Stnley 09.10.2020 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Z tego co pamiętam , to nie ma podanej min odległości PV od granicy działki przy zgłoszeniu w ZE.Jest tylko problem z wysokością powyżej 3m... Ale zawsze należy starać się dobrze żyć z sąsiadami... A czemu niby jest problem z wysokością powyżej 3m? Ja w zgłoszeniu podałem 3,1m i nie było problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.10.2020 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Tutaj https://www.suncalc.org/ możesz zobaczyć wysokość słońca oraz długość cienia rzucający przez obiekt o zadanej wysokości w różnych porach dnia oraz roku. poddaje się, długość cienia 23 grudnia dla budynku 7m o godzinie 8.45 to ponad 70m. :eek::eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.10.2020 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 (edytowane) Jaki przepis nakazuje odsunięcie budowli 4m od granicy działki? Przepisy rozporządzenie w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków w § 4 ust. 1 pkt 6 zabraniają składowania poza budynkiem w odległości mniejszej niż 4 m od granicy działki sąsiedniej gałęzi, chrustu i innych materiałów palnych. Edytowane 9 Października 2020 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.10.2020 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 poddaje się, długość cienia 23 grudnia dla budynku 7m o godzinie 8.45 to ponad 70m. :eek::eek: Dasz kilka paneli więcej i olejesz zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 09.10.2020 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 poddaje się, długość cienia 23 grudnia dla budynku 7m o godzinie 8.45 to ponad 70m. :eek::eek: To teraz zrób symulację uzysku w grudniu dla Twojej instalacji i stwierdzisz, że ten cień nie ma najmniejszego znaczenia dla jej całorocznej produkcji. Np. w moim przypadku grudzień to około 3 dni pracy instalacji w optymalnych warunkach w maju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.10.2020 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 poddaje się, długość cienia 23 grudnia dla budynku 7m o godzinie 8.45 to ponad 70m. :eek::eek: Wiesz,, jaka jest wòwczas produkcja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.10.2020 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Przepisy rozporządzenie w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków w § 4 ust. 1 pkt 6 zabraniają składowania poza budynkiem w odległości mniejszej niż 4 m od granicy działki sąsiedniej gałęzi, chrustu i innych materiałów palnych. Dlatego drewna pod wiatką z PV stojącą przy granicy, skĺadować nie można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.10.2020 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Przepisy rozporządzenie w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków w § 4 ust. 1 pkt 6 zabraniają składowania poza budynkiem w odległości mniejszej niż 4 m od granicy działki sąsiedniej gałęzi, chrustu i innych materiałów palnych. A co to ma wspólnego z budowlą? Mowa o składowaniu PV i niby mają być palne? Bo nie rozumiem, do czego ma być ten przepis przydanty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.10.2020 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 A co to ma wspólnego z budowlą? Mowa o składowaniu PV i niby mają być palne? Bo nie rozumiem, do czego ma być ten przepis przydanty. Panele nie są budowlą, budowlą jest konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.10.2020 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 (edytowane) poddaje się, długość cienia 23 grudnia dla budynku 7m o godzinie 8.45 to ponad 70m. :eek::eek: Ja bym szedł na całość. Edytowane 9 Października 2020 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.10.2020 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Panele nie są budowlą, budowlą jest konstrukcja. W ogóle nie wiem, po co przytoczyłeś ten przepis i jak on się ma do kwestii umiejscowienia, lub nie paneli przy granicy Abstrahując już od tego, że panele mogĄ pełnić funkcję dachu, są więc elementem konstrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.10.2020 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 (edytowane) W ogóle nie wiem, po co przytoczyłeś ten przepis i jak on się ma do kwestii umiejscowienia, lub nie paneli przy granicy Abstrahując już od tego, że panele mogĄ pełnić funkcję dachu, są więc elementem konstrukcji Konstrukcja jest trwale związana z gruntem, panel już nie. Można postawić fundamenty na gruncie ale paneli przykręcić się nie da. Edytowane 9 Października 2020 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.10.2020 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Panele nie są budowlą, budowlą jest konstrukcja. Nie są też składowane, jak są zamontowane ani nie są łatwopalne. Więc ten przepis nie ma do nich zastosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.10.2020 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Konstrukcja jest trwale związana z gruntem, panel już nie. Można postawić fundamenty na gruncie ale paneli przykręcić się nie da. Cały czas nie wiem do czego Ty dążysz ? Ani panel nie jest łatwopalny, ani nie jest "składowany" a jeśli zrobi się się małą wiatę, to pełni rolę jej dachu. No, chyba lepiej mieć pod płotem wiatę metalowa krytą PV, niż drewnianà, krytą np gontem drewnianym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.10.2020 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 A czemu niby jest problem z wysokością powyżej 3m? Ja w zgłoszeniu podałem 3,1m i nie było problemu. W ZE ich to nie interesuje-chodzi o Prawo Budowlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 09.10.2020 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Te 3 metry wysokości dotyczą jedynie instalacji PV na obiekcie budowlanym. Powyżej 3 metrów wysokości instalację trzeba zgłosić. Nie ma żadnego ograniczenia wysokości jeśli PV stoi na ziemi. Gdzie niby trzeba zgłosić i o jakiej wysokości mówimy? Wysokość konstrukcji jest podawana we wniosku o przyłaczenie jedynie dla montażu naziemnego nie na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.10.2020 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Stos-nie pamiętałem ,że chodzi o budynki.Ale ok-jasna sprawa. Mam jednak podchwytliwe pytanie -a co kiedy wykonam stojak pod PV ,który łudząco będzie przypominał wiatkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 09.10.2020 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 To i ja dołożę swoje trzy grosze. Nie rozchodzi się o to, że to ma być nachylone pod odpowiednim kątem, ale aby było przechylone odpowiednio do wymaganych przepisów. Pochył jest bardzo ważny i trzeba tego przestrzegać. Nieprzestrzeganie prowadzi do utraty fotonów promieniowania słonecznego i prowadzi do wybijania jąder atomów i można uszkodzić okna sąsiadowi tymi jądrami. Można tego uniknąć stosując eliminator przypadkowych jąder ale musi on być zamontowany przez firmę posiadającą odpowiednie uprawnienia do działań jądrowych.Należy zwrócić również uwagę na trajektorię fotonów które padają na kryształy paneli. Mogą zostać one niebezpiecznie odchylone i tragedia gotowa. Co miało być połknięte przez nasze panele uderza w okno sąsiada. Zabezpieczeniem mogą być odpowiednio posadzone tuje ale do tego trzeba zatrudnić firmę posiadającą odpowiednie certyfikaty fotonowe. Tu można napotkać jeszcze problemy z wysokością ogrodzenia sąsiada lud własnym. Jak będą za niskie lub za wysokie. może dojść niebezpiecznego uwikłania się fotonu lub jąder atomów i tragedia gotowa.Podsumowując prowadzoną powyżej dyskusję daje ona tyle samo co powyższy tekst a kolega @autorus dalej ma problem gdzie zamontować panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.10.2020 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Moim zdaniem sprawa jasna - na gruncie, w takiej odległości od domu, żeby grudniowo-styczniowe, południowe słoneczko nie oświetlało bez przeszkód instalację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.10.2020 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Wiesz chyba że budowa wiaty w większości przypadków jest zwolniona z obowiązku zgłaszania. W czym więc problem? Coś tam wiem (jak nie przekręcę...). Wiaty do 50m2 bez zgłoszenia, ale chyba dopiero od tego roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts