mitch 12.09.2019 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Mój zbiornik 170l nie zajmuje w kotłowni żadnej powierzchni podłogi bo jest w obudowie pompy. Przyznaję, że masz fajne rozwiązanie. Jak ja kupowałem PC, to podobny patent, tyle że z 80 l zbiornikiem kosztowałby mnie prawie 10 kpln więcej, już nie mówiąc o tym, że nie było takich rozwiązań dla gruntowych PC. Pozostaje tylko pytanie, dlaczego twierdzisz, że PC nie jest w stanie zagrzać wody CWU tylko w II taryfie (w taryfie G12w) w zbiorniku 170 l. Pomijając oczywiście kwestię tego, że mając pokrycie zapotrzebowania przez PV, nie jest ważne, kiedy grzejesz dom i CWU, a jeśli masz za małą instalację, to korzystanie z G12w i tak będzie korzystniejsze. No i oczywiście pomijając kwestie, że niektórzy budowali domy wtedy, gdy nawet jeszcze nie myślano o trójpaku, więc siłą rzeczy zrobili sobie odpowiednią wylewkę, a systemy PC z wbudowanymi zbiornikami były nieliczne i w dodatku absurdalnie drogie. Cieszę się że jesteś tak mocno przekonany o tym że nie piszesz bzdur. To takie samouwielbienie. Każdy ma jakieś wady i musi z tym żyć. Piszę bzdury, nawet często. I choć z oporami, to potrafię się przyznać do błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 12.09.2019 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Co do taryf - przy PV pokrywającej 100 % zapotrzebowania na energię jest bez znaczenia czy G11, czy G12 lub pochodne. Przy mniejszej (znacznie mniejszej) produkcji PV w stosunku do zużycia G12 ma sens jeśli w nocnej mamy zużycie dające opłacalność. Przekłada się to na stosunek mnimum 30 % nocnej i 70 % dziennej (chyba dla G12). Oczywiście stawki się zmieniają - w 2012 roku miałem "zysk" już przy około 20 % nocnej. Teraz musi być więcej. Akurat przy PC to sprawa jest prosta, bo przy pracy ciągłej może zużywać 50/50 procent. Sprawdziłem - od przejścia na G12W mam około 30 % zużycia w dziennej. Jest korzystne zwłaszcza w Tauronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 12.09.2019 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Już pisał o doborze PC. Naganiał do doliczenia CWU do mocy PC wg normy PN . asolt wprost napisał, że nie ma takiej normy. Wiadomo po co robił. Dlatego trzeba uważać. Nie wiem co pisał asolt, nie śledzę wszystkich jego postów. Jeśli byłbyś taki miły, to wklej jego cytat w tym temacie. Wiedzy nigdy za dużo. Nawet jak to nie jest norma PN, tylko zasady doboru albo metoda jakaś tam, to wcale nie znaczy, że się tego nie stosuje. I nie wiem na jakiej podstawie po raz kolejny próbujesz zrobić ze mnie sprzedawcę - każdy kto próbuje wyjaśnić jakąś kwestię na forum, to dla ciebie sprzedawca? Znasz kogoś, kto dostał ode mnie jakąkolwiek ofertę sprzedaży czegokolwiek? Masz jakieś podstawy żeby tak pisać - czy piszesz tak, bo każdy ma prawo pisać co mu się podoba? Mam wrażenie, że tak właśnie jest w twoim przypadku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 12.09.2019 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 (edytowane) Akurat przy PC to sprawa jest prosta, bo przy pracy ciągłej może zużywać 50/50 procent. przy pracy ciągłej, czyli 24h/dobę, będzie zużywać 58,3% w taniej taryfie(w skali tygodnia), bo tyle jest godzin taniej taryfy w tygodniu. A to oznacza oszczędność 19,6% w porównaniu do G11 (ceny wg Tauron Kraków) Wszystkie dodatkowe święta które nie przypadają w weekend, to dodatkowe godziny taniej taryfy, które tylko zwiększają opłacalność. Gdybym chciał grzać tylko w taryfie taniej musiałbym zainstalować PC większą a z tym wiązały się koszty samej pompy jak i dolnego źródła. No i większy zbiornik na CWU też kosztuje i zabiera miejsce w kotłowni. mylisz grzanie w taniej taryfie z grzaniem wyłącznie w taniej taryfie. Można grzać w taniej taryfie i mieć 70% zuzycia w T2 i duże oszczędności z tego tytułu. Przy pokryciu 98%, to jasne, nie ma to znaczenia praktycznie Edytowane 12 Września 2019 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 12.09.2019 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Nie wiem co pisał asolt, nie śledzę wszystkich jego postów. Jeśli byłbyś taki miły, to wklej jego cytat w tym temacie. Wiedzy nigdy za dużo. Nawet jak to nie jest norma PN, tylko zasady doboru albo metoda jakaś tam, to wcale nie znaczy, że się tego nie stosuje. I nie wiem na jakiej podstawie po raz kolejny próbujesz zrobić ze mnie sprzedawcę - każdy kto próbuje wyjaśnić jakąś kwestię na forum, to dla ciebie sprzedawca? Znasz kogoś, kto dostał ode mnie jakąkolwiek ofertę sprzedaży czegokolwiek? Masz jakieś podstawy żeby tak pisać - czy piszesz tak, bo każdy ma prawo pisać co mu się podoba? Mam wrażenie, że tak właśnie jest w twoim przypadku... Wróć do tamtego wątku to zobaczysz co koledzy, użytkownicy PC pisali i jak to się powinna robić i ich wnioski w tym temacie.. Całkowicie odwrotnie to tego co proponowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 12.09.2019 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Co do taryf - przy PV pokrywającej 100 % zapotrzebowania na energię jest bez znaczenia czy G11, czy G12 lub pochodne. Przy mniejszej (znacznie mniejszej) produkcji PV w stosunku do zużycia G12 ma sens jeśli w nocnej mamy zużycie dające opłacalność. Przekłada się to na stosunek mnimum 30 % nocnej i 70 % dziennej (chyba dla G12). Oczywiście stawki się zmieniają - w 2012 roku miałem "zysk" już przy około 20 % nocnej. Teraz musi być więcej. Akurat przy PC to sprawa jest prosta, bo przy pracy ciągłej może zużywać 50/50 procent. Sprawdziłem - od przejścia na G12W mam około 30 % zużycia w dziennej. Jest korzystne zwłaszcza w Tauronie. Trzeba przypomnieć, że Tauron rozlicza proporcjonalnie porsumentów w taryfach G12(W). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 12.09.2019 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/101503/bedzie-nizszy-vat-na-przydomowe-mikroinstalacje VAT 8% na wszystkie instalacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 12.09.2019 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Trzeba przypomnieć, że Tauron rozlicza proporcjonalnie porsumentów w taryfach G12(W). 50/50 dla posiadaczy PV jest pewnym uproszczeniem. W Tauronie rozliczeniu proporcjonalnym brane jest tylko zużycie energii, i nie ma miejsca na oddanie z PV do sieci. Proporcja jest zniekształcona, gdyż jeśli w dzień czerpiemy energię to może dochodzić do tego, że nie pobieramy jej z sieci co "poprawia" proporcję. Dopiero w miesiącach grudzień i styczeń, gdy uzysk z PV jest minimalny proporcja zużycia staje się zbliżona do tej którą mają osoby bez PV. U mnie jest taka sytuacja, że produkuję (póki co) energii tyle, że zaspokajam swoje 100 % zapotrzebowania (a być może, że 101 %). Więc posiadanie taryfy G12W jest "tak na wszelki wypadek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 12.09.2019 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 50/50 dla posiadaczy PV jest pewnym uproszczeniem. W Tauronie rozliczeniu proporcjonalnym brane jest tylko zużycie energii, i nie ma miejsca na oddanie z PV do sieci. Proporcja jest zniekształcona, gdyż jeśli w dzień czerpiemy energię to może dochodzić do tego, że nie pobieramy jej z sieci co "poprawia" proporcję. Dopiero w miesiącach grudzień i styczeń, gdy uzysk z PV jest minimalny proporcja zużycia staje się zbliżona do tej którą mają osoby bez PV. U mnie jest taka sytuacja, że produkuję (póki co) energii tyle, że zaspokajam swoje 100 % zapotrzebowania (a być może, że 101 %). Więc posiadanie taryfy G12W jest "tak na wszelki wypadek". No przy produkcji pokrywającej 100% zużycia sposób rozliczenia oczywiście nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 12.09.2019 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/101503/bedzie-nizszy-vat-na-przydomowe-mikroinstalacje VAT 8% na wszystkie instalacje Jeśli Senat nie zgłosi zastrzeżeń, a Prezydent podpisze... Wszystko zaczyna iść w dobrym kierunku, ale powoli i pod górkę. Jest za duży haracz za "magazynowanie" dla instalacji powyżej 10 kW, nie wspominając, że dla dla części delikwentów wprowadzono 40 %.. Kiedyś Pani Jadwiga Emilewicz wspomniała o możliwości rozliczania energii oddanej do sieci w czasie dłuższym niż 365 dni, ale sprawa ucichła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 12.09.2019 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Jeśli Senat nie zgłosi zastrzeżeń, a Prezydent podpisze... Wszystko zaczyna iść w dobrym kierunku, ale powoli i pod górkę. No to Kaizen dobrze prawił - z czasem coraz bardziej opłacalne będzie zakładanie PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 12.09.2019 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 No to Kaizen dobrze prawił - z czasem coraz bardziej opłacalne będzie zakładanie PV. Lepsze to niż kostka przed domem. Kosteczka się mega opłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 12.09.2019 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Podpisze , podpisze... Bobrow ma zawał , ktoś wezwał karetkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.09.2019 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Lepsze to niż kostka przed domem. Kosteczka się mega opłaci. Kosteczka ma kilka funkcji i zalet. PV pozwala wyłącznie na oszczędności na rachunkach za prąd - poza tym ma same wady. Więc jeżeli się nie opłaci - to nie ma żadnego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.09.2019 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Podpisze , podpisze... Bobrow ma zawał , ktoś wezwał karetkę ? Spoko-jeszcze dycham... Jeśli wejdzie z życie 8% na gruntowe PV , to może będzie można odliczyć 15% różnicy w podatku w PIT-cie. A jak nie to , to pozostaje mi się cieszyć tym co mam-ale najbardziej cieszył bym się rozliczoną dotacją 10kpln... A u mnie dzisiaj : -konstrukcja wiaty leży pod chałupą (krokwie 6,5 m są trochę skręcone w płaszczyźnie poziomej-czyli jest pion tam gdzie będą przykręcane panele) -mam już w domu Sofara (jeszcze go nie widziałem) -zamówiłem szyny +klemy (1500 pln brutto) -zamówiłem całą elektrykę oprócz kabli (900 pln brutto) -spróbujemy postawić ramę nośną Jadę dalej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 12.09.2019 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Lepsze to niż kostka przed domem. Kosteczka się mega opłaci. Zakładanie PV służy JEDYNIE zmniejszeniu rachunków za prąd (jako alternatywa). Jak np. LPG w autach. Kostki, łazienki, modelu kuchenki - nie należy mieszać do tych powyższych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.09.2019 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Zakładanie PV służy JEDYNIE zmniejszeniu rachunków za prąd (jako alternatywa). Jak np. LPG w autach. Kostki, łazienki, modelu kuchenki - nie należy mieszać do tych powyższych. Ty tak na serio ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 12.09.2019 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Zakładanie PV służy JEDYNIE zmniejszeniu rachunków za prąd (jako alternatywa). Jak np. LPG w autach. Kostki, łazienki, modelu kuchenki - nie należy mieszać do tych powyższych. Jasne. Po to kiedyś zakładem i teraz rozbudowałem PV, żeby płacić mniej za prąd. . No fakt jak sram do kibla za 500 a do takiego za 3000 to jest mega różnica. No i taki kibel to służy nie tylko do srania. No można tam jeszcze głowę umyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 12.09.2019 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Spoko-jeszcze dycham... Jadę dalej ! Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 12.09.2019 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Ktoś jest tu z Wrocławia ? https://www.wroclaw.pl/biznes/miasto-stawia-na-niskoemisyjne-zrodla-energii-zwolnienia-z-podatku-od-nieruchomosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts