Kaizen 18.12.2019 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 skoro zakładane koszty budowy atomu rosną 3 krotnie w jej trakcie Jakie koszty budowy nie rosną w trakcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thor01 18.12.2019 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Może niech zwierzęta i ludzie nie jedzą kapusty fasoli i innych wiatropędnych pokarmów Ale super forum. Ale wychwytywanie poszczególnych słówek bez próby zrozumienia całości nie jest trudne . Też tak potrafię, to żadna nadzwyczajna umiejętność. Dość pospolita, raczej niegodna tego forum. Wolałbym więcej dyskusji na temat falowników, paneli, zabezpieczeń, liczników, itp. Efekt cieplarniany nie wymaga udowadniania, przynajmniej w rozgarniętym towarzystwie. No sory, wciągacie mnie w trolowanie trolowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 18.12.2019 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 No to jak będą sterować tą mocą? Tak fizycznie? Mam inwerter w domu? Jak się do niego podłączą? kabelkiem i komputerkiem , a jak będziesz się awanturował to zrobią 'ciach' i już ...pozostanie offgrid . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.12.2019 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 kabelkiem i komputerkiem , a jak będziesz się awanturował to zrobią 'ciach' i już ...pozostanie offgrid . Tak sobie myślę decyzja o zakupie instalacji z 60% pokryciem zapotrzebowania była chyba słuszna wobec powyższego bo raz że tania i zdarzy się zwrócić a branie instalacji przewymiarowanych na 120% zapotrzebowania żeby bilans wyszedł na zero to jest ładowanie ludzi w ciula i koszty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 18.12.2019 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Ale jak z kilka lat zaczną u nas budować elektrownię atomową to będziesz klaskał, bo to taka "czysta" energia. Poszukaj w słowniku znaczenia słowa "hipokryzja". Przyda Ci się. jakie kilka lat , mnie się coś wydaje ,że jak PAD're wygra to i z tym ruszą z kopyta , podobnie jak z Ostrołęką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 18.12.2019 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 kabelkiem i komputerkiem , a jak będziesz się awanturował to zrobią 'ciach' i już ...pozostanie offgrid . Kabelek od licznika do falownika. Po moim podwórku?. Prawie 30m? Się ubawiłem. Nie mogą mnie odłączyć. Ustawa. Aleś wymyślił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 18.12.2019 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Jakie koszty budowy nie rosną w trakcie? chyba takich nie ma , jednak cudów również nie ma 1x3 lub 3x3 to co innego niż 20 x3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thor01 18.12.2019 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Sam zacząłeś to się nie dziw. Bezsensowne idee są tutaj krytykowane. "Zacząłem" tym, że cieszy mnie mniejsza emisja CO2, wynikająca z podłączania do sieci kolejnych PV. Cieszy i raczej nie przestanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thor01 18.12.2019 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Kabelek od licznika do falownika. Po moim podwórku?. Prawie 30m? Się ubawiłem. Nie mogą mnie odłączyć. Ustawa. Aleś wymyślił. Też mnie zastanawiało, jak to rozwiążą technicznie. Przez moje WiFi - nie. Karta SIM w moim falowniku? Niewykonalne. Co do ograniczania mocy elektrowni PV w przypadku nadmiaru mocy w sieci, to raczej należy się zgodzić. Wolę sieć stabilną, bez wyłączania w przypadku nadmiaru mocy. Ale przecież zabezpieczenia falowników i tak ograniczają moc wysyłaną w przypadku podniesienia napięcia lub częstotliwości ponad ustaloną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.12.2019 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Kabelek od licznika do falownika. Po moim podwórku?. Prawie 30m? Się ubawiłem. Nie mogą mnie odłączyć. Ustawa. Aleś wymyślił. Kabelek masz. Kwestia zestawienia powerline. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 18.12.2019 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Też mnie zastanawiało, jak to rozwiążą technicznie. Przez moje WiFi - nie. Karta SIM w moim falowniku? Niewykonalne. Co do ograniczania mocy elektrowni PV w przypadku nadmiaru mocy w sieci, to raczej należy się zgodzić. Wolę sieć stabilną, bez wyłączania w przypadku nadmiaru mocy. Ale przecież zabezpieczenia falowników i tak ograniczają moc wysyłaną w przypadku podniesienia napięcia lub częstotliwości ponad ustaloną. No jak fizycznie? Dalej nie wiadomo. Falownik to raczej się wyłączy jak mu napięcie sieci się podniesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 18.12.2019 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Kabelek masz. Kwestia zestawienia powerline. Że jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.12.2019 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 (edytowane) Że jak? Wrzuć w googla "powerline" jak nie wiesz, co to. Zresztą nie musi być "pełny" powerline. Są liczniki co tak przesyłają dane pomiarowe (AFAIK u nas nikt ich przynajmniej seryjnie nie używa, ale były w testach). Technologia przesyłania danych kablami elektrycznymi istnieje, działa - więc do wykorzystania. Edytowane 18 Grudnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 18.12.2019 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Wrzuć w googla "powerline" jak nie wiesz, co to. No wiem co to. chodziło o to że niby podłączą dodatkowe urządzenie u mnie w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 18.12.2019 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Pewnie nie pamiętasz, ale kiedyś można było mieć internet w gniazdku. Po kablu energetycznym skomunikują się z inwerterem i masz ograniczoną moc albo wyłączony inwerter. No i co styki będą mi tym włączać czy komunikacja RS będzie wykorzystana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 18.12.2019 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Po kablu energetycznym wyślą sygnał który będzie odebrany przez odbiornik włożony do gniazdka 230V. Z tego odbiornika po RS485 skomunikują się z Twoim inwerterem. A takie buty. Dodatkowy odbiornik. Kto to zainstaluje? Ale muszę ich wpuszczać czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 18.12.2019 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 To się "zalatwi" nowelizacją jakiegoś "prawa". A prawo działa wstecz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 18.12.2019 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Dlaczego wstecz? Wchodzić będą normalnie. Przodem i zgodnie z nowym "prawem". Na przykład, prawem do kontroli urządzeń produkujących prąd niezależnie gdzie się one znajdują. OK. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thor01 18.12.2019 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 (edytowane) Wydaje mi się, że póki co zdalne ograniczanie mocy falowników to "pieśń przyszłości". Osobiście zgadzam się co do zasadności sterowania nadmiarem mocy, ale w Polsce to ułamek ok 1/50 tego, czym muszą zarządzać w Niemczech. Edytowane 18 Grudnia 2019 przez Thor01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 18.12.2019 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Technicznie wykonalne, chociaż sygnału wysokiej częstotliwości nie przenoszą transformatory. . Liczniki mają karty SIM. Może 5G będzie. Oj będzie się działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts