Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Informatyk by nie miał wątpliwości co wypluje algorytm zapisany w tym przepisie.

Myślę, że nie tylko informatyk, wszak logikę nie tylko oni mają.

Wracając do punktu nr 5, to:

5.*Rozliczeniu podlega energia elektryczna wprowadzona do sieci dystrybucyjnej nie wcześniej niż na 12 miesięcy przed datą wprowadzenia energii do sieci.
To zdanie budzi najwięcej kontrowersji, a wcale nie jest trudne. Przeczytajcie 2-3 razy i będzie jasne. Widzę, że najwięcej problemu sprawia przeczenie "nie wcześniej". Zmieńmy to zdanie na takie:

"Rozliczeniu podlega energia elektryczna wprowadzona do sieci dystrybucyjnej wcześniej niż na 12 miesięcy przed datą wprowadzenia energii do sieci."

Myślę, że tak napisane zdanie jest dla Was jasne, i znaczy dokładnie to co myślicie, że jak rozliczyć energię zanim się ją wprowadzi. Dodanie tego przeczenia powoduje, że należy to rozumieć jako powiedzmy "później niż". Czyli wprowadzamy energię np. 30 kwietnia 2019r.. Skoro mamy ją rozliczyć nie wcześniej niż 12 miesięcy przed to datą, tzn. że później niż 1 maja 2020r. Każdy kolejny dzień też jest dobry. Zgadza się? Jest to data nie wcześniej niż 12 miesięcy od wprowadzenia. Idziemy dalej.

Jako datę wprowadzenia energii elektrycznej do sieci przyjmuje się ostatni dzień danego miesiąca kalendarzowego, w którym ta energia została wprowadzona do sieci,

To chyba jasne nie trzeba tłumaczyć

z zastrzeżeniem, że niewykorzystana energia elektryczna w danym okresie rozliczeniowym przechodzi na kolejne okresy rozliczeniowe, jednak nie dłużej niż na kolejne 12 miesięcy od daty wprowadzenia tej energii do sieci....

i dalsza część mówi o tym, że mamy jednak tylko 12 miesięcy na odbiór energii, nie wiem skąd wam się wziął dłuższy czas.

Mam nadzieję, że pomogłem. Kaizen ale fakt... jestem informatykiem;).

"Rozliczeniu podlega energia elektryczna wprowadzona do sieci dystrybucyjnej wcześniej niż na 12 miesięcy przed datą wprowadzenia energii do sieci."

Informatycznie

X - ostatni dzień miesiąca w którym wprowadzono prąd do sieci.

Y - dzień wprowadzenia prądu do sieci

If X-Y > 12 miesięcy - rozlicz.

Taki algorytm nigdy nie rozlicza, bo Y-X to co najwyżej miesiąc.

i dalsza część mówi o tym, że mamy jednak tylko 12 miesięcy na odbiór energii, nie wiem skąd wam się wziął dłuższy czas.

Nic podobnego. W tym przepisie w ogóle nie występuje zmienna "data rozliczenia"

Sprawdzasz tylko X-Y i jeżeli jest mniejsze niż 12 miesięcy, to rozliczasz. A zawsze jest mniejsze, skoro X to ostatni dzień miesiąca z którego jest Y. Choćby rozliczenie odbywało się dzień po końcu świata.

Informatycznie

X - ostatni dzień miesiąca w którym wprowadzono prąd do sieci.

Y - dzień wprowadzenia prądu do sieci

If X-Y > 12 miesięcy - rozlicz.

Taki algorytm nigdy nie rozlicza, bo Y-X to co najwyżej miesiąc.

Kaizen nie wiem co Ty w ogóle próbujesz zapisać tą nierównością, ale na pewno nie to zdanie. Co znaczy wyrażenie "nie wcześniej niż" proponuje poczytać tutaj.

Mimo wszystko jeszcze raz. Załóżmy, że:

- faktyczna data wprowadzenia energii - 05.04.2019

- przyjmowana data wprowadzenia (ostatni danego miesiąca, według drugiego zdania, jego pierwszej części) - 30.04.2019 = Y

I teraz, skoro mamy rozliczyć tą energię nie wcześniej niż na 12 miesięcy przed datą wprowadzenia (X szukana data), to:

Y + 12 m < X

to skoro datą wprowadzenia jest

30.04.2019 to 30.04.2019 + 12 miesięcy < X, czyli X musi być datą późniejszą niż 01.05.2020.

Nic podobnego. W tym przepisie w ogóle nie występuje zmienna "data rozliczenia"

Sprawdzasz tylko X-Y i jeżeli jest mniejsze niż 12 miesięcy, to rozliczasz. A zawsze jest mniejsze, skoro X to ostatni dzień miesiąca z którego jest Y. Choćby rozliczenie odbywało się dzień po końcu świata.

To, że nie jest napisane wprost "data rozliczenia" to nie znaczy, że jej tam nie ma.

W całym tym punkcie chodzi o to, że najpierw rozliczana jest najstarsza energia (pierwsze zdanie) i maksymalnie z 12 miesięcy (drugie zdanie).

Kaizen nie wiem co Ty w ogóle próbujesz zapisać tą nierównością, ale na pewno nie to zdanie. Co znaczy wyrażenie "nie wcześniej niż"

Cytowałem do czego się odnoszę. Sam zjadłeś "nie".

Mimo wszystko jeszcze raz. Załóżmy, że:

- faktyczna data wprowadzenia energii - 05.04.2019

- przyjmowana data wprowadzenia (ostatni danego miesiąca, według drugiego zdania, jego pierwszej części) - 30.04.2019 = Y

I teraz, skoro mamy rozliczyć tą energię nie wcześniej niż na 12 miesięcy przed datą wprowadzenia (X szukana data), to:

Y + 12 m < X

to skoro datą wprowadzenia jest

30.04.2019 to 30.04.2019 + 12 miesięcy < X, czyli X musi być datą późniejszą niż 01.05.2020.

Czyli musiałbym faktycznie prowadzić energię 2 maja 2020r, o dacie wprowadzenia 30.04.2019r. żeby została rozliczona?

To nieźle przekombinowałeś. Czyli X (faktyczny dzień wprowadzenia energii do sieci) ma być o co najmniej rok późniejsza, od ostatniego dnia miesiąca, w którym wprowadzono?

Cytowałem do czego się odnoszę. Sam zjadłeś "nie".

Nic nie zjadłem, specjalnie je pominąłem. W ogóle wiesz po co to zrobiłem?

Czyli musiałbym faktycznie prowadzić energię 2 maja 2020r, o dacie wprowadzenia 30.04.2019r. żeby została rozliczona?

To nieźle przekombinowałeś. Czyli X (faktyczny dzień wprowadzenia energii do sieci) ma być o co najmniej rok późniejsza, od ostatniego dnia miesiąca, w którym wprowadzono?

A gdzie ja napisałem, że X - to data wprowadzenia? X - to szukana data.

Kaizen z Tobą się trudno dyskutuje, bo za wszelką cenę chcesz mieć rację. Tutaj ewidentnie nie potrafisz tego zapisu zrozumieć, a mimo wszystko próbujesz to po swojemu pokazać, że Ty wiesz. Czasami warto się przyznać, ze nie rozumiem, a jak nie to milczeć i już. Przeczytałeś tego linka o wyrażeniu "nie wcześniej niż"? Daj prawnikowi to zdanie, wytłumaczy Ci je.

Rozpisz to pierwsze zdanie i powiedz, kiedy warunek nie zostanie spełniony i nastąpi "else".

Nie wiem czemu to robię, ale dobra.

5.*Rozliczeniu podlega energia elektryczna wprowadzona do sieci dystrybucyjnej nie wcześniej niż na 12 miesięcy przed datą wprowadzenia energii do sieci.

Co mamy:

X - szukana data

Y - data wprowadzenia

Y + 12m < X

czyli na przykładzie:

X = ?

Y = 31.03.2019r.

31.03.2019 + 12m = 31.03.2020r.

31.03.2020r. < X

czyli X jest większy od tej daty,

czyli nie wcześniej niż 31.03.2020r. lub (bez przeczenia) późniejszy niż 31.03.2020r.

Czyli rozliczyć należy energię nie wcześniej niż 31.03.2020r., można oczywiście później, ale to już oczywiście nie jest w interesie ZE.

Twój "else" wystąpi wtedy, kiedy rozliczenie wystąpiło by wcześniej niż 31.03.2020r., np. ZE chciałby rozliczyć tą energię np. 31.01.2020r. nie minęłoby 12 miesięcy od daty wprowadzenia (31.03.2019r.), więc nastąpiłoby wcześniej niż na 12 miesięcy od daty wprowadzenia, a powinno nie wcześniej niż 12 miesięcy.

Nie szukamy żadnej daty. Mamy dwie daty które porównujemy. Jedna (X) to koniec miesiąca. Druga to poszczególne dni z tego miesiąca (Y).

Funkcja czy X-Y<=12 miesięcy jest zawsze true.

Kaizen pier.... głupoty, bo inaczej już nie można. To są totalne bzdury co tu wypisujesz.

Jak już chcesz tak się bawić w ten X i Y, to najpierw to zrozum. Skoro Y to poszczególne dni danego miesiąca, to według drugiego zdania masz przyjąć ostatni dzień tego miesiąca jako datę wprowadzenia, czyli Twoje X. Tylko, że w pierwszym zdaniu tej daty Y (Twojej) w ogóle nie ma, jest tylko data X (wprowadzenia). Czyli teraz szukamy jakiegoś Z, czyli tej daty "nie wcześniej niż na 12 miesięcy" przed X. Myślę, że masz problem ze zrozumieniem tego, że skoro jest słowo wcześniej, to odnosi się on do przeszłości, a w tym przypadku określa ono termin w przyszłości. Poza tym nie można czytać tego punktu jako osobne zdania, trzeba cały punkt ogarniać.

Nie będę już więcej Cie przekonywał jak to rozumieć. Ja mogę się oczywiście też mylić, ale myślę, że niech inni się jeszcze wypowiedzą co o tym sądzą. Poza tym jak już mówiłem, daj prawnikowi zobaczymy co Ci powie.

Skoro Y to poszczególne dni danego miesiąca, to według drugiego zdania masz przyjąć ostatni dzień tego miesiąca jako datę wprowadzenia, czyli Twoje X. Tylko, że w pierwszym zdaniu tej daty Y (Twojej) w ogóle nie ma, jest tylko data X (wprowadzenia).

Do bezpłatnego przejazdu jest uprawniona osoba urodzona nie wcześniej, niż 36 miesięcy przed datą przejazdu

Naprawdę nie widzisz w tym zdaniu dwóch dat?

Mam ofertę na panele

ja solar 325 Wp

inwerter 4 kw sma/fronius 400V

4,55 kw 14 paneli cena brutto za całość 21000 czyli za metr 4615 zł tanio to nie jest ale i nie najdrożej bo cena u ans dochodzi do 5300. Co Wy na to?

Cena jak z Fronkiem to raczej ok. Ja za samego Fronka 4kW f1 (nie dla mnie) płaciłem 4,9K a już widziałem że są po 5,1K i więcej. Zapytaj jeszcze o SPD czy dają.

No i z Mój prąd masz minus 5k czyli 16K minus 18% ulga to niewiele ponad 13K

Edytowane przez vvvv