-voymar- 19.02.2021 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) kolega @amstat ma chyba rację z tym odliczeniem od podstawy opodatkowania w ramach ulgi termomodernizacyjnej. opiszę swój przykład (rozliczamy sie wspólnie z żoną, więc limit odliczenia wynoasi 106 tys): koszt instalacji 64800 poniesiny w październiku 2020, kwota do zwrotu (17% z 64800) - 11 016 sumaryczna zaliczka odprowadzona na podatek dochodowy: 10200 wynika z powyźszego, że otrzymamy tylko 10200, zamiast trochę ponad 11tys. w PIT musisz wpisać cały koszt poniesiony (ten z faktury), czyli 64 800. Można wpisać mniej, jeżeli dochód w PIT nie przekroczy kwoty wartości mikroinstalacji (u nas przekroczył, więc wpisując całość, nie możemy przerzucić części odliczenia na przyszły rok (jesteśmy do tyłu ok 800zł- o tyle mniejszy zwrot dostaniemy niż powinniśmy) i teraz najlepsze- w tym roku otrzymamy dotacje "mój prąd"- 5 tys, która musimy wpisać jako dochód w rozliczeniu PIT w przyszłym roku, za rok 2021 i naliczy sie od tego podatek do zapłaty (17% od 5000tys= 850zł). nie dość, że nie skorzystamy z całościowego odliczenia możliwego podatku, to jeszcze zapłacimy od dotacji (nie zapłacilibyśmy podatku od dotacji, gdyby była wypłacona w tym samym roku, w którym był poniesiony koszt PV) Jeżeli z żoną i z czystego powietrza to do 200k Dlaczego do 106k? Z Moj Prad zawsze był podatek. Choc pewien nie jestem bo nie korzystałem ale na 99% był i jest. niezależnie od czasu realizacji zadania. Edytowane 19 Lutego 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 19.02.2021 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Pytałem na forum, czy należna mi dotacja z programu "mój prąd" do instalacji poniżej 10KW nie przepadnie (bo póki co jeszcze jej nie otrzymałem, a czekam 5 miesiąc), jak dzisiaj założę kolejną instalację o mocy 7KW. Nie wnioskowałem o żadna dotację do drugiej instalacji, bo sie nie należy... Raczej to nie powinno ich interesować co ty dalej robisz . Dotacje dostałeś do konkretnego zadania. I to zadanie wykonałeś. Masz PV i masz rachunki a najważniejsze masz zmieniony licznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 19.02.2021 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Jeżeli z żoną i z czystego powietrza to do 200k Dlaczego do 106k? Z Moj Prad zawsze był podatek. Choc pewien nie jestem bo nie korzystałem ale na 99% był i jest. niezależnie od czasu realizacji zadania. Nie korzystam z dotacji z programu "czyste powietrze" ale z ulgi termomodernizacyjnej (odliczenie od podstawy opodatkowania 2x53tys jeżeli jest dwóch współwłaścicieli domu) Natomiast dotacja z programu "Mój Prąd" nie jest opodatkowana i nigdy nie była. Opisałem jedynie specyficzny przypadek, niestety mój własny, kiedy łapiesz się na ulgę na ulgę termomodernizacyjną za ubiegły rok, niestety przez niewystarczającą dużą odprowadzoną zaliczkę na podatek dochodowy, nie całą, a dotacja wypłacana w tym roku, wchodzi ci jako dochód i musisz wykazać ja w PIT w rozliczeniu w 2022. Wg mnie problem by nie istniał, jeżeli koszt poniesiony i wypłata dotacji byłyby w tym samym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.02.2021 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Nie korzystam z dotacji z programu "czyste powietrze" ale z ulgi termomodernizacyjnej (odliczenie od podstawy opodatkowania 2x53tys jeżeli jest dwóch współwłaścicieli domu) Natomiast dotacja z programu "Mój Prąd" nie jest opodatkowana i nigdy nie była. Opisałem jedynie specyficzny przypadek, niestety mój własny, kiedy łapiesz się na ulgę na ulgę termomodernizacyjną za ubiegły rok, niestety przez niewystarczającą dużą odprowadzoną zaliczkę na podatek dochodowy, nie całą, a dotacja wypłacana w tym roku, wchodzi ci jako dochód i musisz wykazać ja w PIT w rozliczeniu w 2022. Wg mnie problem by nie istniał, jeżeli koszt poniesiony i wypłata dotacji byłyby w tym samym roku. Albo byłyby konkretne dochody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszGejtz 19.02.2021 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Jeżeli z żoną i z czystego powietrza to do 200k Dlaczego do 106k? Z Moj Prad zawsze był podatek. Choc pewien nie jestem bo nie korzystałem ale na 99% był i jest. niezależnie od czasu realizacji zadania. Dotacje udzielone w ramach programu Mój Prąd korzystają ze zwolnienia z podatku dochodowego. Oznacza to, że otrzymanych środków podatnik nie jest obowiązany wykazać w zeznaniu rocznym PIT. Źródło: Pytania i odpowiedzi https://mojprad.gov.pl/pytania-i-odpowiedzi/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 19.02.2021 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Dotacje udzielone w ramach programu Mój Prąd korzystają ze zwolnienia z podatku dochodowego. Oznacza to, że otrzymanych środków podatnik nie jest obowiązany wykazać w zeznaniu rocznym PIT. Tak i nie. Bo nie możesz tej kwoty odliczyć jako wydane na termomodernizację... Wszystko jest OK jak się to zamyka w jednym roku. Problem się zaczyna, gdy dotacja wpada w następnym roku (a wydatek był w poprzednim). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.02.2021 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Tak i nie. Bo nie możesz tej kwoty odliczyć jako wydane na termomodernizację... Wszystko jest OK jak się to zamyka w jednym roku. Problem się zaczyna, gdy dotacja wpada w następnym roku (a wydatek był w poprzednim). Tu się kłania zasada memoriału z ustawy o rachunkowości o współmierności przychodów i kosztów pozyskanych na ich osiągnięcie. Dlatego niezwłocznie po powzięciu wiedzy o zmianie stanu faktycznego a więc otrzymaniu dotacji w terminie 5 lat od daty rozliczenia PIT w którym dokonano rozliczenia ulgi kwota odliczenia 5000 zł stała się bezprawna i dlatego można dokonać korekty zeznania rocznego PIT. Jeżeli dotacja wpłynęła po upływie 5 lat to mamy czysty zysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.02.2021 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 No to mamy 4 GW w panelach Gratulacje. Będzie zaskoczenie, jak to mało wyprodukowało kWh, jak słoneczko przyświeci, napięcie wzrośnie i falowniki się powyłączają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toyo69 19.02.2021 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Witam.Firmy monterskie proponują mi takie panele fotowoltaiczne:1. Suntech, STP375S-B60/Wnh Ilość: 26, Cena:14320zł2. Jolywood 400W Ilość: 21 brak ceny za modułyInstalacja ma być na gruncie. Zapotrzebowanie roczne 8000 kW.Czy ktoś słyszał o takich panelach. Co ewentualnie wybrać. Jestem otwarty na propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 19.02.2021 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Ja mam Jolywood, ale przed montażem wiedziałem jaki model i cena. Wykonawca też był zaufany. W ślepo bym nigdy nie wziął... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 19.02.2021 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Witam. Firmy monterskie proponują mi takie panele fotowoltaiczne: 1. Suntech, STP375S-B60/Wnh Ilość: 26, Cena:14320zł 2. Jolywood 400W Ilość: 21 brak ceny za moduły Instalacja ma być na gruncie. Zapotrzebowanie roczne 8000 kW. Czy ktoś słyszał o takich panelach. Co ewentualnie wybrać. Jestem otwarty na propozycje. Drogo. Na tą chwilę bez trudu kupisz np. jasolar340 za 420zl/szt *29szt to już daje ci 2k oszczędności przy tej samej mocy. Przy zapotrzebowaniu 8MWh to masz zbyt duże przewymiarowanie- 8,5 max 9kWh sprosta twojemu zapotrzebowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.02.2021 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Witam. Firmy monterskie proponują mi takie panele fotowoltaiczne: 1. Suntech, STP375S-B60/Wnh Ilość: 26, Cena:14320zł 2. Jolywood 400W Ilość: 21 brak ceny za moduły Instalacja ma być na gruncie. Zapotrzebowanie roczne 8000 kW. Czy ktoś słyszał o takich panelach. Co ewentualnie wybrać. Jestem otwarty na propozycje. Jak jest dużo miejsca na panele, to trzeba patrzeć na stosunek uzysku do ceny zakupu, za to bym wybierał inwerter solarny hybrydowy. ON-GRID OFF-GRID Takie instalacje buduje się co najmniej na 20 lat i więcej i na pewno się taki przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.02.2021 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Podatek od dotacji z Mojego Prądu? Ministerstwo wyjaśniłohttps://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/101497/podatek-od-dotacji-z-mojego-pradu-ministerstwo-wyjasnilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 19.02.2021 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Pamiętać należy, że w rozliczeniu stosujemy kwotę inwestycji minus zwrot z Mój prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.02.2021 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Trudno aby jeszcze odliczać od podatku kwotę dotacji Mój Prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 20.02.2021 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Trudno aby jeszcze odliczać od podatku kwotę dotacji Mój Prąd Nie tak trudno, wystarczy użyć pełnej kwoty z rachunków. Myślę że łatwo to przeoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.02.2021 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 W tym znaczeniu masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laskim 20.02.2021 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Potrzebuje pomocy w temacie.. dostałem wycenę instalacji fv ale ja się na tym nie znam kompletnie. Mianowicie zużycie energii za ostatni rok to 7700 kWh z ogrzewaniem PC, ciepłą wodą, klimą. Dodam ze raczej tryb mało oszczędny. Dach to blachodachówka o nachyleniu 30 st. Kopertowy praktycznie idealnie ułożony w 4 kierunkach. Powierzchnia 330m2 (parterowka) wycena najdroższa to 44k netto obejmuje 27 modułów winaico wst 375 mg gemini, falownik solaredge se9k, optymalizator solaredge, uziemieni instalacji, przewód solarny 6mm solarflex, rozdzielnice ac oraz dc ( 2 x string), montażowa na dachu baks. Wersje tańsze to w zasadzie inne panele i inwerter czyli: 33800 panele ja solar Jam 6020 385 mr i falownik sofar ktlx 8,8, zabezpieczenie ppoż santon dfs 14w reszta jw. Ostatnia wersja to 37200 panele ja solar, falownik fronius symo 8.0-3 m wifi zabezpieczenie jw i reszta jak w pierwszej wersji. Co myślicie o tych instalacjach. Warto dopłacać do solar edge dzięki niemu podobno każdy panel działa na swoich maksymalnych parametrach??Dziękuje serdecznie za każda radę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 20.02.2021 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Co myślicie o tych instalacjach. Warto dopłacać do solar edge dzięki niemu podobno każdy panel działa na swoich maksymalnych parametrach?? Jeżeli po połaci dachu, na której będziesz montował panele wędrują cienie (od kominów, drzew, innych elementów przestrzennych) to warto. W przeciwnym wypadku zbędny wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.02.2021 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Warto dopłacać do solar edge dzięki niemu podobno każdy panel działa na swoich maksymalnych parametrach?? Jakie jest uzasadnienie stosowanie SolarEdge w jednej wycenie a co na to inny montażysta instalacji PV? Nie widzi takiej potrzeby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts