Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tu jak raz się zgodzę, gdyby nie PV, co rok mielibyśmy powtórkę z 2015r, bo coraz więcej ludzi montuje klimy i grzałki do CWU.

A jakimż to sposobem ratuje tyłek, skoro ma sprawność ze 3x niższą od węgla a do tego gdy bijemy rekordy obciążenia sieci to PV produkują tyle, co nic? To w mrozy bijemy rekordy - nie w upały.

A jakimż to sposobem ratuje tyłek, skoro ma sprawność ze 3x niższą od węgla a do tego gdy bijemy rekordy obciążenia sieci to PV produkują tyle, co nic? To w mrozy bijemy rekordy - nie w upały.

Rekordy zużycia padały dotychczas w upały niestety nie w zimie, bo zimie system jest sprawniejszy nie ma strat na liniach bo sa zimne i łatwiej rozprężać parę w turbinach ale ostatnio również 10 grudnia zeszłego roku. Z tym żę te piki sa marginalne licza się średnie zużycia. i tu lato wypada chyba gorzej.

są również letnie rekordy, ostatni bodaj w 2018, gdy mieliśmy w systemie tylko 470MW w panelach

Pierwszy miał miejsce 4 czerwca 2018 roku – dotyczył więc okresu wiosenno-letniego. Zarejestrowane zapotrzebowanie krajowe o godz. 13:15 wyniosło 23 245 MW. Było to najwyższe w historii KSE zapotrzebowanie w szczycie porannym, w okresie wiosenno–letnim. 4 czerwca 2018 r., w okresie szczytu porannego całkowita rezerwa mocy dostępnej dla OSP wynosiła 5 675 MW. Szybko rekord ten został pobity.

Kolejny rekord letni padł pod koniec lipca. Mieliśmy wtedy kilka dni intensywnych upałów. Wyniósł on 23 521 MW w okresie wiosenno-letnim.

co rok mocy w panelach przybywa, a kolejne rekordy letnie nie padają... przypadek ? W 2020r latem było w systemie juz pod 3 GW mocy PV

W 2015r chyba pamiętasz co było... PV w systemie w zasadzie nie istniało, poza pojedynczymi zapaleńcami.

Poniżej widać wzrost zużycia względem wzrostu temperatury

1cb59bd442b07831med.png

Moje PV robi latem około 5kW, grzałki do CWU mam 4,6kW. Pobierałem moc z sieci, czy oddawałem ?

Na koniec 3 kwartału 2020r do sieci było przyłączonych 357 tyś PV(3GW). Z mocy zainstalowanej w szczycie leci około 80% mocy... każdy ma 20-30% autokonsumpcji (ja więcej) policz sobie, w swoim ulubionym programie ile mocy mniej potrzeba w systemie by go uciągnąć i ile mocy leci do sieci wspomagając go

Tylko nie pisz, że nie przybywa klim i grzałek do CWU :p

Zima...

Ogrzewania prądem przybywa, mocy zainstalowanej w PV na początku 2021 było już 3,5 GW , słońce nie świeci(czytaj zero wspomagania) i co ? Jak często padają rekordy zimowe ? Kiedy był ostatni ?

Dodam, że ten styczeń był u mnie o 50% gorszy niż rok temu i zamiast pobrać z sieci 200kWh jak rok wcześniej, pobrałem 300.

Jeśli nie widzisz zbieżności co do wspomagania systemu latem przez PV, to nie pomogę.

1cb59bd442b07831med.png

[...]

Jak często padają rekordy zimowe ? Kiedy był ostatni ?

W czwartek, 10 grudnia, chwilowe zapotrzebowanie na moc było najwyższe w historii i wyniosło 26,8 GW. był o 0,1 proc. wyższy od poprzedniego rekordu ze stycznia 2019 roku

27 lutego 2018

przekroczyliśmy 26,36 tys. MW – to o ponad 100 MW więcej niż wynosił dotychczasowy wynik ze stycznia 2017 roku.

Roczne rekordy są bite co roku. W zimie.

To jakie masz te letnie rekordy?

...Kolejne 2 lata i będziemy więksi niż Bełchatów.
zaraz zaczną ograniczać przyrost mocy PV bo PEP2040 zakłada... no właśnie, nie wiadomo co, bo co chwile inne dane podają, od 5-6 nawet 10GW do 2030, bo im offshore rozpycha się w trybach, onshore mają z głowy(10H), a rządzący chcą upchnąć atom jeszcze w to wszystko.