Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli Senat nie zgłosi zastrzeżeń, a Prezydent podpisze...

Wszystko zaczyna iść w dobrym kierunku, ale powoli i pod górkę.

Jest za duży haracz za "magazynowanie" dla instalacji powyżej 10 kW, nie wspominając, że dla dla części delikwentów wprowadzono 40 %..

Kiedyś Pani Jadwiga Emilewicz wspomniała o możliwości rozliczania energii oddanej do sieci w czasie dłuższym niż 365 dni, ale sprawa ucichła.

Nic nie ucichło, tylko weszło w życie po ostatniej lipcowej nowelizacji OZE.

Możesz coś bardziej szczegółowo o tym "wejściu w życie"?

USTAWA

z dnia 19 lipca 2019 r.

o zmianie ustawy o odnawialnych źródłach energii oraz niektórych innych ustaw

Art.* 1.*

W ustawie z dnia 20 lutego 2015 r. o odnawialnych źródłach energii (Dz. U. z 2018 r. poz. 2389 i 2245 oraz z 2019 r. poz. 42, 60, 730 i 1495) wprowadza się następujące zmiany:

...c) ust. 3-8 otrzymują brzmienie:

"3.*Sprzedawca, o którym mowa w art. 40 ust. 1a, dokonuje rozliczenia ilości energii elektrycznej wprowadzonej i pobranej z sieci dystrybucyjnej przez prosumenta energii odnawialnej na podstawie danych pomiarowych, o których mowa w ust. 2a.

4.*Od ilości rozliczonej energii elektrycznej w sposób, o którym mowa w ust. 1, prosument energii odnawialnej nie uiszcza:

1) na rzecz sprzedawcy, o którym mowa w art. 40 ust. 1a, opłat z tytułu jej rozliczenia;

2) opłat za usługę dystrybucji, których wysokość zależy od ilości energii elektrycznej pobranej przez prosumenta energii odnawialnej; opłaty te są uiszczane przez sprzedawcę, o którym mowa w art. 40 ust. 1a, wobec operatora systemu dystrybucyjnego elektroenergetycznego, do sieci którego przyłączona jest mikroinstalacja.

5.*Rozliczeniu podlega energia elektryczna wprowadzona do sieci dystrybucyjnej nie wcześniej niż na 12 miesięcy przed datą wprowadzenia energii do sieci. Jako datę wprowadzenia energii elektrycznej do sieci przyjmuje się ostatni dzień danego miesiąca kalendarzowego, w którym ta energia została wprowadzona do sieci, z zastrzeżeniem, że niewykorzystana energia elektryczna w danym okresie rozliczeniowym przechodzi na kolejne okresy rozliczeniowe, jednak nie dłużej niż na kolejne 12 miesięcy od daty wprowadzenia tej energii do sieci....

Ale dobrobyt przed wyborami :p

Prezentacja raportu Ernst & Young na temat energetyki prosumenckiej odbyła się dzisiaj w Poznaniu w obecności minister przedsiębiorczości i szefowej rządowego zespołu ds. prosumentów, Jadwigi Emilewicz, a także prezesa Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Piotra Woźnego.

Większy opust

Kluczowa propozycja ekspertów Ernst & Young, która ma wspierać inwestycje w mikroinstalacje prosumenckie, to zwiększenie współczynnika tzw. opustu.

Obecnie prosumenci oddający nadwyżki niewykorzystanej energii do sieci mogą rozliczać się w ramach wprowadzonego w połowie 2016 roku systemu opustów.

Za każdą kWh wyeskportowanej do sieci nadwyżki energii można uzyskać opust w kolejnym okresie rozliczeniowym (ale nie dłużej niż do roku) za energię pobraną z sieci, w stosunku 1 do 0,8 dla instalacji o mocy do 10 kW, a także w stosunku 1:0,7 dla większych mikroinstalacji o mocy nieprzekraczającej 50 kW, przy czym opust obejmuje wyłącznie składnik zmienny energii i dystrybucji na rachunku.

Do korzystania z tego systemu uprawnieni są prosumenci zgodnie z definicją zawartą w ustawie o odnawialnych źródłach energii – m.in. gospodarstwa domowe, wspólnoty czy spółdzielnie mieszkaniowe posiadające przyłączoną do sieci mikroinstalację o mocy do 50 kW (od niedawna pod tę ustawową podlegają także przedsiębiorcy).

Omówiona dzisiaj propozycja Ernst & Young idzie w kierunku zwiększenia opustu do 1:1 i umożliwienia korzystania z niego przez wszystkie podmioty przyłączone na niskim napięciu (poniżej 1 kV) – również działające grupowo jako tzw. wirtualni prosumenci.

http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/101505/wirtualny-prosument-i-opust-11-kolejne-zadania-minister-emilewicz

Co prawda pani Emilewicz oblała na obietnicach rozprawienia się z bilansowaniem międzyfazowym , ale może teraz sie przebije przez ten beton nad nią...

Rozliczeniu podlega energia elektryczna wprowadzona do sieci dystrybucyjnej nie wcześniej niż na 12 miesięcy przed datą wprowadzenia energii do sieci.

Jak może być wprowadzona przed datą wprowadzenia?

No ale dalej jest, że wprowadzona dawniej, niż 12 miesięcy wcześniej nie jest rozliczana.

Czy ktoś ten bełkot rozumie?

Jak można rozliczać energię wprowadzoną do sieci na 12 miesięcy przed jej wprowadzeniem?

Czy to co tu piszą rzeczywiście oznacza że można rozliczać energię prowadzoną w okresie dłuższym niż 12 miesięcy? Jakoś tego tu nie widzę.

Znów masz problemy z czytaniem?

Energię wprowadzoną wprowadzasz co miesiąc i ma ona termin ważności 12 miesięcy, a rozliczania jest metodą FIFO pierwsze weszło, pierwsze wyszło. Nie zuzyleś jej przez rok, przepadła. Pane kolego.

Ty się już lepiej nie odzywaj bo z każdym Twoim bąkiem który tu wypuszczasz się ośmieszasz.

Przeczytaj mój wpis kilka razy i zrozum czego się odnosi.

Nie ty mi będziesz mówić, kiedy ja mam się odzywać. A ja cię bedę jak kota tylkał nosem za każdym razem, jak tylko będę miał na to ochotę, aż nauczysz się trochę..., przynajmniej kultury.

Witajcie! Udało mi się dzisiaj w jednej z lubelskich firm PV wynegocjować ostateczną ofertę na naszą instalację tj. falownik sofar solar 11 ktlx za 4.900 oraz 31 paneli longi lr6-60hph 320m za 550zł sztuka, wszystko 23% Vat. co daje 21950zł czyli mieszczę się w naszym budżecie :)

1 z instalatorów w tej firmie poinformował mnie, że jeżeli falownik będzie oddalony od paneli o ponad 20m warto po stronie DC dać 2 takie same rozdzielnie z zabezpieczeniami - jedna przy panelach a druga w domu gdzie będzie falownik. A po stronie AC normalnie - jedną. Nie wytłumaczył jedynie dlaczego te 2 rozdzielnie...

Powiedzcie proszę czy ma to jakieś uzasadnienie czy nie ma żadnego? :)

Witajcie! Udało mi się dzisiaj w jednej z lubelskich firm PV wynegocjować ostateczną ofertę na naszą instalację tj. falownik sofar solar 11 ktlx za 4.900 oraz 31 paneli longi lr6-60hph 320m za 550zł sztuka, wszystko 23% Vat. co daje 21950zł czyli mieszczę się w naszym budżecie :)

1 z instalatorów w tej firmie poinformował mnie, że jeżeli falownik będzie oddalony od paneli o ponad 20m warto po stronie DC dać 2 takie same rozdzielnie z zabezpieczeniami - jedna przy panelach a druga w domu gdzie będzie falownik. A po stronie AC normalnie - jedną. Nie wytłumaczył jedynie dlaczego te 2 rozdzielnie...

Powiedzcie proszę czy ma to jakieś uzasadnienie czy nie ma żadnego? :)

Brawo -Sofarka wyrwałeś jeszcze taniej o 4 stówki niż ja.Gratuluję !

Nie wiem co Twój instalator miał dokładnie na myśli z drugim zabezpieczeniem AC.Wg mnie chodzi o to ,żeby przy głównej rozdzielni był tzw rozłącznik 4P lub wyłącznik nadprądowy 4P, a przy inwerterze standardowe zabezpieczenia-właśnie tak zrobiłem u siebie.

Chodzi po prostu , aby szybko wyłączyć PV w chałupie-a 4P ,co by ZE nie brzęczał...

Odnośnie mojej wiaty-dwie boczne ściany już stoją, jutro wrzucę fotkę.

Pzdr

Chyba bardzo dobre ceny.

A reszka składników ile kosztuje?

Będziesz sam montował?

Dzięki bobrow! instalator mówił o dwóch rozdzielnicach DC... nie kumam dlaczego, ale jeszcze go dopytam.

d7d Nie wiem dokładnie ile będzie kosztować reszta. ale wraz z rozdzielniami AC oraz DC i całym innym osprzętem (którego jeszcze nie znam :)) chciałbym się wyrobić w 26-27tysi.

Tak, będę montował sam, chociaż za pieruna się nie znam na tym. Jednak wierzę w swoje umiejętności i ludzi dobrej woli z forum :) Wszystkiego można się nauczyć :)

Już pisał o doborze PC. Naganiał do doliczenia CWU do mocy PC wg normy PN . asolt wprost napisał, że nie ma takiej normy. Wiadomo po co robił. :p

Dlatego trzeba uważać.

Niezbyt dokladnie czystasz moje posty, dlaczego nie wiem. Pisałem ze nie ma normy na dobór mocy pompy ciepła, nie pisałem o braku normy na dołozenie mocy do przygotowania cwu. Jezeli juz o to chodzi to zaleca sie dodawac od 0,25 kW/osoba do 0,5 kW/osoba w zaleznosci od pojemnosci zasobnika cwu, Im wieksza pojemnosc zasobnika tym mniejsza moc dodana. Oczywiscie ze taka koniecznosc czy potrzeba występuje tylko przy temperaturach równych lub nizszych od temperatury obliczeniowej dla danej strefy klimatycznej i doboru mocy pompy dokladnie z projektowym obciązeniem cieplnym. Poniewaz typoszeregi mocy pomp zawierają tylko klika wartosci to to dołozenie mocy dla cwu i tak zwykle miesci sie w okreslonej mocy jezeli projektowe obciazenie cieplne budynku jest mniejsze od kolejnej wartosci w typoszerego mocy pomp. Jezt to tylko zalecenie a nie bezwzgledny wymóg.

Są ózne szkoły doboru mocy pompy ale zasada powinna byc taka i to jest wymóg W WT. Pompa ciepła pownnina ogrzac do wymaganych temperatur wewnętrznych w zakresie temperatur zewnętrznych do temperatury obliczeniowej. Z drugiej strony nazywanie kazdego sprzedawcy oszustem bo dołozył dołozył mocy na cwu to troch przegiecie, jezeli doklada tak z 3-4 kW to jest to przegiecie. Wynika ono zwykle z korzystania z pseudokalkulatorów do obliczen ozc które dodaja nie wiedziec czemu takie duze wartosci na cwu.

Skoro jednak pewien znany sprzedawca PC tu na forum posługuje sie takim kalkulatorem, a nawet zlecił jego przeróbkę na kalkulator firmowy, to mnie juz nic nie zdziwi.

Asolt kogo jak kogo, ale Twoje posty czytam bardzo uważnie. Może aż za bardzo. Oczywiście nie będę się z Tobą kopał, ale tylko tak dla przypomnienia

Pytanie kolegi (nie moje) było o PN jeżeli chodzi o CWU i moc PC. Twoja odwiedź na moje stwierdzenie, oczywiście nie do Ciebie. :D

No a na Twoje pytanie o normę PN nie było odpowiedzi. ....

Nie było bo byc nie mogło, wazniejsze od norm w tym zakresie są WT aktualnie WT2017. Projekt budynku w zakresie termoizolacji ma byc z nimi zgodny, równiez w zakresie doboru urządzen grzewczych. Ich rodzaj ma byc zgodny z charakterystyką energetyczną, moc ma zapewnic utrzymanie temperatur ktore przewiduje projekt, a ktore odnosimy do projektowego obciązenia cieplnego.

Dwóch kolegów fajnie wyjaśnia temat.

Resztę masz w tamtym temacie. Polecam czytać i odpowiadać na posty konkretnie. Ja wiem, że to zboczenie zawodowe, ale daj se spokój i wrzuć czasami na luz. :p

Masz zamiar zainstalować PV? Oczywiście nie odpowiadaj.

PS. Aha no i zapomniałbym. Pamiętasz? Nie rób z gęby cholewy.

Edytowane przez vvvv
PS

Bracia jeszcze jedno zapytanie. Przy zakupie PV będę także montował gruntową PC i stąd moje pytanie o wybór taryfy oraz mocy pompy. Obecnie mam g11 w PGE.

Wiem, że aby ogrzewać w g12 najlepiej jest lekkuchno przewymiarować PC czyli zamiast 8kw musiałbym wziąć np 9-10kw bo wtedy większość czasu pompa będzie pracowała z większą mocą w II taryfie. Jak to jest z wyborem taryfy przy panelach? Czy nie ma znaczenia czy będę miał nadal g11 czg g12 bo przecież prawie 100% zapotrzebowania na bytowe i PC pokryją panele? Czy jednak ma znaczenie, którą taryfę będę używał? Przy G11 pompa ciepłabędzie mogła pracować powiedzmy non stop przez co mógłbym wziąć pompę o mniejszej mocy... Dobrze myślę?

Podpowiedzcie proszę bracia forumowicze.

Zakładasz PV i pytasz o II taryfę? To po co ci PV skoro większość ogrzewania chcesz w II tar.?

A sprawdziłeś schematy na stronie Citela którą Ci zapodałem?

Tam znajdziesz odpowiedź.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?164927-Ma-kto%C5%9B-panele-fotowoltaiczne-Prosz%C4%99-o-opinie&p=7849315&viewfull=1#post7849315

Właśnie teraz sprawdziłem :) Kurcze wszystko jest super opisane! Dziękuję!