marcinbbb 25.10.2020 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2020 Możesz podać przykład takiej firmy i jej umowy ? Bo to działanie niezgodne z prawem - gdyż podpisanie umowy poza lokalem sprzedawcy daje prawną możliwość odstąpienia od niej w ciągu 14 dni. Zrób dobry uczynek i przedstaw nam nierzetelnych sprzedawców Wcześniejsze strony ze skanami z umów C... pominąłeś? Nie wiesz o kim mowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.10.2020 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2020 Wcześniejsze strony ze skanami z umów C... pominąłeś? Nie wiesz o kim mowa? O rany - ... US ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.10.2020 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2020 Gdyby ktoś nie zatrybił :Best of the best... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.10.2020 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2020 (edytowane) Wcześniejsze strony ze skanami z umów C... pominąłeś? Nie wiesz o kim mowa? Umknęły mi - podlinkuj proszę. Poza tym - o ile mi wiadomo nie trzeba jeszcze w PL stosować się do umów, które są sformułowane niezgodnie z obowiązującym prawem. EDIT A... faktycznie - mają taką furtkę, jeśłi powołają się na art. 38 pkt 2 ustawy z dnia 30 maja 2014. To już byłoby trudno odkręcić... Edytowane 25 Października 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.10.2020 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Może z gwarancją 5000+ jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.10.2020 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Witam, wczoraj podpisałem umowę z krajowym projektem energetycznym na 4,44kwp ( na styk zużycie mam około 3,6kwh ) za kwotę 24000zł w kredycie( +4500zł oprocentowanie ) 12 sztuk paneli sunlink half cut 370W 20 lat gw. i sofar solar 10lat gw. ,po odliczeniach dotacji wychodzi 20000zł . Aktualnie płacę za prąd 2150zł , odliczając opłaty stałe ok. 140zł , zostaje 2000zł , czyli zwrot inwerstycji zwróci się za 10 lat , CZY JEST SENS INWESTOWANIA W TAKĄ OFERTĘ ? Biorąc pod uwagę awarię i utratę mocy ? Skoro umowę podpisałeś, to trochę po ptakach z zastanawianiem się o sens. Fotowoltaika generalnie działa długo. Dłużej niż te 10 lat, wiec sens jest. Raczej po 10latach nie będziesz musiał wymieniać wszystkiego, Można znaleźć bez problemu oferty zdecydowanie tańsze, wtedy ten okres zwrotu byłby zauważalnie krótszy, a wątpliwości mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.10.2020 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 No i zrąbałeś człowiekowi niedzielę... Nie mogłeś poczekać do np poniedziałku ? święte słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 26.10.2020 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Sądzę ze taką właśnie ma taką ogołoconą . Podpisywałem jakieś 4 miesiące temu nową. Nie pamiętam żadnych dodatków a jestem czujny. Ale dzięki za zwrócenie uwagi. Trudno teraz podpisać bez dodatków, wciskają na hamulca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.10.2020 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 zużycie mam około 3,6kwh [...] Aktualnie płacę za prąd 2150zł Rozumiem, że 3,6MWh? Wtedy wychodzi 60gr/kWh. Zmieniając taryfę i/lub sprzedawcę wyjdzie co najmniej o 10gr/kWh taniej. Więc zapłaciłbyś 1800 zł/rok i czas zwrotu wydłuży się do 12 lat. A te odsetki, to jak zapisane? Stałe oprocentowanie? Bo teraz jest rekord wszechczasów (najniższy WIBOR) i jak masz zapisane coś w stylu "WIBOR + 3,5pp na 10 lat" to od 24 000 zł masz odsetek 4700 zł wg dzisiejszych stóp. A one nie będą trwały wiecznie. Ale jak WBOR wzrośnie do 4% to już się robi 10 000 zł odsetek a przy WIBOR=8% 16 500 odsetek. Więc liczyłbym realny czas zwrotu minimum 15 lat. A jak PV będzie na osiedlu za dużo, to w słoneczne dni napięcie w sieci będzie wzrastało i falownik się wyłączy i do magazynu załadujesz mniej, niż się spodziewasz. A na deser jedna noc - i rządzący mogą zmienić zasady znacząco obniżając opłacalność (np. wprowadzając wyższe potrącenia czy dodatkowe opłaty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 26.10.2020 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 (edytowane) Ja pierdziu 28500PLn za 4,44kWp = 6400PLN/kWp chłopie jakbym trafił w totka parenaście baniek to by mnie to zainteresowało, ale widać Ty masz za dużo pieniędzy a siano we łbie. Przepraszam ale... przepłaciłeś i to bardziej niż najdroższa firma w Polsce oferuje PV. Wymelduj się z tej oferty i to PIORUNEM!!! Uczciwa oferta za 4,44kWp to około 17000PLN a nie 28500!!! Nie masz kasy nie montuj, ale nie myśl o kredycie na PV. U mojego sąsiada Columbus zadziałał za 27tyś zł. Widziałem 13 paneli Sunporta 350SP Falownik Solis 3P4K 4,5kW . To podobnie jak tu wyszło 5777PLN/kWp się wytargował. I korekta jest, dostał rozliczenie z materiału niewbudowanego wyszło ok -1000zł. Edytowane 26 Października 2020 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.10.2020 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Trudno teraz podpisać bez dodatków, wciskają na hamulca. Dokładnie. Wyobraźnia kury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 26.10.2020 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 To podobnie jak tu wyszło 5777PLN/kWp się wytargował. I korekta jest, dostał rozliczenie z materiału niewbudowanego wyszło ok -1000zł. To bez znaczenia przy takich cenach należy szukać lepszego dostawcy, a CE omijać szerokim łukiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.10.2020 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 To bez znaczenia przy takich cenach należy szukać lepszego dostawcy, a CE omijać szerokim łukiem. Co to jest CE ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 26.10.2020 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Co to jest CE ? Nazwa firmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.10.2020 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Czy jak się ma licznik dwukierunkowy i jednak zdecyduje na zmianę na licznik 2 taryfowy to fizycznie zmieniają licznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 26.10.2020 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Czy jak się ma licznik dwukierunkowy i jednak zdecyduje na zmianę na licznik 2 taryfowy to fizycznie zmieniają licznik? Jak masz licznik ze zdalnym odczytem to mogą Ci go nawet zdalnie przeklepać. Fizycznej wymiany raczej nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.10.2020 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Dzięki za info. okazało się, że to apator otus 3, a to cholerstwo nie jest kompatybilne z onemeter który służy do zaczytywania danych z licznika. Szlag by to traił, teraz wszystko trzeba zrobić ręcznie. Żadnych wykresów, odczytów co 15min itd. Na starym liczniku wszystko hulało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.10.2020 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Czy jak się ma licznik dwukierunkowy i jednak zdecyduje na zmianę na licznik 2 taryfowy to fizycznie zmieniają licznik? I tak i nie. U mnie przywieźli nowy a u kolegi w Enerdze przestroili i nic nie powiedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 26.10.2020 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Dzięki za info. okazało się, że to apator otus 3, a to cholerstwo nie jest kompatybilne z onemeter który służy do zaczytywania danych z licznika. Szlag by to traił, teraz wszystko trzeba zrobić ręcznie. Żadnych wykresów, odczytów co 15min itd. Na starym liczniku wszystko hulało. Też mam ten licznik, i przez aplikację Mój Licznik (Energa) masz dostęp do większości danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 26.10.2020 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 I tak i nie. U mnie przywieźli nowy a u kolegi w Enerdze przestroili i nic nie powiedzieli. Teraz na bezczelnego jak mają dostęp to zmieniają bez właściciela, nawet nie wiadomo ile było przy zdjęciu licznika, nie ma protokołu jakaś partyzantka już dwa mi tak wymienili na mieszkaniach, dopiero na fakturze się zorientowałem, że podmienili licznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts