Hans Kloss 28.05.2015 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Może być gorzej. Pisiory to są komuchy a z tego co pamiętam to z komuną się walczyło i przez nią dużo ludzi nie żyje. Kolego, z całym szacunkiem, ale po prostu bredzisz. Czy Twój nick zawiera może Twój rocznik? Jeśli tak, to z komuny możesz pamiętać pieluchę, w którą jeszcze wtedy waliłeś Poczytaj Cenckiewicza o TW Bolku i Długim Ramieniu Moskwy, oba tomy Resortowych dzieci i Niebezpieczne Związki Bronisława Komorowskiego autorstwa Sumlińskiego. Żaden z autorów w pierdlu jakoś nie siedzi za kłamstwa. Dowiesz się, gdzie są komuchy. Dwóch z nich nawet było Prezydentami RP, w tym jeden 2 kadencje. ...jak do tego dojdzie to mam nadzieję że się przyznasz i poprosisz o ukaranie za głupotę bo przez takich jak Ty i popleczników pisorów polska się tylko pogrąży. Jak można będąc inteligentnym człowiekiem głosować na kaczora, błaszczaka czy macierewicza? Powiedz mi jak? Przecież to są debile, hipokryci. A Ty chcesz aby oni rządzili tym krajem? Człowieku idź do lekarza i lecz się na cokolwiek a może Ci to pomoże. A oto szacunek, ZGODA i BEZPIECZEŃSTWO w wydaniu twardego elektoratu obecnej władzy. Kolego, właśnie obrażasz i atakujesz człowieka at persona za jego poglądy społeczne i polityczne. Stefan "Szalony" Niesiołowski bis. Jesteś jakimś partyjnym funkcjonariuszem? No to powiedz coś na temat tego wątku, ustawy OZE. Co Fajno-Polak powie na ten temat? Do bob_budownik - proszę skieruj też podobną uwagę do macherów od ustawy OZE. Niech się zajmą gospodarką, energetyką, nie polityką. Wtedy i my nie będziemy mieli o czym gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 28.05.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Pewnie ze nie zylem za czasow komuny i trzeba sie z czego cieszyc. Ty zyles? Podobalo Ci sie czekanie w dlugich kolejkach na towar ktory i tak mogles nie kupic? Fajnie bylo dostac paliwo na kartki i inne produkty? Donoszenie sasiad na sasiada tez bylo fajne? To ze na lodowke musialo sie oszczedzac przez kilka miesiecy bo cos kosztowalo 8wyplat? I to ze na ogol bez lapowki to ciezko bylo cos kupic? Nie musze zyc w tych czasach aby wiedziec z opowiesci ze to bylo zle no chyba ze Ty byles jednym z tych komuchow bo tacy faktycznie nie narzekali. Dostali stolek i nic dobrego nie robili a kasiore zgarniali. Tylko komuch komucha bedzie popierac. A komuna jest w kazdej panstwowej firmie, spolce itp. Chocby w kopalniach. Gornicy wyjda na ulice, zablokuja wszystko ale swojego nie popuszcza. Nie wazne ze panstwo do tego doplaca byle oni mieli swoje stolki i swoje przywileje. Wiec my dalej musimy placic im za to aby pracowalo w.kopalni 3tys ludzi a nie polowa lub 1tys bo by to starczylo. To Ci sie podoba? Moze tez uwazasz ze trzeba w Polsce przemysl odnowic i zas w nim kolejnych komuchow posadzic byle mieli jakas prace? Prawie 30lat za komuja i wielu sie to marzy. Kazdego komucha bede krytykowal i komune trzeba zwalczac a nie popierac. Co do OZE to musi byc tak aby ludziom sie to oplacalo a nie zeby ich zdoic. Solary pokazaly ile dla ludzi jest warta dotacja. Jakos u siebie na wsi nie widze dachow a solarami. Moze z dwa lub trzy sie nazbiera a domow sporo. Wiec dobra ustawa jest potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 28.05.2015 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 (edytowane) Pewnie ze nie zylem za czasow komuny i trzeba sie z czego cieszyc. Ty zyles? Tak, żyłem. Studiowałem, gdy Ty się rodziłeś. Całą litanię patologii komuny, którą wymieniłeś, przeżyłem osobiście. Chcesz poszukać komuny? Raczej nie znajdziesz na Prawicy (to mój system wartości). Nawet lewactwo, jeśli już, to szuka na Prawicy (w tym w PIS) faszyzmu, nie żadnej komuny:) Komunę to sprytnie skrywa w swoich szeregach. Nie musze zyc w tych czasach aby wiedziec z opowiesci ze to bylo zle no chyba ze Ty byles jednym z tych komuchow bo tacy faktycznie nie narzekali. Duuuży szacunek dla Twoich rodziców, że taką dużą rodzinę utrzymali i wychowali. Pisałeś z jakiej rodziny pochodzisz, to i ja Ci napiszę. Mój Dziadek był w Legionach Piłsudskiego i wojnie polsko-bolszewickiej. Od Niego wiem, co to jest komuna i to w tym najgorszym wydaniu. Trzech starszych braci ciotecznych mojego Ojca (on sam miał wtedy 9 lat) walczyło w Powstaniu Warszawskim. Jeden 17letni zginął. Jeden nawet jest w Muzeum Powstania na zdjęciu. Mój Ojciec był nauczycielem, w czasie studiów ciągali go na sądy koleżeńskie, bo do Kościoła w niedzielę chodził (lata 50te). W liceum (m.in. w stanie wojennym), jak powiedziałem na lekcji, że krajem rządzi hunta wojskowa Jaruzelskiego, to nauczyciel mnie wyzwał od kretynów, wywalił z klasy, a Ojca ostrzegał, żeby coś ze mną zrobił, bo będzie miał kłopoty. Itd, itp.... Moze tez uwazasz ze trzeba w Polsce przemysl odnowic Ależ oczywiście, że tak uważam. Okres transformacji ustrojowej po prostu wymiótł nasz rodzimy przemysł. Jesteśmy jedną wielką montownią obcych produktów i źródłem taniej siły roboczej. Prawdopodobnie nawet cegły do Twojego domu zrobiła fabryka jakiegoś zagranicznego kapitału, bo nawet cegielnie też komunistyczna nomenklatura przejęła i albo zmarnowała albo sprzedała za bezcen. Kazdego komucha bede krytykowal i komune trzeba zwalczac a nie popierac. Nie znajdziesz w tym lepszego stronnika ode mnie:) Tylko szukasz tych komuchów nie tam gdzie trzeba. A przecież stale Ci migają w TV, jako eksperci/autorytety: gen. Marek Dukaczewski (deklaruje, że zainspirował do założenia partii PO), gen. Gromosław Czempiński, Stanisław Ciosek, Aleksander Kwaśniewski, Tomasz Nałęcz. Zgadnij, kogo popierali w minionych wyborach prezydenckich? Odpowiedzi znajdziesz m.in. w literaturze, którą wymieniłem w poprzednim poście. Ogólne z tego o czym piszesz wnioskuję, że dobrze odczytujesz zło i jego źródła (komuchy), tylko strasznie ktoś Ci w głowie namieszał. To nikt inny, jak np. Macierewicz zlikwidował WSI, przefarbowaną służbę agentów sowieckich, komunistycznych donosicieli wojskowych i milicyjnych. I gdzie oni teraz są? Ano, np. w mediach, biznesie i... polityce. Np. Szogun, gen. Koziej to oficer szkolony w GRU w Sowietach. Nie trzeba być asem wywiadu, żeby zdać sobie sprawę, że na gościa z taką przeszłością, jak przyjdzie co do czego, Rosjanie mogą mieć haki, kwity i tym podobne. Co on więc robi w otoczeniu Prezydenta RP? Do tych co zaraz napiszą, że to nie na temat. TO JEST BARDZO NA TEMAT. To właśnie dlatego Państwo Polskie latami nie jest w stanie przygotować i uchwalić ustawy OZE oraz innych nawet prostszych spraw. A jak już coś zbuduje (autostrady) to najdrożej na świecie - by swoim żyło się lepiej:) Edytowane 28 Maja 2015 przez Hans Kloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 28.05.2015 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 [...]Wiec dobra ustawa jest potrzebna Kamil.. Od ponad 10 lat głosowałem na PO. Było, minęło. Możesz mi wyjaśnić, co ja takiego Ci zrobiłem, że mnie obrażasz? Ja staram się czytać ze zrozumieniem, myśleć i wyciągać wnioski. To aż takie złe? Zdaję sobie sprawę z tego, że politycy nie lubią ludzi, którzy mają własne zdanie, bo to dla nich kłopotliwe. Dla Ciebie również? Może postaraj się pochylić jeszcze raz nad tym co napisałem poprzednio i co piszę poniżej. Uważasz, że dobrobyt (hehe) mamy tylko dzięki PO? To dziwne, moja pensja rośnie nieprzerwanie od momentu, gdy PO nawet nie wiedziało, że chce powstać. PIS, co do zasady, tak samo jak PO czy PSL, jest za dotowaniem górnictwa. Ale mimo to, to PIS oraz PSL poparli OZE. O co Ci z tymi górnikami w takim razie chodzi? Czy zdajesz sobie sprawę, ile Ciebie kosztuje naprawdę 1 kWh? Ale tak naprawdę, uwzględniając wszystkie koszty, a nie to co widzisz w swojej naiwności na rachunku za prąd? No wiesz, środowisko, zdrowie, takie tam duperele.. A wiesz, ile naprawdę kosztuje energia z atomu? Ale tak naprawdę, uwzględniając koszt utylizacji radioaktywnego gówna po kilkunastu latach? Jeśli nie, to poczytaj o problemach francuskich atomówek Btw, Fukushima też była diabelnie bezpieczna. To co tam miało miejsce, nie miało prawa się wydarzyć. Więc głodne kawałki o tym, że u nas może być inaczej, można sobie schować tam, gdzie światło nie dochodzi. Czy zdajesz sobie sprawę, ile dopłacasz do OZE w wykonaniu BigEnergy? Bo wiedz o tym, że do OZE w wykonaniu prosumentów jeszcze nie dopłacasz A wiesz, co to jest współspalanie? Co to ma wspólnego z zieloną energią, ile kosztuje obywatela i ile na tym zarabiają koncerny? Banki i giełda? Oooo, mój konik Wybacz sarkazm. Naprawdę bronisz banków? Zacznijmy od prostych rzeczy. Widziałeś może sprawozdanie finansowe dowolnego banku? Naprawdę możesz z czystym sumieniem powiedzieć, że banki są biedne (w przenośni, jak i dosłownie), po przeanalizowaniu ich portfela, struktury zysków i rodzaju produktów, których nie rozumieją nawet ich doradcy? Natomiast co do OZE - a to jest najważniejsze akurat w tym temacie - PO zrobiła wszystko, żeby zrobić dobrze wielkim koncernom energetycznym kosztem udupienia obywateli. Poprawkę prosumencką (tzw poprawkę Bramory) zgłosili członkowie byli lub obecni PSL oraz Twojego Ruchu (Palikota). Poprawka przeszła dzięki PSL i PIS. Rząd, rękoma senatorów PO, w Senacie uwalił poprawkę pomimo protestów strony społecznej. Po powrocie do Sejmu, ponownie dzięki głosom PIS oraz PSL poprawka została przywrócona. Teraz, MG ponownie chce udupić prosumentów. Nie widzę tutaj żadnej, ale to żadnej winy po stronie PIS. Za to PO, jako moja partia, obywatelska tylko z nazwy, zrobiła wszystko, żeby nie dopuścić prawdziwie odnawialnej energii do ludzi. Za to współspalanie dla BogEnergy, które z OZE nie ma nic wspólnego, ma drogę otwartą. Żeby nie było, trzeba jasno powiedzieć, że poprawka Bramory jest daleka od ideału. Ale była pierwszym małym kroczkiem (od 4 lat) w dobrym kierunku. Ale jeśli piszesz, że potrzebna jest dobra ustawa, to nóż mi się w kieszeni otwiera. Kto, jak nie PO, jest autorem ustawy o OZE, która miała na celu zgnojenie obywatela? Że niby PIS? Kto teraz próbuje przeforsować w nowelizacji jedyne na świecie szykany wobec ludzi, że niby PIS??? Powtórzę, to PIS z PSLem przegłosowali poprawkę, która spowodowała, że ustawa zaczęła iść w dobrym kierunku. A PO cały czas konsekwentnie, z uporem godnym lepszej sprawy, dąży do tego samego - by żyło się lepiej. Ale nie obywatelom, tylko im. Zobacz sobie, ile ludzi związanych z PO ma stanowiska w spółkach energetycznych (i nie tylko). Żeby daleko nie szukać, obejrzyj sobie składy rad nadzorczych oraz zarządów PGE, Enei, Energi oraz Tauronu. I wyciągnij wnioski. Podpowiem Ci - konflikt interesów. W skrócie: nie doczekasz się tej dobrej ustawy od tej jakże wspaniałej Platformy (nie)Obywatelskiej. Bardzo Cię proszę, odpowiedz na moje pytania, najlepiej liczbami. Ja naprawdę staram się myśleć, nie tylko rzucać sloganami nie mającymi poparcia w faktach, tak jak prezydent, czy PO. Reasumując, od mojej inteligencji Ci wara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.05.2015 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 "Pewnie ze nie zylem za czasow komuny i trzeba sie z czego cieszyc. Ty zyles? Podobalo Ci sie czekanie w dlugich kolejkach na towar ktory i tak mogles nie kupic? Fajnie bylo dostac paliwo na kartki i inne produkty? Donoszenie sasiad na sasiada tez bylo fajne? To ze na lodowke musialo sie oszczedzac przez kilka miesiecy bo cos kosztowalo 8wyplat? I to ze na ogol bez lapowki to ciezko bylo cos kupic? Nie musze zyc w tych czasach aby wiedziec z opowiesci ze to bylo zle ..." Ja żyłem.Nie pamiętam, aby w tamtych czasach zapukało do moich drzwi głodne dziecko prosząc o coś do zjedzenia.POTEM się zaczęło to zdarzać!Nie pamiętam, aby byle leser czy obibok szkolny nie był w stanie wymienić wszystkich kontynentów.Teraz licealistom jest trudno to zrobić.Nie pamiętam, aby wtedy było jakieś dziecko, co gór i morza nie widziało na własne oczy.To samo - Wawel , Malbork, Grunwald... itp...Nie pamiętam, aby jak się zrobiła jakaś "afera" nie było winnych.Jak się kto (z aparatu, z partii czy władzy) wygłupił - lepiej mu było się nie rodzić!Dziś spływają afery po politykach jak woda po gęsi... Ludzie może byli biedni (w dzisiejszym zrozumieniu - nie majętni), ale...Nasz kraj biedny nie był!Był przemysł, energetyka, myśl techniczna.Produkowaliśmy prawie wszystko.Nawet takie żarówki, co świeciły, świeciły i świeciły i psuć się nie chciały...Na wsi orali pola i obsiewali.Smaku codziennego żarcia z tamtych czasów zapomnieć nie mogę...W szynce czy kiełbasie BYŁO 99% mięsa!Poczytaj sobie jaki skład ma żarcie teraz.Z ćwiartki kurczaka 2kg szynki wieprzowej się robi! Farb (dobrych) nie ma!Są wodorozcieńczalne. Nawet do samochodów.Klejów nie ma.Długo można by jeszcze wymieniać.... Czy tęsknię za tamtymi czasami?Czasem...Głównie za tym co straciliśmy w owczym pędzie niszczenia wszystkiego co było bez budowania lepszej alternatywy!BO NIE BUDOWANO ŻADNEJ!!!I dalej się tego nie robi! Jesteśmy biorcami kredytów, tragarzami, stróżami, kasjerkami czy inną służbą u obcych na własnej ziemi.Pracujemy w montowniach i marketach pchających na NASZ rynek nie zawsze najlepszy towar.Ten, kto ma kumpli na stołkach - ma prawo!Nikt mu nic złego nie zrobi.A jak kto kumpli nie ma na tych stołkach?- To raz na cztery lata może mu się wydać, że sobie jakiegoś bardziej "ludzkiego" Pana wybierze... Właściwie, nie ma teraz na kogo głosować.Wszyscy tacy sami i z prawie takim samym programem. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.05.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 właściwie, nie ma teraz na kogo głosować. Wszyscy tacy sami i z prawie takim samym programem. Adam m. amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 28.05.2015 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Nie pamiętam, aby jak się zrobiła jakaś "afera" nie było winnych. Jak się kto (z aparatu, z partii czy władzy) wygłupił - lepiej mu było się nie rodzić! Hola, hola Adamie, no nie przesadzajmy:) W komunie o tym, o której aferze mogłeś usłyszeć, decydowało Biuro Polityczne. A afera zawsze dotyczyła ludzi, których miała dotyczyć, w myśl zasady: Pokażcie mi człowieka, a paragraf się znajdzie. Cały system komunistyczny to był jeden wielki przekręt, w którym towarzysze mieli swoje sklepy, swoje przywileje i interesy. Kto miał te afery tropić? Sami sobie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.05.2015 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Cały system komunistyczny to był jeden wielki przekręt, w którym towarzysze mieli swoje sklepy, swoje przywileje i interesy. Kto miał te afery tropić? Sami sobie? Możesz mi napisać, CO się zmieniło w tym względzie?Bo ja jakoś nie dostrzegam... Mnie nie chodziło o to, czego zwykły zjadacz chleba nie dotykał, nie widział, nie ocierał się....Mnie chodziło o sprawy "lokalne".Jak do komitetu przyszedł ktoś ze skargą - było trzęsienie ziemi.Teraz to można poskarżyć się... mamie.Wierchuszka to, co się "w terenie" dzieje ma w ... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 28.05.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Jak do komitetu przyszedł ktoś ze skargą - było trzęsienie ziemi. Teraz to można poskarżyć się... mamie. Wierchuszka to, co się "w terenie" dzieje ma w ... Chodzenie do komitetu ze skargą w komunie to mi się bardziej kojarzy ze zwykłym donoszeniem:) Do spraw stricte przestępczych to były sądy, nawet w komunie. Ale jak chciałeś przypadkiem naskarżyć na umocowanego towarzysza to i tak stawałeś się antysocjalistyczną ekstremą Co do teraźniejszości masz dużo racji. Wymiaru sprawiedliwości w ogóle nie zlustrowano i siedzą tam ci sami sędziowie oraz już ich dzieci, w dużej części skolegowani z lokalnymi prominentami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.05.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 (edytowane) Pewnie ze nie zylem za czasow komuny i trzeba sie z czego cieszyc. Ty zyles? Podobalo Ci sie czekanie w dlugich kolejkach na towar ktory i tak mogles nie kupic? Fajnie bylo dostac paliwo na kartki i inne produkty? Donoszenie sasiad na sasiada tez bylo fajne? To ze na lodowke musialo sie oszczedzac przez kilka miesiecy bo cos kosztowalo 8wyplat? I to ze na ogol bez lapowki to ciezko bylo cos kupic? Nie musze zyc w tych czasach aby wiedziec z opowiesci ze to bylo zle no chyba ze Ty byles jednym z tych komuchow bo tacy faktycznie nie narzekali. Dostali stolek i nic dobrego nie robili a kasiore zgarniali. Tylko komuch komucha bedzie popierac. A komuna jest w kazdej panstwowej firmie, spolce itp. Chocby w kopalniach. Gornicy wyjda na ulice, zablokuja wszystko ale swojego nie popuszcza. Nie wazne ze panstwo do tego doplaca byle oni mieli swoje stolki i swoje przywileje. Wiec my dalej musimy placic im za to aby pracowalo w.kopalni 3tys ludzi a nie polowa lub 1tys bo by to starczylo. To Ci sie podoba? Moze tez uwazasz ze trzeba w Polsce przemysl odnowic i zas w nim kolejnych komuchow posadzic byle mieli jakas prace? Prawie 30lat za komuja i wielu sie to marzy. Kazdego komucha bede krytykowal i komune trzeba zwalczac a nie popierac. Co do OZE to musi byc tak aby ludziom sie to oplacalo a nie zeby ich zdoic. Solary pokazaly ile dla ludzi jest warta dotacja. Jakos u siebie na wsi nie widze dachow a solarami. Moze z dwa lub trzy sie nazbiera a domow sporo. Wiec dobra ustawa jest potrzebna Hans i Mitch -szacun chłopaki za dobrą historię. A tobie kamil1987 jak nie doczytałeś i nie usłyszałeś od starszych dodam. Za II RP społeczeństwo( ze wsi Gdynia) zbudowało jeden z najnowocześniejszych portów ówczesnej Europy oraz powstało wiele zakładów w okresie międzywojennym. Powiedz ile powstało dziś?. Jeżeli nie wiesz ja też nie popieram komuny ale za tej komuny to polska wieś odżyła (np. zniknęły strzechy ).Po 89r wypominali Gierkowi że zadłużył kraj na 50 mld. $ . A obecni sprzedali cały przemysł i narobili 150mld$.Kto ma coś na sumieniu to się boi wyborów. Następny przykład zakłady lotnicze Mielec ,Świdnik -Sprzedane, a dziś śmigłowce trzeba kupić od Francuzów ze Świdnika lub Amerykanów z Mielca. Dobrze że lasów jeszcze nie sprzedali bo to ok. 1/3 kraju a grzyby jadł byś boczniaki wychodowane w słomie a sarnę, jelenia oglądał w zoo nie wspomnę o zakupie drewna. Edytowane 28 Maja 2015 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.05.2015 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Hans i Mitch -szacun chłopaki za dobrą historię. A tobie kamil1987 jak nie doczytałeś i nie usłyszałeś od starszych dodam. Za II RP społeczeństwo( ze wsi Gdynia) zbudowało jeden z najnowocześniejszych portów ówczesnej Europy oraz powstało wiele zakładów w okresie międzywojennym. Powiedz ile powstało dziś?. Jeżeli nie wiesz ja też nie popieram komuny ale za tej komuny to polska wieś odżyła (np. zniknęły strzechy ).Po 89r wypominali Gierkowi że zadłużył kraj na 50 mld. $ . A obecni sprzedali cały przemysł i narobili 150mld$.Kto ma coś na sumieniu to się boi wyborów. Następny przykład zakłady lotnicze Mielec ,Świdnik -Sprzedane, a dziś śmigłowce trzeba kupić od Francuzów ze Świdnika lub Amerykanów z Mielca. Dobrze że lasów jeszcze nie sprzedali bo to ok. 1/3 kraju a grzyby jadł byś boczniaki wychodowane w słomie a sarnę, jelenia oglądał w zoo nie wspomnę o zakupie drewna. Od francuzów trzeba kupić śmigłowce bo tylko one spełniły wymagania. Czemu nasze zakładany nie spełniły tych wymagań? Kto im bronił? Było napisane co ma śmigłowiec potrafić wiec trzeba było to zaoferować a nie teraz beczeć że roboty nie będą mieć. Mieliśmy zamówić nie spełniający oczekiwań śmigłowiec tylko po to by był robiony w Polsce? Komuna się skończyła i jest wolny rynek. Przemysł w Polsce może kwitnąć tylko że Polacy nie potrafią nic dobrze zrobić. Jest otwarty rynek, ktoś chce to zakłada firmę i produkuje co mu się podoba. To czemu tego nie robią? Kto im broni? Państwo nie może tego finansować bo ludzie muszą chcieć aby było dobrze bo jak nie będą chcieli to będą robić towar w jakości syrenki a po drogach jeżdżą super luksusowe samochody. I chcecie aby Polacy jeździli syrenkami tylko dlatego że są robione w Polsce? Źle wam się idzie do sklepu i kupuje co chce o dowolnej porze? Jak komuś się komuna podoba to proszę jechać na Białoruś i tam sobie żyć. Będziecie mieli luksusy. Adamie, Polska dopłacała do węgla aby sprzedać i mieć dolary i to było według Ciebie ok? Normalni ludzie musieli zapieprzać aby utrzymać jakiś ważniaków którzy siedzieli i pierdzieli w stołki i to było ok? Robienie komuś pracy w zakładzie na siłę typu a ty możesz być od przybijania pieczątek, ty od podawania kawy, ty od pilnowania papierków, a ten kolejny od pilnowania poprzednich. I masę niepotrzebnych miejsc pracy a reszta musiała na to robić. I to było ok? to był ten wspaniały przemysł? Hans dobrze powiedział na czym polegały skargi. Ludzie siedzieli zastraszeni w swoich domach byle ktoś na nich nie doniósł i to było ok? To że chciałeś zbudować dom to dostałeś materiałów na 10% a resztę musiałeś kombinować i załatwiać aby zrobić z byle czego to było ok? To że chciałeś kupić pralkę ale się skończyło i musiałeś kupić lodówkę i szukać kto się zamieni to było ok? Może i ludzie nie chodzili głodni i mieli większą wiedzę ale tylko dla ego ze byli zmuszani do tego aby tkwić w systemie. powiedziałbyś złe słowo to milicja by Cię zgarnęła i to było ok? Teraz ludzie mają wybór więc jak ktoś nie chce się uczyć to się nie uczy, jak nie chce pracować to nie pracuje. Tak jak pisałem wcześniej, jak komuś komuna się podoba to wyjazd na wschód. tylko skoro tak było dobrze to czemu ludzie walczyli z komuną? Po cholerę umierali za to aby ją zwalczyć? Takie luksusy wam się skończyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.05.2015 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Mitch, skoro jest tak jak piszesz tzn że jesteś zniesmaczony PO więc wracam Ci honory i przepraszam za oskarżenia. Nie mniej zmiana na PiS to jest skok ze skrajności w jeszcze większą skrajność i nawet w otchłań. Tak jak Adam pisał, nie ma na kogo głosować. Czy ktoś myśli że faktycznie kaczor ma nadmiar gotówki aby zmienić coś w Polsce szybko? Każdy by chciał od razu aby było lepiej ale tak się nie da. Widocznie działacze PO uznali że trzeba pomału ale nie zadłużając bardziej kraju robić zmiany niż szybko i zadłużyć kraj. Nie śledzę wszystkiego aż tak dokładnie ale jak słyszę że PiS domaga się śledztwa za zabicie prezydenta i cały czas mówi o spisku to coś się we mnie gotuje jak widzę tych idiotów. Jak słyszę dudę który chce cofnąć ustawę aby ludzie nie robili do 67roku życia to też ma się ochotę go w łeb strzelić. Ja też nie chcę robić tak długo ale skoro tak trzeba to trudno. Nie jestem ekspertem w tych sprawach ale skoro rodzi się mało dzieci i społeczeństwo jest starzejące się to trzeba za w czasu podjąć decyzje a nie podburzać ludzi. Dobrze się rzuca slogany bez pokrycia. Ja bym jeszcze na miejscu PO podniósł składki zdrowotne aby zrobić porządek w służbie zdrowia bo bez tego ani rusz tylko dla pisiorów to kolejny powód do podburzania. Tak samo było z górnikami. Trzeba było zamknąć kopalnie które były nierentowne to pisoory od razu że miejsca pracy PO chce zamknąć a to że się do nich dopłaca to już nie mówili. Że pracuje w nich dwa ray więcej ludzi to też nie? Ja nie mam nic do górników szczególnie tych którzy robią pod ziemia ale po co nad jest tylu ludzi? Dlaczego górnicy dostają deputat węglowy? Jakim prawem? Jakbym robił w fabryce samochodów tzn że musiałbym dostać na rok jeden samochód bo tam pracuję? Premie i przywileje też powinni dostawać w zależności od kondycji finansowej kopalni a nie zawsze, A nie że całą bandą wyjdą na ulicę, zablokują wszystko byle mieli po staremu. Tak się dzieję bo to jest państwowe i trzeba wszystko sprywatyzować aby było normalnie w tym kraju a nie podburzać ludzi. Nawet o głupie finansowanie partii pisiory będą się kłócić mimo że dla budżetu państwa to nie jest wielki wydatek ale przynajmniej ludzie by widzieli że wszyscy oszczędzają a nie karze się tylko to robić ludziom. Więc dalej chcę doić obywateli. Nawet idioci popierają przestępców bo w końcu burdy z udziałem zamaskowanych ludzi są ok? To jest według nich wolność. Piratom drogowym też sprzyjają bo na zwiększenie stawek za przekraczanie prędkości się nie zgadzają bo za co ludzi będą to płacić. Normalnie idioci jakich mało i ktoś na nich chce głosować? Jak w tym kraju ma być normalnie jak ktoś popiera takich ludzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 29.05.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 (edytowane) Jak słyszę dudę który chce cofnąć ustawę aby ludzie nie robili do 67roku życia to też ma się ochotę go w łeb strzelić. Ja też nie chcę robić tak długo ale skoro tak trzeba to trudno. widzę, że uległeś tej wszechobecnej manipulacji... kłamstwo powtarzane 1000 razy staje się prawdą, i to działa, niestety stale się nas przekonuje w TVmanii że ciągle brakuje kasy i ludzi trzeba doić i doić, już nie lekko strzyc bo nie wystarcza... stale nas się straszy czy to globalnym ociepleniem, islamistami, przeludnieniem tudzież niżem demograficznym... wszystko jest złe, niedobre... generalnie jesteśmy udupieni... stale nas się też przekonuje że my Polacy nic nie umiemy, nie potrafimy, że zachodnie jest lepsze bo to zachodnie że Niemcy potrafią, a my nie... a prawda taka jest że od 1000 lat największym naszym wrogiem są ..... Niemcy o PO nie będę się wypowiadał bo to sitwa złożona z Bolków, Śpiochów i innych Jelementów szemranych ok ale styknie tego OT Edytowane 29 Maja 2015 przez Jacekss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 29.05.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Przemysł w Polsce może kwitnąć tylko że Polacy nie potrafią nic dobrze zrobić. Jest otwarty rynek, ktoś chce to zakłada firmę i produkuje co mu się podoba. To czemu tego nie robią? Kto im broni? Państwo nie może tego finansować bo ludzie muszą chcieć aby było dobrze bo jak nie będą chcieli to będą robić towar w jakości syrenki a po drogach jeżdżą super luksusowe samochody. I chcecie aby Polacy jeździli syrenkami tylko dlatego że są robione w Polsce? No właśnie i tu jest pies pogrzebany. Narzekać sobie możemy, ale lepiej się zastanowić skąd to się wzięło, bo tu kamilb1987b ma rację. W czasie wielu lat komuny świat dużo szybciej szedł naprzód, a Polska rozwijała się wolniej. Nasz przemysł był przestarzały, niewydajny, nowych technologii nie było, więc jak się otworzyły granice, to niestety wszystko padło, bo zwyczajnie się nie opłacało - dało się kupić taniej i lepiej za granicą. Nie za bardzo widzę jak można było ten przestarzały przemysł utrzymać, czy zmodernizować - brakowało technologii i kapitału (i wciąż tego brakuje). Pamiętam jeszcze świecące piece martenowskie w Hucie Kościuszko w Chorzowie na które można było sobie popatrzeć z chodnika. Co z nimi można było zrobić ? Tylko zamknąć w cholerę. To samo było niestety z większością pozostałego przestarzałego przemysłu. Niestety często jest tak, że lepiej opłaca się coś zbudować od nowa niż remontować starego trupa, który zawsze i tak będzie gorszy i trupem choć przypudrowanym pozostanie. Porównajcie sobie np. remont budynku z lat 60-tych i doprowadzenie go do standardu zbliżonego do pasywnego. Da się ? Życzę powodzenia, taniej i lepiej będzie zbudować nowy. Na przykładzie budynku łatwo można porównać ile lat jesteśmy do tyłu - większość tych budynków które u nas obecnie się buduje w zasadzie powinna zostać od razu wyburzona i postawiona od nowa - bo brakuje podstawowej wiedzy, technologii i kultury pracy. Potem są narzekania na wysokie rachunki i zakładanie kopcących i trujących śmieciuchów, bo taniej. Niestety to są lata, które muszą upłynąć, żeby się to zmieniło na lepsze, choć na Forum widać, że coraz więcej osób zaczyna budować rozsądnie, ale to niestety kropla w morzu, bo reszta buduje po staremu, architekci nie pomagają w podejmowaniu rozsądnych decyzji, ekipy partolą robotę jak zawsze itd. itp. Tak samo jest w innych dziedzinach. Niestety rządy nie wspierają zmian i rozwoju, zalewając kraj skomplikowanymi i często głupimi przepisami, wymaganiami, biurokracją, które sypią tylko piasek w łożyska nie posuwając do przodu kompletnie nic. Niestety szczerze wątpię, że się to szybko zmieni. Musi zmienić się kultura, muszą minąć pokolenia, ludzie muszą zobaczyć za że da się, że trzeba inaczej, lepiej, muszą zacząć rządzić ludzie młodzi ze świeżym spojrzeniem na świat, a nie emeryci, którym zależy tylko na dorobieniu do emerytury. Wracając do OZE, to wyraźnie widać, że obecna ekipa chce zapewnić status quo, co jest związane z blokowaniem wszystkich inicjatyw rozwoju rynku OZE. Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o $, a rynek energii to ogromny dawca różnego rodzaju danin, podatków, państwowe koncerny zatrudniają wiele osób związanych z rządzącymi ekipami, znajomi królika mogą korzystać z różnego rodzaju programów, np. budowy EJ, i cuda, cuda się dookoła dzieją. Ruch prosumencki zmniejsza te wszystkie źródła finansowania i stąd taki ogromny opór, bo każdy dzień utrzymania takiego systemu jaki jest to ogromne kwoty dla tych którzy z niego korzystają. Czy PiS będzie robił tak samo, czy inaczej, trudno powiedzieć, bo często punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, a $ robi swoje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.05.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 "Jest otwarty rynek, ktoś chce to zakłada firmę i produkuje co mu się podoba. To czemu tego nie robią? Kto im broni? Państwo nie może tego finansować bo ludzie muszą chcieć aby było dobrze bo jak nie będą chcieli to będą robić towar w jakości syrenki a po drogach jeżdżą super luksusowe samochody. I chcecie aby Polacy jeździli syrenkami tylko dlatego że są robione w Polsce? Źle wam się idzie do sklepu i kupuje co chce o dowolnej porze?" Jest taki termin: Interwencjonizm. Chcesz czy nie - jest to stosowane wszędzie i przez wszystkie rządy!Nasz od lat stosuje go NOGAMI, na rzecz OBCYCH, bez wyobraźni i znajomości problemu.Wierzysz w magię wolnego rynku?To niech sądzą firmy prywatne. Najlepiej - zagraniczne, bo my nie umiemy, nam się nie chce, bo sądzimy tak, jakbyśmy "Syrenkę" produkowali a nie Rolls-Royce.To taki przykład. Zlecając zakup u obcych wspierasz obcy kapitał kosztem swojego kraju.Umacniasz obcych osłabiając siebie. Dobre, lepsze, Niemieckie!Złe, gorsze, Radzieckie! Znasz to? Napisz z pełnym przekonaniem, że pierdolino lepsze od wyrobu Pesy...DOBRZE zarządzane zamówienia rządowe SĄ napędem gospodarki kraju.KAŻDEGO!!! CZEMU USA nie kupuje np. broni tam, gdzie jest najlepsza (np. u Ruskich)?CZEMU od lat robią swoją i jest coraz lepsza? Chcesz dostać śliczną, kolorową zabawkę TERAZ, ZARAZ, JUŻ kosztem tatowego miejsca pracy i grubości jego portfela. Jak ktoś nam coś dotuje to nie po to, aby nam było lepiej!Jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo!To- dotują u nas bezrobotnych, pensje minimalne itp. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.05.2015 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Adami i uważasz że PO promuje interwencjonizm? Z tego co widzę to PiS jest temu przychylne a nie PO. Jacekss kto broni Polakom pracować? Kto broni im coś zrobić dobrego? Po prostu nie potrafią. Polak założy firmę budowlaną, odwali fuszerę, ogłosi bankructwo i założy firmę na brata czy siostrę i będzie robić to samo. Tacy już jesteśmy. Polacy potrafią tylko narzekać i kombinować. Taka jest bolesna prawda i dopóki się nie zmieni mentalność ludzka to w naszym kraju nigdy nie będzie lepiej. Popatrz sobie na jakość pracy i wykonania w Niemczech. Tam jak ktoś odwali fuszerkę to nic mu nie pomoże i upadnie. Nikt od niego nic nie kupi. Co niby Polacy umią dobrego zrobić? Nawet śmigłowców nie potrafią zrobić zgodnie z oczekiwaniami więc co się dziwicie że trzeba zamawiać na zachodzie? Z takim myśleniem możemy bronić się procami i łukami bo to pewnie nasi by zrobili. Ale nie tędy droga. W Niemczech płaci się za wszystko więc ten kraj ma mieć z czego pieniądze a u nas to wieczne kombinacje są.wodze że przynajmniej jeden mądrzejszy rwxw się odezwał. Z takimi umiejętnościami Polacy nadają się do kopania rowów i wiecznego słuchania innych. Niemiec jak ma coś zrobić to zrobi to punkt po punkcie i nie ominie żadnego a polak pójdzie na skróty i połowę ukradnie a druga połowę spieprzy no chyba że będzie miął bata nad sobą to wtedy się wysili ale samemu od siebie to nic nie zrobi. I to jest problem który musimy wszyscy wyeliminować, więc trzeba patrzeć na siebie i robić wszystko sumiennie i dobrze a będzie lepiej i nie wierzyć w głupie obietnice. jakby pisory zaczęły opowiadać swoje głupoty w Niemczech to by ich wygwizdali i usunęli ze sceny politycznej bo wiedzą że to głupoty. też im się wiele rzeczy nie podoba ale jak trzeba to to zrobią dla dobra wszystkich a nie tylko własnych tyłków. Więc Polacy idźcie do przodu a nie cofajcie się do tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 29.05.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Kto broni im coś zrobić dobrego? Po prostu nie potrafią. Niestety w wyniku zapóźnień w rozwoju nie mamy technologii. Na nic, nawet na głupie sklepy, a co dopiero na hi-tech... No może nie zupełnie, bo powoli pojawiają się firmy które technologię tworzą/mają/efektywnie z niej korzystają i osiągają sukcesy na rynku, również globalnym. Niestety trzeba czasu i kapitału, żeby ich było więcej, tego się nie da zrobić w kilka lat. Świetnie by było, żeby państwo nie przeszkadzało skomplikowanymi przepisami, biurokracją, wymaganiami itd itp. ale na razie tego nie widzę Polak założy firmę budowlaną, odwali fuszerę, ogłosi bankructwo i założy firmę na brata czy siostrę i będzie robić to samo. Tacy już jesteśmy. Polacy potrafią tylko narzekać i kombinować. Nie mogę się z tym zgodzić. Potrafią pracować, myśleć, być innowacyjnymi, dynamicznymi, uczciwymi itd. Niestety lata komuny dużo zepsuły i teraz latami to trzeba naprawiać. Niestety cytując klasyka "dziadowskie państwo" (święte słowa powiedział też ten który zna je od podszewki "ch.. d.. i kamieni kupa", "istniejące tylko teoretycznie" -on nie kłamał, a na prawdę nie ma się co obrażać) ze swoimi anachronicznymi, skomplikowanymi i niedostosowanymi do życia regulacjami wspiera tych kombinatorów, którzy zrobią przekręt i się z tego śmieją, a przykłady można mnożyć. W innych krajach też są przekręty, ale złapani rzadziej się śmieją w twarz oszukanym. Niestety prawo u nas nie zostało zreformowane, z roku na rok nakleja się tylko jedną łatę na kolejną i tworzy takie monstrum którego nikt nie jest w stanie ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 29.05.2015 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 nie chwal tak niemców bo też lubią odwalać fuszerę, wystarczy popatrzeć na ich autka, ponoć takie niezawodne... niemiecka precyzja to często mit czasami już lepiej Fiata kupić niż Opla czy Forda odnośnie Polaków - to nie generalizuj tak, są spece dobrzy i tzw "spece" ... budowałem dom to wiem jak jest, w innych dziedzinach jest podobnie.. ale powiem ci na ucho, że wśród innych nacji też zdarzają się leserzy i kombinatorzy tylko trzeba to umieć zauważać co do śmigłowców - to jest też coś takiego jak przetarg " ustawka", podaje się takie parametry które spełnia np preferowany producent i reszta odpada, nawet hamerykański sprzet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.05.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Wybacz, ale... bredzisz!Mniemanologię uprawiasz! "kto broni Polakom pracować? Kto broni im coś zrobić dobrego? Po prostu nie potrafią. ..."" Popatrz sobie na jakość pracy i wykonania w Niemczech. Tam jak ktoś odwali fuszerkę to nic mu nie pomoże i upadnie. Nikt od niego nic nie kupi. Co niby Polacy umią dobrego zrobić? " Za to, aby dało się pracować z sensem, wydajnie i z zyskiem odpowiada SYSTEM.Prawo, jego stosowanie i egzekwowanie, dobrze prowadzony interwencjonizm. DLACZEGO jak kto od nas pojedzie tam, gdzie taki system DZIAŁA to jest jednym z najlepszych i bardziej docenianych pracowników?DLACZEGO TAM umiemy tez prowadzić własne firmy? Od dwudziestu pięciu lat NIKOMU nie zależało na tym, aby TU budować coś sensownego.Zawsze było - TERAZ K.U.R.W.A - MYPodział stołków, synekur....Nieważne PO, PIS, SLD czy PSLWszyscy już próbowali. Nie wybieramy mężów stanu, bo ich tu nie ma.Tych, którzy mogliby takimi być - dołujemy.(Zobacz co jest z Korwinem, który WIE co gada!) Jest taki dział wiedzy - HISTORIA.Nikt tu z niej wniosków nie wyciąga.A przecież wiadomo jest JAK niektórzy osiągali wielkość (USA, teraz Chiny) i jak doprowadzili do jej upadku (też USA). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.05.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 "co do śmigłowców - to jest też coś takiego jak przetarg " ustawka", podaje się takie parametry które spełnia np preferowany producent i reszta odpada, nawet hamerykański sprzet " Pieprzysz jak potłuczony!!! Pantera była świetnym czołgiem.T34 był prosty jak bat i dało się go produkować, jakbyś pieczątki stawiał.Do tego...Wyrób własny to i serwis i magazyn części i technologia.To SYSTEM, którego z rąk wypuścić nie wolno! Ktoś gdzieś kupił drony (najlepsze!) ale tak, ze oprogramowanie do nich trzymali w łapach obcy, mogąc go jednym uderzeniem w klawiaturę na złom zamienić...Było?JAKI JEST SENS W KUPOWANIU FRAGMENTU CZEGOŚ NAJLEPSZEGO? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts