gawel 05.11.2019 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Wrzucisz linka dla nowej taryfy dla cywili? AFAIK wszystko zamrożone. I zapowiedzi na przyszły rok takie same. Który konkretnie sprzedawca prądu i dystrybucji sprzedaje prąd w taniej strefie g12 powyżej 35gr/kWh? Dałem fory PV i podalem zawyżone wzgledem standardowych w drogim PGE. Nie znam operatora, co sprzedaje prąd w taniej strefie g12 po >=35gr/kWh. W ogóle nie uwzględniałem kosztów nabycia qni serwisowania PC, więc nic nie zmieni w powyzszych wyliczeniach zmiana tych kosztów. Wychodzi na że mamy najdroższą II strefę w kraju tzn owe 35 gr, ale za to w taryfie g12w mamy od tego roku dorzucone dni ustawowo wolne od pracy, bo tego nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.11.2019 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Jaka jest realna Twoim zdaniem? Niejeden nie ma z tym problemu przy pidłogówce bez bufora. Nie wziąłem pod uwagę spadku sprawnosci. O ile wzrosła Ci cena prądu cywilnego w ciągu roku? W ciągu dwóch lat? To są nierealne założenia. Ja pierdzielę Ty go rozumiesz , ja 4 arzy przeczytałem i 4 razy niezrozumieąłem o co chodzi , jesteś Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.11.2019 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 - PC może być sporo mniejsza, gdyż nie musi pracować tylko w taniej taryfie. Mniejsza, a więc tańsza. Znasz jakiś przypadek, że PC brakowało mocy do grzania w taniej strefie? Przez ile dni w roku była taka sytuacja? Procent, dwa czy pięc w drogiej strefie nie robi różnicy. Za to żali o taktowanie cała masa, bo instalator namówil na większą, bo "zapas nigdy zaszkodzi, a to tylko 500/1000zł więcej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.11.2019 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 (edytowane) Wrzucisz linka dla nowej taryfy dla cywili? AFAIK wszystko zamrożone. I zapowiedzi na przyszły rok takie same. Jeszcze raz - czy w TEJ chwili kupisz prąd w takiej cenie, jak teraz ? W tym roku zamrożone, bo były wybory, w przyszłym... może być różnie. Znajomy, który współpracuje z Tauronem mówił, że może być lekkie zdziwienie. No, ale może tylko straszył... Edytowane 5 Listopada 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 05.11.2019 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Nie wiem jaka jest obecnie cena prądu za kWh w taniej taryfie, bo od marca 2018 płacę tylko opłaty stałe. Z dniem 31.12.2018 r. zlikwidowano taryfę G12E, którą posiadałem. Otrzymałem propozycję zmiany na dowolną. W tabeli cena brutto za nocną w G12W była podana 39 groszy, a dzienna 69 groszy. Jak jest obecnie na prawdę trudno mi powiedzieć. Sprzedawca: Tauron Sprzedaż Kraków, rozliczenie przez Tauron Sprzedaż Katowice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.11.2019 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 (edytowane) Nie wiem jaka jest obecnie cena prądu za kWh w taniej taryfie, bo od marca 2018 płacę tylko opłaty stałe. Z dniem 31.12.2018 r. zlikwidowano taryfę G12E, którą posiadałem. Otrzymałem propozycję zmiany na dowolną. W tabeli cena brutto za nocną w G12W była podana 39 groszy, a dzienna 69 groszy. Jak jest obecnie na prawdę trudno mi powiedzieć. Sprzedawca: Tauron Sprzedaż Kraków, rozliczenie przez Tauron Sprzedaż Katowice. Kurde coś drogo zwłaszcza jak na Tauron, który zawsze był tańszy od PGE ja mam 35grza II i 67 za I w g12w. Edytowane 5 Listopada 2019 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.11.2019 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Jeszcze raz - czy w TEJ chwili kupisz prąd w takiej cenie, jak teraz ? Nawet taniej. Bo przez to, że przez pó roku mialem za darmo teraz płacę chyba z grosz drozej, niż standardowa cena. W tym roku zamrożone, bo były wybory, w przeszłym... może być różnie. I w zeszłym roku były wybory. I w przyszłym będą. Znajomy, który współpracuje z Tauronem mówił, że może być lekkie zdziwienie. No, ale może tylko straszył... Jaki wplyw na ceny ma Twój znajomy? Jest chociaż synem ministra? Prąd nie drożeje, co nie przeszkadza naganiaczom straszyć i windować cen PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.11.2019 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Jeszcze raz - czy w TEJ chwili kupisz prąd w takiej cenie, jak teraz ? W tym roku zamrożone, bo były wybory, w przyszłym... może być różnie. Znajomy, który współpracuje z Tauronem mówił, że może być lekkie zdziwienie. No, ale może tylko straszył... a w jakiej :confused: podpisywalem umowę prosumencka 2 tygodznie temu z cennika jaki był a nie z przyszłego lub archiwalnego. Mam gwarancję ceny do 2023 i kosztuje to 5zł/1 miesiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.11.2019 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Nawet taniej. Bo przez to, że przez pó roku mialem za darmo teraz płacę chyba z grosz drozej, niż standardowa cena. Więc uśrednij okres "za darmo" z okresem "o 1gr więcej" Nadal twierdzisz, że w kolejnym okresie czasu kupisz prąd w takiej samej cenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.11.2019 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Więc uśrednij okres "za darmo" z okresem "o 1gr więcej" Nadal twierdzisz, że w kolejnym okresie czasu kupisz prąd w takiej samej cenie ? A co kupisz w takiej samej cenie w "kolejnym okresie czasu" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 05.11.2019 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 @Kaizen Nadal nie zmieniam zdania, że PV i PC to doskonały tandem. Podałem kilka powodów. Może Cię nie przekonały. Trudno. Świat się z tego powodu nie zawali.Jest grupa ludzi, którzy decydują się na takie rozwiązanie, a więc pewnie jest coś na rzeczy... Czas pokaże, czy się myliłem. Jakiś czas temu wyśmiewano się ze mnie, gdy napisałem, że producenci stosują w mniejszych i większych pompach ciepła nie raz te same sprężarki. Wyśmiano mnie. Może i jestem trochę "nie tak", ale naprawdę zdarzają czasem takie firmy, choć by mało znana firma Daikin. Tu link do JT100G-VD@T3 (sprężarka stosowana jest w około 60 urządzeniach i to zarówno w PC o mocy od 11 kW do 16 kW oraz klimatyzatorach): http://daikinspare.com.ua/compressors/jt100g-vd_t3.html Można? Można! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.11.2019 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Przepraszam ale nie rozumiem A to już nie poradzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.11.2019 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Jaka jest realna Twoim zdaniem? Niejeden nie ma z tym problemu przy pidłogówce bez bufora. Nie wziąłem pod uwagę spadku sprawnosci. O ile wzrosła Ci cena prądu cywilnego w ciągu roku? W ciągu dwóch lat? To są nierealne założenia. Se sprawdz jakie są ceny u wszystkich operatorów. Dom o dużym zapotrzebowaniu energii o którym piszesz, nie ogrzejesz w 100% w taniej taryfie podłogówką bez bufora. Tzn ogrzejesz, ale będziesz miał duże wahania temperatury. Ot socjalizm w najczystszej postaci. Nie płacę więcej za prąd, bo PISda-ł, i zamroził ceny. Z naszych podatków zamroził, płacisz, ale przy kasie w biedronce czy na stacji benzynowej. No, ale rządzący bardzo sprawnie wykorzystują w kontaktach z ciemnym ludem porzekadło, że co z oczu (rachunku) to z serca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.11.2019 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Znasz jakiś przypadek, że PC brakowało mocy do grzania w taniej strefie? Przez ile dni w roku była taka sytuacja? Procent, dwa czy pięc w drogiej strefie nie robi różnicy. Za to żali o taktowanie cała masa, bo instalator namówil na większą, bo "zapas nigdy zaszkodzi, a to tylko 500/1000zł więcej". Ja znam taki przypadek. Swój. Dom z zapotrzebowanie na CO w okolicy 60KWh/m2. Komfort (brak wahań temperatury) który mnie interesuje, to około 30% w drogiej taryfie w skali okresu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.11.2019 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Jeszcze raz - czy w TEJ chwili kupisz prąd w takiej cenie, jak teraz ? W tym roku zamrożone, bo były wybory, w przyszłym... może być różnie. Znajomy, który współpracuje z Tauronem mówił, że może być lekkie zdziwienie. No, ale może tylko straszył... On stsouje genialną, wartą nobla strategie ekonomiczną: skoro przez ostatnie 5 lat cena prądu nie wzrosła, to i przez następne 5 lat przecież nie wzrośnie. Ogranij się, co w tym trudnego do zrozumienia?! Tak samo np z frankiem i kredytami było: Skoro przez 5 lat frank był po 2.5 to przez następne 25lat też będzie. Zresztą inne jego teorie też takie, że klękajcie narody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.11.2019 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Jak ktoś potrzebuje 10MWh ciepła (na dzisiejsze warunki to bardzo dużo) to PC z COP=4 zużyje 2,5MWh prądu co przy cenie 0,35zł/kWh daje 875zł. 3kVp x 4000zł/kVp będzie się zwracała 14 lat. Nie licząc spadku sprawności, NPV, ryzyka zmian prawnych - bez sensu taki tandem. Weź pod uwagę fakt, że i tak jakiś system grzewczy w domu musi być. Masz do wydania około 30 000 zł, da się w tym zrobić: - gaz i klimę, - kable, klimę i PV, - PC i PV (tutaj trzeba dopłacić z 10k). Jeśli myśleć przyszłościowo to nic lepszego od PV i PC nie ma, bo ten zestaw minimalizuje koszty CO a także koszt prądu bytowego. A że cena prądu się zmieni to już pewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.11.2019 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 W tabeli cena brutto za nocną w G12W była podana 39 groszy [...] Sprzedawca: Tauron Sprzedaż Kraków, rozliczenie przez Tauron Sprzedaż Katowice. Dziwne. Wrzuć skan (0,013+0,0355+0,1556) x 1,23=0,25 Dane źródłowe https://www.tauron-dystrybucja.pl/-/media/offer-documents/dystrybucja/aktualna-taryfa/wycig-typu-g-z-taryfy-td--sa-na-rok-2019.ashx https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.tauron.pl/-/media/offer-documents/dokumenty-do-taryfy/gze/gze_ki_taryfa_sprzedazowa_energii_elektrycznej.ash&ved=2ahUKEwi2x-_igdPlAhWKqIsKHRK1Ab4QFjAAegQIBxAC&usg=AOvVaw3_RBZHnnpN1nNmid0EYP9m&cshid=1572954966939 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 05.11.2019 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Długopis niby wczoraj podpisał ustawę o 8% VAT na Pv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 05.11.2019 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Jak ktoś potrzebuje 10MWh ciepła (na dzisiejsze warunki to bardzo dużo) to PC z COP=4 zużyje 2,5MWh prądu Ja mam takie właśnie zużycie na CO. Wcale nie uważam aby było duże biorąc pod uwagę kubaturę. co przy cenie 0,35zł/kWh daje 875zł. 3kVp x 4000zł/kVp będzie się zwracała 14 lat. Nie licząc spadku sprawności, NPV, ryzyka zmian prawnych - bez sensu taki tandem. I nie uwzględniłeś że CO to nie wszystko, bo jeszcze jest CWU i prąd bytowy. Przy takiej cenie za panele (szczególnie że dla kovalskiego są znacznie droższe) oczywiście, dlatego sobie będę montować sam poniżej 3k i wcale nie po to by PC napędzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mir1 05.11.2019 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Długopis niby wczoraj podpisał ustawę o 8% VAT na Pv Jest gdzieś oficjalna informacja?, bo na jego stronie nie ma... Jeśli tak to jeszcze dziennik ustaw i 14 dni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts