Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Odnośnie jeszcze mojego zużycia :

-G12W ,ok 40% w T2, 4 osoby

-w domu mam wszystko na prąd ( 2xlodówka, indukcja, 2x TV, 2x komp PC,ekspes do kawy, zmywarka, piekarnik), do tego żelazko swoje ciągnie

-sprzęty nie są badziewne , ale swoje ciągną

Elewacji nie ruszam , nad reku się zastanawiam (jak najmniejszy remont w domu),nadal dla mnie najprościej będzie założyć 10kWp po dotacji i odpisie za ok 18kpln.

Jeśli zużycie teraz będę miał prawie w 100% pokryte przez PV, to po kilku dobrych latach będzie spadek z powodu spadku sprawności.

Pzdr

Ja jeszcze mogę dodać, do Twojego przemyślenia.

Poprzednicy użytkownicy namawiający Cie na reku mają 100% racji pod warunkiem, że korzystasz normalnie z wentylacji grawitacyjnej, tzn ona DZIAŁĄ, czyli w zimie "ciągnie chłodem" a dom nie jest super szczelny i ma te sprawne nie zaklejone kratki wentylacyjne. Dzięki temu nie masz grzyba.

Bo jeśli kratki są zasłonięte, a dom szczelny, to w domu walczysz z dużą wilgotnością, ale.... masz mało strat na grawitacji :) i po wymianie na reku wentylacja w końcu zacznie Ci działać i będzie komfort. A rachunki mimo odzysku mogą wzrosnąć ;)

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja jeszcze mogę dodać, do Twojego przemyślenia.

Poprzednicy użytkownicy namawiający Cie na reku mają 100% racji pod warunkiem, że korzystasz normalnie z wentylacji grawitacyjnej, tzn ona DZIAŁĄ, czyli w zimie "ciągnie chłodem" a dom nie jest super szczelny i ma te sprawne nie zaklejone kratki wentylacyjne. Dzięki temu nie masz grzyba.

Bo jeśli kratki są zasłonięte, a dom szczelny, to w domu walczysz z dużą wilgotnością, ale.... masz mało strat na grawitacji :) i po wymianie na reku wentylacja w końcu zacznie Ci działać i będzie komfort. A rachunki mimo odzysku mogą wzrosnąć ;)

Spokojnie -nie mam w domu zasłoniętej żadnej kratki wentylacyjnej , w każdej łazience jest wentylator podpięty pod oświetlenie.W każdym pomieszczeniu jest jeden nawiewnik w oknie.Wietrzymy regularnie co rano +wg potrzeb.W kuchni okap z dużym wentylatorem (cug)

W domu nie mam żadnego grzyba ,ani dyskomfortu.

Okna są otwarte prawie cały czas oprócz zimy-zimą wentylacja grawitacyjna działa najlepiej.

I tyle

AFAIK Tauron niekorzystnie i co najmniej dyskusyjnie pod względem prawnym rozlicza PV przy taryfie strefowej.

Nie mylisz się. Nawet pracownicy tej firmy związani z rozliczeniami mają poważne wątpliwości, czy ich Firma postępuje zgodnie z prawem.

Uściślając - niektórzy nie mają wątpliwości, że jest to niezgodne z prawem.

Na pocieszenie powiem, że jak się ma produkcję z PV porównywalną ze zużyciem, to się nic nie traci, lub bardzo mało. Można by zadać sobie pytanie: to po co wchodzić w taryfę z serii G12?

Ja tłumaczę to tak, że być może kiedyś zużycie przekroczy produkcję o tych 1000, czy więcej kWh, a wtedy trochę mniej stracę, niż będąc w G11.

Może jakaś grupa poszkodowanych Prosumentów wygra w Sądzie ze Sprzedawcą i zaczną rozliczać jak należy.

Wtedy być może odzyskam kwotę (nie jest zabójczo wysoka) utraconą z rozliczenia 2 pierwszych faktur.

Wracając do PV Kolegi @bobrow - będzie miał sporą produkcję, jak uruchomi PV ok. 10 kW, więc też wiele nie straci na rozliczeniu ze Sprzedawcą, jeśli w bilansie nie wyjdzie na zero.

p.s.

Jak Cie interesuje, to mogę przesłać na priv rozliczenie z 2 pierwszych faktur

Spokojnie -nie mam w domu zasłoniętej żadnej kratki wentylacyjnej , w każdej łazience jest wentylator podpięty pod oświetlenie.W każdym pomieszczeniu jest jeden nawiewnik w oknie.Wietrzymy regularnie co rano +wg potrzeb.W kuchni okap z dużym wentylatorem (cug)

W domu nie mam żadnego grzyba ,ani dyskomfortu.

Okna są otwarte prawie cały czas oprócz zimy-zimą wentylacja grawitacyjna działa najlepiej.

I tyle

Reku to fajna sprawa, ale i tak będzie CI potrzeba 10kWp. Zobaczysz. Zrób tak jak Ci pisałem ponad tydzień temu. Nie licz na to że BigEnergy ulegnie i zmienią się przepisy. Ja osobiście uważam, że nie ma szans. No i nie kombinuj z żadnym przełączaniem i grzałkami tak jak niektórzy radzą.

Bobrow rekuperator możesz wykonać sam jak wielu użytkowników z forum, chociażby kulibob. Sam będę wykonywał reku DIY, jak np tu

wtedy koszt inwestycji w moim przypadku (przewody went itd + rekuperator DIY wraz z chłodnicą - także chcę schładzać dom latem) wyjdzie około 6-7k, a może i mniej.

Niebawem także będę robił zakupy PV i myślę nad growatem i panelami longi. Wykonam konstrukcję naziemną lub gdy mnie poniesie fantazja solartrackera :)

...reszta 5 MWh.

Pzdr

też mam wszystko na prąd. .indukcja 7,2kW, piekarnik , mikrofala , zmywarka , pralka , opiekacz do chleba , frytkownica , 2x tv w tym plazma , która wciąga 200/300W na godzinę. ( Nie zmienię na Leda) , 2x lodówka z zamrazalnikiem , 2x suszarka do włosów (3 kobity) , 2x laptop i też wciągam 5 MWh , teraz grzeję sobie jeszcze CWU w okresie letnim z PV , grzałkami zamiast peleciakiem i mam +1,5MWh , zużywam ~9m³ na miesiąc wody o temperaturze 45°C dane z podlicznika za zaworem mieszającym , na kranach wedle upodobań - żona leje na siebie te 45° chyba i prysznicem leje tyle co wanna wody ( bo lubi :p: ) . Oświetlenie same ledy , zużycie prądu mam w zasadzie tylko między 7-21 , pozostały czas to pobór 20-300W .

Także Twoje zużycie na bytowe to nic wielkiego . Owszem można mniej , można nic...mieszkając w szałasie.

Połowę z tego osiągniesz jak byś miał kuchnie na gaz. Tak było u mnie.

Jako, że pojawiła się szansa na, marne, ale zawsze jakieś, dofinansowanie do fotowoltaiki, mam kilka pytań.

1. Jak przeprowadzić przewody z paneli do inwertera, gdy w pobliżu nie ma kominka wentylacyjnego?
  2. Jaka jest najkorzystniejsza długość okresu rozliczeniowego? Obecnie mam 6 miesięcy.
  3. Czytałem, że w przypadku blachodachówki montuje się panel wiercąc otwór na "górce" blachodachówki i przez krokiew. Co w przypadku, gdy akurat nad krokwią nie ma "górki", tylko "dołek"?

Przepraszam za niefachowe określenia, ale nie wiem jak się to nazywa w blachodachówce.

Dzięki Koledzy-bo już w prawie w kompleksy wchodziłem:bash:

Zostaję przy tych 10kWp -może jeszcze tylko wersja "hobbystyczna" tj z 9kW falownikiem i w przyszłości 1kW z trakcerem, ale to czyste hobby -żadnego sensu ekonomicznego...

Tak na poważnie -biorę jednak 10kW inwerter , jak zabraknie w przyszłości energii to dołożę na dachu szopki od wschodu (pal licho grunt-wolę trawkę) ze 2-3kWp (oczywiście jak w końcu zacznie być przestrzegane prawo UE u nas).

Dostałem odpowiedź od Growatta ws większej mocy paneli niż w katalogu-gość potwierdził moją sugestię ,że będzie ok jeśli trzymam się parametrów katalogowych (napięcie,ilość modułów,itp)

Hm -reku..., tutaj najbardziej gryzie mnie puszczenie rury ze strychu na parter.Mam jeszcze taki pomysł pośredni-może coś mi doradzicie.

Parter mam cały otwarty (oprócz łazienki) tj same szerokie otwory drzwiowe (bez drzwi oczywiście) , są tam takie pomieszczenia:

-hol+klatka schodowa

-salon

-kuchnia

Instalacja WM na parterze wyglądała by tak :

-rury wyciągowe :kuchnia i łazienka

-rura nawiewowa klatka schodowa w suficie drugiego piętra (czyli dmuchało by na schody)

W takiej konfiguracji zamontowałbym reku najmniej inwazyjnie.

Pytanie -czy tak można ?

Pzdr

.

Jeśli zużycie teraz będę miał prawie w 100% pokryte przez PV, to po kilku dobrych latach będzie spadek z powodu spadku sprawności.

Pzdr

tzn po ilu ?

W 1976 roku moc pojedynczego modułu wynosiła 10,3W. Po upływie 35 lat, spadła ona tylko o 0,4 W – czyli zaledwie o 4%.

Pozostałe parametry też utrzymały się na wysokim poziomie. Napięcie obwodu otwartego – spadek o 0,7 wolta (około 3%). Prąd zwarcia – spadek również na poziomie rzędu 3%.

W trakcie 35 lat, moc całkowita instalacji spadła z 3,461 kW do 3,326 kW.

https://globenergia.pl/fotowoltaika-po-35-latach-jak-dziala/

Tego oczywiście nie wiem-Longi podaje tak :

-1 rok poniżej 2%

-lata 2-25 ok 0,55% na rok

Czyli max strata 2+23x0,55=14,65% , tyle teoria...

No i nie wiadomo o ile skapcanieje inwerter.

@bobrow boi się haraczu 30 %, czemu się nie dziwię...

Czemu? Róznica, lub "strata" pomiędzy instalacją na południe a na zachód jest gorsza niż owe 10%. I jakoś ludzie insytalują panele w tym kierunku. A jak ktoś zechce się wychylić za 10KW to lament że się nie opłaca!!

Fakt, bardzie boli że produkujesz i oddajesz, a nie że się nie wyprodukowało. Ale w rachunku zysku i strat żadna róznica.

Czemu? Róznica, lub "strata" pomiędzy instalacją na południe a na zachód jest gorsza niż owe 10%. I jakoś ludzie insytalują panele w tym kierunku. A jak ktoś zechce się wychylić za 10KW to lament że się nie opłaca!!

Fakt, bardzie boli że produkujesz i oddajesz, a nie że się nie wyprodukowało. Ale w rachunku zysku i strat żadna róznica.

Dla mnie PV to nie klub wyznaniowy-to musi się po prostu kalkulować.

Nie wchodził bym w to bez rozsądnych kosztów i uzysku (czyli kalkulacja zwrotu 5-8 lat).Dlatego strata na produkcji w osi W-E 20% do tego haracz 20% lub nawet 30% jest dla mnie nie do przyjęcia.

Jedyny sens (dla mnie) przy W-E to naprawdę duuże dofinansowanie.

Tak jak pisałem -to moje zdanie i nie oceniam wybory innych (róbta co chceta)

Mamy tu takie dane do równania :

-koszt inwestycji

-koszty roczne obsługi ( filtry i przeglądy)

-zużycie energii

-sprawność i realne zmniejszenie kosztów CO/QUOTE]

Za mało danych żeby odpowiedzieć.

Niektórzy zamykają kratki wentylacyjne i mówiąc krótko "kiszą" się we własnym sosie. Przymykają nawiewey w oknach, bo ciągnie. Taka osoba po zainstalowaniu reku może mieć większy rachunek za CO!! Jeśli się grawitacyjnie wentylujesz poprawnie, to róznica będzie. Ale nie licz żę Ci koszt C) spadnie o połowe.

Dla mnie PV to nie klub wyznaniowy-to musi się po prostu kalkulować.

Nie wchodził bym w to bez rozsądnych kosztów i uzysku (czyli kalkulacja zwrotu 5-8 lat).

Dla niektórych ważny bywa aspekt ekologiczny. Ale abstrahując od niego zgadzam się że musi się opłacac. Tylko że po przeskoczeniu na 30% opłaca się o raptem 10% mniej.

Czyli zwroyt zamiast 8 lat masz powiedzmy 9. Może dla kogoś tragedia w urządzeniu które ma planowany czas pracy rzedu 25lat. Nikt kto mówi że upust 30% się "nie opłaca" nie potrafi mi wyjaśnić dalczego akurat granica opłacalności biegnie pomiędzy tymi 20 a 30%?

Zgadzam się że nie ma sensu ekonomicznego budować instlacji 11KWp zamiast 10KWp. Dostajesz dosłownie taką smaą ilość energii za 10% więcej kasy.

Dzięki Koledzy-bo już w prawie w kompleksy wchodziłem:bash:

Zostaję przy tych 10kWp -może jeszcze tylko wersja "hobbystyczna" tj z 9kW falownikiem i w przyszłości 1kW z trakcerem, ale to czyste hobby -żadnego sensu ekonomicznego...

Tak na poważnie -biorę jednak 10kW inwerter , jak zabraknie w przyszłości energii to dołożę na dachu szopki od wschodu (pal licho grunt-wolę trawkę) ze 2-3kWp (oczywiście jak w końcu zacznie być przestrzegane prawo UE u nas).

Dostałem odpowiedź od Growatta ws większej mocy paneli niż w katalogu-gość potwierdził moją sugestię ,że będzie ok jeśli trzymam się parametrów katalogowych (napięcie,ilość modułów,itp)

Hm -reku..., tutaj najbardziej gryzie mnie puszczenie rury ze strychu na parter.Mam jeszcze taki pomysł pośredni-może coś mi doradzicie.

Parter mam cały otwarty (oprócz łazienki) tj same szerokie otwory drzwiowe (bez drzwi oczywiście) , są tam takie pomieszczenia:

-hol+klatka schodowa

-salon

-kuchnia

Instalacja WM na parterze wyglądała by tak :

-rury wyciągowe :kuchnia i łazienka

-rura nawiewowa klatka schodowa w suficie drugiego piętra (czyli dmuchało by na schody)

W takiej konfiguracji zamontowałbym reku najmniej inwazyjnie.

Pytanie -czy tak można ?

Pzdr

A może 10 kW i reszta np 1-1,5kW do grzania CWU? Spadnie Ci zapotrzebowanie z ZE na kWh?

Odnośnie jeszcze mojego zużycia :

-G12W ,ok 40% w T2, 4 osoby

Przy PV "w" nie ma sensu. Bo zużyjesz tu minimalne ilości taniego prądu z ZE - większość pociągniesz z PV, a w G12W prąd jest droższy i w taniej, i w drogiej strefie niż w G12.

W sumie, to i bez PV mało kiedy ma sens, Musiałbyś mieć dużo większe zużycie w łikęd poza tanim okienkiem. tu arkusz do symulacji.

-w domu mam wszystko na prąd ( 2xlodówka, indukcja, 2x TV, 2x komp PC,ekspes do kawy, zmywarka, piekarnik), do tego żelazko swoje ciągnie

Lodówkę mam tylko jedną. Za to dużą ;)

I jeszcze rekuperator, alarm, monitoring i klimę (CO i CWU pomijamy). Często chodzi drukarka 3d. Nie mam pomp za to obiegowych (no, poza cyrkulacją CWU - ale to raptem ze 3W i nie chodzi długo).

Ale kilka sprzętów u mnie wyleciało za prądożerność - np. skaner, który niby uśpiony pobierał 21W (24/7) a w czasie pracy 28W. TV też mnie wkurza, bo jak podpięte ma coś pod USB to się nie usypia porządnie i ciągnie 21W 24/7.

Przy PV "w" nie ma sensu. Bo zużyjesz tu minimalne ilości taniego prądu z ZE - większość pociągniesz z PV, a w G12W prąd jest droższy i w taniej, i w drogiej strefie niż w G12.

W sumie, to i bez PV mało kiedy ma sens, Musiałbyś mieć dużo większe zużycie w łikęd poza tanim okienkiem. tu arkusz do symulacji.

U mnie G12W jak najbardziej się kalkuluje-miałem ofertę w G11 0,49 pln (promocyjna-obecnie jest są raczej większe kwoty) brutto energia+ przesył+OZE , a w G12W mam średnią roczną 0,42pln