fotohobby 09.01.2020 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Podbijam swoje pytanie, ktoś coś? Bytowy możesz liczyć na około 3,5MWh. Razem nieco ponad 7MWh, plus danina dla ZE, więc 8kWp bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 09.01.2020 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Ma rację. Przy dobrze dobranej ilości paneli w stringu nie ma to znaczenia. Co z tego że mój inwerter zaczyna pracę od 50V? A co jeśli Twój inwerter zaczyna pracę od 400V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 09.01.2020 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Bytowy możesz liczyć na około 3,5MWh. Razem nieco ponad 7MWh, plus danina dla ZE, więc 8kWp bedzie ok Jak ktoś ma dużo klamotów elektrycznych w domu, lubicie dużo gotować i piec, i ogólnie nie specjalnie oszczędzacie energię el., to dla 4 osób musisz liczyć 4000-5000kWh. Weź poprawkę na wyliczenia producentów pomp, lubią zaniżać szacunki zużycie energii. 3650kWh na pompę ciepła to stosunkowo nie dużo, no chyba że masz nie duży dom, bardzo dobrze docieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.01.2020 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Podbijam swoje pytanie, ktoś coś? Nie ma najmniejszego ekonomicznego sensu zastępowanie prądu w taniej strefie prądem z PV. Drogi jest wątpliwy - ale jak komuś wychodzi, że się opłaca to trzeba celować w pokrycie drogiej strefy. A ile trzeba do pokrycia drogiej strefy, to zależy od zużycia w tej strefie i od sposobu rozliczania przez ZE. Oraz jaką część musisz wyprodukować w taniej strefie. Jak nie masz danych o zużyciu wg stref i sposobu rozliczania ZE, to zgadywanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 09.01.2020 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Mój zaczyna od 50V i żadnej zalety w tym nie widzę. To musisz zrozumieć, że energia el. to nie tylko napięcie, ale przydałby się jeszcze prąd no i czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 09.01.2020 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Różnica w cenie Froniusa 10 i 8.2kW to około 500 zł. Kupuj inwerter 10kW i zainstaluj tyle paneli ile Cię stać. i taka odopowiedź mi się podoba Jak będzie za mało dołożysz później. Ja mam 8.8kW, wszystko na prąd i gruntowa PC. Prawie starcza. 3 osoby w domu. Należy wziąć poprawkę że powietrzna pompa ciepła to innego rzędu sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 09.01.2020 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Widzę że zupełnie nie rozumiesz co piszę. Szkoda. z wzajemnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 09.01.2020 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Wróżenie z fusów. Nic nie wiesz o żadnej z tych pomp. To statystycznie które pompy ciepła mają większy COP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 09.01.2020 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 _Grisza_: Niskie napięcie startu inwertera nie ma żadnego znaczenia przy normalnej instalacji (10-12 paneli w szeregu). Z charakterystyki prądowo-napięciowej paneli jasno wynika, że praktycznie w całym zakresie mocy/nasłonecznienia ich napięcie jest podobne. Wręcz powinno się ustawić napięcie startu na zbliżoną wartość do nominalnej aby nie męczyć inwertera - będzie próbował załączać*przekaźniki od sieci bez realnej szansy na działanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.01.2020 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Wszystko na prąd i do tego powietrzna pompa ciepła. Szacunkowe zużycie z symulacji Panasonica wyszło na poziomie 3650kWh/rok. Jeszcze nie mieszkam i nie wiem jakie finalnie będę miał zużycie. Celuję w 8kWp ale zastanawiam się czy to czasem nie za dużo? Może kupić inwerter 8kW, a dać na razie 6kW paneli z opcją rozbudowy? Na jakich połaciach będziesz miał panele? Minimum to 8 kWp. Z tego będziesz miał w dobrym układzie produkcję na poziomie ok. 8 MWh/rok a po kilku latach ~5% mniej i odejmij ~15% na "magazynowanie" w sieci to zostanie ok. 8.000 x 0,95 x 0,85 = 6460 kWh/rok. PS Jeżeli Ciebie stać na większą instalację to montuj docelową a nie odkładaj montażu kilku paneli na później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 09.01.2020 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 _Grisza_: Niskie napięcie startu inwertera nie ma żadnego znaczenia przy normalnej instalacji (10-12 paneli w szeregu). Z charakterystyki prądowo-napięciowej paneli jasno wynika, że praktycznie w całym zakresie mocy/nasłonecznienia ich napięcie jest podobne. Wręcz powinno się ustawić napięcie startu na zbliżoną wartość do nominalnej aby nie męczyć inwertera - będzie próbował załączać*przekaźniki od sieci bez realnej szansy na działanie. Ale ja doskonale zdaję sobie z tego sprawę, tylko użycie ogólnego sformułowania. "Wartość napięcia rozpoczęcia pracy nie ma żadnego wpływu na wcześniejsze rozpoczęcie pracy (tj. wprowadzania energii do sieci) przez falownik." jest zwyczajnie niefortunne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 09.01.2020 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Nie ma najmniejszego ekonomicznego sensu zastępowanie prądu w taniej strefie prądem z PV. Drogi jest wątpliwy - ale jak komuś wychodzi, że się opłaca to trzeba celować w pokrycie drogiej strefy. A ile trzeba do pokrycia drogiej strefy, to zależy od zużycia w tej strefie i od sposobu rozliczania przez ZE. Oraz jaką część musisz wyprodukować w taniej strefie. Jak nie masz danych o zużyciu wg stref i sposobu rozliczania ZE, to zgadywanie. Jeżeli chodzi o PC to wiem, że na spokojnie dam radę grzać praktycznie tylko w taniej taryfie, bo grzeje już 2 sezon. Co co bytowego to raczej tak jak każdy standardowo. Ale co to zmieni w wyliczeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 09.01.2020 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Różnica w cenie Froniusa 10 i 8.2kW to około 500 zł. Właśnie dziś dostałem zwrot różnicy za powyższe - 1717,20PLN. Albo 8kW był drogi albo 10kW tani... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 09.01.2020 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Proszę o wykresy z 5 i 6 grudnia 2019r. i 05. i 06. produkcja po 7,6 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.01.2020 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 W sklepie soltech są odpowiednio ceny 10.0 - 9.229,00 zł 8.2 - 8.799,00 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 09.01.2020 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Teraz @_Grisza_ rozumiesz? Od samego początku rozumiałem, tylko Ty zamiast opowiedzieć na temat to rzuciłeś "Gdyby babka miała drucik to by była radiem." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 09.01.2020 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Ono nie jest niefortunne bo jest prawdziwe. Oczywiście dla poprawnej konfiguracji. A gdzie w tym stwierdzeniu widzisz sformułowanie ? "dla poprawnej konfiguracji." Wiesz kto teraz zajmuje się montażem instalacji PV ? bo ja w ciągu ostatnich kilku dni miałem okazję się przekonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 09.01.2020 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 (edytowane) To inaczej, Janusz instalator montuje instalację wsch-zach. 6+6 paneli (ok. 4kW) z badziewnym falownikiem który startuje przy 300V. Czy sformułowanie nadal jest prawdziwe? "Wartość napięcia rozpoczęcia pracy nie ma żadnego wpływu na wcześniejsze rozpoczęcie pracy (tj. wprowadzania energii do sieci) przez falownik." Czyżbyś zakładał że ludzie z Froniusa nie potrafią skonfigurować systemu. Rzeczywistość jest taka, że bardzo często system konfiguruje Mietek z pod budki z piwem, a nie ludzie Froniusa. Edytowane 9 Stycznia 2020 przez _Grisza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mima1719516202 10.01.2020 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 (edytowane) i 05. i 06. produkcja po 7,6 kWh Jaki kąt nachylenia ma instalacja i odchylenie od osi północ-południe? Dach czy wolnostojąca? Poli- czy monokryształ? Edytowane 10 Stycznia 2020 przez mima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.01.2020 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 Proszę o wykresy z 5 i 6 grudnia 2019r. 05.12------20kWh 06.12-------19kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts