magdaseb 26.01.2021 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Na tym polega pazerność można mieszkać na 100m2 i mieć około 5MWh rocznie zapotrzebowania na wszystko a można mieć 200m 2 i zapotrzebowanie 10MWh na rok. Duże domy nigdy nie są i nie będą tanie w utrzymaniu. Ale jak ktoś cce niech buli jego wybór, ale niech nie wpada w histerię Człowieku- inwestycja w PV to dość spore przedsięwzięcie i niezależnie od wielkości, jest realizowana z określonym czasem zwrotu. Co ty pie...sz o pazerności? Zmiana warunków gry w czasie gry nie jest w porządku, a zazwyczaj zawsze w d...ę kopani są zwykli ludzie, którzy chcieli zrobic coś więcej, niż wstawić kopciuchy do swoich domów. Odebranie nadwyżki jedynie w ciągu 3 miesięcy wydłuży zwrot z inwestycji dwukrotnie, ale to, że ktoś chciał pokryć 100% swojego zapotrzebowania nie ma nic wspólnego z pazernością, a raczej z zaradnością- słowa podobne, róznica zasadnicza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 26.01.2021 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 czyli wysokośc opustu jest gwarantowana do 2035r ale odbiór nadwyżki może ulec skróceniu do 3 m-cy?????!! to byłaby lipa straszna. moj plan był taki aby założyc foto około 9-10kw + pompe ciepła i tym sie grzac. ale jak zrobią okres oodbioru nadwyżki krótszy niż rok to sie nie zbilansuje w aden sposób bo skąd wziąc prad w styczniu? - jedynie kupić.... ehhh Polska.... no i weż tu człowieku sobie coś zaplanuj... Skoro potrzebujesz przy PC 10 000kWh by się tym grzać...to może lepiej docieplić dom i nie mieć PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 26.01.2021 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Skoro potrzebujesz przy PC 10 000kWh by się tym grzać...to może lepiej docieplić dom i nie mieć PV? Zaproponuj coś mam 15 cm styro na ścianach Knauf Etixx 0,031 lambda, w suficie 40 cm wełny 0,033 lambda, rekuperacja, fundament ocieplony 10 cm styro hudro, drzwi zewnętrzne Wikęd Thermo Prestige, okna 3 szybowe dodatkowe wewnętrzne uszczelki z aluminiowe zastąpione jakimiś innymi, ciepły parapet pod każdym oknem. W każdym oknie roleta elektryczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 26.01.2021 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Skoro potrzebujesz przy PC 10 000kWh by się tym grzać...to może lepiej docieplić dom i nie mieć PV? Ale ludzie nie zużywają pradu tylko do grzania chałupy, ja też zużywam w domu około 10MWh rocznie, ale w domu wszystko na prąd, łacznie ze suszarką do ubrań, CWU, pompa ciepła do basenu i klimatyzacją latem, A CO to tylko 1/5 tej wartości, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 26.01.2021 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 z jednej strony tak ale w lecie sieci są przegrzane i przeciążone bo Klimy chodzą wszędzie dodatkowo sprawność elektrowni ejst niska ze wzgledu na chłodzenie turbin , rozprężanie pary. I tutaj to PV ratują tyłek. A jak nie było PV to co elektrownie robiły? Nie dorabiaj jakieś filozofii do panujących warunków. Jakby była niska efektywność elektrowni to połowa Polski w godzinach szczytowych ie miała by prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.01.2021 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 A jak nie było PV to co elektrownie robiły? Nie dorabiaj jakieś filozofii do panujących warunków. Jakby była niska efektywność elektrowni to połowa Polski w godzinach szczytowych ie miała by prądu. Jak nie było to pracowały tak sam tyle że trzeba było w lecie prąd importować od czasu do czasu. To nie filozofia to fakty. Wystarczy od czasu do czasu przeczytać trochę informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 26.01.2021 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Zaproponuj coś mam 15 cm styro na ścianach Knauf Etixx 0,031 lambda, w suficie 40 cm wełny 0,033 lambda, rekuperacja, fundament ocieplony 10 cm styro hudro, drzwi zewnętrzne Wikęd Thermo Prestige, okna 3 szybowe dodatkowe wewnętrzne uszczelki z aluminiowe zastąpione jakimiś innymi, ciepły parapet pod każdym oknem. W każdym oknie roleta elektryczna. Płyty rezolowe – do ocieplania elewacji Lambda, 0,020-0,024 W/(m.K. Płyty PIR – do izolacji nakrokwiowej Lambda, (0,022-0,023 W/(m.K. Panele próżniowe na posadzki, dachy, balkony i tarasy, wykusze. Kingspan OPTIM-R lambda, 0,007 W/m·K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 26.01.2021 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Kombinujecie. Chcecie produkować po to by zarobić. Państwo też i dziwicie się że was rozliczają wg was na waszą niekorzyść. Ja mam G11 i brak problemu. Zużycie na poziomie 8-9 mwh rocznie.I nie jest to koszt grzania pc tylko całego zużycia.A co do firm energetycznych to oni się też transformują. Pamiętajcie że to są państwowe bezwładne molochy. Ja musiałem płacić 4 mce, a teraz mam 1000 zł nadpłaty. Tak z nimi jest . A co do energi odnawialnej to pamiętajcie, że energię zieloną wymusza na nas unia i od tego nie ma powrotu. Zielona energia to przyszłość czy Państwu się to podoba czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 26.01.2021 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Jak nie było to pracowały tak sam tyle że trzeba było w lecie prąd importować od czasu do czasu. To nie filozofia to fakty. Wystarczy od czasu do czasu przeczytać trochę informacji wtedy w domu były 3-4 żarówki. A teraz w pokojach mam po 5. 3 telewizory i 4 pc. Kuchenka indukcyjna i piekarnik elektryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.01.2021 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 wtedy w domu były 3-4 żarówki. A teraz w pokojach mam po 5. 3 telewizory i 4 pc. Kuchenka indukcyjna i piekarnik elektryczny. Żarówki były 100W a obecne telewizory są 80W, pomijam Rubin TV 700W to jedno, a to zsrr nas okradał z prądu i wszystkiego i były stopnie zasilania to też pamiętam. Praz przerwy w dostawach prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.01.2021 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Kombinujecie. Chcecie produkować po to by zarobić. Inaczej nie miałoby to żadnego sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 26.01.2021 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Jak nie było to pracowały tak sam tyle że trzeba było w lecie prąd importować od czasu do czasu. To nie filozofia to fakty. Wystarczy od czasu do czasu przeczytać trochę informacji Fakt, zapomniałem że twoje zawsze musi być na wierzchu, zapewne importowaliśmy od wielkiego brata ze wschodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 26.01.2021 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Żarówki były 100W a obecne telewizory są 80W, pomijam Rubin TV 700W to jedno, a to zsrr nas okradał z prądu i wszystkiego i były stopnie zasilania to też pamiętam. Praz przerwy w dostawach prądu. To w zasadzie Nas okradali z prądu a nie to że prądu brakowało z powodu zbyt dużego zużycia?? To od kogo importowaliśmy aby potem oddać wielkiemu bratu?? Kiedyś, kilkanaście lat temu nie miałem indukcji, piekarnika na prąd, kuchenki mikrofalowej, pralka polarowska, telewizor kaloryfer że można było nim pomieszczenie ogrzewać itd i za prąd płaciłem dwa razy więcej niż obecnie z tego powodu że sprzęt agd i rtv w domu mam energooszczędny, żarówki ledy itd więc mowa o zbyt dużym użyciem energii takim że elektrownie nie wyrabiają można sroki, ale między bajki włożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 26.01.2021 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Płyty rezolowe – do ocieplania elewacji Lambda, 0,020-0,024 W/(m.K. Płyty PIR – do izolacji nakrokwiowej Lambda, (0,022-0,023 W/(m.K. Panele próżniowe na posadzki, dachy, balkony i tarasy, wykusze. Kingspan OPTIM-R lambda, 0,007 W/m·K Jak wygram w totka 5 kumulacji pod rząd to se skuje posadzki albo postawie nowy i zastosuje te materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 26.01.2021 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Do 2035 Do 2035 r To mamy MY którzy PV mają od co najmniej 5 czy 6lat A z nowymi to niewiadoma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 26.01.2021 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 Pazerność nigdy nie była zaletą , dlatego w moim przypadku zapłacenie za styczeń i luty bo to wyjdzie z 400 zł więc nie ma problemu. Człowieku!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nie mierz innych swoją miarą ,Bo tobie może i taka mała pasuje ale są i inni co zużywają duuuuuużo więcej niż ty A tak nawiasem to masz taką a nie inną bo na taką cię było stać, lub po prostu nie masz miejsca na większą .Ot cala prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.01.2021 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Kombinujecie. Chcecie produkować po to by zarobić. Tak powinno być w normalnym Państwie, nadprodukcja powinna być premiowana kasą czyli odpłatna, jak ktoś ma możliwość zamontowania większej instalacji, dołożenie kilku dodatkowych paneli zawsze wychodzi taniej w całej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 27.01.2021 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Tak powinno być w normalnym Państwie, nadprodukcja powinna być premiowana kasą czyli odpłatna, jak ktoś ma możliwość zamontowania większej instalacji, dołożenie kilku dodatkowych paneli zawsze wychodzi taniej w całej instalacji. Z jednej strony tak i trend jest jak najbardziej w stronę nowych instalacji PV , wiatrowych itp ale OSD nie sa wydolni póki co i jak na razie to nie tzreba nikogo karać posiadaniem PV od po prostu program twój prąd w dotychczasowej postaci 5000+ po prostu się skończył. I to jest na wyhamowanie, jednak podwyżki cen prądu będą jednak skłaniały do montaży PV ale w rozsądnych wielkościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 27.01.2021 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Do 2035 r To mamy MY którzy PV mają od co najmniej 5 czy 6lat A z nowymi to niewiadoma Boże jak to brzmi, MY jakbyście byli jakimiś wybrańcami- chylę czoła. Pewny jesteś tej daty 2035? Radzę przeczytać umowę. U mnie jest zapis, że umowa jest zawarta do 2035r, przy czym maksymalny okres trwania umowy nie może być dłuższy niż 15lat. Widziałem kilka umów i wszystkie brzmiały podobnie więc radzę tutaj się nie wywyższać bo może się okazać, że zostało WAM już tylko 9lat:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 27.01.2021 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 (edytowane) Boże jak to brzmi, MY jakbyście byli jakimiś wybrańcami- chylę czoła. Pewny jesteś tej daty 2035? Radzę przeczytać umowę. U mnie jest zapis, że umowa jest zawarta do 2035r, przy czym maksymalny okres trwania umowy nie może być dłuższy niż 15lat. Widziałem kilka umów i wszystkie brzmiały podobnie więc radzę tutaj się nie wywyższać bo może się okazać, że zostało WAM już tylko 9lat:lol2: No i masz rację tylko nie wiesz jak to interpretować. Już tłumaczę Nikt a przede wszystkim Ja się nie wywyższam szkoda że to tak odbierasz Fakt jest taki jak napisałeś pozostalo mi 10 lat bo mam PV 5 lat. A drugą PV mam od 20r czyli 14lat za którą zapłaciłem 4,24kW =7k (ta druga PV zwrot po 2 latach) A rok 2035 to max i w mojej wypowiedzi tyczył się Prosumentów że obowiązuje do 2035r a po tym roku to nikt nie wie jak będzie może opustów wcale nie być. Tak że jak ktoś założył PV w 2020r to ma 15lat a kto założy w 21r to tylko 14 Odnośnie nas pierwszych prosumentów to powinniśmy mieć jak do tej pory 80% i pewnie tak będzie choć nigdy nie mów nigdy. Co do nowych to niewiadoma. W 16r ja nadwyżki musiałem sprzedawać co mnie bardzo wkurzało lecz trwało to tyko 3 miechy i nastaly opusty które są na dziś git. A wybrańcami nie jesteśmy--Jesteśmy myślącymi szybciej i dbającymi o swoją kieszeń szybciej. Warunki w 15 czy 16 były sporo lepsze ale trwały tylko 4 miechy puźniej była pustka po pustce nastąpiło 5k na program Mój Prąd nastepnie dla PV > 6kW potrzebny strażak teraz znów pustka i pewnie 5k już nie będzie. Dla nowych może być opust mniejszy i magazyn max =3 miechy itd. Tak było i tak jest kto pierwszy ten lepszy. Edytowane 27 Stycznia 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts