plusfoto 27.05.2015 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Więc wyraziłeś swoje zdanie i wystarczy nie musisz go zamieszczać w co drugim poście. Nikt tutaj nie broni ustawy i jej poprawek bo wszyscy wiedzą że to gniot a wybory się skończyły i agitacja jest zbyteczna. Następne dopiero na jesieni. Co do obiecanek to jedyne z wielu co było obiecane to łaskawe spojrzenie na węgiel więc o zielonej energii zapomnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.05.2015 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Hans jestes strasznie nerwowy. Z tego co jest to mozna panele kupic z dotacja na cele wlasne i nadmiar sprzedac za pare groszy lub kupic panele bez dotacji i nadmiar sprzedawac po 75 dla mniejszej instalacji lub 65gr dla wiekszej. I pytanie czy ktoras z tych opcji sie oplaca czy nie. Najlepiej aby mimo kredytu majac energie z PV w rozliczeniu rocznym wyjsc na plus a nie minus aby sie nie okazalo ze to bedzie kosztowac wiecej klienta czyli zakup paneli i to ze musi sie to wrocic po czasie. Nie wiem czy warto nastawiac sie na wieksza ilosc paneli aby wiecej energii sprzedac czy lepiej zrobic tyle co trzeba dla wlasnych celow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 27.05.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 podane "gwarantowane" ceny to chyba dopiero od 2016 roku, dla taryfy FIT.dla samej kasy to opłaca się to średnio, stopa zwrotu jest rzędu 10 lat (+/ -)ważne jest aby maksymalnie wykorzystywać produkcję energii z PV na potrzeby własne, wtedy dodatkowo zmniejszają się rachunki do energetyki i polepsza się stopa zwrotu... niewątpliwa zaleta to pewne uniezależnienie się od energetyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 27.05.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Więc wyraziłeś swoje zdanie i wystarczy nie musisz go zamieszczać w co drugim poście. Nikt tutaj nie broni ustawy i jej poprawek bo wszyscy wiedzą że to gniot a wybory się skończyły i agitacja jest zbyteczna. Następne dopiero na jesieni. Czyżbyś miał tu status cenzora, który miałby tu decydować, ile, kto i na jaki temat ma się wypowiadać? Domyślam się, że wynik obecnych wyborów nie był zgodny z Twoimi preferencjami. Trudno. Dla mnie to jakiś drobny krok na drodze do wypracowania strategii energetycznej i miejsca w niej dla OZE, żeby trzymać się tematu. I tak prezydent może albo zgłosić jakąś swoją ustawę, albo jakąś uchwalaną zawetować. Prawdziwa możliwość zmian m.in. w OZE możliwa będzie po zmianie władzy. Znowu agitacja, powiesz? Nie, logiczny wniosek na podstawie efektów kilkuletnich działań obecnej władzy w zakresie OZE i zróbmy tu koniec tematu. Co do obiecanek to jedyne z wielu co było obiecane to łaskawe spojrzenie na węgiel więc o zielonej energii zapomnij. Czyżbyś żył w przeświadczeniu, że efektywne gospodarowanie naszym podstawowym źródłem energii może przeszkodzić w rozwoju OZE? To kompletne nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 27.05.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Nie wiem czy warto nastawiac sie na wieksza ilosc paneli aby wiecej energii sprzedac czy lepiej zrobic tyle co trzeba dla wlasnych celow. Wg obecnych reguł im więcej energii PV zjesz bezpośrednio, tym bardziej Ci się opłaca. Dlatego im mniejszą moc PV wystawisz, tym większy będzie udział procentowy energii PV którą sam zużyjesz. Tak wyniknie z czystej matematyki. Z drugiej strony, mniejszy zestaw PV najczęściej wyjdzie drożej w średniej cenie za 1kW mocy. Być może z tego powodu można się doliczyć jakiejś optymalnej wielkości PV, która da najwięcej zysków w stosunku do nakładów. Proste zabieganie o to, że jak masz X kWh zużycia rocznego to budujesz PV też o wydajności rocznej X kWh, może nie mieć żadnego ekonomicznego uzasadnienia. Zdaje się, że te taryfy 75gr czy 65gr już są chyba zaorane przez nowelizację, która wprowadza nowe światłe pomysły, z lotnymi kontrolami prosumenta włącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 27.05.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Wg obecnych reguł im więcej energii PV zjesz bezpośrednio, tym bardziej Ci się opłaca. Dlatego im mniejszą moc PV wystawisz, tym większy będzie udział procentowy energii PV którą sam zużyjesz. Tak wyniknie z czystej matematyki. Z drugiej strony, mniejszy zestaw PV najczęściej wyjdzie drożej w średniej cenie za 1kW mocy. Być może z tego powodu można się doliczyć jakiejś optymalnej wielkości PV, która da najwięcej zysków w stosunku do nakładów. Proste zabieganie o to, że jak masz X kWh zużycia rocznego to budujesz PV też o wydajności rocznej X kWh, może nie mieć żadnego ekonomicznego uzasadnienia. Zdaje się, że te taryfy 75gr czy 65gr już są chyba zaorane przez nowelizację, która wprowadza nowe światłe pomysły, z lotnymi kontrolami prosumenta włącznie. Hans ty jesteś w temacie, powiedz jak założę za swoje i nie będę korzystał z żadnych dofinansowań to też te kontrole mam na karku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 27.05.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Hans ty jesteś w temacie, powiedz jak założę za swoje i nie będę korzystał z żadnych dofinansowań to też te kontrole mam na karku? Uuuu, przeceniasz mnie:) Taki bardzo w temacie jeszcze nie jestem, bo nie dokończyłem osobiście analizy wszystkich zmian. Guru jest chyba teraz mitch, który w poście #946 wyłożył podstawowe reguły. Jeśli ja dobrze zrozumiałem (mitch, popraw proszę) to jest to takie albo-albo. Albo sprzedajesz za cenę średnią (tą na rynku konkurencyjnym), albo za tą "gwarantowaną", ale wtedy na żądanie musisz wykazywać koszty wg wzoru. Wpada lotna kontrola i się tłumacz. Jak nic, taki pomysł zalatuje skorumpowanymi misiami z pieczątkami, którzy za drobną opłatą przystemplują gdzie trzeba i dadzą Ci "gwarancję spokoju". Kryterium wiec jest nie to czy robisz PV za swoje, czy nie, tylko po jakiej cenie chcesz sprzedawać energię PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passat33 27.05.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 A ja mam taki problem, umowa juz podpisana i zlozona do Prosumenta Bos i pojawil sie problem jaki inwerter. Ja chcialem inwertera trójfazowego (bo takie man zasilanie) i to poszlo do banku w projekcie, a teraz firma montujaca mi to przedstawila mi inna wersje, ze niby dla mnie bardziej jest oplacalny 1-fazowy inwerter. Ogolnie tego nie rozumiem i nie wiem co z tym zrobic, doradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 27.05.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 nie wiem co z tym zrobic, doradzicie? Zależy od mocy. 1 fazowy może być do max 4-5kW, ale niektóre ZE ponoć pozwalają do 1/3 mocy przyłączeniowej. 3-fazowy jest droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 27.05.2015 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Jeśli ja dobrze zrozumiałem (mitch, popraw proszę) to jest to takie albo-albo. Ma być. Na razie to tylko projekt, a po ostatnim kopniaku, to któż to wie co i czy coś się z tego urodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 27.05.2015 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Ma być. Na razie to tylko projekt, a po ostatnim kopniaku, to któż to wie co i czy coś się z tego urodzi. Tak, oczywiście mówimy o projekcie i mam nadzieję, że z fazy projektu taki gniot nie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.05.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Wg obecnych reguł im więcej energii PV zjesz bezpośrednio, tym bardziej Ci się opłaca. Dlatego im mniejszą moc PV wystawisz, tym większy będzie udział procentowy energii PV którą sam zużyjesz. Tak wyniknie z czystej matematyki. Z drugiej strony, mniejszy zestaw PV najczęściej wyjdzie drożej w średniej cenie za 1kW mocy. Być może z tego powodu można się doliczyć jakiejś optymalnej wielkości PV, która da najwięcej zysków w stosunku do nakładów. Proste zabieganie o to, że jak masz X kWh zużycia rocznego to budujesz PV też o wydajności rocznej X kWh, może nie mieć żadnego ekonomicznego uzasadnienia. Zdaje się, że te taryfy 75gr czy 65gr już są chyba zaorane przez nowelizację, która wprowadza nowe światłe pomysły, z lotnymi kontrolami prosumenta włącznie. Z tego co wiem to te kwoty 65 i 75gr są przy założeniu że za swoje się kupuje PV i nadmiar energii sprzedaje i chcesz powiedzieć że posłowie chcą to zmienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 27.05.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Zamęt i jeszcze raz zamęt. Czyli średnia na dzień dzisiejszy to 0,16zł x 100% średniej minus 19% podatek?. Czy raz wybrana stawka tj.- jak wybiorę 0.16zł to nie będę mógł przejść na 0.65zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 27.05.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Z tego co wiem to te kwoty 65 i 75gr są przy założeniu że za swoje się kupuje PV i nadmiar energii sprzedaje i chcesz powiedzieć że posłowie chcą to zmienić? No chcą. Jeśli chcesz więcej niż średnia cena sprzedaży, to wtedy musisz udowodnić, że zasługujesz na więcej. Co do polityki. Jeśli szukacie partii, która zawsze będzie Wam bezwarunkowo odpowiadała, to chyba pomyliliście bajki. Ja zagłosowałem (i zagłosuję w październiku) przeciw PO, bo miałem dość miernego prezydenta, który miał głęboko w dupie swoich obywateli. Wali mnie pogląd Dudy na pancerną brzozę, jego epatowanie pobożnością, czy obietnice bez pokrycia (czyli obniżenie wieku emerytalnego i temu podobne rzeczy). To nie o to chodzi. Chodzi o marazm obecnego prezydenta w stosunku do obywatela (OFE, OZE). Jeśli zmiana opcji może cokolwiek zmienić to ja się na to piszę. To samo jeśli chodzi o sejm i senat. Mam dosyć Platformy (nie)Obywatelskiej. To jest Platforma Koncernów i BigEnergy. Jeśli zmiana przy korycie może spowodować, że ustawodawstwo ruszy w dobrym kierunku (OZE dla ludzi, a nie koncernów), to ja jestem skłonny zagłosować nawet na PIS. Bo PO już pokazało przez 8 lat, jak bardzo może oddalić się od ludzi. Teraz wymyślają hasła: "bliżej ludzi". To o czymś świadczy. Ja powiem szczerze, że nawet się zbulwersowałem słowami "ch... dupa i kamieni kupa" w odniesieniu do naszego państwa. Ale z perspektywy czasu widzę, że autor miał, że tak powiem, kupę racji w tym ustępie. To smutne, ale taka jest prawda. Dlatego głosuję przeciw PO. Bo uważam, że gorzej już być nie może. A ustawę o OZE zawdzięczamy PISowi i PSL. End of story. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 27.05.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 No chcą. Jeśli chcesz więcej niż średnia cena sprzedaży, to wtedy musisz udowodnić, że zasługujesz na więcej. A jak już udowodnisz stosując wzór wg art 41 ust 8c, to na mocy ustępu 8d tegoż artykułu Minister Gospodarki co roku w drodze rozporządzenia zmieni Ci taki współczynniczek dyskonta w tym wzorze wg jakiegoś widzimisię (w tym punkcie to ubrane oczywiście w odpowiedni bełkot). Na mocy ustępów od 8h do 8k utworzona będzie nowa kasta urzędników URE - misiów z pieczątkami, którym właśnie będziesz musiał się spowiadać z wyliczeń. Będziemy ich utrzymywać i to będą kolejne kohorty twardego elektoratu PO zainteresowane tym, żeby było jak jest, bo dzięki temu mają robotę. A jak miś będzie zaradny, to jak mu dasz może w łapkę to przymknie oczko i piecząteczkę przystawi. On ma na flaszkę, Ty dostajesz więcej za PV i masz spokój. I tak to dajemy sobie ZGODĘ na przekręt i BEZPIECZEŃSTWO dla niepotrzebnych urzędników!!! Link do nowelizacji gniota jest poście #936. Przed analizą radzę usiąść na sedesie, taka to rozwalniająca lektura:) Mitch, stałeś się kolejnym politycznym wichrzycielem i agitatorem:) Czy nie widzisz, że po przegranej prezydenta zgody na wszystko i bezpieczeństwa dla swoich słońce jakby mniej świeciło? PV mniej wydajniej pracują. A na jesieni, jak PIS i Kukiz dojdą do władzy, nastaną ciemności i ustawa OZE stanie się zbędna. Zaiste, SŁOŃCE PERU, wróć i zaświeć, obiecaj coś tym baranom, żeby się nie pogrążyły w pisowskich odmętach szaleństwa!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.05.2015 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Jest KTOŚ, kto ten prąd ROBI. Jest też KTOŚ, kto go tylko z miejsca na miejsce przesyła...NIE robi go. Jest PROSUMENT, który ROBI prąd, ale też DAJE GO DO PRZESŁANIA dalej... Prąd robi się po różnych kosztach... Skandynawom (bo mieszkają w górach nad morzem) woda na turbiny spada... Francuzom turbiny popycha atom. U nas węglem palą... Niemcy pół na pół.(łakomie na nasz węgiel patrzą ale nie chcą abyśmy MY go pchali do elektrowni). PROSUMENTOWI robi ten prąd Słoneczko, jak go stać na inwestycję w te panele z Niemiec w Chinach robione... Towar jest, ale w różnej cenie... A do tego - o różnych godzinach jest go niedobór lub nadpodaż... To i CENA zależy od godziny... Jak chcę, aby mi się żarówka świeciła - kupuję prąd. KTO powinien zapłacić za jego dostarczenie? JA? CZEMU? Chciałbym kupić NAJTAŃSZY "u bram moich". Sprzedających jest sporo. ZAŁÓŻMY, ze na technice się nie znam a na prądzie wcale. (dobry kawał! ) Kupię to, co jest najtańsze BRUTTO - U BRAM MOICH! A tu... GUCIO!!!! Za przesył JA płacę!!! CZEMU?!!! To... Zostanę PROSUMENTEM! WEPCHAM w te kable to co mi panele (zakupione za moją krwawicę) zrobiły! ZAINWESTOWAŁEM PRZECIEŻ! RYZYKUJĘ (czy będzie Słoneczko, czy co się nie popsuje). Zapłacą... Ale... POBIORĄ za przesył!!! Kergulena - Twoja ryba... Margaryna Twój tłuszcz... K.U.R.W.A. Twoja mać! NIC się nie zmienia... A nie mogliby się tak WSZYSCY RAZEM odpier... odemnie? Albo zyskam, albo stracę, ale to MOJA sprawa... Tak jak w przypadku, gdy kupie sobie chleb, buty, autko... NIE! Chcą mnie kontrolować, narzucać stawki, ceny.... RZĄDOWE!!! No i ... doją... A przecież ONI tego ani nie robią ani nie przesyłają!!! A Wy się zastanawiacie na co tu głosować... Dziwne! Co najmniej dziwne! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 28.05.2015 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 (edytowane) Co do polityki.... Odnośnie podsumowania ostatnich 8 lat w polityce to podpisuje się pod tym co napisałeś obiema rękami, nic ująć a dodać bym mógł parę nie-ciekawych epitetów w kierunku POlskiej bandy A wracając do sprawy sprzedaży energii z PV z tego co mi się wydaje muszą dać takie warunki aby nie było za dużo chętnych, nie chcą za bardzo zamieszać w energetyce, a chcą jedynie spełnić wymagania UE. Edytowane 28 Maja 2015 przez Jacekss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 28.05.2015 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Jeśli zmiana opcji może cokolwiek zmienić to ja się na to piszę. Może być gorzej. Pisiory to są komuchy a z tego co pamiętam to z komuną się walczyło i przez nią dużo ludzi nie żyje. Oni rzucają tylko hasła. Może i spełnią wiele obietnic tylko jakim kosztem? Myślisz że jak dadzą jednym to będzie ok? Aby dać to muszą komuś zabrać więc uderzą w firmy, pewnie duże a te żeby sobie to zbilansować podniosą ceny i w efekcie będzie gorzej jak było. Co według Ciebie złego jest w kraju? Przejedź się autem i popatrz jakimi samochodami jeżdżą ludzi, ile się domów NOWYCH buduje. O czym to świadczy? Myślisz że z powietrza się to wzięło? Żeby ludzie zarabiali to kraj musi im sprzyjać i widać że nie jest tak źle. Wiadomo że nie jest rewelacyjnie bo wielu ludziom brakuje i trzeba im pomóc tylko że PIS tego nie zrobi aby było dobrze. Ludzie sami też muszą chcieć. Wiem co mówię bo pochodzę z rodziny wielodzietnej. Mam ośmioro rodzeństwa i w domu się nie przelewało. Tata tylko pracował a mama nie miała gdzie dopóki się do miasta nie przeprowadziło. Tam też nie było wymarzonej pracy tylko trzy zmianowa ale praca jest. Nie zarobi się kokosów ale mając dwie pensje czyli tata i mama mają to już jest znacznie lepiej i na więcej można sobie pozwolić. Pewnie że można siąść na dupie i gówno robić i tylko narzekać ale nie tędy droga. Jak sobie nie zapracujesz to nic nie będziesz miał. I nikt Ci tego nie da ale Państwo musi sprzyjać temu aby byli w nim pracodawcy którzy płacą pracownikom za pracę. A nie że państwo się na nich wypnie. A pis właśnie chce się do takich firm dobrać. Do banków też chce się doczepić aby w efekcie ludzie więcej im płacili bo tak będzie gdy ich za bardzo się opodatkuje. Jak uważasz że Grecja jest dobrym wzorem do naśladowania to se głosuj na pisiorów tylko ze jak do tego dojdzie to mam nadzieję że się przyznasz i poprosisz o ukaranie za głupotę bo przez takich jak Ty i popleczników pisorów polska się tylko pogrąży. Jak można będąc inteligentnym człowiekiem głosować na kaczora, błaszczaka czy macierewicza? Powiedz mi jak? Przecież to są debile, hipokryci. A Ty chcesz aby oni rządzili tym krajem? Człowieku idź do lekarza i lecz się na cokolwiek a może Ci to pomoże. Platforma nie jest idealna i też nie podoba mi się wszystko co robią i jak robią ale przynajmniej mają więcej rozumu. Za chwilę będzie wojna z ruskimi o samolot bo kaczor do tego doprowadzi a najgorsze jest to że głupi naród coraz bardziej wierzy w zamach. Kłamstwo wiele razy powtarzane staje się prawdą i Ty to popierasz? Żal ściska serce gdy się to czyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 28.05.2015 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 A wracając do sprawy sprzedaży energii z PV z tego co mi się wydaje muszą dać takie warunki aby nie było za dużo chętnych, nie chcą za bardzo zamieszać w energetyce, a chcą jedynie spełnić wymagania UE. Ależ oczywiście, że wyłącznie o to chodzi. Ustawa OZE jak w soczewce skupia stan rządzących elit, które mają dokładnie w d....e strategię energetyczną i miejsce obywatela w tej strategii. Nie no, zapędziłem się. Pożytecznych idiotów zapraszają na konsultacje społeczne, które są obligatoryjnym etapem procesu legislacyjnego: http://gramwzielone.pl/trendy/16409/ostatni-dzwonek-na-uwagi-do-nowelizacji-ustawy-o-oze Tu można projekt poddać tzw. konstruktywnej krytyce. No bo to, co my tu robimy, to polityczne awanturnictwo. W tym linku jest też przekierowanie do podsumowania zasad samej nowelizacji. Ponoć jest gdzieś jawny zapis, że nie można łączyć wsparcia inwestycyjnego (Prosument) z operacyjnym (wyższe taryfy odkupu energii). Fotowoltaicznym spekulantom mówimy NIE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 28.05.2015 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Piszczie na temat, wszędzie polityka nawet na FM. DAJCIE SPOKÓJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts