Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

U mnie G12W jak najbardziej się kalkuluje-miałem ofertę w G11 0,49 pln (promocyjna-obecnie jest są raczej większe kwoty) brutto energia+ przesył+OZE , a w G12W mam średnią roczną 0,42pln

Jak Ci się wydaje, o ile drożej wyjdzie G12 (bez W)? IMO w przytłaczającej większości przypadków bez W wyjdzie taniej. Trzeba mieć dosyć prądożerne hobby, albo całe weekędy prasować, żeby W miało sens.

Zmywanie, pranie, ogrzewanie, CWU - to wszystko puszczam w dziennym okienku albo w nocy. Nie ma tu żadnej różnicy pomiędzy G12 a G12w w zużyciu - za to każda kWh zarówno w dzień jak i w nocy jest tańsza na tygodniu. W weekend zyskujesz tylko że zamiast drogiej strefy masz tanią (ale ta tania jest droższa od taniej w G12). Czyli cały tydzień tracisz, tracisz przez 10 z 24 godzin w sobotę i niedzielę (bo masz w tym czasie droższy prąd w G12W). Zyskujesz 28h tańszego prądu na tydzień. Pytanie, czy przez te 28 godzin nadrobisz to, co straciłeś przez pozostałe 140 godzin tygodnia.

Edytowane przez Kaizen

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak Ci się wydaje, o ile drożej wyjdzie G12 (bez W)? IMO w przytłaczającej większości przypadków bez W wyjdzie taniej. Trzeba mieć dosyć prądożerne hobby, albo całe weekędy prasować, żeby W miało sens.

Zmywanie, pranie, ogrzewanie, CWU - to wszystko puszczam w dziennym okienku albo w nocy. Nie ma tu żadnej różnicy pomiędzy G12 a G12w w zużyciu - za to każda kWh zarówno w dzień jak i w nocy jest tańsza na tygodniu. W weekend zyskujesz tylko że zamiast drogiej strefy masz tanią (ale ta tania jest droższa od taniej w G12). Czyli cały tydzień tracisz, tracisz przez 10 z 24 godzin w sobotę i niedzielę (bo masz w tym czasie droższy prąd w G12W). Zyskujesz 28h tańszego prądu na tydzień. Pytanie, czy przez te 28 godzin nadrobisz to, co straciłeś przez pozostałe 140 godzin tygodnia.

U mnie G12W jest bardziej pod PC niż pod domowe życie.

Tym bardziej - przez 140 godzin w G12 masz tańszy prąd, niż w G12W. Tylko przez 28 godzin w tygodniu masz prąd w G12W tańszy.

Nie twierdzę ,że źle prawisz-natomiast 4 lata temu porównywałem G12W z G12 i wychodziła lepiej W.Będę miał chwilkę to popatrzę-może masz rację.

To ciekawe co piszesz, ale nie jest to przez przypadek tylko twoja projekcja rzeczywistości?

Patrzę do cennika (Tauron) i G12 i G12w mają taką samą cenę w taniej taryfie. W drogiej taryfie minimalnie drożej w G12w..(0,02) - to energia

teraz dystrybucja - w drogiej taryfie w G12w drożej o kolejne 0,02 , w taniej taryfie w G12w taniej o 0,0037 :p

A teraz popatrz sobie na ilość godzin w taniej taryfy G12w w porównaniu do G12....oczywiście, jeszcze dochodzi do tego indywidualny tryb życia...

Używałem przez lata G12, używam od lat G12w i powiem tylko, że weekendówka jest bez porównania tańsza i komfortowa, przy zachowaniu identycznych nawyków i stylu. życia.

Nie twierdzę ,że źle prawisz-natomiast 4 lata temu porównywałem G12W z G12 i wychodziła lepiej W.Będę miał chwilkę to popatrzę-może masz rację.

U mnie wychodzi bez porównania lepiej. Wcześniej miałem G12 (z konieczności,bo nie było weekendówki)

Odkąd zmieniłem na W (bo pojawiła się w końcu w ofercie) jest dużo lepiej i dodatkowo taniej. Kilkanaście % zużycia w taniej dla całego domu więcej(strzelalam, nie mam przed sobą dokładnych danych, może więcej), przy zachowaniu stylu życia.

Mówi się ,że Poznaniacy to sknery i liczą każdy grosz i oglądają go dwa razy zanim wydadzą , ale bijecie nas na głowę ...3-4 miejsca po przecinku :rolleyes:

Ja mam zasadę odnośnie Złotówki :

trzeba ją bardzo mocno ściskać -i uważać tylko co by orzełek się nie zesr...ał:bye:

Edytowane przez bobrow

jakaś oszczędność na zapotrzebowaniu będzie tylko czy to się opłaci . Przy PC latem COP jest wysoki , a grzałka tak jak napisałem u mnie 1,5MWh za 5 m-cy . Raczej nie warto .

Tylko że pomimo PC zużycie jest kosmiczne używane panele idzie tanio kupić a maszynka do grzałki z 500zł wyjdzie zakładam że grzałka jest

Tylko że pomimo PC zużycie jest kosmiczne używane panele idzie tanio kupić a maszynka do grzałki z 500zł wyjdzie zakładam że grzałka jest

Witaj!

Jak założysz PC, to spadniesz z krzesła, gdy zobaczysz jakie to jest atrakcyjne PC do grzania c.w.u.

U nas do rozliczenia uzysku z PV Sprzedawca stosuje proporcję zużycia, więc mimo, że dzienna jest droższa W G12W OD G12 o 2 grosze nadrabia się i to sporo proporcją.

Owszem, jeśli instalujesz nową PV i kupujesz sporo paneli to dokupienie 6 sztuk może się okazać lepsze, niż później, gdy ZE zacznie respektować pawo , jak w Unii.

A tak przy okazji - Pani Jadwiga będzie miała 3 instalacje po 50 kW, a paneli 528 sztuk po 300 W, więc razem 158400 W a nie 15000 W (-jeden W).

Być może coś nasze ZE "kręcą" ze swoją interpretacją. Może warto zapytać się Prezesa URE (jest nowy) jak On to widzi?

ps

@bobrow kupuje tylko nowe

Edytowane przez vr5

Przy PV "w" nie ma sensu. Bo zużyjesz tu minimalne ilości taniego prądu z ZE - większość pociągniesz z PV, a w G12W prąd jest droższy i w taniej, i w drogiej strefie niż w G12.

W sumie, to i bez PV mało kiedy ma sens, Musiałbyś mieć dużo większe zużycie w łikęd poza tanim okienkiem. tu arkusz do symulacji.

U mnie G12W jak najbardziej się kalkuluje-miałem ofertę w G11 0,49 pln (promocyjna-obecnie jest są raczej większe kwoty) brutto energia+ przesył+OZE , a w G12W mam średnią roczną 0,42pln

Za ostatnie 1/2 roku 1kWh =0,33gr.

Moja PC zużywa do cwu prądu za 1,2zł na dzień. Zasobnik 190l.

no właśnie , a taka grzałka(1:1) u mnie 10kWh dziennie ,w G11 kosztowałoby blisko 6 zł , gdyby liczyć nawet w G12 to to ponad 2 zł , a tak PV +PC wychodzi najlepiej , ale koszty wyjsciowe największe .Jak się nie obrócić d..a zawsze z tyłu .

@andrzejslupca , jestem w Powidzu nad jeziorkiem widzę ,że masz w okolicy 3 spore farmy PV

Już ponad miesiąc temu mówiłem. Grzeję grzałką dziennie 3 kWh woda 70---80*C .Moja średnia cena prądu za 1/2 roku 0,33gr prócz tego własne PV

Przelicz proszę mając te dane po jakim czasie zwróci mi się PC. Koszt grzałki 150zeta a jaki koszt PC? Lipice 01---do dziś tj. 29.07 na CWU poszło 126kWh

Już ponad miesiąc temu mówiłem. Grzeję grzałką dziennie 3 kWh woda 70---80*C .Moja średnia cena prądu za 1/2 roku 0,33gr prócz tego własne PV

Przelicz proszę mając te dane po jakim czasie zwróci mi się PC. Koszt grzałki 150zeta a jaki koszt PC? Lipice 01---do dziś tj. 29.07 na CWU poszło 126kWh

to jest kwestia , kto do czego używa i za ile kupił . Jeśli używać PC kupioną za 20 kawałków również do CO tylko do CWU to nigdy się nie zwróci , ale kupując PC tylko do CWU (3/4 tyś) to już inna bajka . Oczywiście tu znowu pojawią się opcje czy to poleci z G11 , G12 itp czy z PV i tu znowu boje co komu się opłaca przy danych przelicznikach - milony stron wojenek ,że 'moja mojsza , jest najmojsza' . :bash:

3kWh , ile tej wody grzejesz i ile zużywasz ?

W lecie z reguły mniej potrzeba prądu do ogrzania wody. Wystarczy odpowiedni trening - zwykłe moczenie z godzinę w morzu przy 27 st.C a potem pod prysznicem w upały w chłodniejszej wodzie to czysta przyjemność.

Na dodatek z PV najwięcej prądu w południe, tak, że ciepło z reguły bez straty 20 %.

to jest kwestia , kto do czego używa i za ile kupił . Jeśli używać PC kupioną za 20 kawałków również do CO tylko do CWU to nigdy się nie zwróci , ale kupując PC tylko do CWU (3/4 tyś) to już inna bajka . Oczywiście tu znowu pojawią się opcje czy to poleci z G11 , G12 itp czy z PV i tu znowu boje co komu się opłaca przy danych przelicznikach - milony stron wojenek ,że 'moja mojsza , jest najmojsza' . :bash:

3kWh , ile tej wody grzejesz i ile zużywasz ?

Już to opisane ponad miesiąc temu Jak zużywam 3--4 kWh /dzień to nawet jak by kupić PC do CWU za 5k lub 7k to pewnie nigdy się nie zwróci .

Ktoś się orientuje czy zakup instalacji PV po przez preferencyjny kredyt nie stoi w sprzeczności z możliwością odpisania od kosztów uzyskania przychodu wydatków na instalację?

Może to coś wyjaśni:

https://globenergia.pl/ulga-termomodernizacyjna-na-instalacje-pv-z-pozyczki-w-ramach-programu-czyste-powietrze/