adam_mk 21.07.2019 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Porąbani...To MACIE tyn SWÓJ prund czy nie?No, wtedy, gdy potrzebny!POTEM - za ile... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 21.07.2019 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 (edytowane) Atom to 300 tys. t/GW. Jak to porównać? 25lat x 365dni x 24h x1GW = 219*000 GWh. 300000t/219*000GWh=1369kg/1000MWh=1,369kg/MWh Przyjmijmy nawet, że 1kWp wyprodukuje przez 25 lat co roku 1000kWh. Mamy 400kg/25MWh=16kg/MWh Nędznie wypada ta ekologiczność PV. Jeszcze nędzniej wypadnie w porównaniu z biomasą. Ciekawe jak z wiatrową. jak zwykle piszesz to co może udowodnić ,że "moja mojsza , jest najmojsza" ,ale... to się tyczy tylko stali i betonu do budowy EJ , a gdzie reszta ? Co z działałnością np wydobyciem i dostarczaniem uranu, z utylizacją odpadów i samej EJ ? W zakładzie przetwarzania wypalonego paliwa jądrowego w technologii THORP w Sellafield, wybudowanym w 1994 kosztem 1,8 mld funtów, doszło do nasilającego się z czasem wycieku z pękniętej rury między sierpniem 2004 a kwietniem 2005 roku. Na przestrzeni tych 8 miesięcy 85 000 litrów cieczy zawierającej wzbogacony uran wyciekło do systemu rynien, wyposażonego w mechanizmy bezpieczeństwa, które miały błyskawicznie wykrywać każdy wyciek powyżej 15 litrów. Niestety wyciek nie został zauważony, bowiem obsługa nie dokończyła kontroli działania systemów bezpieczeństwa, a poza tym i tak miała w zwyczaju ignorować alarmy. ... Do kwietnia 2005 roku wyciekły 22 tony uranu, a mimo to nie zadziałał żaden z systemów wykrywania wycieków. Wyciek w końcu wykryto w księgowości – gryzipiórki policzyły, że zakład opuszcza 10% mniej uranu niż dostarczył do przetworzenia klient! Dzięki Bogu, że prywatnej firmie przyświeca chęć zysku! Słowa krytyki ze strony Głównego Inspektora Instalacji Nuklearnych były miażdżące: „Wydaje się, że obsługa zakładu pozwalała, by instrumenty stale działały w trybie alarmowym, zamiast reagować na alarmy i usuwać sygnalizowane usterki”. Elektrownia jądrowa o mocy 1 GW, pracująca w cyklu paliwowym pojedynczego przejścia przez reaktor, zużywa 162 tony uranu rocznie. https://ziemianarozdrozu.pl/encyklopedia/161/energia-jadrowa to tak jak z naszym Bełchatowem deklarowali wyrzut 160kg rtęci , a w rzeczywistości wypchnęli prawie 3 tony dane E-PRTR pokazują, że w 2016 r. rzeczywista emisja toksycznego pierwiastka wyniosła aż 2,82 t. To o 1800 proc. więcej od deklaracji z poprzednich lat. no ale to nie jest liczone w ślad węglowy , podobnie jak wyciek cytowany powyżej i się nie liczy https://www.forbes.pl/gospodarka/polska-najwiekszym-trucicielem-europy-z-belchatowa-w-rok-ulecialy-prawie-3-tony-rteci/z4ths6v Taka złotówa jak ty jest za budową EJ Teraz minister Tchórzewski powiedział, że szukając montażu finansowego dla projektu polskiej elektrowni jądrowej, będzie chciał doprowadzić do sytuacji, kiedy spłata tej inwestycji zostanie rozłożona na 50 lat. – Chciałbym, byśmy szli w kierunku inwestycji, która będzie trwała na pewno nie krócej niż 10 lat. Większość instytucji finansowych chce, by inwestycję spłacać przez 20 lat, ale my chcemy spłacać tyle, ile trwa amortyzacja. Obecnie bloki jądrowe amortyzują się przez około 60 lat, a te nowe będą się amortyzować nawet 80 lat. ... Ostatnia kwota, jaką Ministerstwo Energii podało szacując koszt budowy polskiej elektrowni jądrowej, to 70-75 mld złotych. https://www.gramwzielone.pl/trendy/30884/minister-tchorzewski-chce-splacac-elektrownie-jadrowa-przez-50-lat oj ,będzie prąd po zetę w promocji , oj będzie Dodaj do tego koszty rozbiórki (i wspomniany wcześniej ślad węglowy oraz odpady) Koszt całkowitej rozbiórki elektrowni ocenia się na 3,4 mld euro do 2038 roku, radioaktywnych odpadów, których ilość szacuje się na 50 tys. metrów sześciennych. http://wilnoteka.lt/artykul/kosztowna-rozbiorka-elektrowni-jadrowej-w-ignalinie i wtedy licz obiektywnie . Koszt wybudowania 1 000 MW mocy szacuje się na 13–21 mld zł. Koszt wybudowania adekwatnej liczby farm wiatrowych jest dzisiaj zbliżony – wynosi około 16 mld zł dla 1400 turbin wiatrowych o mocy 2 MW (dostarczających średnią moc 700 MW, porównywalną do 1000-megawatowego bloku jądrowego). https://ziemianarozdrozu.pl/encyklopedia/161/energia-jadrowa osobiście wybieram wiatraki i pv bo po drodze nie wysrają żadnego gówna , jak te powyżej w ramach promocji tanie kWh Edytowane 21 Lipca 2019 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 21.07.2019 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Głębszy niż co? Zastanawiałem się, jakie ma znaczenie, ile instalacja wyprodukowała w jednym konkretnym miesiącu. A tak na marginesie, ten wątek w tej chwili wygląda jak niegdyś wątek o PC czy piecach na ekogroszek O tyle lepiej, że przynajmniej w przypadku PV jest w końcu sens pisania o zwrocie z inwestycji I tak jak z PC mam sąsiada, który do tej pory nie przyjmuje do wiadomości, że mam takie rachunki za ogrzewanie domu i twierdzi że muszę zimą chodzić w domu w kurtce, a CWU muszę grzać grzałkami, bo nie ma opcji żeby PC działała poniżej zera stopni, tak teraz z kolei uznał, że ten prąd z PV to jakaś ściema. Człowiek ten ma ogrzewanie olejowe i płaci 5-7 tys za zimę, a roczne rachunki za prąd ma nieznacznie wyższe niż ja. No i każdy z nas jest zadowolony, i mnie i jego stać na życie. Czego chcieć więcej? Może tego, żeby nie marudził tak, że wszędzie podwyżki i że za wszystko musi więcej płacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 21.07.2019 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Porąbani... To MACIE tyn SWÓJ prund czy nie? No, wtedy, gdy potrzebny! POTEM - za ile... Mamy prąd, za tyle, ile trzeba No Adam, czy to ważne za ile i kiedy? Ważne, że m.in. Ty się do tego dorzucasz do naszego prądu. Mało, bo mało, ale dorzucasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.07.2019 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Spokojnie. Ile kosztowała sama instalacja PV bez dotacji? W takim razie, nie 27 tys. leżało na koncie tylko mniej. Może 26.500 PLN bo 499 PLN to był koszt odsetek. Na temat opodatkwoania dotacji nie wspomniałeś. Więc nie wiem czy było czy nie było. I tu też jeszcze nie tak BO ; jednak było 27k dlaczego bo PV kosztowała coś koło 23k z małym hakiem PV była gotowa na dzień 27.01. 16r. a dopłata z 23k do tych 27k nastąpiła na dzień 30.04.17r tak że ta różnica jeszcze pracowała przez 16 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 21.07.2019 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Każdy tu chce każdego uszczęśliwić na sile . Ja jestem głupi to chciałem poczytać forum, żeby się dokształcić i co? I lipa... po przeczytaniu tylu wątków i setek stron, wiem tyle, żeby 95% komentarzy po prostu ignorować. Chociaż w sumie fajnie się czyta jak ludzie sobie dogryzają i wytaczają argumenty jak by z armat walili... do kwiatków Moja instalacja działa, ma się dobrze, zwróci się wtedy kiedy zwróci... a może nigdy. Kto to wie? Komfort psychiczny jest. a rachunków na najbliższy czas już nie będzie. Istalacje z kosztem powyżej 4500 to już w ogóle kosmos, nawet jak na Froniusy i dobre full blacki. No i o tym powinien być ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.07.2019 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Każdy tu chce każdego uszczęśliwić na sile . Ja jestem głupi to chciałem poczytać forum, żeby się dokształcić i co? I lipa... po przeczytaniu tylu wątków i setek stron, wiem tyle, żeby 95% komentarzy po prostu ignorować. Chociaż w sumie fajnie się czyta jak ludzie sobie dogryzają i wytaczają argumenty jak by z armat walili... do kwiatków Moja instalacja działa, ma się dobrze, zwróci się wtedy kiedy zwróci... a może nigdy. Kto to wie? Komfort psychiczny jest. a rachunków na najbliższy czas już nie będzie. Istalacje z kosztem powyżej 4500 to już w ogóle kosmos, nawet jak na Froniusy i dobre full blacki. No i o tym powinien być ten wątek. czy full black taki dobry to nie wiem. w lecie gdy produkcja większa mocniej się nagrzewa co obniża sprawność.W zimie spoko. A za przykład niech będzie styczeń gdzie przy słonecznym styczniu PV zrobiło mi 31 kWh/ dzień. Biorąc pod uwagę np. maj czy czerwiec gdzie dzień parę godz. dłuższy i zrobiło mi max 42kWh/dzień PV nie potrzebuje temp. tylko nasłonecznienia czyli przejrzystego nieba .PV to nie solary do CWU. Wiem jedno ze swoich jestem mega zadowolony i gdybym miał dziś robić nową to na tych samych komponentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.07.2019 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 jak zwykle piszesz to co może udowodnić ,że "moja mojsza , jest najmojsza" ,ale... Nie mam elektrowni jądrowej. Co z działałnością np wydobyciem i dostarczaniem uranu, z utylizacją odpadów i samej EJ Są na prąd. Elektrownia jądrowa o mocy 1 GW, pracująca w cyklu paliwowym pojedynczego przejścia przez reaktor, zużywa 162 tony uranu rocznie . Dla reaktorów III generacji projektowane średnie wypalenie to 60 MWd/kg23, a sprawność wyższa - 37% - więc energia elektryczna z jednostki masy paliwa wyniesie 533 MWh/kg źródło Jakoś się nie dodaje. Z jednej tony paliwa mamy 533GWh prądu - tyle produkuje Polska w kilkanaście lat. Wiatraki, PV ani inne pseudo-eko elektrownie nie zapewniają stabilności systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.07.2019 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 ale chyba tylko przez 12 miesięcy. To jest robienie loda w czynie społecznym no ja mam nieco inne upodobania Nie wiem, jak trzeba przewymiarować PV, żeby tego nie odebrać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 21.07.2019 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 533GWh prądu - tyle produkuje Polska w kilkanaście lat. taaa , a świstak siedzi i zawija te sreberka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.07.2019 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 taaa , a świstak siedzi i zawija te sreberka no masz mnie. Nie kilkanaście a kilka lat z jednejtony a gdzie te 162t/GW rocznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.07.2019 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 (edytowane) Pierwszy raz w historii zapotrzebowanie polskich odbiorców na energię elektryczną przekroczyło 170 TWh. W 2018 roku odnotowaliśmy także najwyższy w historii Import prądu do naszego kraju –wynika ze wstępnych danych PSE, przeanalizowanych przez portal WysokieNapiecie.pl. https://wysokienapiecie.pl/15972-import-energii-elektrycznej-polski-byl-w-2018-najwyzszy-w-historii/ Z jednego grama paliwa jądrowego (235U) można uzyskać 22 MWh energii cieplnej,odpowiada to spaleniu około 2500 ton węgla kamiennego. https://www.fuw.edu.pl/~janas/msos/Wyklad7_N.pdf Edytowane 21 Lipca 2019 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 21.07.2019 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Z tej tabelki wynika że Polska te 533GWh wytwarza w mniej niż 2 dni a nie lata. idz spać i zerknij na tabelkę ponownie , jak się wyśpisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 21.07.2019 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 no masz mnie. Nie kilkanaście a kilka lat z jednejtony a gdzie te 162t/GW rocznie? dane które podałem nie były przypięte do konkretnego typu EJ , widocznie podana przez ciebie jest nowsza - sprawniejsza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 21.07.2019 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Wiatraki, PV ani inne pseudo-eko elektrownie nie zapewniają stabilności systemu. dobre , dobre . dlaczego w 2015 przy rekordowym zapotrzebowaniu na moc 22 490 MW ogłoszono stopnie zasilania ,a w 2019r przy zapotrzebowaniu 24 144 MW nie ogłaszano ograniczeń w zużyciu . Jest coś co stabilizuje system oparty na OZE , ale mamy tego co kot napłakał, jak np elektrownie szczytowo pompowe , w Bełchatowie robiono przymiarki , ale nic nie wyszło http://www.miningscience.pwr.edu.pl/Analysis-of-technical-possibility-of-pumped-storage-plant-construction-in-BELCHATOW-lignite-open-cast-mine,59822,0,2.html są tez inne magazyny energii i te większe https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3425181.html i te mniejsze samoróbki czy też kupne . Technologia tanieje i wchodzi pod strzechy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.07.2019 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 dobre , dobre . dlaczego w 2015 przy rekordowym zapotrzebowaniu na moc 22 490 MW ogłoszono stopnie zasilania ,a w 2019r przy zapotrzebowaniu 24 144 MW nie ogłaszano ograniczeń w zużyciu . Widać, że nie wiesz, kiedy był rekord. 25.01. 2019 - 26 504 MW. I wtedy to niby dzięki PV W momencie szczytowego zapotrzebowania PSE dysponowały nadwyżką mocy w wysokości 5 393 MW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 21.07.2019 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 No to co jest w tej tabelce? W 2015 wyprodukowano 161772 GWh energii. A wy się kłócicie o 533GWh. to widac ,że ja już musze iść spać bo zle widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 21.07.2019 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Widać, że nie wiesz, kiedy był rekord. 25.01. 2019 - 26 504 MW. I wtedy to niby dzięki PV W momencie szczytowego zapotrzebowania PSE dysponowały nadwyżką mocy w wysokości 5 393 MW. napisałem o letnim rekordzie , ty o zimowym - rożnica 2GW... Idę spać mam dosyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.07.2019 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 Mnie interesowała cena za jaką będę miał to na dachu a było to 27k Jeśli dąłeś 4700 za kWp to ryzyko inwestycyjne est olbrzymie ponieważ czas zwrotu jest kosmiczny w okolicy 15 lat (jak na moje potrzeby). O ile 4700 za kWp można uznać za mocno przegietą cenę to jak było tam dofinansowanie to po prostu było jak zawsze. Jeden wielki przekręt kur.. i nikt tego nie kontroluje. Zamówienie dla z dofinansowaniem powino być tańsze niż dla przeciętnego zjadacza bo to coś w rodzaj zakupów grupowych instalator ma hurtowe zamówieni. Cena standardowa powinna być niższa a od niej odliczone dofinansowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek86 22.07.2019 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 Jeżeli Ty wybierasz taryfę tylko po to by Ci się opłacało więcej wydać na PV to jest Twoja sprawa. Przy moim zużyciu prądu taryfa G12 się zwyczajnie nie oplaca bo ponad 80% zużycia ma w taryfie dziennej. Tyle. Powalasz logika. Ja mam odwrotnie. Zrrszta oszczedzam tam gdzie sie da a potem potrze co jeszcze mozna. Ty odwrotnie. No ale kazdy ma swoje. Dokloadnie tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts