rustin 16.10.2020 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Z drugiej strony wypowiadają się ludzie co mają PC a to ona dużo naciągnie w taniej taryfie jak się ustawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 16.10.2020 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Cud, normalnie cud skoro I taryfa jest droższa o wiele od II a Ty używasz I- szej do grzania i nie pilnujesz godzin i płacisz mniej aniżeli w G11 to normalnie cud. lodówka która chodzi cały czas nie decyduje w jakiej taryfie pracuje i nawet w takiej sytuacji wychodzi że w G12w jest taniej. Nie pilnuje taryfy i wychodzi mi dużo taniej, średnia za 1kWh 0,49 zł żaden cud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 16.10.2020 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Z drugiej strony wypowiadają się ludzie co mają PC a to ona dużo naciągnie w taniej taryfie jak się ustawi. widzisz, problem w tym, że jak rozdzieliłem zużycie na PC + bytowe, to w obu przypadkach wyszło bardzo podobnie % zużycie w taniej taryfie. Gdyby mi zależało, to mógłbym mieć dużo więcej % zużycia w T2, ale tak jak mam jest i duzo lepiej i jednocześnie taniej niż w G11. Wszystkim zwolennikom G11 proponuję sprawdzić ceny tak G11 jak G12w i policzyć to wszystko potem możemy wrócić do tematu...niekoniecznie w tym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.10.2020 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Nie można też tego uogólniać, np. Enea nie ma tańszego przedziału pozaszczytowego w tygodniu pomiędzy 13-15h w taryfie G12W.Są też duże wahania cen ze szczytowej w poza u różnych dostawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 16.10.2020 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Cud, normalnie cud skoro I taryfa jest droższa o wiele od II a Ty używasz I- szej do grzania i nie pilnujesz godzin i płacisz mniej aniżeli w G11 to normalnie cud. I po co ta kiepskawa zgryźliwość. Pomyśl, policz. To proste obliczenia a w moim przypadku z realnego zużycia a nie teoretyczne. Ale podpowiem, jak już chcesz użyć słowa wiele to będzie tak szło: - droga w G12W jest trochę droższa od płaskiej w G11 - tania w G12W jest o wiele tańsza niż płaska w G11 W tych dwóch myślnikach jest zawarta cała potęga matematyczna dlaczego G12W prawie zawsze się opłaca. Żeby się nie opłacała to musiałbyś większość całych weekendów być poza domem. Bo piszemy o taryfie G12w a nie G12. Roznica między nimi jest dosyć istotna.. Tak, bardzo ważne piszemy o G12w U mnie już od trzech lat jest G12w i bez spiny mam proporcje 60%tania/40%droga, a jak bym przypilnował towarzystwo, to proporcje jeszcze by się zmieniły na korzyść taniej. Ale mnie takie proporcje satysfakcjonują. U mnie podobnie. Dokładnie 59% tania, 41% droga. Z drugiej strony wypowiadają się ludzie co mają PC a to ona dużo naciągnie w taniej taryfie jak się ustawi. Ale ja mam PC i nie mam ustawione harmonogramu i godzin. Nie można też tego uogólniać, np. Enea nie ma tańszego przedziału pozaszczytowego w tygodniu pomiędzy 13-15h w taryfie G12W. Są też duże wahania cen ze szczytowej w poza u różnych dostawców. OK racja. Dodam, ze pisałem o Tauronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.10.2020 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Cud, normalnie cud skoro I taryfa jest droższa o wiele od II Za to niewiele droższa od G11 - i tu cała tajemnica. Urządzenia pracujące 24/7 w PGE ciągną średnio w G12w prąd po 0,55zł/kWh, a w G11 po 0,64zł/kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 16.10.2020 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Za to niewiele droższa od G11 - i tu cała tajemnica. Urządzenia pracujące 24/7 w PGE ciągną średnio w G12w prąd po 0,55zł/kWh, a w G11 po 0,64zł/kWh. Przy G11 szybciej mi się zwrócą panele . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 16.10.2020 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 To nie cud, to matematyka. No ale nie od dziś wiadomo, że wielu ma z tym problem... I to od paru lat się nie mogą doliczyć, bo te dyskusje to cyklicznie wracają jak bumerang z udziałem tych samych ludzi. U mnie w G12W kWh wychodzi średnio w roku 0,47 zł. I nie grzeję obecnego domu prądem oprócz CWU. Może jeszcze tylko trochę PHEVa ładuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 16.10.2020 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 lodówka która chodzi cały czas nie decyduje w jakiej taryfie pracuje i nawet w takiej sytuacji wychodzi że w G12w jest taniej. Nie pilnuje taryfy i wychodzi mi dużo taniej, średnia za 1kWh 0,49 zł żaden cud Lodówka akurat w całym agd jest najmniej prądożerna, a na dodatek nie pobiera prądu 24h/24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 16.10.2020 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Akurat to g prawda mała lodówka 140 cm a++ pobiera 230 kwh/rok, duża pralka a+++ gerenje 157, suszarka beko 207, zmywarka 190 Co to za porównania w stosunku do lodówki? każdy używa z różną częstotliwością te urządzenia więc kto policzył że przez rok pralka pobiera 157 kWh? teraz pytanie ile razy jest używana, raz, dwa czy może trzy razy dziennie a może raz na tydzień? Ktoś kto ma małe dzieci u niego pralka pracuje praktycznie non stop a singiel będzie używał o wiele rzadziej, więc żadne to miarodajne wyliczenie poboru rocznego kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.10.2020 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 (edytowane) Co to za porównania w stosunku do lodówki? każdy używa z różną częstotliwością te urządzenia więc kto policzył że przez rok pralka pobiera 157 kWh? teraz pytanie ile razy jest używana, raz, dwa czy może trzy razy dziennie a może raz na tydzień? Ktoś kto ma małe dzieci u niego pralka pracuje praktycznie non stop a singiel będzie używał o wiele rzadziej, więc żadne to miarodajne wyliczenie poboru rocznego kWh. To jest normalne porównanie sporządzone przez producentów . Są to dane referencyjne z etykiet energetycznych które umożliwiają porównanie. Obawiam się że lodówki zużywają więcej prądu zwłaszcza jak w domu są dzieci. Co do pralek to jest policzone 200 prań w temp 60 st, W zmywarce jest podobnie ale w programie eco. To jest w instrukcji obsługi wystarczy podzielić roczną ilość kwh przez zużycie wskazanego do porównań programu i wyjdzie ilość cykli. Podałem swój przykład bo wybrałem niedużą lodówkę ze względu na mniejsze zużycie pradu ale i potzreby. Lodówy side by side mają pobór na poziomie do 500 kwh/rok Edytowane 16 Października 2020 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.10.2020 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Ooo-a Gaweł za co zabanił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 16.10.2020 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2020 To nie cud, to matematyka. No ale nie od dziś wiadomo, że wielu ma z tym problem... I to od paru lat się nie mogą doliczyć, bo te dyskusje to cyklicznie wracają jak bumerang z udziałem tych samych ludzi. I jak orzymują 10 konkretnych wpisów to postanawiają czepliwie odpisać tylko coś o lodówce. Dlaczego czasem tak ciężko o refleksje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.10.2020 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 I jak orzymują 10 konkretnych wpisów to postanawiają czepliwie odpisać tylko coś o lodówce. Dlaczego czasem tak ciężko o refleksje? Bo zaprzeczenie to jeden z najbardziej przewidywalnych ludzkich odruchów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 17.10.2020 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 I jak orzymują 10 konkretnych wpisów to postanawiają czepliwie odpisać tylko coś o lodówce. Dlaczego czasem tak ciężko o refleksje? jak jest niedostatek wiedzy matematycznej, to potem jest czepliwość Postaraj sie to zrozumieć...wiesz ilu ludzie nie jest w stanie ogarnąć, jaka jest cena 1kWh?? I to w przypadku G11? A co dopiero w przypadku G12w - jak tamjest 2 razy więcej pozycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 17.10.2020 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 (edytowane) Przy G11 szybciej mi się zwrócą panele . To teraz trochę poważniej, pytanie do posiadaczy instalacji FV. Jak wygląda otrzymywanie faktur za prąd, co jest ujęte, gdy brak jest zużycia energii, jakie pozycje z faktury pozostają nadal płatne? A tu mała symulacja dla leniwych. https://www.rachuneo.pl/ Edytowane 17 Października 2020 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaja2928 17.10.2020 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Witam Jakie to ma znaczenie czy ktoś ma taryfę G11, G12, czy G12w ? . Instalując panele zakładam iż roczny uzysk energii będzie wystarczający na moje potrzeby i nie zamierza zużywać energii np z TAURONA. Oddając do sieci 1000Kwh, odbieram 800Kwh i co do tego ma taryfa?No chyba że się mylę i czegoś niewiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 17.10.2020 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Dobrze myślisz, tylko niektórzy po założeniu PV dokładają inne urządzenia prądożerne, np klima PC itp. nie kalkulując tego przy podejmowaniu decyzji o instalacji PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 17.10.2020 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Klima prądożerna... 200-300W na chłodzeniu i do 1kW na grzaniu? Prądożerny to jest piekarnik, płyta indukcyjna, grzałka cwu. Ale jak masz PV w ilości większej niż 5kW to nawet te prądożerne urządzenia nie biorą w ogóle prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 17.10.2020 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Witam Jakie to ma znaczenie czy ktoś ma taryfę G11, G12, czy G12w ? Oddając do sieci 1000Kwh, odbieram 800Kwh i co do tego ma taryfa?. No właśnie pytam, co jest ujęte, gdy brak jest zużycia energii na fakturze. Dlaczego pytam? G12, czy G12w ma większe opłaty stałe od G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts