Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy Ty czytasz to co piszesz przed wysłaniem?

Ani w tym logiki ani gramatyki.

Nie oceniaj innych na podstawie dziwnych poglądow rodzących się w Twojej głowie a nie mających nic wspólnego z rzeczywistością.

Pisane z kiepskiego telefonu z pękniętym ekranem.. Oszczędzam.

Szanuję Cię, ale trochę przeginasz.

Dla mnie rzeczywistość jest taka, że ja kupuje obecnie średnio prąd po 40-45 gr i do tego się odnoszę. Nie potrzebują na siłę zmieniać taryfy na G11 i udowadniać, że się opłaci. Jedne co w moim przypadku to tanie używki do CWU. Żaden on-grid. Szczególnie teraz jak taki boom i tylko nowe falowniki.

Dlaczego uważasz że przeginam?

To jest moja sytuacja, w niej żyję i do niej się dostosowuję.

Nie zmieniałem taryfy na G11 bo od początu taką mam i jak pisalem przejście na G12x mi się nie oplaca bo w taniej taryfie miałbym może 20% zużycia.

Z mojego doświadczenia wiem że wszelkie promocje przeważnie wychodzą gorzej niż standard.

Miałem wolne 50k i zainwestowałem je w PV.

Mam 10% zwrotu rocznie z inwestycji i podejrzewam że w żadnym banku takiego procentu bym nie dostał a AmberGold czy Finroyal już zamkneli.

Mam problem ze stwiedzeniami osób które PV widziały tylko, w najlepszym wypadku, u sąsiada że PV się nigdy nie opłaci. Tyle.

Wiesz dlaczego. Niestety takie to forum.

Nie mam 50K i gdybym je miał to już dawno byłyby PV na dachu. W żadnym banku czy innej lichwie. To jest chore porównywanie tych dwóch rzeczy. Jak podałem moje zużycie i jak do tego podjeść to odpowiedź weź kalkulator (nie Twoja). No to policzyłem 11 lat. Jak doliczę nawet tanią eko pożyczkę to będzie dużo dłużej. No ten moment w moim przypadku na ten moment nie ma to sensu. Szczególnie teraz po zmianie przepisów. Nie chodzi tutaj o przepychanie się. Fajnie, że masz "zerowe" rachunki za prąd.

BTW. Ja mam G12W od bardzo dawna i do rady z tym "fajnie żyć".

Też lubię tuż przed snem włączyć sobie pranie na gotowanie, zmywarkę, zaraz później odkurzanie i grzałka do cwu. Faktycznie da rade z tym żyć tylko co to za życie ;)

kurr.... normalne życie. Coto za problem zmywarkę,pralkę, podlewanie, CWU.........włączyć po 21?? Przecież to żaden dyskomfort. Odkurzanie i prasowanie w weekend.

Wiem , że to ciężko zrozumiem, ale może wystarczy trochę zacząć liczyć...

jakiś czas temu : rodzina 2+2, załączanie sprzętu wg potrzeby, na żądanie, czasami zmywarka i pranie na noc...wychodziło około 75% zużycia w taniej taryfie w skali roku. Od jakiegoś czasu mieszka z nami teściowa, więc siłą rzeczy zużycie w drogiej taryfie jest wieksze(jest cały czas w domu, gotuje w drogiej taryfie, grzanie też musiałem zmienic, żeby więcej grzało w drogiej), teraz spadło poniżej 70% w skali roku....

nijak nie potrafię sobie wyobrazic, co trzeba robić, żeby w G12w mieć zużycie w taniej 20% :lol2:, u mnie godziny taniej taryfy to 22-6 i 13-15 + wszystkie weekendy i dni wolne...wręcz uważam, że w normalnie funkcjonującej rodzinie, zostającej czasami na weekend w domu to wręcz niemożliwe :p

Witam Towarzystwo,

widzę ,że się tu trochę zrobiło "gorąco"-to zapodam coś w mojej sprawie (wiele osób może mieć podobną sytuację).

Zacznę od obecnej taryfy -G12W , z czego ok 20% mam w T2 i średnia cena 1kWh to ok 0,42PLN brutto wszystko (energia+przesył+OZE).

Mam roczne zużycie energii ok 12 000kWh- wszystko na prąd.

Zamierzam samemu wykonać instalację PV 10kWp na dachu wiatki (od południa)-szacuję koszty na PV poniżej 30 000 pln brutto 23% bez konstrukcji wiaty.

Wiata jest mi po prostu potrzebna , więc sobie tego nie wliczam do kosztów PV.

Mam zamiar skorzystać z dofinansowania i ulg :

-w gminie mamy dotację do 10 000 pln (czyli 20 000 pln kosztów kwalifikowalnych)

-ulga podatkowa 19% od 10 000 pln pozostałych kosztów

Realnie powinienem zapłacić 30 000-10 000 -1 900=18 100 pln

Rocznie uzysk powinien być z PV min ok 9 500kWh , w tym ok 3 000kWh zużyję na potrzeby własne-czyli odbiorę w zimie 6 500kWh -20%=5 200kWh.

Zatem rocznie powinienem uzyskać 8 200kWh wg stawki 0,42pln =3 444 pln

Teraz zwrot 18 100 pln : 3 444 pln=5,25-niech będzie 6 lat.

Ustawa prosumencka gwarantuje 15 lat (do 2035) korzystanie z opustów-w przyszłości nie grzebię...

Tak sobie liczę i mnie się to zapina...

Pzdr

PS

1.Uprzejmie proszę nie oceniać tego ,że nie mam podłogówki oraz ,że przymierzam się do PV od pół roku.

2.Zakupiłem knigę : Instalacje fotowoltaiczne Bogdana Szymańskiego wyd 8 , podobno jest tam wszystko co trzeba (nie tylko dla uczniów technikum:stirthepot:)

Też lubię tuż przed snem włączyć sobie pranie na gotowanie, zmywarkę, zaraz później odkurzanie i grzałka do cwu. Faktycznie da rade z tym żyć tylko co to za życie ;)

No fakt przej... takie życie. Zmywarka zawsze po 22. CWU po 22 i 13-15. Klima cały czas jak potrzeba. Nie odkurzam po 22. Robię to w soboty i kiedy potrzeba. Zresztą zakupiłem sobie akumulatorowy. Fajny. :D Ładuję w nocy. Gotuje kiedy potrzeba. Pranie nie włączam na noc, bo oczywiste. Światło cały czas, TV mało, ale komp jeszcze jest i mikrofala i piekarnik. Cena za kWh wychodzi 40-45 gr z paluszkiem. Zresztą było to już nie raz. PV super sprawa nawet w G12W, ale nie mam wolnych 50K. :D

Witam Towarzystwo,

widzę ,że się tu trochę zrobiło "gorąco"-to zapodam coś w mojej sprawie (wiele osób może mieć podobną sytuację).

Zacznę od obecnej taryfy -G12W , z czego ok 20% mam w T2 i średnia cena 1kWh to ok 0,42PLN brutto wszystko (energia+przesył+OZE).

Mam roczne zużycie energii ok 12 000kWh- wszystko na prąd.

Zamierzam samemu wykonać instalację PV 10kWp na dachu wiatki (od południa)-szacuję koszty na PV poniżej 30 000 pln brutto 23% bez konstrukcji wiaty.

Wiata jest mi po prostu potrzebna , więc sobie tego nie wliczam do kosztów PV.

Mam zamiar skorzystać z dofinansowania i ulg :

-w gminie mamy dotację do 10 000 pln (czyli 20 000 pln kosztów kwalifikowalnych)

-ulga podatkowa 19% od 10 000 pln pozostałych kosztów

Realnie powinienem zapłacić 30 000-10 000 -1 900=18 100 pln

Rocznie uzysk powinien być z PV min ok 9 500kWh , w tym ok 3 000kWh zużyję na potrzeby własne-czyli odbiorę w zimie 6 500kWh -20%=5 200kWh.

Zatem rocznie powinienem uzyskać 8 200kWh wg stawki 0,42pln =3 444 pln

Teraz zwrot 18 100 pln : 3 444 pln=5,25-niech będzie 6 lat.

Ustawa prosumencka gwarantuje 15 lat (do 2035) korzystanie z opustów-w przyszłości nie grzebię...

Tak sobie liczę i mnie się to zapina...

Pzdr

PS

1.Uprzejmie proszę nie oceniać tego ,że nie mam podłogówki oraz ,że przymierzam się do PV od pół roku.

2.Zakupiłem knigę : Instalacje fotowoltaiczne Bogdana Szymańskiego wyd 8 , podobno jest tam wszystko co trzeba (nie tylko dla uczniów technikum:stirthepot:)

Trochę nie za mało te 30K?

Jak koledzy radzicie..pozostać przy G11 , czy przejśc na taryfe G12 przy świeżo uruchamianej fotowoltaice?

Ma pokryć 100% zapotrzebowania? Jak tak, to taryfa z mniejszym abonamentem.

Jak nie - to jaki % zapotrzebowania pokryje?

Jak rozlicza Twój ZE energię w g12 przepuszczaną przez niego (proporcjonalnie do zużycia, czy produkcji)?

Trochę nie za mało te 30K?

Już mam obcykane koszty :

1.panele :

-35 szt 285W x 380 pln=13 300 pln brutto (nie pewne pochodzenie)

-35 szt 285W AEG x 485 pln =17 000 pln (znana hurtownia)

-32 szt 310W Longi x 565 pln=18 000 pln (znana hurtownia i b.d produkt)

2.Inwerter Growatt 10kW 6 000 pln brutto

3.szacowane koszty :

18 000 panele

6 000 falownik

6 000 pozostałe (kable,zabezpieczenia, pierdoły)

Na panelach jeszcze coś urwę lub kupię taniej (stosunek : jakość/cena/pochodzenie-ryzyko "ściemy")

Taki jest cel-jak wyjdzie trochę drożej ,to nic nie szkodzi

Pzdr

Ma pokryć 100% zapotrzebowania? Jak tak, to taryfa z mniejszym abonamentem.

Jak nie - to jaki % zapotrzebowania pokryje?

Jak rozlicza Twój ZE energię w g12 przepuszczaną przez niego (proporcjonalnie do zużycia, czy produkcji)?

Dzięki za odpowiedz. Kupuje prąd u PGE. Napisałem do nich @ jak rozliczają energie w taryfie G12 i czekam na odpowiedz. Może odpiszą....

Już mam obcykane koszty :

1.panele :

-35 szt 285W x 380 pln=13 300 pln brutto (nie pewne pochodzenie)

-35 szt 285W AEG x 485 pln =17 000 pln (znana hurtownia)

-32 szt 310W Longi x 565 pln=18 000 pln (znana hurtownia i b.d produkt)

2.Inwerter Growatt 10kW 6 000 pln brutto

3.szacowane koszty :

18 000 panele

6 000 falownik

6 000 pozostałe (kable,zabezpieczenia, pierdoły)

Na panelach jeszcze coś urwę lub kupię taniej (stosunek : jakość/cena/pochodzenie-ryzyko "ściemy")

Taki jest cel-jak wyjdzie trochę drożej ,to nic nie szkodzi

Pzdr

No ale tu nie ma kosztów robocizny. Wychodzi na to, że robotę to tak z 15K, bo wyceny ma na ok 4,5K za kWp.