Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Ty wszedzie pieniądze i ceny tylko widzisz :bye:

Mam nadzieje, że nie chodzisz po domu i nie każesz każdemu stosować się do godzin o której mogą gotować/prac itd. bo popadasz w paranoje - może wakacje?

ja to widzę tak - płace swoje rachunki na powiedzmy 8-10lat z góry, a potem to kto wie? może nadal będę miał za free. Mam tylko opłaty stałe dlatego ciężko przeliczyć koszt 1kWh, a zużycie bardzo różne. no offence. :lol2:

Nie wiem czy to do mnie ale napisze tak. Gdybym miał wolne 50K na koncie to bym sobie opłacił ten rachunek z góry.

Tak gotuje tylko w taniej, świtało też siedzimy w ciemnościach. :bash: Kurcze bez większej spiny można spokojnie mieć kWh za 40-45gr. Zresztą było to już nie raz. :p

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ty wszedzie pieniądze i ceny tylko widzisz :bye:

Tylko tam, gdzie to jedyne istotne kryterium decyzyjne. Jak mam jakąś potrzebę - to określam możliwe sposoby jej zaspokojenia. Prąd mogę kupić od ZE albo zainstalować PV. PV on-grid ma same wady względem prądu z sieci - może wygrać tylko opłacalnością.

Im sąsiadom będzie lepiej tym lepiej będzie też mi. Może mnie na grilla zaproszą jak tyle kasy mają.

Twoi sąsiedzi produkują panele PV?

Każdy miesiąc w roku, czy najlepszy?

Tak z ciekawości, Twoje pytanie ma jakiś głębszy sens?

ale chyba tylko przez 12 miesięcy. To jest robienie loda w czynie społecznym no ja mam nieco inne upodobania :p

Tak, przez 12 m-cy. Po co więcej?

Ja miałem 2 lata temu 80% dofinansowania z gminy z projektu UE OZE i najpierw się zapisałem potem wypisałem, nie było wtedy jasnych zasad podłączenia i musiałbym przez 3 lata ubezpieczyć PV co kosztowało ok 1000 zł/rok. Liczyłem i zwrot wychodził mi kosmicznie drogi, nikt nie odpowiedział mi na pytanie co stanie się kiedy w bardzo słoneczny dzień lecąca wrona rzuci kamień na PV z dużej wysokości czy to się nie zapali, bo temperatura pracy jest wysoka. I zawsze było pierdolenie o gradzie w odpowiedzi.

Ciekawe jest też że jeżeli PV to taka rewelacja to dlaczego jest mnóstwo używanych zdemontowanych z Niemiec? Może ktos wie??

Mniej więcej z tego samego powodu, dla którego w firmie wymieniają flotę co 3-5 lat.

Reasumując PV tak ale nie na dachu i nie teraz za 5 lat będą za kilka tysięcy jak PC kiedyś 80 tys teraz 20 tys.

Jest szansa, że będą tańsze, zastanów się tylko, na ile jest realne, że zamiast 25 kpln instalacja będzie kosztować 5 kpln. Problemem będzie natomiast na pewno to, że będziesz ograniczony prawem i może się okazać, że 5 lat płacenia rachunków do ZE oraz już tylko 10 lat opustów może okazać się droższym wariantem, być może tym razem już naprawdę nieopłacalnym. Może wymyślą coś lepszego, może wprowadzą taryfy fit... a może jednak nie. I raczej tej wersji bym się trzymał, bo lobby energetyków tak łatwo nie odpuści.

Ja wiem tyle, że posiadając ogrzewanie elektryczne, po instalacji PV minimalizuję roczne koszty utrzymania i ogrzewania domu. Jak ktoś ma gaz/węgiel, zawsze będzie w gorszej sytuacji.

...

Czy falownik wytrzyma 10 lat?

W 1976 roku moc pojedynczego modułu wynosiła 10,3W. Po upływie 35 lat, spadła ona tylko o 0,4 W – czyli zaledwie o 4%.

Pozostałe parametry też utrzymały się na wysokim poziomie. Napięcie obwodu otwartego – spadek o 0,7 wolta (około 3%). Prąd zwarcia – spadek również na poziomie rzędu 3%.

W trakcie 35 lat, moc całkowita instalacji spadła z 3,461 kW do 3,326 kW.

https://globenergia.pl/fotowoltaika-po-35-latach-jak-dziala/

nic nie napisali o wymianie inwertera , więc trzeba przyjąć ,że jej nie było .

To trzeba jak najszybciej kupić instalację. W ten sposób "kupisz" sobie prąd na najbliższe 10 lat po super stawce, omijając wszelkie podwyżki przez te lata. :rotfl:

Mam zagwarantowywaną podwyżkę dochodów i za rok osiągam wolność finansową nie moja sprawa prąd może zdrożeć x10 nic nie szkodzi nie mam z tym problemów dlatego ogrzewam dom prądem.

Kto wie czy nie nadejdzie jakaś rewolucja w PV, co chwile da się przeczytać o wydajniejszych panelach nawet ponad 30%. Dotychczasowe potanieją... to pewne.

Ale kiedy? O ile? nikt nie wie tak jak ile zapłacimy za 1kWh z prądu/drewna/wungla. Można czekać w ten sposób w nieskończoność. A na instalacja odpowiednia chwilą jest taka - kiedy Cię na nią stać bez nadmiernego nadwyrężenia kieszeni.

Gdyby polakowi pozwolić odsprzedawać prąd to jestem pewny, że 3/4 narodu już dawno miała by pełne ogródki/dachy paneli i każdy by chciał się z nich utrzymywać, każdy na to by wyczarował piniądz. Więc pewne jest jedno - lepszych warunków nie dostaniemy. Ale czy gorzej będzie to kto wie :) trzymanie kasy na koncie na czarny scenariusz blackouta z zombiee też jest słabym zabezpieczeniem.

ps. moi sąsiedzi nie produkują paneli - wole natomiast zamiast wysyłać swoją kasę do banków zasilić w jakiś sposób lokalną gospodarkę, mimo, że osprzęt zagraniczny to montaż polski.

widać , że excel nie radzi sobie z czytaniem , człowieku idz na kurs czytania ze zrozumieniem .

Podaj namiary na ten, co ukończyłeś. Żebym przypadkiem tam nie wdepnął.

Wydawanie pieniędzy na PV to w większości napychanie kieszeni obcokrajowcom. Pieniądze włożone do banku zostają w kieszeniach krajowych. Mam sąsiada bankstera, nie mam sąsiada produkującego panele ani falowniki.

... dla ekomaniaków jeszcze wątpliwą ekologicznością (bo produkcja, transport, utylizacja i backup węglowy wcale takie eko nie są).

juz to przerabialiśmy z Adamem ...slad węglowy 400kg/1kWp we francuskich panelach

https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/11521/slad-co2-paneli-pv-niezbedny-we-francuskich-aukcjach-dla-fotowoltaiki

nawet gdyby przyjąć x2 jak sie upierał czyli 800kg/1kWp to moje oszczędziły już ponad 6 ton w 14 miesięcy , wrzuć to w excela i podaj co wyszło ...bo ja nie ogarniam .

Nie chcę też się błażnić brakiem

umiejętności liczenia

aaa zapomniałem nie ma jednej danej do tabelek... 6 kWp

Edytowane przez cuuube

Nie pytasz tylko stwierdzasz.

Jak nie potrafisz zapytać to nie pisz.

Co jest jasne?

Nie mam zamiaru się z Tobą przepychać, ale

8.8kWp uruchomione 5 lipca 2018 r. wyprodukpwało do 5 lipca 2019 r. 9111kWh.

Przez ten rok ok 7 dni nie było produkcji z racji braku zasilania z ZE.

Instalacja stoi na gruncie dlatego kosztowała 48k.

Za ostatnie 6 miesięcy rachunek za prąd to 47 zł.

To nic nie mówi.

Cena za kWp to ok. 5,5K?

Mi to nic nie mówi prócz tego, ile za kWp.

Z taryfą to wiadomo, że przy G11 wychodzi "korzystniej" PV. Tyle.

Jeszcze raz.

Nie wiem czy to do mnie ale napisze tak. Gdybym miał wolne 50K na koncie to bym sobie opłacił ten rachunek z góry.

Tak gotuje tylko w taniej, świtało też siedzimy w ciemnościach. :bash: Kurcze bez większej spiny można spokojnie mieć kWh za 40-45gr. Zresztą było to już nie raz. :p

Wiecie co. W sumie z PV to jest tak ze wszystkim, niektórzy ulegają marketingowi i aktywnemu kreowaniu popytu i kupują najnowsze telewizory, telefony, PV i ważne jest dla nich posiadanie nowinki technicznej, nie przeliczają czy to ma sens ekonomiczny. Np lodówka A+++ nigdy się nie zwróci w porównaniu z A++ a pieniądze na nią trzeba wydać od razu.

Pół biedy wielbiciele nowinek mają pieniądze, ale totalną głupotą jest zaciąganie kredytów na te zachcianki a już debilizmem jest udowadnianie innym że jedynymi słusznymi decyzjami są ich własne, już o braku argumentacji nie wspomnę. Tak, że piszmy szanujmy się na wzajem a za 5 lat będziemy się cytować a nie mówiłem ?

juz to przerabialiśmy z Adamem ...slad węglowy 400kg/1kWp we francuskich panelach

https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/11521/slad-co2-paneli-pv-niezbedny-we-francuskich-aukcjach-dla-fotowoltaiki

nawet gdyby przyjąć x2 jak sie upierał czyli 800kg/1kWp to moje oszczędziły już ponad 6 ton w 14 miesięcy , wrzuć to w excela i podaj co wyszło ...bo ja nie ogarniam .

Nie chcę też się błażnić brakiem

aaa zapomniałem nie ma jednej danej do tabelek... 6 kWp

Tia.

Zgodnie z tą zasadą, do produkcji panali fotowoltaicznych można było zużyć maksymalnie 400 kg na każdy 1 kWp mocy. Tylko takie panele otrzymają pozytywną weryfikację francuskich władz pod kątem aukcji.

To był niemiecki producent.

Te chińskie panel to jak do nas dotarły?

"Ciekawe jest też że jeżeli PV to taka rewelacja to dlaczego jest mnóstwo używanych zdemontowanych z Niemiec? Może ktos wie??"

Wie.

Bo co?

DOTACJE!

Kończą się dotacje to zwija się poletko PV.

Zwykle... Polakami (weźcie to sobie za cenę demontażu/utylizacji).

I buduje nowe, lepsze, wydajniejsze Z NOWĄ DOTACJĄ. (w tych Niemcach)

"Kto wie czy nie nadejdzie jakaś rewolucja w PV, co chwile da się przeczytać o wydajniejszych panelach nawet ponad 30%. Dotychczasowe potanieją... to pewne."

Pewna jest śmierć i (podobno) podatki.

"Jakaś" rewolucja w dobrze poznanym efekcie fotowoltaicznym NIE NASTĄPI w dostępnym nam uniwersum!

Potrzebna by była zmiana praw fizyki!

Na to - nie licz!

Tak, to prawda, ze wymyślono sposób na POWIELANIE fotonów w dodatkowej warstwie na krzemie PV i wydajność około 35%, ale to kosmiczna technologia i wejdzie pod strzechy jak zlezie z kosmosu i wojska. Za jakie 30 lat.

Tania nie będzie! To jest pewne!

"Gdyby polakowi pozwolić odsprzedawać prąd to jestem pewny, że 3/4 narodu już dawno miała by pełne ogródki/dachy paneli i każdy by chciał się z nich utrzymywać, każdy na to by wyczarował piniądz. Więc pewne jest jedno - lepszych warunków nie dostaniemy. Ale czy gorzej będzie to kto wie "

Każdy wie!

Lepiej - to już BYŁO!!! Teraz może być już tylko gorzej.

Te PV z dotacją nie wymyślono dla ludzi a dla banków.

MOŻESZ, no, ze stratą, coś tam sobie "przechować" ale od zarabiania - WARA!!!

Od zarabiania na tym są INNI!!!

Ceny prądu wzrosną?

- OCZYWIŚCIE! Opłaty ca emisję CO2 itp... modyfikacje sieci, atomówki itd...

Ale...

RELACJE cen między nośnikami energii są STAŁE!

Wzrosną też ceny np. drewna odpadowego, paliw, pelletu, gazu...

Tylko o pensje trzeba będzie ZNOWU strajki i protesty prowadzić.

Łapać za jaja rządzących paląc opony, blokując ruch w warszafce itp.

Wozi się wszystko. Czasem kilka razy zanim na półce sklepowej wyląduje to... skoczą ceny.

WSZYSTKIE !

Także dlatego, ze choćby oświetlenie miejsca produkcji będzie droższe.

Ogólnie - to się nazywa INFLACJA.

W efekcie - ceny PV nie spadną!

Może być nawet i 2,5mln Pln za 1kWp.

I... to będzie "tanio".

Ja to już raz przeżyłem.

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Atom to 300 tys. t/GW. Jak to porównać? 25lat x 365dni x 24h x1GW = 219*000 GWh.

300000t/219*000GWh=1369kg/1000MWh=1,369kg/MWh

Przyjmijmy nawet, że 1kWp wyprodukuje przez 25 lat co roku 1000kWh. Mamy 400kg/25MWh=16kg/MWh

Nędznie wypada ta ekologiczność PV.

Jeszcze nędzniej wypadnie w porównaniu z biomasą. Ciekawe jak z wiatrową.

..slad węglowy 400kg/1kWp we francuskich panelach

Zgodnie z tą zasadą, do produkcji panali fotowoltaicznych można było zużyć maksymalnie 400 kg na każdy 1 kWp mocy.

Tylko takie panele otrzymają pozytywną weryfikację francuskich władz pod kątem aukcji.

Instytut Solystice przeanalizował ostatnio proces produkcji paneli fotowoltaicznych przez Q Cells, a także wykorzystanych w nich ogniw.

Ślad CO2 w przypadku paneli Q Cells został oceniony na 399 kg/kWp, czyli zaledwie 1 kg poniżej dopuszczalnego progu.

Wpasowali się.

BTW - Panele nie były francuskie ani niemieckie.

Jeżeli wszystko zużyłeś to OK ale jeżeli nie to kiedy dostaniesz zapłatę za wyprodukowany prąd?

Nie wiem czy w ogóle rozumiesz co piszesz. Czy według ciebie lepiej jest włożyć grzałkę w lecie do studni i grzać wodę która nie jest ci w takich ilościach potrzebna a w zimie kupować ? Te brednie które napisałeś wyżej to twój tok myślenia ,czy się nabijasz? Jeżeli tak myślisz jak piszesz to nie mam o czym z tobą dyskutować.

Nie wiem czy w ogóle rozumiesz co piszesz. Czy według ciebie lepiej jest włożyć grzałkę w lecie do studni i grzać wodę która nie jest ci w takich ilościach potrzebna a w zimie kupować ? Te brednie które napisałeś wyżej to twój tok myślenia ,czy się nabijasz? Jeżeli tak myślisz jak piszesz to nie mam o czym z tobą dyskutować.

Mam pytanie jaki jest sens wydawania 50 tysięcy zł teraz aby produkować prąd za darmo do sieci, wadą PV dla mnie jest to że produkują najwięcej prądu wtedy kiedy ja go nie potrzebuje i odwrotnie.

PV na pewno sobie zakupię ale nie za takie pieniądze.

A tego porównania ze studnią całkowicie nie rozumiem