Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Oprocentowanie spadło z 2,5 do 1,5%. To jest 40%/1p.p.

I to nie jest 30zł mniej. 1,5% od 30000 to 450zł, 2,5% od tej liczby to 750zł.

Ładnie pokazujesz brak umiejętności liczenia montujących PV.

:lol2: czytaj ze zrozumieniem człowieku , pisać DRUKOWANYMI tekst , a cyfry powiększać :confused:

Zmiana w dół o 1% od zyskanych 3 000 na lokacie to mniej o kolejne 30 zł na rok , a gdzie te twoje 16% :confused:

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oprocentowanie spadło z 2,5 do 1,5%. To jest 40%/1p.p.

I to nie jest 30zł mniej. 1,5% od 30000 to 450zł, 2,5% od tej liczby to 750zł.

Ładnie pokazujesz brak umiejętności liczenia montujących PV.

PV za miesiąc zrobiło mi 980kWh --cenę za prąd podstaw sobie jaką chcesz (oczywiście brutto) i policz ile za miesiąc wychodzi .

Oczywiście miesiące nie są równe

Może dłuższy... a może prąd zdrożeje i będzie krótszy... :)

A może zmieni się nam flaga lub morze zmieni się w ocena. Na chwilę obecną czas zwrotu z PV jest zbyt długi pomijając ryzyko ustawowe i awarii.

Dla mnie osobiście granicą opłacalności było by ok 6-7lat a takich instalacji niema.

Wzrost cen pradu spowoduje tylko większe zasyfienie im ludzie będą biedniejsi tym więcej kaloszy w kotle.

PV za miesiąc zrobiło mi 980kWh --cenę za prąd podstaw sobie jaką chcesz (oczywiście brutto) i policz ile za miesiąc wychodzi .

Oczywiście miesiące nie są równe

Jeżeli wszystko zużyłeś to OK ale jeżeli nie to kiedy dostaniesz zapłatę za wyprodukowany prąd?

Czego nie rozumiesz?

Tego że instalacja na gruncie jest z powodu 23% VAT-u o 15% droższa na starcie.

Dodaj do tego koszt konstrukcji nośnej droższy o kilka tysięcy na gruncie niż na dachu.

2000 kosztował sam kabel DC od paneli do inwertera bo instalacja stoi 80m od domu.

Gdybym te same panele założył na dachu to zapłaciłbym poniżej 4000 za 1kWp.

U mnie cena za energię to 0.5721/1kWh

Chłopie wyluzuj? Po co tak spinasz. Pytam. Jam mam teraz wycen no ok 4500, ale są nawet dożresz jak na dobrych komponentach jak np. SMA i rożnej ilości zabezpieczeń.

No u mnie zwrot z instalacji na ten czas to ok 12 lat.

Zresztą co z gwarancją paneli?

Czy falownik wytrzyma 10 lat?

PS Masz G11, żeby wyszło, że szybciej się zamortyzuje instalacja?

Edytowane przez kubek86
PS

A może zmieni się nam flaga lub morze zmieni się w ocena. Na chwilę obecną czas zwrotu z PV jest zbyt długi pomijając ryzyko ustawowe i awarii.

Dla mnie osobiście granicą opłacalności było by ok 6-7lat a takich instalacji niema.

Wzrost cen pradu spowoduje tylko większe zasyfienie im ludzie będą biedniejsi tym więcej kaloszy w kotle.

Ja miałem 2 lata temu 80% dofinansowania z gminy z projektu UE OZE i najpierw się zapisałem potem wypisałem, nie było wtedy jasnych zasad podłączenia i musiałbym przez 3 lata ubezpieczyć PV co kosztowało ok 1000 zł/rok. Liczyłem i zwrot wychodził mi kosmicznie drogi, nikt nie odpowiedział mi na pytanie co stanie się kiedy w bardzo słoneczny dzień lecąca wrona rzuci kamień na PV z dużej wysokości czy to się nie zapali, bo temperatura pracy jest wysoka. I zawsze było pierdolenie o gradzie w odpowiedzi.

Ciekawe jest też że jeżeli PV to taka rewelacja to dlaczego jest mnóstwo używanych zdemontowanych z Niemiec? Może ktos wie??

Reasumując PV tak ale nie na dachu i nie teraz za 5 lat będą za kilka tysięcy jak PC kiedyś 80 tys teraz 20 tys.

a czas zwrotu skarpet bawełnianych też już liczycie w excelach? Co niektóry już popadają w paranoje.

Są rzeczy/ przedmioty których się nie liczy w kategorii inwestycja/zwrot. PV w sumie jest tak na granicy obu.

Bo komfortem jest brak rachunków. Jeśli rząd/UE coś sknoci z opustami kwestią czasu będą inne rozwiązania typu OFF grid lub inne. A jak sknocą to jestem pewny, że pospolity kowalski dostanie straszne stawki za 1kWh.

Ale to też już podchodzi pod wróżenie.

Jeśli chodzi o tu i teraz to warto utopić kasę w PV - chyba, że macie inną możliwość prawdziwej inwestycji. Jak ktoś pomyśli o jakiejś lokacie too.... :lol2:

ps. a inflacje ktoś z Was uwzględnia? Do tych pro bankowców biznesmenów.

Panie gaweł, zwykli ludzie są prosumentami, sprzedaż prądu dotyczy producentów.

prosument nie ma możliwości odsprzedaży, może łaskawie odebrać 80/70% tego co oddał energetyce.

Już ktoś to powtarzał a nadal Pan nie zrozumiał o co kaman.

ma się pół roku na odebranie tego co się wyprodukuje.

Nie jest to idealny model dla mas ludzi, ale daje rade - nawet on grid się opłaca. Chociaż opłacalność każdy musi przez własne rachunki liczyć :p. Zamiast wmawiać , że jego są lepsze, prawdziwsze niż innych.

Ja wolałem PV zamiast trzymać kasy na lokacie i jest mi z tym bardzo dobrze, lodów bankom robić nie zamierzam. Zresztą tak im się w d... poprzewracało ,że szkoda gadać prowizje od wszystkiego nawet wpłat na własne konto.

Są rzeczy/ przedmioty których się nie liczy w kategorii inwestycja/zwrot. PV w sumie jest tak na granicy obu.

kWh z PV czym się różni od kWh z sieci? Tylko ceną. No, dla ekomaniaków jeszcze wątpliwą ekologicznością (bo produkcja, transport, utylizacja i backup węglowy wcale takie eko nie są).

Ja wolałem PV zamiast trzymać kasy na lokacie i jest mi z tym bardzo dobrze, lodów bankom robić nie zamierzam. Zresztą tak im się w d... poprzewracało ,że szkoda gadać prowizje od wszystkiego nawet wpłat na własne konto.

A producentom i instalatorom PV to się niby nie poprzewracało?

Ty wszedzie pieniądze i ceny tylko widzisz :bye:

Mam nadzieje, że nie chodzisz po domu i nie każesz każdemu stosować się do godzin o której mogą gotować/prac itd. bo popadasz w paranoje - może wakacje?

ja to widzę tak - płace swoje rachunki na powiedzmy 8-10lat z góry, a potem to kto wie? może nadal będę miał za free. Mam tylko opłaty stałe dlatego ciężko przeliczyć koszt 1kWh, a zużycie bardzo różne. no offence. :lol2:

A producentom i instalatorom PV to się niby nie poprzewracało?

też się poprzewracało producentom i monterom, ale wole im napełnić garnuszek niż bankom... . Im sąsiadom będzie lepiej tym lepiej będzie też mi. Może mnie na grilla zaproszą jak tyle kasy mają.

Panie gaweł, zwykli ludzie są prosumentami, sprzedaż prądu dotyczy producentów.

prosument nie ma możliwości odsprzedaży, może łaskawie odebrać 80/70% tego co oddał energetyce.

Już ktoś to powtarzał a nadal Pan nie zrozumiał o co kaman.

ma się pół roku na odebranie tego co się wyprodukuje.

Nie jest to idealny model dla mas ludzi, ale daje rade - nawet on grid się opłaca. Chociaż opłacalność każdy musi przez własne rachunki liczyć :p. Zamiast wmawiać , że jego są lepsze, prawdziwsze niż innych.

Ja Cię proszę tylko nie Pan , jestem po prostu Gaweł. :yes: Ok to rozumiem ale po jasna cholerę instalacje 10 kw skoro nikt takich nadwyżek chyba nie zużyje 3 max 5 kw.

Chłopie pisz normalnie to Ci będę normalnie odpisywał.

Panele Shap - 10/25 lat gwarancji (wady/80% wydajności)

Iinwerter Spirvent 9kW wymieniony na gwarancji na Fronius 10kW - 10 lat gwarancji

Konstrukcja Corab. - 10 lat gwarancji

Zapezpieczenia DC iskrownikowe CITEL. - 5 lat gwarancji

Zabezpieczenia AC miałem swoje.

Mam G11 bo G12 mi się nie opłaca.

Chłopie pytam.To było pytanie? Zobacz.

Jak nie umiesz odpisać to nie pisz.

Na podobnych komponentach to maiłem wycenę na ok 5500PLN kWp. No fajnie.

Z taryfą jasne o co chodzi.

Ma się rok na odebranie tego co się odda do sieci.

no to przepraszam za nieścisłość, to przetestuje dopiero w swoim czasie w rzeczywistości.

A co do

Ja Cię proszę tylko nie Pan , jestem po prostu Gaweł. Ok to rozumiem ale po jasna cholerę instalacje 10 kw skoro nikt takich nadwyżek chyba nie zużyje 3 max 5 kw.

ja mam wszystko na prąd więc wydaje mi się, że tyle mi będzie potrzebne 10KWh chociaż póki co 8,2 KWh leży na dachu. Jak będzie za dużo to dorzucę klimę i jeszcze autko na prąd też chętnie bym zasilał. Ale to w swoim czasie... bo wszyscy dużo gadają i pokazują zdjęcia a samochodów sensowych cenowo brak.

Jak ogrzewasz dom śmieciuchem albo gazem to pewnie masz rację.

Ale jak grzejesz dom prądem i do tego z COP=1 to już zupełnie nie masz racji.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Owszem grzeję prądem i to co Napisał Kaizen nie opłaca mi się zmieniać taryfy nie wydam kilkudziesięciu tysięcy teraz zamiast je zainwestować w instalację która zwróci się za kilkanaście lat o ile wcześniej nie padnie, bedzie widno i przepisy podatkowe sie nie zmienią. Poza tym 1000 zł teraz jest mniej wart niż ten sprzed 16 lat