Kaizen 21.07.2019 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 3% to daje chyba tylko niepewny Getin na pierwszą lokatę do jakieś tam kwoty. Realnie lokaty to na 1.6 po podatku. Są nawet na 4% z kapitalizacją częstszą, niż co roku - więc realnie więcej - ale pesymistycznie przyjąłem że po potrąceniu Belki wyjdzie 3% na czysto. https://jakoszczedzacpieniadze.pl/ranking-lokat-czyli-najlepsze-lokaty-bankowe I to teraz, gdy stopy są rekordowo niskie. Można spodziewać się, że średnie oprocentowanie z okresu żywotności PV będzie znacznie wyższe. Kilkanaście lat temu, jak zakładałem w mBanku konto, to inflacja była 0,8% a oprocentowanie eMaxa 16%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 21.07.2019 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 ...Jaki survival? Kto na litość boską pisze o blackoucie totalnym czy apokalipsie zombi? to forumowy prepers , on już tak poprostu ma i jest gotowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 21.07.2019 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 ...Kilkanaście lat temu, jak zakładałem w mBanku konto, to inflacja była 0,8% a oprocentowanie eMaxa 16%. a sto lat temu... W 2014-16r po podatku Belki , można było 3 000zł wyciągnąć ze 180 000 na lokacie , a stopy procentowe się nie zmieniły . PV za 30 robi to samo w ten sam rok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 21.07.2019 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Szybie pytanie. Zużywam ok 10MWh /rok. Mam G12w Koszt kWh - ok 40gr. Jaka moc instalacji dla mnie najlepsza i jaki czas zwrotu z inwestycji? Z tego co pytałem to ceny za kWp ok 4500zł. Nie znam się i nic sam nie mogę wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 21.07.2019 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 https://jakoszczedzacpieniadze.pl/ranking-lokat-czyli-najlepsze-lokaty-bankowe I to teraz, gdy stopy są rekordowo niskie. Można spodziewać się, że średnie oprocentowanie z okresu żywotności PV będzie znacznie wyższe. Nie, nie można się spodziewać. Tzn, jeśli ktoś ma życzeniowe podejście, to można, tyle że nie ma to wiele wspólnego z tendencjami na rynku. Argument na poziomie naganiaczy na fundusze inwestycyjne, gdzie tabelki za ostatnie 15 lat wyglądają super Wystarczy zresztą skorzystać z linku który wkleiłeś (skądinąd strona warta polecenia, jak i Bankobranie, jeśli ktoś faktycznie chce się pobawić w granie systemowi na nosie) i ustawić sobie parametry lokaty na 25-35 tys (przykładowa wartość instalacji PV). Nagle okazuje się, że oprocentowanie jakoś maleje. I aby wyciągnąć te 4% (przed opodatkowniem) zaczynamy poświęcać temu dużo więcej czasu niż przeważnie chcemy. Kto ma takie hobby, to mu nie przeszkadza, ale dla przeciętnego zjadacza chleba użytkowanie PV jest ogromną oszczędnością czasu i nie wymaga tak dużego zaangażowania. Raz uruchomione PV działa, a koło lokat trzeba cały czas chodzić (tak, często i gęsto wracamy do tematu co miesiąc, czy kwartał). Przy okazji, jak już ktoś tak się bawi, warto przeanalizować jakie banki dają wysokie oprocentowanie i znać ryzyko. To może być baaaardzo pouczająca lektura. Skoro tu padają takie argumenty, że opust może spaść do 60%, to wypadałoby w tym samym tonie przedstawić lokaty. To jest absurdalne? No ba, równie absurdalne jak to, że opust spadnie do 60%, a 1 kWh będzie kosztował 1 zł. No co do tych scenariuszy, jestem naprawdę ciekaw, w którą stronę to pójdzie. To jak, reaktywujemy naszą dyskusję za 5, a potem za 10 lat? Kilkanaście lat temu, jak zakładałem w mBanku konto, to inflacja była 0,8% a oprocentowanie eMaxa 16%. Takie pytanie pomocnicze - kiedy te oprocentowanie spadło poniżej 5% i jak prędko wg Ciebie wróci ono do swoich początkowych wartości? Bo patrząc w ten sposób, to masz rację, PV to jest jedno wielkie oszustwo, a lokata to w rzeczywistości jedyny słuszny sposób na oszczędzanie. Ja wiem, kiedyś to były czasy... tylko to było kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 21.07.2019 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Szybie pytanie. Zużywam ok 10MWh /rok. Mam G12w Koszt kWh - ok 40gr. Jaka moc instalacji dla mnie najlepsza i jaki czas zwrotu z inwestycji? Z tego co pytałem to ceny za kWp ok 4500zł. Nie znam się i nic sam nie mogę wykonać. Instalacja taka, żeby pokryła zużycie, a czas zwrotu zależy od ceny instalacji. Znasz cenę za 1 kWh, znasz cenę za 1 kWp to kalkulator Ci wszystko wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.07.2019 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 (edytowane) W 2014-16r po podatku Belki , można było 3 000zł wyciągnąć ze 180 000 na lokacie , a stopy procentowe się nie zmieniły . 5 lat temu stopa referencyjna NBP była 2,5%. Dzisiaj 1,5%. To nie jest zmiana? Nie, nie można się spodziewać. O ile zakład, że w ciągu 10 czy 15 lat średnie oprocentowanie będzie wyższe, niż dzisiejsze? Bankobranie, jeśli ktoś faktycznie chce się pobawić w granie systemowi na nosie) i ustawić sobie parametry lokaty na 25-35 tys (przykładowa wartość instalacji PV). To mała lekcja oszczędzania. Lokaty należy dzielić na jak najdrobniejsze kwoty, żeby zrywając w razie potrzeby lokatę stracić odsetki od jak najmniejszej części. I warto podzielić na różne banki - niby są gwarancje, ale w razie kłopotów banku może trochę potrwać odzyskanie kasy. I aby wyciągnąć te 4% (przed opodatkowniem) zaczynamy poświęcać temu dużo więcej czasu niż przeważnie chcemy. Dlatego pesymistycznie przyjąłem 3%. Takie pytanie pomocnicze - kiedy te oprocentowanie spadło poniżej 5% i jak prędko wg Ciebie wróci ono do swoich początkowych wartości? Nie wiem kiedy wzrośnie i czy osiągnie początkowe (cokolwiek przez to rozumiesz) wartości. Wiem, że wzrośnie. Edytowane 21 Lipca 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 21.07.2019 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Warto pamiętać , że jeśli Tauron i dwie taryfy to będą problemy z rozliczeniami na strefy. Reszta robi ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 21.07.2019 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 5 lat temu stopa referencyjna NBP była 2,5%. Dzisiaj 1,5%. To nie jest zmiana? ok , masz mnie . Jest zmiana ,ale w dół , spadły na początku 2015 Zmiana w dół o 1% od zyskanych 3 000 na lokacie to mniej o kolejne 30 zł na rok , a gdzie te twoje 16% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 21.07.2019 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Instalacja taka, żeby pokryła zużycie, a czas zwrotu zależy od ceny instalacji. Znasz cenę za 1 kWh, znasz cenę za 1 kWp to kalkulator Ci wszystko wyjaśni. Ok. 10kWp -. 4500 tyś. Za prąd płacę 4000tyś. Czas zwrotu 45000/4000=11,25 lat. Te 10kW to pewnie wyprodukuje z 9MWh? Czyli zwrot dłuższy? Tak? Falownik tyle będzie działał? Jakie panele polecasz/polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.07.2019 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Te 10kW to pewnie wyprodukuje z 9MWh? Czyli zwrot dłuższy? Tak? Może dłuższy... a może prąd zdrożeje i będzie krótszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.07.2019 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 (edytowane) Ok. 10kWp -. 4500 tyś. Za prąd płacę 4000tyś. Czas zwrotu 45000/4000=11,25 lat. Te 10kW to pewnie wyprodukuje z 9MWh? Czyli zwrot dłuższy? Tak? Falownik tyle będzie działał? Jakie panele polecasz/polecacie? Usuń te "tysiące" bo wchodzi w miliony. W dobrym układzie instalacja PV 10kWp za 45 tys. wyprodukuje ok. 9.000 kWh. Z tego "za darmo" (za koszt instalacji) zużytkujesz ok. 7.650 kWh (85% z 9.000) co pozwoli zaoszczędzić ok. 7.650 kWh x 0,50 PLN = 3.825 PLN rocznie. Z tych płaconych przez Ciebie 4.000 PLN rocznie odzyskasz ok. 3750 PLN a 250 PLN to pewnie opłaty stałe. Czyli 45.000 PLN / 3.750 PLN = ~12 lat. Kalkulacja nie uwzględnia wzrostu cen ee i spadku wydajności paneli. Edytowane 21 Lipca 2019 przez d7d uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.07.2019 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 (edytowane) Zmiana w dół o 1% od zyskanych 3 000 na lokacie to mniej o kolejne 30 zł na rok Oprocentowanie spadło z 2,5 do 1,5%. To jest 40%/1p.p. I to nie jest 30zł mniej. 1,5% od 30000 to 450zł, 2,5% od tej liczby to 750zł. Ładnie pokazujesz brak umiejętności liczenia montujących PV. Edytowane 21 Lipca 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 21.07.2019 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Może dłuższy... a może prąd zdrożeje i będzie krótszy... No wróżenie z fusów. Moze zlikwidują opusty. I co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 21.07.2019 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 To mała lekcja oszczędzania. Lokaty należy dzielić na jak najdrobniejsze kwoty, żeby zrywając w razie potrzeby lokatę stracić odsetki od jak najmniejszej części. I warto podzielić na różne banki - niby są gwarancje, ale w razie kłopotów banku może trochę potrwać odzyskanie kasy. To są podstawy inwestowania (nie tylko jeśli chodzi o lokaty, ogólnie dywersyfikacja w życiu to ważna rzecz). Dlatego napisałem, że chcąc oszczędzać (zarabiać?) w taki sposób, musimy poświęcić temu dużo więcej czasu niż zjadacz chleba jest skłonny poświęcać. PV w porównaniu do lokat jest o niebo mniej absorbujące.A gwarancje nie są "niby", tylko albo są, albo nie. Jak ktoś ma instynkt samozachowawczy, to w Amber Gold nie wchodzi. Dlatego pesymistycznie przyjąłem 3%. Nie wiem kiedy wzrośnie i czy osiągnie początkowe (cokolwiek przez to rozumiesz) wartości. Wiem, że wzrośnie. Pisałeś o prehistorii eMaxa (a jak już przy tym jesteśmy, to chyba wiesz, dlaczego początkowe oprocentowanie było jakie było i dlaczego IdeaBank czy inny Getin mają w tej chwili jedne z najwyższych oprocentowań) i do tego się odniosłem. Powiem Ci szczerze, zazdroszczę Ci tej pewności. Ja jeśli miałbym cokolwiek zakładać, to raczej scenariusz negatywny. I ja jeśli maiłbym być czegokolwiek pewien, to tego że koszt energii wzrośnie. I mam obawy graniczące z pewnością, że mając 25 kpln w postaci instalacji PV i 25 kpln na lokacie, w perspektywie 10 czy 20 lat wygra jednak PV, a nie lokata. Zwłaszcza nie uśmiecha mi się poleganie na promocjach, taryfach i zmianach sprzedawcy w kwestii oszczędzania na wydatkach. Ufanie ZE, bankom i ogólnie systemowi finansowemu jako takiemu nie mieści się w mojej definicji bezpieczeństwa finansowego ani energetycznego. Każdy ma swój sposób na życie i oszczędzanie. Ja jakiś czas temu stwierdziłem, że czas poświęcany na walkę o 1,5% więcej na lokacie wolę inaczej spożytkować. I tak, mogliśmy wybudować dom pasywny. Pewnie kiedyś się z tym zmierzymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.07.2019 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Może dłuższy... a może prąd zdrożeje i będzie krótszy... Może będzie produkcja prądu opodatkowana bo się o tym mówi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.07.2019 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 8.8kWp uruchomione 5 lipca 2018 r. wyprodukpwało do 5 lipca 2019 r. 9111kWh. Przez ten rok ok 7 dni nie było produkcji z racji braku zasilania z ZE. Instalacja stoi na gruncie dlatego kosztowała 48k. Za ostatnie 6 miesięcy rachunek za prąd to 47 zł. Nie rozumiem jakie 47 zł za co skoro tyle wyprodukowałeś prądu ile na nim zarobiłeś złotych? Ja nie wydawałem 48 tys zł a za prąd teraz płacę miesięcznie 80 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.07.2019 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Ok teraz rozumiem. Czy zużywasz cały wyprodukowany prąd ? Czy z nadwyżek za produkcję nie mogą pokryć opłat stałych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 21.07.2019 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Może będzie produkcja prądu opodatkowana bo się o tym mówi? No też coś o tym słyszałem. Takie plotki chodzą. 8.8kWp uruchomione 5 lipca 2018 r. wyprodukpwało do 5 lipca 2019 r. 9111kWh. Przez ten rok ok 7 dni nie było produkcji z racji braku zasilania z ZE. Instalacja stoi na gruncie dlatego kosztowała 48k. Za ostatnie 6 miesięcy rachunek za prąd to 47 zł. To nic nie mówi. Cena za kWp to ok. 5,5K? Oszczędność w ciągu roku ok 5000 zł. 47zł to opłaty stałe za 6 miesięcy. Płacisz za prąd ponad 0,55 PLN/kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.07.2019 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Oprocentowanie spadło z 2,5 do 1,5%. To jest 40%/1p.p. I to nie jest 30zł mniej. 1,5% od 30000 to 450zł, 2,5% od tej liczby to 750zł. Ładnie pokazujesz brak umiejętności liczenia montujących PV. Typowe polskie podejście. TY LICZ JAK ZAROBIC a nie jak zaoszczędzić. Z takim podejściem (% w banku) zawsze będziesz w Czarnej D...e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts