jasiek71 27.12.2019 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Jak zwykle zero merytorycznej odpowiedzi, tylko 4000KWh rocznie robi zamęt, ale oszczędzam! W sumie też nie wiem na czym - PRAWDA!!?? Określ się na czym oszczędzasz pokaż rachunek za prąd bez off grid i on grid ja to pokazałem a Ty jakoś nie mogłeś bo zamęt, czapa i zasady. Pokaż chłopie rachunek a nie gadaj że oszczędzasz! Rachunek 3000 Rocznie to nie grzech ale z off gridem - TAK A to ty nie wiesz ile kosztuje 4 MW energii elektrycznej...??? Masz jakiś problem z tym...? To że rachunek roczny za energię elektryczną zmniejszył się o ok 2k trzeba jakoś udowadniać...? Nie rozumiem co cie boli w tych 4MW oszczędności rocznie ...? Samo CWU to ok 1,6 MW Nie Adamo zużycie bytowe mierzone na wyjściu z przetwornicy idzie średnio 6,5kWh / doba co daje ponad 1,5MW w ciągu sezonu... Dochodzi trochę na ogrzewanie i zasilanie z garażu... I nie przypominam sobie abym pisał że ja latam z przedłużaczami aby coś zasilać z fotowoltaiki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 27.12.2019 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Jasiek po jaką cholerę Nam twoje teorie na temat opłaty za prąd?POKAŻ i wszelkie domysły znikną. Mam off grid i płacę tyle a płaciłem tyle i tyle. KONKRET!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 28.12.2019 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 ale jasiek71 pisał przecież ile ma mniejsze zużycie... to że ogrzewa dom kablami i ile zużywa jego dom prądu tez nie jest tajemnicą (kto nie pamięta, to znjadzie bez problemu ) szukacie dziury w całym i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 28.12.2019 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Jasiek i kulibob jako jedni z nielicznych nie poszli na układ z Monopolistą i nie oddają im haraczu z OZE. Trzeba to uszanować.Że jest kosztowniejsze - trudno, tak wybrali. Chociaż kulibob już zaczął rozglądać się za wykonawcą PV on-grid. Mnie też pasowało by nie tracić 20 % produkcji, ale zgodziłem się na to. Oddałem już ponad 2,8 MWh, ale jak na razie mam "ochronę", chodź nie do końca, bo kantują stosując rozliczenie proporcjonalne. Jako ciekawostkę podam, że otrzymałem kolejny aneks do Umowy Kompleksowej (po ostatniej nowelizacji Ustawy OZE) i w tym aneksie po raz pierwszy pojawiła się klauzula o rozliczeniu proporcjonalnym nadwyżki w taryfach z rozliczeniem w różnych strefach czasowych (klauzula abuzywna). Ciekawe, czy inne OSD też nie wprowadzą takich klauzul, skoro mogą na tym procederze sobie "co nieco" pozyskać środków kosztem straty Prosumenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 28.12.2019 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Przyjąłeś to "na leżąco" czy coś z tym zrobiłeś? Tak - zgłosiłem do UOKiK Rzecznika Miejskiego. Doradzili mi bym udał się do Sądu. Darowałem sobie. Od marca ubiegłego roku mam nadwyżkę energii wprowadzonej w stosunku do pobranej i jak na razie na tym nie tracę. Z tego co mi przekazał pracownik ZE by straty były jak najmniejsze trzeba przejść na rozliczenie energii co miesiąc. Oczywiście problem dotyczy tylko tych co mają produkcję niższą od zużycia. Zwłaszcza znacznie niższą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.12.2019 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Tak - zgłosiłem do UOKiK Rzecznika Miejskiego. Doradzili mi bym udał się do Sądu. Darowałem sobie. Od marca ubiegłego roku mam nadwyżkę energii wprowadzonej w stosunku do pobranej i jak na razie na tym nie tracę. Z tego co mi przekazał pracownik ZE by straty były jak najmniejsze trzeba przejść na rozliczenie energii co miesiąc. Oczywiście problem dotyczy tylko tych co mają produkcję niższą od zużycia. Zwłaszcza znacznie niższą. A to dlaczego bo nie rozumiem. Jeżeli w grudniu mam produkcję 60 kwh a zużywam 1200 kwh to jaki ma sens rozliczenie co miesiąc? Mam rozliczenie półroczne więc od 1 stycznia do 30 czerwca zdążę wyprodukować tyle aby obecne zimowe zużycie się zbilansowało. Dla przykładu w czerwcu mam zużycie ok 100 kwh a wyprodukuję na pewno z 500 kwh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 28.12.2019 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Najniewyraźniej nie darowałeś sobie bo tutaj na to narzekasz. A URE powiadomiłeś? A wykreśliłeś tą abuzywną klauzulę z aneksu przed jego podpisaniem? Narzekam, bo takie działanie nie jest zgodne z prawem. Uważam,że jeśli ktoś kradnie prąd jest to co najmniej nieetyczne. Jeśli sprzedawca zawyża rachunki to też jest nieetyczne i naganne. Ten kradnący jak go złapią to zapłaci więcej... A może i trafi za kratki... Tak się składa, że aneksu nie ma potrzeby podpisywania. Zamiast poświęcać czas na walkę o sprawiedliwość rozbudowałem PV. Niech dochodzą swych praw inni. Mimo, że UOKiK powinien z urzędu tym się zająć to się "wymigał". URE na pewno zna problem. O tym, że rozliczenie proporcjonalne nie powinno być stosowane wiedzą pracownicy, gdyż już w ubiegłym roku uzyskałem informację, że część z nich ma wątpliwości czy takie rozliczenie jest zgodne z prawem, a część nie ma wątpliwości, że jest niezgodne z prawem. Wyjaśniam (zgodnie z informacją od anonimowego pracownika ZE), jak rozliczone będzie te 1200 kWh: Jeśli w grudniu mam produkcję 60 kWh, a zużyłem 1200 kWh (minus te 60 kWh bez 20 %), to tak na prawdę zapłacę przy rozliczeniu "co miesiąc" za energię wg zużycia, np za 500 kWh w "drogiej"" i 700 kWh w taniej (minus proporcja z 48 kWh rozłożona na 5 do 7). Te 60 kWh praktycznie prawie nie wpłynie na wysokość rachunku. Lecz jeśli będę miał rozliczane za 6 miesięcy, to już tak. I w tym tkwi problem, gdyż bilans zużycia w skali roku powinien być identyczny, nie ważne, czy Klient jest rozliczany co miesiąc, czy raz na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.12.2019 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 ale jasiek71 pisał przecież ile ma mniejsze zużycie... to że ogrzewa dom kablami i ile zużywa jego dom prądu tez nie jest tajemnicą (kto nie pamięta, to znjadzie bez problemu ) szukacie dziury w całym i tyle... Widzisz tutaj trzeba udowadniać nawet taką oczywistą oczywistość że zużycie energii może spaść po zamontowaniu własnego i niezależnego zasilania... W naszym kraju nie można tak po prostu czegoś posiadać dla własnej satysfakcji... U nas wszystko Musi się zwracać i Musisz to wykazać / udowodnić bo w innym przypadku jesteś kłamcą... Jeszcze dobrze czegoś nie napiszesz a już pojawia się " ekspert" który za wszelką cenę próbuje cię zniżyć do Swojego poziomu aby potem mógł ciebie pokonać doświadczeniem... Chyba trzeba znowu na jakiś czas odpocząć od tego forum.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.12.2019 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Chyba trzeba znowu na jakiś czas odpocząć od tego forum.. Musisz po prostu przestać karmić Trola, nie odpowiadaj na zaczepki, intelektualnie jest tak słaby, że po dwóch postach zdycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slak 28.12.2019 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 ...U nas wszystko Musi się zwracać i Musisz to wykazać / udowodnić bo w innym przypadku jesteś kłamcą... Trafiłeś w sedno - musi! Nawet jak nie da się już żreć, to jednak trzeba - bo zawsze można wyrzygać... Zwrócić się musi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.12.2019 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 W naszym kraju nie można tak po prostu czegoś posiadać dla własnej satysfakcji... U nas wszystko Musi się zwracać i Musisz to wykazać / udowodnić bo w innym przypadku jesteś kłamcą... Oczywiście, że nie musi się zwracać. Perfumy nielicznym się zwracają (w jakimkolwiek znaczeniu). Są rzeczy bezcenne, jak zaimponowanie kobiecie czy kolegom na forum. Są też takie, które po prostu są niedostępne komercyjnie na rynku - np. kilka czy kilkanaście lat temu graniczyło z cudem napić się dobrego piwa, jak sobie sam go nie uwarzyłeś. Niektórzy tacy "kuchenni browarnicy" są teraz liderami rynku i... jednak im się opłaciło. Są jednak rzeczy, których jedyną obiektywną zaletą jest opłacalność. I do takich należy PV on-grid. W przypadku off-grid (jeżeli gdzieś jest potrzebne) - znowu pojawiają się rozwiązania alternatywne i ich specyficzne cechy użytkowe, różny koszt instalacji i używania. Chyba, że ktoś jest/chce zostać producentem/instalatorem takiego sprzętu i traktuje to, jako naukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 28.12.2019 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Chyba, że ktoś jest/chce zostać producentem/instalatorem takiego sprzętu i traktuje to, jako naukę. A może ma po prostu, dość oszustów wraz z ich wyliczeniami dodatkowych opłat za: opłatę sieciową, abonamentową, zmienną, itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thor01 28.12.2019 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 (edytowane) Jasiek71Jak pisałem wcześniej - nieprzeliczalna na pieniądze jest satysfakcja z własnoręcznie wykonanego projektu. Jego ulepszanie, kompletowanie i wreszcie uruchomienie nie da się przeliczyć na "opłacalność". "Makerzy" to rozumieją. Do tego satysfakcja z bycia w dużej mierze niezależnym od wyłączeń, od rozliczeń itp. W jednym z cytowanych tu artykułów opisano blackout w Wielkiej Brytanii, spowodowany..... uderzeniem pioruna, który na krótko wyłączył sieć, a to z kolei odłączyło wiele prawidłowo działających instalacji PV. Poza tym nie wiemy jak za lat kilka będzie wyglądało rozliczanie prosumentów. A może, w obliczu spadku cen accu Li-Ion i wzrostu mocy wysyłanej z PV instalacje z buforem energii będą szczególnie forowane? Po to by polepszyć stabilność sieci. Będziemy wówczas gorączkowo dokładać do instalacji PV akumulatory Powerwall. Przyznam, że bardzo korcił mnie Fronius Hybrid (akumulator później). Teraz mógłbym przynajmniej odliczyć 1/3 różnicy w cenie. I wcale nie dla "opłacalności", tylko dlatego, aby w przyszłości taki naładowany w dzień akumulator rozładowywać do samochodu elektrycznego. Pewnie długo i tak do tego będzie bardziej opłacalna taryfa nocna, (niż akumulatory), ale satysfakcja jeżdżenia na energii słonecznej też pewnie ma swoją wartość. Edytowane 28 Grudnia 2019 przez Thor01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.12.2019 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 A może ma po prostu, dość oszustów wraz z ich wyliczeniami dodatkowych opłat za: opłatę sieciową, abonamentową, zmienną, itd... O takich, co się odłączają od sieci elektrycznej nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.12.2019 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Jasiek71 Jak pisałem wcześniej - nieprzeliczalna na pieniądze jest satysfakcja z własnoręcznie wykonanego projektu. Jego ulepszanie, kompletowanie i wreszcie uruchomienie nie da się przeliczyć na "opłacalność". "Makerzy" to rozumieją. Do tego satysfakcja z bycia w dużej mierze niezależnym od wyłączeń, od rozliczeń itp. W jednym z cytowanych tu artykułów opisano blackout w Wielkiej Brytanii, spowodowany..... uderzeniem pioruna, który na krótko wyłączył sieć, a to z kolei odłączyło wiele prawidłowo działających instalacji PV. Poza tym nie wiemy jak za lat kilka będzie wyglądało rozliczanie prosumentów. A może, w obliczu spadku cen accu Li-Ion i wzrostu mocy wysyłanej z PV instalacje z buforem energii będą szczególnie forowane? Po to by polepszyć stabilność sieci. Będziemy wówczas gorączkowo dokładać do instalacji PV akumulatory Powerwall. Przyznam, że bardzo korcił mnie Fronius Hybrid (akumulator później). Teraz mógłbym przynajmniej odliczyć 1/3 różnicy w cenie. I wcale nie dla "opłacalności", tylko dlatego, aby w przyszłości taki naładowany w dzień akumulator rozładowywać do samochodu elektrycznego. Pewnie długo i tak do tego będzie bardziej opłacalna taryfa nocna, (niż akumulatory), ale satysfakcja jeżdżenia na energii słonecznej też pewnie ma swoją wartość. Optymista... Mało wiesz o akumulatorach. Mają samorozładowanie, a te co je maja małe to... krzywą ładowania mają wyzej jak rozładowania. Czyli - ciepło... I - nie do wykorzystania. Lit w aku to ślepa uliczka. Mało go jest i nie stanieje. Autko na bateryjke... Było jak mieliśmy MAŁO lat... No... działało, ale krótko. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.12.2019 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Teraz autka są lepsze, ale te ceny...No i ... małe te autka są... https://www.google.pl/search?q=auto+na+bateri%C4%99&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiz-KPkg9nmAhWiyqYKHW4mA8EQ_AUoAnoECAwQBA&biw=944&bih=694 Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thor01 28.12.2019 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Teraz autka są lepsze, ale te ceny... No i ... małe te autka są... (...) Ja też planuje kupić jakiś samochód elektryczny w przyszłym roku (pewnie używanego Leafa, ewentualnie Outlandera PHEV) i akurat 3kWp on-grid go w pełni pokryją. Zależnie od samochodu i stylu jazdy na 100 km zasięgu potrzeba 15 do 25 kWh. Do jazdy do pracy i na zakupy przy takich założeniach większości użytkowników wystarczy 3 do 8 kWh dzienne, czyli faktycznie ok. 3 kWp PV. Ja celuję w Rav4 Hybrid Plug-in. 300 KM, 6 sek do 100 km/h, zasięg z baterii ok. 40 km, w zależności od stylu jazdy oczywiście. Premiera niestety dopiero w 2021, w Polsce pewnie rok później. Teraz jeżdżę hybrydą, chwalę sobie przyspieszenie i spalanie, ale brakuje właśnie tego doładowania prądem, najlepiej z paneli PV. Globalne ograniczenie emisji CO2 to nie tylko zamykanie elektrowni węglowych, ale również wymiana samochodów na elektryczne, napędzanych najlepiej prądem z OZE. U nas trochę to potrwa. Chociaż….. wczoraj w TVN widziałem Fiata 126p napędzanego silnikiem elektrycznym. Z bagażnikiem z tyłu i osprzętem elektrycznym wartym ok. 25 tys pln jeździ sobie cichutko i pół darmo po mieście. Przynajmniej już 1 z 10e6. Póki co w Polsce piętrzy się przeszkody dla e-aut, np. spowalniając rozwój sieci szybkich ładowarek, a przecież tak naprawdę nie obudził się jeszcze największy wróg napędu elektrycznego - sektor petrochemiczny. "Ekologia to nowa ideologia totalitarna"– powiedział pewien frant. To zapowiada, co się jeszcze będzie działo. A ja przy zakładaniu PV w dużej mierze kierowałem się ekologią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.12.2019 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 No to... na łeb upadłeś! Współczuję... PV na wytworzenie robi tyle syfu co nidy nie zwróci to, co PV uzyska. Ale PV robia gdzieś daleko... W Chinach jakby... czy co... Poczytaj i obejrzyj... https://pl.wikipedia.org/wiki/Who_Killed_the_Electric_Car%3F Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 28.12.2019 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 (edytowane) . widziałem Fiata 126p napędzanego silnikiem elektrycznym. Z bagażnikiem z tyłu i osprzętem elektrycznym wartym ok. 25 tys pln jeździ sobie cichutko i pół darmo po mieście. Przynajmniej już 1 z 10e6. nie jeden , a kolejny Jest ich kilka , jak nie kilkanaście. Polski Romet robi jeszcze microcar'y EV i takie Edytowane 28 Grudnia 2019 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 28.12.2019 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 No to... na łeb upadłeś! Współczuję... PV na wytworzenie robi tyle syfu co nidy nie zwróci to, co PV uzyska. Ale PV robia gdzieś daleko... W Chinach jakby... czy co... Poczytaj i obejrzyj... https://pl.wikipedia.org/wiki/Who_Killed_the_Electric_Car%3F Adam M. Już o tym było , nie zmyślaj , że nie zatrze śladu węglowego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts