bobrow 07.11.2019 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Dotarłem do różnych cen za montaż kabli z materiałem-nie jest normą , że zawsze wychodzą taniej od zwykłej podłogówki.Ale niech tak zostanie- montaż pieca elektrycznego przyjmijmy te 5000pln.Czyli za 5000pln na te 30 lat za zwiększenie możliwości zmiany źródła ciepła , to moim zdaniem nie wygórowana cena...Czyli w nowodudowanym domku :PV+piec elektryczny+wodne OP=więcej możliwości w dłuższej perspektywie ( szczególnie przy upadku Prosumenta i np wzroście cen prądu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 07.11.2019 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Dotarłem do różnych cen za montaż kabli z materiałem-nie jest normą , że zawsze wychodzą taniej od zwykłej podłogówki. Ale niech tak zostanie- montaż pieca elektrycznego przyjmijmy te 5000pln. Czyli za 5000pln na te 30 lat za zwiększenie możliwości zmiany źródła ciepła , to moim zdaniem nie wygórowana cena... Czyli w nowodudowanym domku : PV+piec elektryczny+wodne OP=więcej możliwości w dłuższej perspektywie ( szczególnie przy upadku Prosumenta i np wzroście cen prądu) Coś wiesz o upadku Prosumenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.11.2019 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Coś wiesz o upadku Prosumenta? A Ty wiesz , że będzie wiecznie ? Rozważamy tylko możliwości i opcje. Życie mnie nauczyło , aby zawsze starać się mieć kilka wyjść/planów awaryjnych.., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.11.2019 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 I jeszcze jedno- nie jestem przeciwnikiem kabli.Uważam ,że nie jest mega nadzwyczajnym rozwiązaniem-jest tylko opcją , jak każdy inny system.I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.11.2019 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 (edytowane) Czytam sobie o tych kabelkach w topicu Kaizena- i kuźwa co on ma z tą kozą ? Oto cytat : Post 597 Napisał nowa7 Kaizen jaki wyszedł ci podział grzania klimą i kablami? Kaizen : Bardzo mało grzałem klimą. Tuż obok mam kozę - i głównie ją odpalałem. Kable i koza ...a może jeszcze trawnik obrobi ... Sory-nie mogłem się oprzeć Edytowane 7 Listopada 2019 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.11.2019 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 A Ty wiesz , że będzie wiecznie ? Rozważamy tylko możliwości i opcje. Życie mnie nauczyło , aby zawsze starać się mieć kilka wyjść/planów awaryjnych.., Nie wiem ile masz lat, ale wydaje mi się że jeszcze jesteś młody i to piszesz to brzmi trochę jak paranoja. W latach 80 Polacy kupowali wszystko co się dało bez potrzeby bo wydawało im się że to jedyna okazja i że lepiej nie będzie i co warto było ??? Marnowanie czasu i zasobów o zagraceniu nie wspomnę. To samo dotyczyło stawiania domów 2-3 kondygnacyjnych aby dzieci mieszkały razem z rodzicami to było debilne założenie i te domy smutne i zapuszczone stoją do dzisiaj, Warto było ? Zamiast wydawać pieniądze nie daj Boże pozyczone na PC lub inne kosztowne elementy które są niuzasadnione ekonomiczne i są bezmyślną fanabeia może lepiej jakoś inaczej je zainwestować może nazbierać połowę na małe mieszkanie dporzyczyć trochę wyremontować i wynająć. Miec dodatkowy dochód na trudne czasy i niespodziewane sytuacje a nie zakładać przestarzale instalacje na wszelki durny przypadek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 07.11.2019 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 A Ty wiesz , że będzie wiecznie ? Rozważamy tylko możliwości i opcje. Życie mnie nauczyło , aby zawsze starać się mieć kilka wyjść/planów awaryjnych.., Nic nie trwa wiecznie, ale według nowej koncepcji dłużej niż obecnie. RED II w UE. Piszesz o likwidacji Prosumencie to pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.11.2019 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Gaweł- to mnie rozbawiłeś...Ale dzięki za ten wiek - mam 46 wiosenek , ale czuję się całkiem młodo...A zakup klimy do grzania i palenie w kozie - to co to za myśl przewodnia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.11.2019 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 (edytowane) Ale niech tak zostanie- montaż pieca elektrycznego przyjmijmy te 5000pln. Czyli za 5000pln na te 30 lat za zwiększenie możliwości zmiany źródła ciepła , to moim zdaniem nie wygórowana cena... Policzyłeś bojler? Raczej nie, bo kotła za 1100zł nie kupisz Mnie kosztował 3900 zł (nierdzewka Joule - bez wężownicy) z montażem. Jak wytrwa te 30 lat będę szczęśliwy - gwarancja tylko na 12 lat).. I pytanie - wkładasz taki bojler, czy jednak z wężownicą trzymając się zasady, że trzeba być przygotowanym na możliwość zmiany źródła ciepła? To cena trochę wzrośnie. Bardzo mało grzałem klimą. Tuż obok mam kozę - i głównie ją odpalałem. W tym roku zmiana. Miałem palić paletami, co mi zostały i nie przygotowałem drewna. A znalazłem dla palet lepsze zastosowanie. Więc do spalenia mam tylko trochę grubszych gałęzi... Mało, a żona truje, żeby jej ognisko w domu rozpalać. Chodzi głównie klima. Na przyszły rok się przygotuję - mam trochę drzew do wycięcia przy domu i w lesie. Zetnę w zimie, to na kolejną brzoza powinna nadać się już do palenia a reszta na kolejną zimę. Kable i koza ...a może jeszcze trawnik obrobi ... Dla mnie ważniejsze, że żonę rozgrzewa i uszczęśliwia. A szczęśliwa żona, to szczęśliwy mąż Trawnik sam skoszę. Edytowane 7 Listopada 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.11.2019 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Gaweł- nie chcę Ci robić wypominków , ale jakiś czas temu byłeś całkiem na anty do PV i jednak zmieniłeś zdanie...Jak zamkniesz sobie drogę do zmian - to zostaniesz tylko z pomysłami...Zresztą- ja nikomu nie narzucam wyboru.Ważne , żeby ludziska dokonywali w miarę świadomy wybór.To jest trochę tak jak z ubezpieczaniem się : jedni to robią , a inni nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 07.11.2019 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Te nowe propozycje odnośnie prosumenta raczej nie idą w dobrym kierunku, Zgadza się. No ale go nie likwidują. Pewnie będą jeszcze inne "myki". Ja im nie ufam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 07.11.2019 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Gaweł- nie chcę Ci robić wypominków , ale jakiś czas temu byłeś całkiem na anty do PV i jednak zmieniłeś zdanie... Tylko krowa nie zmienia zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.11.2019 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Gaweł- to mnie rozbawiłeś... Ale dzięki za ten wiek - mam 46 wiosenek , ale czuję się całkiem młodo... A zakup klimy do grzania i palenie w kozie - to co to za myśl przewodnia ? O to jesteśmy można powiedzieć że rówieśnikami , z kozą to wole wątków nie poruszać bo to już jeden krok do molestowania i sodomii . Powiem tak nie zrobiłem co wodnego i trochę żałowałem bo chciałem jak wszyscy mieć PC , pomimo że to by była czysta fanaberia i głupota nieuzasadniona ekonomicznie i w jakikolwiek inny sposób. No ale PV stały się dostępne i utwierdziłem się w słuszności swojego wyboru, ale ... każdy z nas w domu powinien czuć się dobrze i jak powiedziała Danuta Stenka w "nigdy w życiu" powinien być w nim :cholernie szczęśliwy.." dlatego jak chcesz mieć wodny ukłąd to sobie zrób i też bedzie komfortowo może trochę drożej ale do przezycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.11.2019 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Policzyłeś bojler? Mnie kosztował 3900 zł (nierdzewka Joule - bez wężownicy) z montażem. Raczej nie, bo kotła za 1100zł nie kupisz. I pytanie - wkładasz taki bojler, czy jednak z wężownicą trzymając się zasady, że trzeba być przygotowanym na możliwość zmiany źródła ciepła? To cena trochę wzrośnie. Nierdzewka Teemica 300 ltr z wężownicą 3,4m2 4100pln brutto z dowozem. Piecyk 12kW np typu Rotmistrz czy inny czort 1700 pln , obiegówka elektronik 400pln, naczynie wzbiorcze +pierdoły max 500pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.11.2019 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Gaweł- nie chcę Ci robić wypominków , ale jakiś czas temu byłeś całkiem na anty do PV i jednak zmieniłeś zdanie... Jak zamkniesz sobie drogę do zmian - to zostaniesz tylko z pomysłami... Zresztą- ja nikomu nie narzucam wyboru. Ważne , żeby ludziska dokonywali w miarę świadomy wybór. To jest trochę tak jak z ubezpieczaniem się : jedni to robią , a inni nie... Byłem bo słuchałem debili którzy wciskali mi instalację 8-10 Kw i nie było dofinansowań to była inwestycja z cyklu posmaruj dupe wazeliną i wystaw na ulice będzie fajnie. Nie dziw się że nie chciałem korzystać. Poza tym nie miałem tyle pieniedzy na wydanie. Po urochomieniu dotacji i znalezieniu normalnego wykonawcy wydało się to realne i opłacalne, zobaczymy czy dobrze policzyłem czy mam dupe na ulicy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.11.2019 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Nierdzewka Teemica 300 ltr z wężownicą 3,4m2 4100pln brutto z dowozem. Piecyk 12kW np typu Rotmistrz czy inny czort 1700 pln , obiegówka elektronik 400pln, naczynie wzbiorcze +pierdoły max 500pln A może zamiast bojlera cos trochę nowocześniejszego https://allegro.pl/oferta/powietrzna-pompa-ciepla-do-cwu-270-l-atlantic-egeo-8450519270?reco_id=cf91375c-01aa-11ea-b028-246e9677fd88&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951 ciepła woda cały rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 07.11.2019 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 To tylko kwestia czasu. Jak osiągną te wymagane przez UE procenty, dalsze rozwijanie OZE będzie zwalczane. A jak nie osiągną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.11.2019 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Panowie- można przeróżnie ( nawet z kozą w pewnym trójkąciku;) cieplnym).Nie krytykuję cudzych wyborów- po prostu moim zdaniem trzeba brać pod uwagę różne scenariusze (ja częściej biorę negatywne, ale można też patrzeć na te pozytywne)Róbta co chceta- tylko nie dyktujta innym jak mają myśleć i co wybierać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.11.2019 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 (edytowane) Nierdzewka Teemica 300 ltr z wężownicą 3,4m2 4100pln brutto z dowozem. Sam bojler kosztował(by) mnie 2100 zł brutto (z 23% VAT). 3900 brutto (z 8% VAT) wyszło przez drobiazgi i robociznę. Przeliczałem - tyle te drobiazgi kosztowały a robocizna była umiarkowana. Drobiazgów miałbyś więcej przy podłączaniu wężownicy, robocizna większa, więc sam zasobnik ze 2K drożej + z 500zł drożej drobiazgi i robocizna by wyszły. Grubsze drobiazgi to naczynie przeponowe i pompa do cyrkulacji CWU. Ale zadziwiające też, ile w sumie zaworki, złączki i inne pierdółki kosztują. Przy kotle (nawet elektrycznym i nawet, jak ma wbudowaną obiegówkę i automatykę) też dochodzi dużo drobiazgów - też naczynie przeponowe, zaworki, złączki - to będzie co najmniej kolejne kilkanaście setek złociszy jak nie więcej. Edytowane 7 Listopada 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 07.11.2019 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Nic się nie bój, osiągną. Księgowi im pomogą. No to chyba jedyny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts