Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Sprawdź, ile tak naprawdę będzie Cię to kosztowało, i jakie masz alternatywne rozwiązania (np. Mój prąd i/lub ulga podatkowa tzw. termomodernizacyjna). Uwzględnij podatki (czy od tych 9K co gmina dopłaci nie zapłacisz dochodowego?). Edytowane przez Kaizen

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

szybkie pytanie bo czas goni i muszę zdecydować do końca tygodnia.

W mojej gminie jest projekt dofinansowania do fotowoltaiki. Z informacji podanych przez osoby, które zajmują się pisaniem projektu wyliczono proporcję 50/50 żeby zwiększyć wygraną projektu (mały budżet i dużo chętnych z innych gmin).

Wybrana przeze mnie maksymalna moc 5kwp to łączny koszt 18000 zł brutto. Założono, że instalowane będą panele 310W i falownik Fronius / SMA.

Proszę o poradę czy jest sens składać taki wniosek i płacić połowę czyli jakieś 9000 zł?

Pozdrawiam

Coś mi tu śmiedzi.

18tys za 5kWp brutto? Podejrzanie tanio w szczególności jak na rzecz robioną wspólnie z gminą.....Komercyjniew w B2C dostajes się obecnie oferty po 5000 PLn za KWp. Trochę ponad 4000 to przyzwoita oferta.

Weź sprawdź, że to nie Ty masz zapłacić 18.000 które jest połową i gmina dokłada drugie 18.000. Ze dwa lata temu u mnie w gminie robiono dofinansowania, człek płacił 2000 za kWp, co stanowiło bodajże 20 czy 30% kosztu! Kowalski szczęsliwy bo tak czy siak taniej, ale ktoś się zdrowo obłowił.

Upewnij się też na jakiej dokładnie zasadzie to ma być dofinanowane. Jeśli Ci zwrócą połowę kosztów przez Ciebie poniesionych i udokumentowanych to brać i nie pytać! Jak mawiał klasyk mieć 9000 i nie mieć 9000 to razem 18.000 ;-)

Często gminy robiły to tak, że to gmina wybierała wykonawce (czyli i sprzęt) i przez X lat pozostawała formalnym właścicielem takiej instalacji (choć prąd był Twój). Wtedy się może okazać, że to nie będzie Froniuws/SMA tylko falownik o "dobrym stosunku jakości do ceny".

Wybrana przeze mnie maksymalna moc 5kwp to łączny koszt 18000 zł brutto. Założono, że instalowane będą panele 310W i falownik Fronius / SMA.

Proszę o poradę czy jest sens składać taki wniosek i płacić połowę czyli jakieś 9000 zł?

Coś czuję, że 18 to koszt jaki należy ponieść bo całkowity to 36.

Pytanie, bo na szybko znalazłem tylko falwoniki z dwoma niezależnymi wejściami MPP, a czy ktoś się spotkał z trzema niezależnymi tak aby obsłużyć 3 różne stringi (połacie dachowe) -- czy będę musiał u mnie (koperta) zastosować dwa falowniki w tym jeden z dwoma niezależnymi wejściami?

Coś czuję, że 18 to koszt jaki należy ponieść bo całkowity to 36.

Pytanie, bo na szybko znalazłem tylko falwoniki z dwoma niezależnymi wejściami MPP, a czy ktoś się spotkał z trzema niezależnymi tak aby obsłużyć 3 różne stringi (połacie dachowe) -- czy będę musiał u mnie (koperta) zastosować dwa falowniki w tym jeden z dwoma niezależnymi wejściami?

https://www.forum-fronius.pl/czy-mozna-skierowac-moduly-pv-na-poludnie-wschod-i-zachod/

• Like 1

Niemniej mam jeszcze dwa niskie dachy i jednak przydałby się trzeci MPPT. ;) Są w ogóle takie falowniki czy producenci założyli że dwa to już samo dobro aziobro? ;P

są ,są , ale chyba częsciej z tych mocniejszych

https://allegro.pl/oferta/inwerter-falownik-huawei-sun2000-20klt-3mppt-pv-7539481936

https://spirvent.pl/produkt/inwerter-wolta-star-trojfazowy/

https://greenice.com/pl/falowniki-trojfazowe-on-grid/9524-solax-power-mic-x3-10-0kw-3-fazowy-3-mppt-8435584014280.html

SE i hulaj dusza piekła nie ma

http://bisonenergy.pl/solaredge-skomplikowany-dach-to-nie-problem/

Edytowane przez cuuube

Jeśli Ci zwrócą połowę kosztów przez Ciebie poniesionych i udokumentowanych to brać i nie pytać!

Udało mi się dodzwonić do osoby, która wie coś na ten temat i potwierdziła całkowity koszt 18000 brutto. Przy założeniu, że projekt gminny wygra konkurs to będzie 50/50. Sam w to nie wierzę a coś więcej wiadomo będzie w przyszłym roku jak już się wszystko rozstrzygnie.

Tymczasem zgłębiam wiedzę o PV :p

Witam,

dzisiaj odebrałem swoje Longi -mam pytanie czy Wasze też tak wyglądają (LR6-60PE-310M ,czarne ramki wysokość 35mm) ?

[ATTACH=CONFIG]434047[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]434048[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]434049[/ATTACH]

Pzdr

Fajne, ile zapłaciłeś i czemu tak drogo:-) A co do ramek to są czarne.... też mam takie tylko mniejszej mocy.