szwiesiek 1 23.07.2019 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Dzięki za odpowiedz. Kupuje prąd u PGE. Napisałem do nich @ jak rozliczają energie w taryfie G12 i czekam na odpowiedz. Może odpiszą.... ..i nawet szybko odpisali... ,,......Rozliczenie „zmagazynowanej energii” czyli nadwyżki odprowadzonej przez Prosumenta do sieci Operatora może nastąpić w ciągu 365 dni licząc od dnia pierwszego rozliczenia (odczytu inkasenckiego). Jeśli energia ta nie zostanie znetowana w tym czasie przechodzi bezpłatnie na własność PGE Obrót S.A. Zgodnie z prawną interpretacją Ustawy na wykorzystanie nadwyżki energii powstałej po rozliczeniu przysługuje Konsumentowi 365 dni. Proszę tego nie mylić z okresem rozliczeniowym Klienta. Okres rozliczeniowy, czyli okres odczytów licznika przez inkasenta pozostaje bez zmian. Oczywiście Klient zawierając umowę prosumencką może dokonać zmiany okresu rozliczeniowego (1, 2 lub 6 miesięczny). Nadmienię, że ewentualna nadwyżka energii wprowadzonej do sieci w danym okresie rozliczeniowym zostaje "odłożona" do "Wirtualnego Magazynu Energii" (WME) celem wykorzystania w kolejnych okresach rozliczeniowych. Energia ta jest przechowywana w WME w postaci porcji. Każda porcja ma określoną ilość energii oraz przypisana datę końca okresu rozliczeniowego, w którym została wprowadzona. Do rozliczenia w bieżącym okresie rozliczeniowym wykorzystywana jest energia wprowadzona w tym okresie do sieci oraz te porcje energii z WME, których daty są nie wcześniejsze niż 365 dni od daty odczytu rozliczeniowego z bieżącego okresu rozliczeniowego. Jeżeli sumaryczna ilość energii wprowadzonej, dostępna do rozliczenia, jest większa niż ilość potrzebna do rozliczenia całości energii pobranej w bieżącym okresie rozliczeniowym, to do rozliczenia jest pobierana część energii z każdej porcji, proporcjonalna do wielkości tej porcji. Energia wprowadzona w bieżącym okresie również traktowana jest jako taka porcja. W przypadku, gdy Klient rozliczany jest w taryfie wielostrefowej, to w pierwszej kolejności rozliczenie energii wprowadzonej i pobranej wykonywane jest w każdej ze stref. Jeżeli w wyniku tego rozliczenia powstanie sytuacja, w której w jednej strefie pozostanie nierozliczona energia wprowadzona do sieci (nadprodukcja), a w innej strefie pozostanie nierozliczona energia pobrana z sieci (niedobór), to wykonywane jest rozliczenie energii wprowadzonej w jednej strefie z energią pobraną w innej strefie....." Tak to wygląda w PGE. Jeden aspekt wyjaśniony, ale doszło kilka nowych niewiadomych...o co chodzi z tymi porcjami energii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 23.07.2019 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 (edytowane) A wiesz coś o realnych różnicach pomiędzy danymi producentami falowników odnośnie śnieg/chmury/cień ? Przecież na chmury nie masz wpływu. Wszystkie falowniki maja mppt i jaki algorytm jest w jakim to ciężko powiedzieć, bo są różne. Tylko czy aż jest taka różnica? Nie buduj wiaty tam gdzie masz cień. Taki suchar. Pamiętaj aby Voc stringu nie było większe niż dopuszcza producent falownika. Ja też kilka lat temu czytałeś książkę o PV dla technikum tylko nie tą Bogusia, bo wtedy podobno, był kiepski. Teraz już kolejne wydanie to może lepiej. No i jeszcze napięcia od których zaczyna pracować falownik Fronek 8kW -200V Growatt 9kW -160V Edytowane 23 Lipca 2019 przez vvvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.07.2019 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Przecież na chmury nie masz wpływu. Wszystkie falowniki maja mppt i jaki algorytm jest w jakim to ciężko powiedzieć, bo są różne. Tylko czy aż jest taka różnica? Nie buduj wiaty tam gdzie masz cień. Taki suchar. Pamiętaj aby Voc stringu nie było większe niż dopuszcza producent falownika. Ja też kilka lat temu czytałeś książkę o PV dla technikum tylko nie tą Bogusia, bo wtedy podobno, był kiepski. Teraz już kolejne wydanie to może lepiej. No i jeszcze napięcia od których zaczyna pracować falownik Fronek 8kW -200V Growatt 9kW -160V Mam działkę jaka mam i lepszego nasłonecznienia nie mam -kiedy słonko zachodzi kładzie się cień z drzew przy drodze. Fronek 10kW jest droższy o 4kpln od Growatta -chciałbym mieć trochę więcej pewności ,że warto przepłacić... Chcę na maxa wycisnąć kWh z mojej instalacji (inwerter 10kW+ panele 9,9kWp). Fronek jest lepszy o tyle ,że można podłączyć więcej paneli (jeśli pozwolą mieć 80% odzysku przy większej mocy paneli niż 10kWp i 10kW falowniku) Pzdr PS Mleko się rozlało-doręczyli mi książkę Szymańskiego -teraz będę dziobał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 23.07.2019 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Mam działkę jaka mam i lepszego nasłonecznienia nie mam -kiedy słonko zachodzi kładzie się cień z drzew przy drodze. Fronek 10kW jest droższy o 4kpln od Growatta -chciałbym mieć trochę więcej pewności ,że warto przepłacić... Chcę na maxa wycisnąć kWh z mojej instalacji (inwerter 10kW+ panele 9,9kWp). Fronek jest lepszy o tyle ,że można podłączyć więcej paneli (jeśli pozwolą mieć 80% odzysku przy większej mocy paneli niż 10kWp i 10kW falowniku) Pzdr PS Mleko się rozlało-doręczyli mi książkę Szymańskiego -teraz będę dziobał... Tylko Tobie to fronek 8kW wystarczy. Nie ma potrzeby falownik 10kW do panel 10kWp. Strona generacyjna powinna być przewymiarowana. Z ta książką to wiesz do czego było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 23.07.2019 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 (edytowane) Nie chcę się wymądrzać, ale chyba do tego służy forum, do wymiany myśli, pytań i spostrzeżeń. To co miało być powiedziane zostało napisane na wcześniejszych stronach, a teraz sytuacja się powtarza za każdym razem gdy przychodzi ktoś nowy zapytać o panele. Nie przeczyta nic tylko ni z gruchy ni z pietruchy zadaje pytania na które odpowiedzi dawno już padły wielokrotnie na ponad 500 stronach. Ja też przyjąłem już dawno zasadę że daje namiary na dobre firmy z lepszymi cenami, ale po tym jak ktoś ma już jakieś wyceny, a nie takiego bobrowa skierować do dobrej firmy a on zaczyna analizę od ilości słońca na panelu o 19:00. Ktoś ogarnięty wyśle zapytanie do 10 firm ma jakiś dane statystyczne cena/jakość/dostępność. Ale bobrow podchodzi do tematu od tyłka strony wycenę podzielić na czynniki pierwsze i wmawiać firmie że ma drogo bo na on w 23% VAT kupi taniej - oczywiście że kupi ale będzie to stało w garażu przez 5 miesięcy zanim złoży wiatkę w jedną całość. Mniej gadania więcej roboty i wiata już była by przygotowana.A tak analiza utopii nabiera tempa. Czy ktoś bobrow w ogóle powiedział że Fronek ma 2 lata gwarancji? Porównuje to do Growata z 10 letnią gwarancją i szerzy analizę o 4 kPLN droższego fronka. Po 2 latach za każdą naprawę serwisową beceluje dukaty z własnej kieszeni - co on analizuje? Co na to growatt? I w taki sposób niszczy się komuś psychikę myślał że wiedział już wszystko o tu taki zonk. Edytowane 23 Lipca 2019 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.07.2019 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Dawno pisałem o różnicach w gwarancji pomiędzy Fronkiem a Growattem.Żadna Ameryka-ludziska jednak (z jakiegoś powodu ?) często kupują Froniuska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 23.07.2019 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Dawno pisałem o różnicach w gwarancji pomiędzy Fronkiem a Growattem. Żadna Ameryka-ludziska jednak (z jakiegoś powodu ?) często kupują Froniuska... Bo panuje przekonanie że tylko Fronka i SMA można po kwietniowej reformie podłączyć do sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 23.07.2019 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Bo panuje przekonanie że tylko Fronka i SMA można po kwietniowej reformie podłączyć do sieci. Gdzie? Fronka Galvo nie podłączysz. Trzeba uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.07.2019 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Mleko się rozlało-doręczyli mi książkę Szymańskiego -teraz będę dziobał... Wyd. VIII z 2019 r. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 23.07.2019 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Samochód nie jest dobrem luksusowym. Służy do zaspokajania konkretnych potrzeb. Dla przykładu jakiś czas temu zachorował mi pies. Wieczorem. Otwarty wet z labem w odległości około 10km. Jak inaczej zaspokoić potrzebę szybkiego zawiezienia psa do weta? Dzieci też muszę często szybko przetransportować - tu pomoże taksówka (psów nie chcą wozić) - ale to drogi luksus. Widzisz uważam inaczej. Przykład psa taxówka (zawsze znajdzie się taki co zawiezie)albo czekać do rana Dzieci mają nogi Ty masz nogi są rowery i autobusy. Większość potrzeb 'Idzie zaspokoić" bez samochodu. NIe chcesz się męczyć ,chcesz zaoszczędzić czas kupujesz samochód. Jak dla mnie dobro luxusowe które generuje olbrzymie straty sam mam i to stara padline takie najmniej tracą na wartości i mają tanie części:) Wydajesz X zł co za 20 lat jest nic niewarte dodatkowo OC, paliwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.07.2019 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Przykład psa taxówka (zawsze znajdzie się taki co zawiezie)albo czekać do rana Może w dużym mieście się znajdzie. U mnie na wsi w ogóle wieczorem ciężko znaleźć taksówkę. A o takiej, co chorego sierściucha wpuści zapomnij. Dzieci mają nogi Ty masz nogi są rowery i autobusy. Mają. Ale dotarcie z jednych zajęć na drugie samochodem zajmuje 15 minut od drzwi do drzwi, alternatywnie godzinę albo więcej, jak pociąg/autobus ucieknie. Rowery to mocno sezonowa alternatywa - i bardzo kosztowna, jak nie pilnujesz rowerów. Wypożyczyć w Warszawie rower dla dziecka to sztuka - odpada. Większość potrzeb 'Idzie zaspokoić" bez samochodu. NIe chcesz się męczyć ,chcesz zaoszczędzić czas kupujesz samochód. Dla mnie to najtańszy sposób zaspokojenia moich potrzeb w tym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.07.2019 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 (edytowane) Dzieci mają nogi Ty masz nogi są rowery i autobusy. . Wiesz, Ty jestes inny... Nie znam nikogo, kto przypominalby swoim dzieciom, aby oddawały mocz tuż przed wyjściem ze szkoły, aby oszczędzić na spuszczanej w domu wodzie Moj pies tez zachorował kiedyś w nocy - i to z tak gwałtownym przebiegiem choroby, ze nie potrafilbym położyć sie spać i zasnąć. Edytowane 23 Lipca 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.07.2019 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Wyd. VIII z 2019 r. ? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.07.2019 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 No i dobrze że mu nikt tego nie powiedział bo "Fronek" ma 7 lat gwarancji. Tu jest link do opisu gwarancji froniusa https://www.fronius.com/~/downloads/Solar%20Energy/Terms%20of%20Warranties/SE_ToW_PL_ST.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 23.07.2019 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Hot NEWS!Dzisiaj, premier Mateusz Morawiecki ogłosił szczegóły nowego, rządowej programu wsparcia instalacji prosumenckich!Program „Mój prąd” skierowany jest do gospodarstw domowych, w szczególności tych najsłabiej zurbanizowanych. Nowy program, który realizowany będzie przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Budżet programu wyniesie 1 mld PLN. Szacuje się, że przyczyni się on do powstania dodatkowych 200 tysięcy instalacji fotowoltaicznych! Co wiemy o programie „Mój prąd”?Podczas konferencji prasowej zdradzono założenia kolejnego programu mającego na celu pomoc z rozwoju energetyki prosumenckiej. Dotacje do jednej instalacji mają wynieść do 5 tys. złDofinansowanie w wysokości 50% kosztówWsparcie dla instalacji od 2 do 10 kWpSkorzystać mogą gospodarstwa domowe, zwłaszcza te na terenach słabo zurbanizowanychBudżet programu wynosi 1 mld PLN Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 23.07.2019 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Gdzie można składać wnioski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 23.07.2019 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Co Wy na to? Instalatorzy już zacierają ręce będzie kolejny powód aby instalacje były jeszcze droższe aby więcej kasy przytulić dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 23.07.2019 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 A w którym miejscu samochód zabezpiecza minimum egzystencjalne anie dodatkowe "przyjemności".?? W którym miejscu samochód zapewnia schronienie, ciepło, wodą, jedzenie już chyba nawet prąd, edukacje i internet trzeba podciągnąć pod minimum egzynstencjalne. Za te rzeczy musimy zapłacić lub je sami pozyskać to jest niezbędne do przeżycia. Reszta to nasze zachcianki które kupujemy/ wytwarzamy zależnie od portfela lub/i umiejętności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.07.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 A po co wtedy PV? Pełnej niezależności i tak nie osiągnę - musiałbym przez lato zmagazynować na zimę z PV z 5MWh. Fantastyka. A jak to miałoby pozwolić zmagazynować prąd na kilka godzin przerwy w dostawie prądu - to czemu nie ładować w taniej strefie z sieci i korzystać w drogiej? Bez PV? No ja zmagazynowałem 6 MWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 23.07.2019 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 Dotacje do jednej instalacji mają wynieść do 5 tys. zł Dofinansowanie w wysokości 50% kosztów ... Co Wy na to? To chyba na waciki. 10 tyś. za PV, to przy dotacjach będzie maks 2kWp... porażka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts