Kaizen 08.10.2020 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Jeżeli w planie zagospodarowania przestrzennego twoja działka jak i sąsiednia jest ujęta jako budowla ( dom bliźniak ) to jest OK Stawiasz w granicy. Działka ma być budowlą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 08.10.2020 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Akurat drewna na opał nie możesz składować pod płotem sąsiada. Natomiast Pv (szczególnie, jeśli konstrukcja niższa, niż płot - nie miałbym obaw Pisać jest prosto . Mi to LOTTO nie będę tak miał, ale z ręką na sercu nie postawił bym PV bliżej niż 3m od granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 08.10.2020 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 (edytowane) Działka ma być budowlą? Mój wpis tyczył się DOMU a nie PV Przeczytaj jeszcze raz mój wpis . Masz tam w nawiasie dom bliźniak Edytowane 8 Października 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.10.2020 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Mój wpis tyczył się DOMU a nie PV Przeczytaj jeszcze raz mój wpis . Masz tam w nawiasie dom bliźniak To czemu wtrącasz jak pytam o przepis na odsunięcie budowli o 4m? Chyba rozróżniasz budynek od budowli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.10.2020 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Pisać jest prosto . Mi to LOTTO nie będę tak miał, ale z ręką na sercu nie postawił bym PV bliżej niż 3m od granicy. A huśtawkę trwale połączoną z gruntem być postawił ? Bo huśtawka sąsiadów za płotem jest wyższa, niż moje PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 08.10.2020 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Tu nie ma nic wspólnego świecenie . To samo tyczy się domu choć tu są różnice . Nie ma okien 3m są okna 4m. Tak stanowi prawo budowlane i tyle. Dom jak i PV na gruncie to konstrukcja trwała Polemizowałbym. PV na gruncie to wedle wszelkich znanych mi definicji konstrukcja wolnostojąca. Do kopalni odkrywkowej to sąsiad nie ma nic do gadania bo poniże 1m jest nie jego jak i nie twoje. Pozwolenia. Tak samo jak odwierty pod PC gruntową. Czyli zgadzamy się, że podpisaną zgodą sąsiada możesz jedynie podpalić drewno w kominku (o, cholera, teraz to w niektórych gminach nawet tego nie możesz)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.10.2020 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Z tego co pamiętam , to nie ma podanej min odległości PV od granicy działki przy zgłoszeniu w ZE.Jest tylko problem z wysokością powyżej 3m...Ale zawsze należy starać się dobrze żyć z sąsiadami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.10.2020 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Jak nie wpływają, np. słonce może odbijać się od paneli i świecić w okna sąsiada. Po pierwsze, to nie stawiałbym PV czołem do działki sąsiada, bo może sobie posadzić drzewo, cmentarniki, podnieść dom i z uzysku nici. Wtedy wręcz zalecane byłoby odsunąć się od granicy. Po drugie, nie stawiałbym konstrukcji wyższej, niż rozgraniczający nas płot. Byłem w Urzędzie Miasta zapytać, czy mogę postawić w odległości 0,5m od granicy PV o wysokośći nieprakraczającaj 1.8m - nie było przeciwskazań. Od strony sąsiadów też nie - zresztą, po ich stronie płotu rosną 3m żywotniki - bardziej mnie one przeszkadzają, niż sąsiadom moje PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.10.2020 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Z tego co pamiętam , to nie ma podanej min odległości PV od granicy działki przy zgłoszeniu w ZE.Jest tylko problem z wysokością powyżej 3m... Ale zawsze należy starać się dobrze żyć z sąsiadami... Otóż to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 08.10.2020 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 A huśtawkę trwale połączoną z gruntem być postawił ? Bo huśtawka sąsiadów za płotem jest wyższa, niż moje PV Chłopie masz JAJA czemu się czepiasz? Ile kosztuje huśtawka ? A ile PV czy dom?. TAK HUŚTAWKĘ BYM POSTAWIŁ. Pomyśl dlaczego? a nawet kilka huśtawek bym postawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.10.2020 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Chłopie masz JAJA czemu się czepiasz? Ile kosztuje huśtawka ? A ile PV czy dom?. . Ale jaki DOM ?? Zaraz zaczniesz pisać, jak @gaweł, o krawędzi parapetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 08.10.2020 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Polemizowałbym. PV na gruncie to wedle wszelkich znanych mi definicji konstrukcja wolnostojąca. Czyli zgadzamy się, że podpisaną zgodą sąsiada możesz jedynie podpalić drewno w kominku (o, cholera, teraz to w niektórych gminach nawet tego nie możesz)? A gdzie ja napisałem że PV na gruncie nie jest konstrukcją wolnostojącą? Chodzi o konstrukcję trwałą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.10.2020 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Mnie tłumaczono, że konstrukcje pod PV można podciągnąć pod definicję wiaty - ale takiej na taczkę i narzędzie, nie samochód: Pytanie, które się następnie nasuwa, brzmi - czy w stosunku do wiaty znajdą zastosowanie przepisy rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, a dokładniej § 12. Wiata jest zazwyczaj uznawana za obiekt budowalny niepełniący funkcji użytkowej budynku, więc nie trzeba jej odsuwać od granicy na 3 lub 4 m tak jak domu mieszkalnego - pod warunkiem jednak, że jej przeznaczeniem nie będzie parkowanie samochodu ani przechowywanie drewna do kominka. Gdyby wiata miała spełniać funkcje użytkowe budynku, powyższy przepis znalazłby jednak zastosowanie. Warunki techniczne nakazują w § 19 odsunąć zadaszone stanowiska postojowe dla samochodów osobowych na 7 m od okien i 3 m od granicy działki (chyba że to działka drogowa). Wiata garażowa nie może więc stanąć przy granicy z sąsiednią działką. Natomiast przepisy rozporządzenie w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków w § 4 ust. 1 pkt 6 zabraniają składowania poza budynkiem w odległości mniejszej niż 4 m od granicy działki sąsiedniej gałęzi, chrustu i innych materiałów palnych. Drewutnia musi być więc oddalona od granicy działki co najmniej o 4 m.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 08.10.2020 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Ale jaki DOM ?? Zaraz zaczniesz pisać, jak @gaweł, o krawędzi parapetu Nie czepiam się ale zachowujesz się jak dziecko. odniosłem się do PV jak i domu .PV nie będę miał przy granicy mam prawie 10kW i leży sobie na budynku gosp. Chodziło o koszty inwestycji. Postawiona huśtawka a PV Jak jesteś pewien że można stawiać jak się chce to nie widzę problemu STAWIAJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 08.10.2020 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Mnie tłumaczono, że konstrukcje pod PV można podciągnąć pod definicję wiaty - ale takiej na taczkę i narzędzie, nie samochód: To pewnie jest to obarczone (m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.10.2020 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 (edytowane) Nie czepiam się ale zachowujesz się jak dziecko. odniosłem się do PV jak i domu .PV nie będę miał przy granicy mam prawie 10kW i leży sobie na budynku gosp. Chodziło o koszty inwestycji. Postawiona huśtawka a PV Jak jesteś pewien że można stawiać jak się chce to nie widzę problemu STAWIAJ. Postawiłem, fakt,że tylko część instalacji, ale będzie rozbudowywana, bo uzyski zacne, mimo, iż zimą przechodzi po nich cień. https://photos.app.goo.gl/DZDWJ33fXG3b8M8MA Edytowane 8 Października 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.10.2020 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 To pewnie jest to obarczone (m2) Tak, do 50m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.10.2020 03:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Kat nachylenia będzie 35, to wynika z dostępnych konstrukcji w firmie z która rozmawiam. Zastanawiam się nad linkiem który podałeś, już go widziałem ale teraz go analizuję. Jeżeli wszyscy budowali domy zgodnie z planem zagospodarowania to nie powinny być wyższe niz 6m. Ale na wszelki wypadek dałem 7m i wyszło mi ponad 20m. Tylko czy to jest najwyższy punkt słońca w ciągu dnia czy najbardziej niekorzystny? http://www.keno-energy.com/index.php?go=kalkulator_zacienienia wpisz wysokość domu w m, dostaniesz odległość również w m. Kąt nachylenia zmień na 90* ew. tutaj jest plik z kalkulatorem i dwa przykłady: https://domwiezyca.pl/analiza-naslonecznienia-i-zacienienia/ A to skąd niby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 09.10.2020 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Tutaj https://www.suncalc.org/ możesz zobaczyć wysokość słońca oraz długość cienia rzucający przez obiekt o zadanej wysokości w różnych porach dnia oraz roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.10.2020 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 (edytowane) Kat nachylenia będzie 35, to wynika z dostępnych konstrukcji w firmie z która rozmawiam. Zastanawiam się nad linkiem który podałeś, już go widziałem ale teraz go analizuję. Jeżeli wszyscy budowali domy zgodnie z planem zagospodarowania to nie powinny być wyższe niz 6m. Ale na wszelki wypadek dałem 7m i wyszło mi ponad 20m. Tylko czy to jest najwyższy punkt słońca w ciągu dnia czy najbardziej niekorzystny? TO jest wzór na to, aby UNIKNĄĆ zacienienia, czyli bierze pod uwagę najgorszy dzień w roku. Te 20m masz liczone od szczytu kopuły, nie od ściany (jak byłoby w przypadku sześcianu). No i moduł bęzie pewnie jakieś 40cm nad ziemię, to kolejne małe skrócenie odległośći Edytowane 9 Października 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts