Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tu nie ma nic wspólnego świecenie . To samo tyczy się domu choć tu są różnice . Nie ma okien 3m są okna 4m. Tak stanowi prawo budowlane i tyle. Dom jak i PV na gruncie to konstrukcja trwała

Polemizowałbym. PV na gruncie to wedle wszelkich znanych mi definicji konstrukcja wolnostojąca.

Do kopalni odkrywkowej to sąsiad nie ma nic do gadania bo poniże 1m jest nie jego jak i nie twoje. Pozwolenia. Tak samo jak odwierty pod PC gruntową.

Czyli zgadzamy się, że podpisaną zgodą sąsiada możesz jedynie podpalić drewno w kominku (o, cholera, teraz to w niektórych gminach nawet tego nie możesz)?

Jak nie wpływają, np. słonce może odbijać się od paneli i świecić w okna sąsiada.

Po pierwsze, to nie stawiałbym PV czołem do działki sąsiada, bo może sobie posadzić drzewo, cmentarniki, podnieść dom i z uzysku nici.

Wtedy wręcz zalecane byłoby odsunąć się od granicy.

Po drugie, nie stawiałbym konstrukcji wyższej, niż rozgraniczający nas płot. Byłem w Urzędzie Miasta zapytać, czy mogę postawić w odległości 0,5m od granicy PV o wysokośći nieprakraczającaj 1.8m - nie było przeciwskazań.

Od strony sąsiadów też nie - zresztą, po ich stronie płotu rosną 3m żywotniki - bardziej mnie one przeszkadzają, niż sąsiadom moje PV

A huśtawkę trwale połączoną z gruntem być postawił ? Bo huśtawka sąsiadów za płotem jest wyższa, niż moje PV :)

Chłopie masz JAJA czemu się czepiasz? Ile kosztuje huśtawka ? A ile PV czy dom?. TAK HUŚTAWKĘ BYM POSTAWIŁ. Pomyśl dlaczego? a nawet kilka huśtawek bym postawił.

Polemizowałbym. PV na gruncie to wedle wszelkich znanych mi definicji konstrukcja wolnostojąca.

Czyli zgadzamy się, że podpisaną zgodą sąsiada możesz jedynie podpalić drewno w kominku (o, cholera, teraz to w niektórych gminach nawet tego nie możesz)?

A gdzie ja napisałem że PV na gruncie nie jest konstrukcją wolnostojącą? Chodzi o konstrukcję trwałą.

Mnie tłumaczono, że konstrukcje pod PV można podciągnąć pod definicję wiaty - ale takiej na taczkę i narzędzie, nie samochód:

Pytanie, które się następnie nasuwa, brzmi - czy w stosunku do wiaty znajdą zastosowanie przepisy rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, a dokładniej § 12.

Wiata jest zazwyczaj uznawana za obiekt budowalny niepełniący funkcji użytkowej budynku, więc nie trzeba jej odsuwać od granicy na 3 lub 4 m tak jak domu mieszkalnego - pod warunkiem jednak, że jej przeznaczeniem nie będzie parkowanie samochodu ani przechowywanie drewna do kominka. Gdyby wiata miała spełniać funkcje użytkowe budynku, powyższy przepis znalazłby jednak zastosowanie.

Warunki techniczne nakazują w § 19 odsunąć zadaszone stanowiska postojowe dla samochodów osobowych na 7 m od okien i 3 m od granicy działki (chyba że to działka drogowa). Wiata garażowa nie może więc stanąć przy granicy z sąsiednią działką.

Natomiast przepisy rozporządzenie w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków w § 4 ust. 1 pkt 6 zabraniają składowania poza budynkiem w odległości mniejszej niż 4 m od granicy działki sąsiedniej gałęzi, chrustu i innych materiałów palnych. Drewutnia musi być więc oddalona od granicy działki co najmniej o 4 m..

Ale jaki DOM ??

Zaraz zaczniesz pisać, jak @gaweł, o krawędzi parapetu :)

Nie czepiam się ale zachowujesz się jak dziecko. odniosłem się do PV jak i domu .PV nie będę miał przy granicy mam prawie 10kW i leży sobie na budynku gosp. Chodziło o koszty inwestycji. Postawiona huśtawka a PV Jak jesteś pewien że można stawiać jak się chce to nie widzę problemu STAWIAJ.

Nie czepiam się ale zachowujesz się jak dziecko. odniosłem się do PV jak i domu .PV nie będę miał przy granicy mam prawie 10kW i leży sobie na budynku gosp. Chodziło o koszty inwestycji. Postawiona huśtawka a PV Jak jesteś pewien że można stawiać jak się chce to nie widzę problemu STAWIAJ.

Postawiłem, fakt,że tylko część instalacji, ale będzie rozbudowywana, bo uzyski zacne, mimo, iż zimą przechodzi po nich cień.

https://photos.app.goo.gl/DZDWJ33fXG3b8M8MA

Edytowane przez fotohobby

Kat nachylenia będzie 35, to wynika z dostępnych konstrukcji w firmie z która rozmawiam. Zastanawiam się nad linkiem który podałeś, już go widziałem ale teraz go analizuję. Jeżeli wszyscy budowali domy zgodnie z planem zagospodarowania to nie powinny być wyższe niz 6m. Ale na wszelki wypadek dałem 7m i wyszło mi ponad 20m.

Tylko czy to jest najwyższy punkt słońca w ciągu dnia czy najbardziej niekorzystny?

http://www.keno-energy.com/index.php?go=kalkulator_zacienienia

wpisz wysokość domu w m, dostaniesz odległość również w m. Kąt nachylenia zmień na 90*

ew. tutaj jest plik z kalkulatorem i dwa przykłady:

https://domwiezyca.pl/analiza-naslonecznienia-i-zacienienia/

A to skąd niby ?

Kat nachylenia będzie 35, to wynika z dostępnych konstrukcji w firmie z która rozmawiam. Zastanawiam się nad linkiem który podałeś, już go widziałem ale teraz go analizuję. Jeżeli wszyscy budowali domy zgodnie z planem zagospodarowania to nie powinny być wyższe niz 6m. Ale na wszelki wypadek dałem 7m i wyszło mi ponad 20m.

Tylko czy to jest najwyższy punkt słońca w ciągu dnia czy najbardziej niekorzystny?

TO jest wzór na to, aby UNIKNĄĆ zacienienia, czyli bierze pod uwagę najgorszy dzień w roku.

Te 20m masz liczone od szczytu kopuły, nie od ściany (jak byłoby w przypadku sześcianu).

No i moduł bęzie pewnie jakieś 40cm nad ziemię, to kolejne małe skrócenie odległośći

Edytowane przez fotohobby