Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale max napięcie dla tego inwertera to 1000V a nie 600V.

600V to napięcie nominalne i dla tego napięcia liczy się napięcie pracy paneli.

Faktycznie napięcie max. pomyliłem, a napięcie pracy paneli ja liczę dla zakresu MPP i dla min nap. startowego

Edytowane przez miecio 301

Myślę że powinieneś dołożyć paneli do 5kW aby przewymiarować instalację po stronie DC. W ten sposób z inwertera nie wyciągniesz jego pełnych możliwości.

16 paneli i będzie OK.

Cena akceptowalna 4,3k PLN/kWp

Też uważam, że ilość paneli powinno się dobierać pod inwerter a nie jakieś widzimisie typu potrzeby albo możliwości.

Ja przykładowo powiedziałem swojej starej ostatnio, że musimy trzecie dziecko zrobić, wszak samochód mamy 5 osobowy, więc nie jest optymalnie wykorzystany.

Też uważam, że ilość paneli powinno się dobierać pod inwerter a nie jakieś widzimisie typu potrzeby albo możliwości.

To dobra odpowiedz, jednak czy musi być tak zawsze, że cokolwiek jak robimy czy instalację FV czy jak się budujemy musimy być specjalistami w każdej dziedzinie:mad:. To powinni być monterzy, specjaliści od danego typu instalacji czy rzeczy które tworzą - a nie docelowy użytkownik czy konsument!

Ja posiłkowałem się http://www.instsani.pl/524/dobor-falownikow to dobra stronka z przystępnym wyjaśnieniem.

Co nasunęło mi się na myśl - niektórzy producenci inwerterów solarnych zapomnieli, że bardzo szybko wzrosła moc paneli - stąd chcąc ograniczyć moc wejściową DC inwertera (bo jest określona i falownik się wyłącza) zmniejszamy liczbę paneli, a tym samym zmniejszamy wartość napięcia szeregowego ich połączenia co skutkuje brakiem startu pracy MPPT inwertera i koło się zamyka. (dla paneli o niskiej mocy problem ten nie występuje)

Edytowane przez CityMatic

To dobra odpowiedz, jednak czy musi być tak zawsze, że cokolwiek jak robimy czy instalację FV czy jak się budujemy musimy być specjalistami w każdej dziedzinie:mad:. To powinni być monterzy, specjaliści od danego typu instalacji czy rzeczy które tworzą - a nie docelowy użytkownik czy konsument!

Ja posiłkowałem się http://www.instsani.pl/524/dobor-falownikow to dobra stronka z przystępnym wyjaśnieniem.

Co nasunęło mi się na myśl - niektórzy producenci inwerterów solarnych zapomnieli, że bardzo szybko wzrosła moc paneli - stąd chcąc ograniczyć moc wejściową DC inwertera (bo jest określona i falownik się wyłącza) zmniejszamy liczbę paneli, a tym samym zmniejszamy wartość napięcia szeregowego ich połączenia co skutkuje brakiem startu pracy MPPT inwertera i koło się zamyka. (dla paneli o niskiej mocy problem ten nie występuje)

Jeśli panele będą na jednej połaci dachu, gdzie nie ma konieczności podłączania do niezależnych 2 MPPT, to czy nie lepiej dać jeden string i ustawić w inwerterze zrównoleglone wejścia? Taka ilość paneli w jednym stringu całkiem dobrze by pracowała.

W setup inwertera ustawić tryb równoległy.

Co więcej - przy 2 połaciach dachu, ale przy małym nachyleniu (tak do 20 stopni) też można połączyć w jeden łańcuch.

Jeśli muszą być 2 stringi, to raczej w grę wchodzi inny falownik.

Jeśli panele będą na jednej połaci dachu, gdzie nie ma konieczności podłączania do niezależnych 2 MPPT, to czy nie lepiej dać jeden string i ustawić w inwerterze zrównoleglone wejścia?

Oczywiście, ale bierzemy pod uwagę zestaw zaproponowany koledze powyżej. Dlatego wydaje się że wybór Sofar Solar 4,4KTL-X PV 4800W w tym przypadku nie jest do końca przemyślaną decyzją. Ja konstruuję na wschód i zachód(dzięki Tobie za podsunięcie linku ze sprzętem) i potrzebuję niezależnych MPPT.

@CityMatic

Czy to jest zmiana planów - nowy pomysł na grzanie wody?

Jeśli tak, to słuszna decyzja.

Ja tu zasugerowałem zrobienie PV na jednym łańcuchu, bo Ten inwerter do tego się nadaje. Ale jeśli na 2 połaciach dachu, to musisz szukać innego inwertera.

Innym wyjściem by było dać inne panele. Na rynku są chyba tylko "używki" o szerokości 80 cm. Mają wyższe napięcia pracy, ale sprawność mniejszą od obecnie sprzedawanych.

Przy panelach jakie chcesz dać inwerter powinien mieć znacznie niższe napięcia pracy po stronie DC.

Jeśli panele będą na jednej połaci dachu, gdzie nie ma konieczności podłączania do niezależnych 2 MPPT, to czy nie lepiej dać jeden string i ustawić w inwerterze zrównoleglone wejścia? Taka ilość paneli w jednym stringu całkiem dobrze by pracowała.

W setup inwertera ustawić tryb równoległy.

Co więcej - przy 2 połaciach dachu, ale przy małym nachyleniu (tak do 20 stopni) też można połączyć w jeden łańcuch.

Jeśli muszą być 2 stringi, to raczej w grę wchodzi inny falownik.

Dzięki Wszystkim za zainteresowanie tematem i wyrażenie opinii.

Wywnioskowąłem, że jak podłączone będą wszystkie 12 paneli longi 310Wat do jednego stringu to przy tym falowniku Sofar Solar 4,4KTL-X PV 4800W powinno być wszystko OKI.

Dobre moje rozumowanie?

Dzięki Wszystkim za zainteresowanie tematem i wyrażenie opinii.

Wywnioskowąłem, że jak podłączone będą wszystkie 12 paneli longi 310Wat do jednego stringu to przy tym falowniku Sofar Solar 4,4KTL-X PV 4800W powinno być wszystko OKI.

Dobre moje rozumowanie?

W instrukcji ( skróconej) do tego falownika znalazłem zapis:

"If the two mppt panels is paralleled together by combiner, the imput mode should be set as "paraller mode"

Spotkałem się z taką możliwością np w Aurora PVI.

Ty masz wszystkie panele na jednej połaci, więc nie ma problemu. Zawsze możesz dołożyć te cztery, albo i więcej.

@CityMatic, wyszło mi na to, że w ramach rozbudowy PV też zastanawiasz się nad podobnym inwerterem. Aaaa.... doczytałem ze zrozumieniem.

@CityMatic, wyszło mi na to, że w ramach rozbudowy PV też zastanawiasz się nad podobnym inwerterem

Już kupiłem SAMIL SOLARRIVER 3400TL-D i do niego 12 paneli LongiSolar 305 W full black po sześć na wschód i zachód.

Będą po części obsługiwać zbiornik 200l i nadwyżka gdy się pojawi do sieci. :yes:. Po analizie doszedłem do wniosku, że nie warto jest tylko grzać wodę. Obecnie przez siedem lat średniorocznie płacę 920 zł/rok za gaz do podgrzania cwu koszt amortyzacji to 7-8 lat(przy niezmiennej w tym czasie cenie gazu).

Edytowane przez CityMatic
Zmiana danych paneli

Już kupiłem SAMIL SOLARRIVER 3400TL-D i do niego 12 paneli CSUN-305-60M po sześć na wschód i zachód.

Będą po części obsługiwać zbiornik 200l i nadwyżka gdy się pojawi do sieci. :yes:. Po analizie doszedłem do wniosku, że nie warto jest tylko grzać wodę. Obecnie przez siedem lat średniorocznie płacę 920 zł/rok za gaz do podgrzania cwu koszt amortyzacji to 7-8 lat(przy niezmiennej w tym czasie cenie gazu).

Cześć Kolego! Czy panele C-sun już u ciebie działają czy jeszcze ich nie masz? Nie miałeś obaw, że to "Chiński wynalazek" i szybko padną? Pytam ponieważ ich cena jest super dobra a wielkimi krokami zbliżam się do zakupu podzespołów do swojej instalacji.

Zakupiłeś na OLX?