zuku1786 04.10.2019 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Witam.Mam pytanie odnośnie stawki Vat za instalację fotowoltaiczną.Chcę założyć instalację o mocy ok. 10 kWp na dom o powierzchni ponad 300 m2.Z tego co się dowiedziałem Vat obliczam proporcjonalnie do powierzchni, czyli 300 m2 z Vat 8%, a pozostała część z Vatem 23%.Do tego momentu jest to proste i zrozumiałe.Problem jednak jest taki, że na dachu domu, nie zmieszczę tyle paneli i chce 15 paneli zamontować na dachu domu, a drugie 15 na dachu budynku gospodarczego obok domu.Jak teraz policzyć Vat?Firma proponująca mi montaż, chce podzielić cenę netto instalacji 10 kWp na pół, a następnie pierwszą część policzyć z Vatem 23%, a drugą proporcjonalnie do powierzchni domu, czyli do 300 m2 z 8% Vat, a to co powyżej z 23% Vat.Ja uważam, że cena netto nie powinna być dzielona na pół, gdyż 15 paneli + falownik będzie na domu, a tylko pozostałe 15 szt. paneli będzie na budynku gospodarczym. Koszt netto instalacji na domu, powinien być wyższy niż samych paneli na budynek gospodarczy, w związku z czym miałbym więcej kosztów w części z 8% Vatem.Zysk z tego tytułu nie będzie jakiś spektakularny, ale zawsze to parę złoty zaoszczędzone.Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 04.10.2019 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 (edytowane) Vat nie jest tylko za usługę montażu? Edit: Po chwili przemyślenia faktycznie VAT 8% na towar z usługą powinien być.Wczoraj miałem wycenę z firmy kogucik i wciskali mi że zaoszczędze kilkaset złoty na tym że usługa będzie na 8% vatu natomiast za towar muszę zapłacić 23% Edytowane 4 Października 2019 przez Zwibel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackoofpl 04.10.2019 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Poczekaj jeszcze, za niedługo będzie 8% W dowolnym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuku1786 04.10.2019 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 (edytowane) Wiem, że ma być Vat 8% na całość, ale po pierwsze, nie wiadomo kiedy to wejdzie, a po drugie, czy wtedy będzie dalej 5000 zł z "Mój Prąd".Jakoś nie wierzę zbytnio rządowi, i wolę to co jest obecnie od obietnic.Wszyscy mówią, że będzie następna tura "Mój Prąd", ale może być tak, że stwierdzą, że inna coś pilnie brakuje i fundusze przesuną, albo obetną, a bez tych 5000 zł, to mi mniejszy Vat nie pomoże. Edytowane 4 Października 2019 przez zuku1786 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 04.10.2019 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 A w Waszych gminach nie ma dofinansowania do PV? Bo np. w gminie Słupsk jest taka akcja co rok w lutym (5000 zł). Tylko trzeba stanąć w kolejce ok. 5:00 rano, bo ilość miejsc ograniczona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuku1786 04.10.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 No niestety, do fotowoltaiki nic nie dają. Jedynie do wymiany starego pieca, na co mam nadzieję się załapać na przyszły rok i zamontować pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.10.2019 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Czy ktoś mógłby wyciągnąć że swojej instalacji PV informacje na temat sprawnosci jego instalacji w godzinach 13-15 dla każdego miesiąca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.10.2019 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Dla każdego miesiąca... nawet nie chciało by mi się tego wyciągać do .csv i filtrować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.10.2019 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Z tymi 5kPLN „od Morawieckiego” to przy większej instalacji wychodzi gorzej od ulgi termomodernizacyjnej.Mój przykład :Koszt dla10kWp 32 000pln brutto-5 000pln =27 000plnteraz odpis od podatkuu mnie -19%32000-19%=26 000plnNo i zasadnicza sprawa :Morawiecki tylko obiecuje , a ulga funkcjonujeTymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackoofpl 04.10.2019 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Ale przecież możesz skorzystać z obu źródeł.i z dotacji Mój prąd i ulgi termomodernizacyjnej. I wtedy kwota dofinansowania wygląda lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.10.2019 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Ale przecież możesz skorzystać z obu źródeł.i z dotacji Mój prąd i ulgi termomodernizacyjnej. I wtedy kwota dofinansowania wygląda lepiej. Ale jak fizycznie ? Musisz mieć odbiór instalacji- ok , możesz później dokupić połowę paneli... To w teorii jest możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.10.2019 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Ale jak fizycznie ? Jak z 32000 5K płaci "Morawiecki" to 27K odliczasz od podstawy opodatkowania "normalnie". Wyglądało na to, że od tych 5K powinieneś zapłacić podatek dochodowy - ale chyba to wyprostowali (przynajmniej takie były wypowiedzi polityków - nie śledziłem, czy wcielili w życie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.10.2019 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Jak z 32000 5K płaci "Morawiecki" to 27K odliczasz od podstawy opodatkowania "normalnie". Wyglądało na to, że od tych 5K powinieneś zapłacić podatek dochodowy - ale chyba to wyprostowali (przynajmniej takie były wypowiedzi polityków - nie śledziłem, czy wcielili w życie). Oj -chyba nie jest tak. Z tego co pamiętam nie można tej dotacji łączyć z innymi ulgami. Chyba , że coś pokręciłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel83 04.10.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Oj -chyba nie jest tak. Z tego co pamiętam nie można tej dotacji łączyć z innymi ulgami. Chyba , że coś pokręciłem Nie ma podatku od programu Mój prąd, od pozostałej kwoty po dotacji , odliczasz ulgę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 04.10.2019 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Oj -chyba nie jest tak. Z tego co pamiętam nie można tej dotacji łączyć z innymi ulgami. Chyba , że coś pokręciłem 5K wolne od podatku. Reszta na ulgę. W niektórych przypadkach mój prąd się nie opłaca np . Warszawa daje lepsze warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mima1719516202 04.10.2019 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Oj -chyba nie jest tak. Z tego co pamiętam nie można tej dotacji łączyć z innymi ulgami. Chyba , że coś pokręciłem Nie ma sensu dywagować. Fakty: http://nfosigw.gov.pl/moj-prad/, a za chwilę poszerzenie programu o beneficjentów samych sobie instalujących z uprawnieniami takimi jak przy zgłaszaniu mikroinstalacji do przyłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.10.2019 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Chciałbym ,żeby tak było-popuszczę wodze wyobraźni :32000pln-5000pln=27000pln -19%=niecałe 22 000pln !!!Czyli u mnie 1 kWp za 2.2 kpln...Poczytam jeszcze.A -jeszcze jedno : jeszcze nikt nie dostał tej dotacji od Morawieckiego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.10.2019 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Nie ma sensu dywagować. Fakty: http://nfosigw.gov.pl/moj-prad/, a za chwilę poszerzenie programu o beneficjentów samych sobie instalujących z uprawnieniami takimi jak przy zgłaszaniu mikroinstalacji do przyłączenia. No i Lipton ! Ja akurat sam sobie montuję ... Jeszcze mam z gminy 10kpln- tylko muszę zdążyć z odbiorami w ZE przez końcem października... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.10.2019 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Chciałbym ,żeby tak było-popuszczę wodze wyobraźni : 32000pln-5000pln=27000pln -19%=niecałe 22 000pln !!! Czyli u mnie 1 kWp za 2.2 kpln... Poczytam jeszcze. A -jeszcze jedno : jeszcze nikt nie dostał tej dotacji od Morawieckiego... Jak to nie dostał ? W dedykowanym dla programu wątku jest wklejony stan na 30.09 Kwota wyplat jest różna od zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.10.2019 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Jak to nie dostał ? W dedykowanym dla programu wątku jest wklejony stan na 30.09 Kwota wyplat jest różna od zera. No proszę- kto dostał , no kto ? Rodzinka czy „swojaki” ? Ech... Mam do kitu znajomych ,a rodzina jest jaka jest ... Ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts