszczędność w niepłaconych rachunkach za prąd jak ta kasa na koncie . 200-250 m-c . Różnica w zamrożonej kwocie jest chyba dobrze widoczna .

Dokładnie tak jak piszesz u mnie w tej chwili na oku kwota 2 x większa niż u Ciebie, miesięcznie odsetki 180 zł - podatek 35 zł.

Dlatego myślę nad instalacją aby przynajmniej na świetle nie oszczędzać. (nie myśleć o kosztach z tym związanych)

a na instalację zarobi mi po 2 latach mieszkanie którego nie sprzedałem po przeprowadzeniu się do domu.

tylko szkoda że w mojej okolicy narazie brak firm które świadczą takie usługi.

miałem kiedyś 180 tysięcy na koncie oszczędnościowym dawało to 250 zł odsetek / m-c, podatek Belki zjadał z tego prawie 50zł zostawało 200zł .

Miałem kiedyś 100k zl na lokacie i co miesiac dostawalem 1363zl odsetek. Podatku Belki nie było.

Które warunki bedą za rok, dwa czy piętnascie lat?

Wydając teraz pieniadze na PV pewne jest tylko to, że już nie masz pieniędzy i że sprawność paneli spada z czasem. Reszta to nadzieje i ryzyko. Nadzieja, ze nie bedzie promocji na prąd i ceny beda rosły, nadzieja, ze nic się nie zepsuje, że wandal ani trąba powietrzna nie zniszczy, że ZE nie(wiele) bedzie odcinał od sieci, że zostanie 20% potrąceniabi że ZE będzie miał obowiązek przyjmowania prądu, ze nie wymuszą montażu nowych falowników czy innych urzadzeń,, ze nie nastapi przelom, i za dwa lata nie da się kupić 2x taniej 2x sprawniejszych paneli itd.

Miałem kiedyś 100k zl na lokacie i co miesiac dostawalem 1363zl odsetek. Podatku Belki nie było.

Które warunki bedą za rok, dwa czy piętnascie lat?

Wydając teraz pieniadze na PV pewne jest tylko to, że już nie masz pieniędzy i że sprawność paneli spada z czasem. Reszta to nadzieje i ryzyko. Nadzieja, ze nie bedzie promocji na prąd i ceny beda rosły, nadzieja, ze nic się nie zepsuje, że wandal ani trąba powietrzna nie zniszczy, że ZE nie(wiele) bedzie odcinał od sieci, że zostanie 20% potrąceniabi że ZE będzie miał obowiązek przyjmowania prądu, ze nie wymuszą montażu nowych falowników czy innych urzadzeń,, ze nie nastapi przelom, i za dwa lata nie da się kupić 2x taniej 2x sprawniejszych paneli itd.

a masz pewność ,że promocje na których jedziesz bedą za rok , dwa czy pietnaście lat ? Obstawiam ,że jak zmieni się 'wiatr' w ZE to i te promocje prysna jak bańka mydlana , a wtedy możesz kupować prąd w promocji po 2 złote :p . Ty ryzykujesz w swoją stronę inni w swoją , juz nie raz pisałem "każdy orze jak może" .

Zauważ ,że stopy procentowe teraz są niskie , no chyba ,że w Providencie , ale tam nie mają lokat :p

a masz pewność ,że promocje na których jedziesz bedą za rok , dwa czy pietnaście lat ?

Jestem pewien, ze jakieś będą. Jak z telefonią.

Obstawiam ,że jak zmieni się 'wiatr' w ZE to i te promocje prysna jak bańka mydlana

Chyba wiesz, że nie musisz kupowac prądu od ZE?

, a wtedy możesz kupować prąd w promocji po 2 złote :p . Ty ryzykujesz w swoją stronę

W jaki sposób ryzykuję trzymając pieniądze w kieszeni? Gdyby prad drastycznie podrożąl, to moge kupić PV. Nowsze, tansze, lepsze. A moze w miedzyczasie za pół czy ćwierć ceny dzieki dopłacie.

Zauważ ,że stopy procentowe teraz są niskie , no chyba ,że w Providencie , ale tam nie mają lokat :p

Teraz. PV chyba rozpatrujemy w dłuższej perspektywie?