Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cud, normalnie cud skoro I taryfa jest droższa o wiele od II a Ty używasz I- szej do grzania i nie pilnujesz godzin i płacisz mniej aniżeli w G11 to normalnie cud.

lodówka która chodzi cały czas nie decyduje w jakiej taryfie pracuje i nawet w takiej sytuacji wychodzi że w G12w jest taniej. Nie pilnuje taryfy i wychodzi mi dużo taniej, średnia za 1kWh 0,49 zł

żaden cud

Z drugiej strony wypowiadają się ludzie co mają PC a to ona dużo naciągnie w taniej taryfie jak się ustawi.

widzisz, problem w tym, że jak rozdzieliłem zużycie na PC + bytowe, to w obu przypadkach wyszło bardzo podobnie % zużycie w taniej taryfie.

Gdyby mi zależało, to mógłbym mieć dużo więcej % zużycia w T2, ale tak jak mam jest i duzo lepiej i jednocześnie taniej niż w G11.

Wszystkim zwolennikom G11 proponuję sprawdzić ceny tak G11 jak G12w i policzyć to wszystko :)

potem możemy wrócić do tematu...niekoniecznie w tym wątku ;)

Cud, normalnie cud skoro I taryfa jest droższa o wiele od II a Ty używasz I- szej do grzania i nie pilnujesz godzin i płacisz mniej aniżeli w G11 to normalnie cud.

I po co ta kiepskawa zgryźliwość. Pomyśl, policz. To proste obliczenia a w moim przypadku z realnego zużycia a nie teoretyczne.

Ale podpowiem, jak już chcesz użyć słowa wiele to będzie tak szło:

- droga w G12W jest trochę droższa od płaskiej w G11

- tania w G12W jest o wiele tańsza niż płaska w G11

W tych dwóch myślnikach jest zawarta cała potęga matematyczna dlaczego G12W prawie zawsze się opłaca.

Żeby się nie opłacała to musiałbyś większość całych weekendów być poza domem.

Bo piszemy o taryfie G12w a nie G12. Roznica między nimi jest dosyć istotna..

Tak, bardzo ważne piszemy o G12w

U mnie już od trzech lat jest G12w i bez spiny mam proporcje 60%tania/40%droga, a jak bym przypilnował towarzystwo, to proporcje jeszcze by się zmieniły na korzyść taniej. Ale mnie takie proporcje satysfakcjonują.

U mnie podobnie. Dokładnie 59% tania, 41% droga.

Z drugiej strony wypowiadają się ludzie co mają PC a to ona dużo naciągnie w taniej taryfie jak się ustawi.

Ale ja mam PC i nie mam ustawione harmonogramu i godzin.

Nie można też tego uogólniać, np. Enea nie ma tańszego przedziału pozaszczytowego w tygodniu pomiędzy 13-15h w taryfie G12W.

Są też duże wahania cen ze szczytowej w poza u różnych dostawców.

OK racja. Dodam, ze pisałem o Tauronie.

To nie cud, to matematyka. No ale nie od dziś wiadomo, że wielu ma z tym problem...

I to od paru lat się nie mogą doliczyć, bo te dyskusje to cyklicznie wracają jak bumerang z udziałem tych samych ludzi. U mnie w G12W kWh wychodzi średnio w roku 0,47 zł. I nie grzeję obecnego domu prądem oprócz CWU. Może jeszcze tylko trochę PHEVa ładuję. ;)

lodówka która chodzi cały czas nie decyduje w jakiej taryfie pracuje i nawet w takiej sytuacji wychodzi że w G12w jest taniej. Nie pilnuje taryfy i wychodzi mi dużo taniej, średnia za 1kWh 0,49 zł

żaden cud

Lodówka akurat w całym agd jest najmniej prądożerna, a na dodatek nie pobiera prądu 24h/24.

Akurat to g prawda mała lodówka 140 cm a++ pobiera 230 kwh/rok, duża pralka a+++ gerenje 157, suszarka beko 207, zmywarka 190

Co to za porównania w stosunku do lodówki? każdy używa z różną częstotliwością te urządzenia więc kto policzył że przez rok pralka pobiera 157 kWh? teraz pytanie ile razy jest używana, raz, dwa czy może trzy razy dziennie a może raz na tydzień? Ktoś kto ma małe dzieci u niego pralka pracuje praktycznie non stop a singiel będzie używał o wiele rzadziej, więc żadne to miarodajne wyliczenie poboru rocznego kWh.

Co to za porównania w stosunku do lodówki? każdy używa z różną częstotliwością te urządzenia więc kto policzył że przez rok pralka pobiera 157 kWh? teraz pytanie ile razy jest używana, raz, dwa czy może trzy razy dziennie a może raz na tydzień? Ktoś kto ma małe dzieci u niego pralka pracuje praktycznie non stop a singiel będzie używał o wiele rzadziej, więc żadne to miarodajne wyliczenie poboru rocznego kWh.

To jest normalne porównanie sporządzone przez producentów . Są to dane referencyjne z etykiet energetycznych które umożliwiają porównanie. Obawiam się że lodówki zużywają więcej prądu zwłaszcza jak w domu są dzieci. Co do pralek to jest policzone 200 prań w temp 60 st, W zmywarce jest podobnie ale w programie eco. To jest w instrukcji obsługi wystarczy podzielić roczną ilość kwh przez zużycie wskazanego do porównań programu i wyjdzie ilość cykli. Podałem swój przykład bo wybrałem niedużą lodówkę ze względu na mniejsze zużycie pradu ale i potzreby. Lodówy side by side mają pobór na poziomie do 500 kwh/rok

Edytowane przez gawel

To nie cud, to matematyka. No ale nie od dziś wiadomo, że wielu ma z tym problem...

I to od paru lat się nie mogą doliczyć, bo te dyskusje to cyklicznie wracają jak bumerang z udziałem tych samych ludzi.

I jak orzymują 10 konkretnych wpisów to postanawiają czepliwie odpisać tylko coś o lodówce.

Dlaczego czasem tak ciężko o refleksje?

I jak orzymują 10 konkretnych wpisów to postanawiają czepliwie odpisać tylko coś o lodówce.

Dlaczego czasem tak ciężko o refleksje?

jak jest niedostatek wiedzy matematycznej, to potem jest czepliwość ;)

Postaraj sie to zrozumieć...wiesz ilu ludzie nie jest w stanie ogarnąć, jaka jest cena 1kWh??

I to w przypadku G11? A co dopiero w przypadku G12w - jak tamjest 2 razy więcej pozycji :lol2:

Przy G11 szybciej mi się zwrócą panele :).

To teraz trochę poważniej, pytanie do posiadaczy instalacji FV.

Jak wygląda otrzymywanie faktur za prąd, co jest ujęte, gdy brak jest zużycia energii, jakie pozycje z faktury pozostają nadal płatne?

A tu mała symulacja dla leniwych.

https://www.rachuneo.pl/

Edytowane przez animuss

Witam

Jakie to ma znaczenie czy ktoś ma taryfę G11, G12, czy G12w ? .

Instalując panele zakładam iż roczny uzysk energii będzie wystarczający na moje potrzeby i nie zamierza zużywać energii np z TAURONA.

Oddając do sieci 1000Kwh, odbieram 800Kwh i co do tego ma taryfa?

No chyba że się mylę i czegoś niewiem.