Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

d7d, nie zrobisz z modułów 375 instalacji 6,24kWp. Ceny które podałem odnoszą się do 6kWp czyli to co wrzucił SebastianSiema. W przypadku JA Solar+Solplanet to 6,21kWp

Określenie budżetowe wynika z prostej przyczyny. Cena. Dlatego u nas jest w ofercie w segmencie instalacji ekonomicznych.

Astronergy CHSM60M-HCBF375 x16

Winaico WINAICO WST-375MG Gemini x 16

"Świetne" moduły to zapewne chodzi Ci o Winaico. Może dlatego, że masz 25 lat gwarancji produktowej tak jak przy dwa razy droższych LG. Zdjęcie elektroluminescencyjne każdego modułu z numerem seryjnym i datą produkcji, wzmocniona rama > sztywny moduł > mniejsze ryzyko mikropęknięć, spore odstępy techniczne przy ramie (kurz i inny brud nie zasłania ogniw), Fill Factor >76%

Dlaczego Astronergy? Ostatni raport PVEL z 2020 roku. Jasne, to nie są dokładnie te same moduły. Nawet nie wiadomo czy testowane pochodzą z tej samej fabryki z której my mamy w ofercie. Jednak pewnie wiesz, że wynika to głównie z procedury testowej. Często jest tak, że w momencie publikacji raportu nie ma już możliwości zakupu danego modułu. Poza tym jako ostatni/przedostatni element łańcucha dostaw nie mamy praktycznie możliwości wyśledzenia fabryki z której pochodzi nasz moduł. Wychodzę z założenia, że jeśli producent jest wstanie wyprodukować moduły tak dobre technicznie jak wypadają w niezależnych testach to jego kolejne wersje będą z dużym prawdopodobieństwem równie dobre.

Za te 50 zł ubezpieczenia o którym wspomniałeś masz też ubezpieczenie pełnej instalacji (włącznie z akumulatorami jeśli takie posiadasz w instalacji)? Masz ubezpieczenie od wszystkich ryzyk a nie tylko ryzyk nazwanych. Czy masz tam też ubezpieczenie od ... zmniejszonych zysków czy przerwy w działalności gospodarczej? W Willis Towers Watson masz to wszystko a dodatkowo to ubezpieczyciel musi ewentualnie dowieść, że roszczenie jest bezzasadne a nie ty masz dowieść zasadności odszkodowania. Po szkodzie ubezpieczyciel nie może wypowiedzieć Ci umowy jeśli zawarłeś ją na 10 lat (częsta praktyka w innych TU). To maksymalny okres jej trwania i jest to rzadko spotykany okres dla elektroinstalacji. Może za te 50 zł masz to wszystko. Nie wiem bo nie wiem do której oferty rynkowej się odnosisz.

Aiswei (falowniki marki Solplanet) to były chiński oddział SMA, który po zmianie właściciela od 2019 stał się niezależnym przedsiębiorstwem. Z ostatnich danych jakie widziałem jest trzecim eksporterem falowników w Chinach (za Sungrowem i Huawei a przed znanymi Growattem, GoodWe czy Sofarem, który jest na miejscu ósmym). Powodów wyniesienia się SMA z Chin nie znam. Z tego co wiem Aiswei dalej ściśle współpracuje z SMA i produkuje dla nich falowniki i świadczy usługi z zakresu B+R. Natomiast słyszałem, że po tym jak SMA wyniósł się na chwilę z Polski to szybko lukę wypełnił Fronius i teraz ciężko jest im odrobić dystans. Ale to tylko luźne informacje z jakiegoś szkolenia.

Czy "świetne panele" wyprodukują więcej prądu niż budżetowe? Rozumiem, że masz na myśli wydajność modułu czyli ile moduł oddaje nam w postaci kWh z każdego zainstalowanego kWp.

Jak zwykle odpowiedź brzmi... to zależy. Zależy od czasu. Na początku pewnie nie ma różnic. Rok, pół roku nic się nie dzieje niezwykłego (oprócz "formatowania" ogniwa i spadku wydajności około 2%). Później zaczyna się jednak degradacja modułu i zaczynają wychodzić różnice między modułami.

Czy moduły po czasie różnią się między sobą wydajnością? Tutaj na żywo testowane wydajności różnych modułów przez dłuższy czas. Wnioski każdy jest wstanie sam wyciągnąć http://dkasolarcentre.com.au/locations/alice-springs/graphs . Nie ma tutaj modułów z mojej kalkulacji bo być nie może. Widać wyraźnie różnice między różnymi modułami. A jeśli są różnice to z czegoś one wynikają. I tutaj można wrócić do Twojego pytania. Tak, po czasie jedne moduły będą wydajniejsze niż inne. Tak, producent ma znaczenie. Tak, jedne panele wyprodukują więcej prądu niż inne. O ile, które? Po prostu nie wiem bo nie przeprowadzałem osobiście testów. Jedynie możemy opierać się na niezależnych testach (i oczywiście nie mam tutaj na myśli przereklamowanego rankingu Tier-1), na tym co podaje producent jeśli chodzi o testowanie swoich modułów (Winaico w wielu testach kilkukrotnie przekracza wymogi testowe).

Przy okazji jeszcze oczywiście rozróżnienie, że wydajność paneli to nie wydajność instalacji.

Wystarczy bo i tak nikt nie lubi czytać "ściany tekstu".

Edytowane przez Wekto

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze odnośnie różnic w wydajności modułów. W każdej ofercie przygotowuje symulację przepływów pieniężnych (przy założeniu jakiejś degradacji modułu, wzroście ceny energii elektrycznej, autokonsumpcji i takie tam). Różnica wydajności modułów tylko 5% to różnica zysku z inwestycji prawie 4,7k złotych w przeciągu 20 lat. Dla tej konkretnej instalacji 6kW postawionej na Astronergy+Huawei.

Taka ciekawostka od znanej i lubianej :) firmy.

To ta firma "należy się 2900 zł" gdy wypowiesz umowę przed ustawowymi 14-dniami?

Bilansowanie 1:1 przez 2 lata (tyle gwarantuje ta firma) to w przypadku instalacji do której się przed chwilą odniosłem (6kWp, Astronergy+Huawei) daje różnicę w stosunku do ustawowego 1:0,8 dokładnie 1189 zł. Marketingowo dobrze wygląda bilansowanie 1:1 ale pytanie ile razy te 1189 zł jest ukryte w cenie instalacji lub usługach dodatkowych :) ?

Tak piszesz bo wiesz czy zakładasz że tak będzie? Np. te mikropęknięcia w ramach

@Wekto napisał że Astroenergy są bardzo dobre a Ty piszesz że jednak takie nie są.

Możeliwe że Winaico są klasy Premium.

Takie posiadasz?

Tak piszę bo montuje panele, na szczęście chińskich nie montuję, ale miałem przyjemność już nie raz je widzieć w akcji, typu złamanie panela na pół, czy niedolutowane lub grzejące się ścieżki.

Nie uznaję aut chińskich i paneli również, tylko europejskie produkty (tak wiem gdzie winaico produkują- ale ważne kto trzymie pieczę nad kontrolą jakości i gdzie jest siedziba firmy.)

A o mikropęknięcia to chodziło na krzemie - przez za słabe ramy - źle mnie zrozumiałeś

To ta firma "należy się 2900 zł" gdy wypowiesz umowę przed ustawowymi 14-dniami?

Nie wiem, nie jestem na bieżąco z ich cennikiem :)

Bilansowanie 1:1 przez 2 lata (tyle gwarantuje ta firma) to w przypadku instalacji do której się przed chwilą odniosłem (6kWp, Astronergy+Huawei) daje różnicę w stosunku do ustawowego 1:0,8 dokładnie 1189 zł. Marketingowo dobrze wygląda bilansowanie 1:1 ale pytanie ile razy te 1189 zł jest ukryte w cenie instalacji lub usługach dodatkowych :) ?

Twierdzą, że oferta skierowana będzie także do innych użytkowników PV. Pytanie, jakie będą mieli stawki w umowie. Firma jest od tego żeby zarabiać. Trzeba poczekać na konkrety.

Tfuuu.. sorki... zsumowałem wiersze które są w kolumnie narastającej. Ten koszt przez pierwsze 2 lata bilansowania 1:0,8 wyniesie tylko 797 zł (a nie 1189) dla instalacji 6kW opartej na Astronergy+Huawei (czyli to o czym w kilku postach wspomniałem).

800 zł bardzo łatwo ukryć w cenie instalacji czy dodatkowych usługach płatnych. Zwłaszcza firmie, która słynie z konkretnych cen.

Marketingowo świetnie to wygląda i nieźle to wymyślili :)

Jeszcze odnośnie różnic w wydajności modułów. W każdej ofercie przygotowuje symulację przepływów pieniężnych (przy założeniu jakiejś degradacji modułu, wzroście ceny energii elektrycznej, autokonsumpcji i takie tam). Różnica wydajności modułów tylko 5% to różnica zysku z inwestycji prawie 4,7k złotych w przeciągu 20 lat. Dla tej konkretnej instalacji 6kW postawionej na Astronergy+Huawei.

"symulacja przepływów pieniężnych" dla dwudziestopięcioletniego okresu użytkowania instalacji pV? Przecież to bajka z sufity pobrana.

Degradację modułów można przyjąć na podstawie.

A wzrost cen energii to podaje program czy sam prognozujesz na podstawie "danych" z internetu?

Autokonsumpcja - stała przez 25 lat?

Autokonsumpcja zmienia się tuż po zainstalowaniu PV, no po roku.

Może w zyskach uwzględniasz też prognozowaną inflację w okresie 25 lat?

Jak rozumieć "Różnica wydajności modułów tylko 5% to różnica zysku z inwestycji prawie 4,7k złotych w przeciągu 20 lat. "

Masz na myśli różnicę w zyskach przy modułach o "wydajności" np. 300Wp i 1,05 x 300Wp = 315Wp czy masz na myśli różną degradajcę w okresie 25 lat?

A moce początkowe obu modułów są jednakowe czyli przykładowe 300Wp i różnią się mocą po 25 latach?

Jkeden ma 80% a drugi 85%?

"symulacja przepływów pieniężnych" dla dwudziestopięcioletniego okresu użytkowania instalacji pV? Przecież to bajka z sufity pobrana.

Nie pobrane a wyliczone. Podaje wartość dla 20 lat użytkowania instalacji. Projektowana jest na 20-25 choć niektóre karty katalogowe modułów sięgają okresu trzydziestoletniego.

Instalacje z forum działają już ładnych parę lat. Jeśli 20 lat to bajka to ile lat to nie jest bajką i dlaczego?

?

A wzrost cen energii to podaje program czy sam prognozujesz na podstawie "danych" z internetu?

Publikatory URE i średnie stawki dla taryfy G11 w ostatnich 20 latach. Nie pisałem do nich pisma tylko skorzystałem z danych ogólnodostępnych więc tak, można powiedzieć, że to "na podstawie "danych" z internetu".

Oczywiście to estymacja danych oparta na danych historycznych i trzeba mieć tego świadomość. Przyjmuje 3,8% rocznie.

Przyjęta stała.

Uwzględniony wzrost konsumpcji 5% po uruchomieniu instalacji.

To prosty model i nie uwzględnia ani deprecjacji pieniądza ani kosztu alternatywnego.

Jak rozumieć "Różnica wydajności modułów tylko 5% to różnica zysku z inwestycji prawie 4,7k złotych w przeciągu 20 lat. "

Masz na myśli różnicę w zyskach przy modułach o "wydajności" np. 300Wp i 1,05 x 300Wp = 315Wp czy masz na myśli różną degradajcę w okresie 25 lat?

A moce początkowe obu modułów są jednakowe czyli przykładowe 300Wp i różnią się mocą po 25 latach?

Jkeden ma 80% a drugi 85%?

Średnia różnica wydajności panelu o 5% w stosunku do referencyjnego spowoduje sumarycznie mniejszą produkcję o wartości 4,7k zł w przeciągu 20 lat.

Źródłem może być różnica degradacji w czasie, słabe dopasowanie prądowo-napięciowe ogniw w module na etapie produkcji, odchylenie od mocy znamionowej modułu itp. Generalnie wszystko co jest związane z jakością modułu bo jednak moduły się różnią i ma znaczenie co kupujesz.

Jako ciekawostka i przestroga.

Tajny raport rządowy, jak opłaty za emisję CO2, będą zwiększały w latach nadchodzących koszty prądu i ogrzewania.

https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci...?ocid=msedgdhp

Jeśli prognozy się ziszczą - to rentowność instalacji PV wzrośnie.

A okres zwrotu inwestycji skróci.

Nie pobrane a wyliczone. Podaje wartość dla 20 lat użytkowania instalacji. Projektowana jest na 20-25 choć niektóre karty katalogowe modułów sięgają okresu trzydziestoletniego.

Instalacje z forum działają już ładnych parę lat. Jeśli 20 lat to bajka to ile lat to nie jest bajką i dlaczego?

?

Publikatory URE i średnie stawki dla taryfy G11 w ostatnich 20 latach. Nie pisałem do nich pisma tylko skorzystałem z danych ogólnodostępnych więc tak, można powiedzieć, że to "na podstawie "danych" z internetu".

Oczywiście to estymacja danych oparta na danych historycznych i trzeba mieć tego świadomość. Przyjmuje 3,8% rocznie.

Przyjęta stała.

Uwzględniony wzrost konsumpcji 5% po uruchomieniu instalacji.

To prosty model i nie uwzględnia ani deprecjacji pieniądza ani kosztu alternatywnego.

Masz na myśli różnicę w zyskach przy modułach o "wydajności" np. 300Wp i 1,05 x 300Wp = 315Wp czy masz na myśli różną degradację w okresie 25 lat?

Jeden ma 80% a drugi 85%?

Średnia różnica wydajności panelu o 5% w stosunku do referencyjnego spowoduje sumarycznie mniejszą produkcję o wartości 4,7k zł w przeciągu 20 lat.

Źródłem może być różnica degradacji w czasie, słabe dopasowanie prądowo-napięciowe ogniw w module na etapie produkcji, odchylenie od mocy znamionowej modułu itp. Generalnie wszystko co jest związane z jakością modułu bo jednak moduły się różnią i ma znaczenie co kupujesz.

ad.1

Bajka z sufitu nie dotyczy gwarantowanej przez producenta mocy wyjściowej po 20 latach (to jest w gwarancji) tylko Twoich założeń i wyliczeń na podstawie tych założeń.

To chyba było i jest jasne.

ad. 2

Degradację modułów można przyjąć na podstawie karty katalogowej i gwarancji producenta (zjadło mi końcówkę zdania)

ad.3

Prognozowanie (estymację) cen energii na podstawie zmian cen energii w ostatnich dwudziestu latach zupełnie nie jest wiarygodne.

Podaj jaką miałeś w kalkulacjach cenę energii w 200o, 2001 i np. 2019 i 2020 roku.

W tym okresie nie było średniorocznego wzrostu 3,8%.

Był niższy.

Może w okresie 2021-2041 będzie 3,8% rocznie a może mniej lub więcej.

ad.4

Przyjęcie stałej autokonsupcji przez 25 lat też jest pozbawione sensu.

To się zmienia w zależności od liczby osób w gospodarstwie, wieku i miejsca pracy mieszkańców i od wielu innych czynników.

ad.5

Zakładasz, że dwa moduły o takich samych mocach wyjściowych z gwarantowaną tolerancją mocy 0 ~+5Wp będą jednak miały różne moce.

To przedstawiasz swoim klientom?

Jeden moduł ma np. 380Wp a drugi będzie miał 399Wp (ten lepszy) lub 36Wp (ten gorszy) ?

Kolejne bajki dla zmydlenia oczu nieświadomych nabywców.

ad.6

Świadomie nie pokazujesz w swoich przepływach finansowych inflacji i wzrostu płac :)

Dzięki temu 94.000 PLN lepiej wygląda dzisiaj niż te same 94.000 PLN za 10 czy 20 lat.

Dzisiaj jest to np. 18 średnich płac a za 10 lat będzie to np. 14 średnich płac a za 20 lat będzie to 9 średnich płac.

ad.7

Przykładowa "instalacji 6kW postawiona na Astronergy+Huawei" wyprodukuje przez 20 lat energii elektrycznej o wartości 94.000 PLN

ale w dzisiejszych cenach i w corocznym 3,8% wzroście cen energii elektrycznej.

ad.8

Może w ofercie przedstawiasz także dotację Mój Prąd 5.000 PLN i ulgę podatkową związaną z montażem instalacji i pokazujesz "zwrot" np. w 7 lat? :)

ad.1

Bajka z sufitu nie dotyczy gwarantowanej przez producenta mocy wyjściowej po 20 latach (to jest w gwarancji) tylko Twoich założeń i wyliczeń na podstawie tych założeń.

To chyba było i jest jasne.

Nie było jasne.

Słusznie chyba zakładam, że inwestując w instalację pv analizujesz sensowność tej decyzji. Robię to samo i przedstawiam wyniki.

20 lat przepływów finansowych to według Ciebie bajka z sufitu. Nie odpisałeś jednak w jakim okresie liczenie nie jest bajką.

Degradację modułów można przyjąć na podstawie karty katalogowej i gwarancji producenta (zjadło mi końcówkę zdania)

W porządku. Możesz uważać, że moduł modułowi równy i nie ma znaczenia producent, model itp. Od tego rozpoczął się ten wątek.

Skoro w karcie katalogowej masz gwarancję wydajności liniowej to tak będzie? Ja uważam inaczej. Przykład masz choćby w długoterminowym testowaniu różnych modułów (link w którymś z poprzednich moich wpisów). Napisałem czym sugeruję się proponując Astronergy czy Winaico.

Prognozowanie (estymację) cen energii na podstawie zmian cen energii w ostatnich dwudziestu latach zupełnie nie jest wiarygodne.

Kilka lat temu opłata mocowa była nieznana. O opłatach OZE również prawie nikt nie słyszał. Tak, to ciągle estymacja i tak jak napisałem trzeba mieć tego świadomość. Przyjmuje konkretną wartość i podałem źródło. Możesz inaczej przyjmować. Ja przyjmuje 3,8%.

Przyjęcie stałej autokonsupcji przez 25 lat też jest pozbawione sensu.

To się zmienia w zależności od liczby osób w gospodarstwie, wieku i miejsca pracy mieszkańców i od wielu innych czynników.

Jak już napisałem przyjąłem prosty model. Nie jestem wstanie przewidzieć pojawienia się kolejnych dzieci/dziadków mieszkających w domu. Pracy zdalnej, zakupu nowego elektrosprzętu czy sprzedaży domu i wprowadzenia się nowej rodziny z zupełnie innym profilem zużycia. Zbyt wiele niewiadomych aby stworzyć akceptowalny model. Odchylenia mogą pojawić się w górę i w dół więc wyliczając instalację robię to na aktualne warunki z uwzględnieniem przewidywanych zmian. Wyliczając długookresowe przepływy pieniężne bazuje na stałej autokonsumpcji i uważam to za najsensowniejszy wybór.

Zakładasz, że dwa moduły o takich samych mocach wyjściowych z gwarantowaną tolerancją mocy 0 ~+5Wp będą jednak miały różne moce.

To przedstawiasz swoim klientom?

Jeden moduł ma np. 380Wp a drugi będzie miał 399Wp (ten lepszy) lub 36Wp (ten gorszy) ?

Kolejne bajki dla zmydlenia oczu nieświadomych nabywców.

Myślę, że się nie rozumiemy. W rozmowie z inwestorem mogę starać się odpowiedzieć na jego pytanie "czy moduły się czymś różnią" (i nie mam tu na myśli technologii, mocy czy wymiaru) i jak to się może zmieniać w czasie. Natomiast moje wyliczenia opierają się na danych katalogowych.

Przy okazji taki niuans na który nie wszyscy zwracają uwagę. Dodatnia tolerancja mocy podawana jest często w W. Ale niektórzy podają ją w %. Niby nic ale czasem różnica istotna.

Świadomie nie pokazujesz w swoich przepływach finansowych inflacji i wzrostu płac :)

Dzięki temu 94.000 PLN lepiej wygląda dzisiaj niż te same 94.000 PLN za 10 czy 20 lat.

Dzisiaj jest to np. 18 średnich płac a za 10 lat będzie to np. 14 średnich płac a za 20 lat będzie to 9 średnich płac.

Powtórzę ale to jest prosty model nie aspirujący do pracy naukowej. Nie wyliczam kosztu alternatywnego. Oszczędności generowane są w sposób ciągły ale mimo tego nie wyliczam procentu składanego. Nie fantazjuje w jakie aktywa możesz zainwestować zaoszczędzone co miesiąc środki i nie piszę co byś mógł sobie kupić za 20 lat ze sprzedaży np. bitoinców kupionych za zaoszczędzone "na bieżącym prądzie" pieniądze.

Tak, robię to świadomie i tak jak napisałem nie uwzględniam ani deprecjacji pieniądza ani kosztu alternatywnego.

Przykładowa "instalacji 6kW postawiona na Astronergy+Huawei" wyprodukuje przez 20 lat energii elektrycznej o wartości 94.000 PLN

ale w dzisiejszych cenach i w corocznym 3,8% wzroście cen energii elektrycznej.

Tak. Nie zapominaj też o stałej autokonsumpcji, liniowym spadku wydajności modułów oraz (o zgrozo) wliczonym pewnym dofinansowaniu/ulgach.

Może w ofercie przedstawiasz także dotację Mój Prąd 5.000 PLN i ulgę podatkową związaną z montażem instalacji i pokazujesz "zwrot" np. w 7 lat? :)

Kilka dni temu podawałem kalkulacje cenowe. Myślisz, że tam jest wliczony "mój prąd" i ulga termomodernizacyjna?

Zakładam, że inwestując w PV nie robisz tego z nielegalnych środków i tak jak wszyscy płacisz podatki. Albo kupujesz instalację w kredycie ratalnym lub leasingu i masz zdolność kredytową wynikającą z dochodów (od których siłą rzeczy odprowadzasz podatek).

Aktualnie obowiązują przepisy dotyczące ulgi termo i pokazuję wyliczenia dla pierwszego progu podatkowego. Tak, wiem, że często firmy bazują na 32% bo to lepiej wygląda niż moje skromne 17%.

Odpowiadając bezpośrednio na pytanie to dostajesz koszt instalacji brutto (w tym 8% lub 23%). Do tego pokazuje wyliczenia dla pewnych ulg i dofinansowań (czyli to co powyżej ewentualnie ulga 25% w podatku rolnym) i to uwzględniam w przepływach pieniężnych i jest to pozycja wyraźnie zaznaczona.

Pokazuje również wyliczenia dla obowiązującego Mojego Prądu w formie informacyjnej (z wyraźnym zastrzeżeniem, że choć program funkcjonuje do 2025 roku to aktualnie nie ma naboru wniosków i nie wiadomo na jakich zasadach będą one obowiązywały w tym roku). Nie wliczam również Agroenergii, która ma ruszyć od czerwca tego roku ani innych regionalnych programów. Myślę, że to uczciwe podejście.

Taka ciekawostka co można spotkać czasem w ofertach różnych firm. To akurat oferta dla znajomego od "wiodącej firmy rynku PV". Połowa lutego tego roku bo to ważne:

Dodatkowo jeśli zdecyduje się Pan już teraz to zdąży Pan jeszcze zmieścić się w dodatkowej puli na Mój Prąd czyli 5 000 zł.

na pytanie o co dokładnie chodzi pani przedstawicielka odpisała:

Dodatkowa pula na Mój prąd rusza na przełomie marca/kwietnia, ale z 20tys. wniosków już ponad połowa jest "zaklepana" więc wyczerpie się zapewne do końca tego miesiąca.

Dostałem trzy wyceny, jakieś pomysły?

JaSolar 450 Wp Silver Frame - 22szt.

Fronius Symo Gen 24 8.0 PLUS

9,9 kWp

48 168 zł

Jinko TIGER TYP-N JKM390-6RL3-B Full

Black - 25 szt.

9,75 kWp

50 304 zł

SunLink 365 Wp Full Black 9

busbarów - 27 szt

9,855 kWp

49 049 zł

Dostałem trzy wyceny, jakieś pomysły?

Dla Twojego instalatora różnica między 8 a 10 to około 410 zł.

Przy tej konfiguracji cena ok (blachodachówka czy ceramika?). Tylko tak jak napisał stos to czy na pewno potrzebujesz PV Point za 5 tyś zł?

Edytowane przez Wekto

Dla Twojego instalatora różnica między 8 a 10 to około 410 zł.

Przy tej konfiguracji cena ok (blachodachówka czy ceramika?). Tylko tak jak napisał stos to czy na pewno potrzebujesz PV Point za 5 tyś zł?

Ceramika.

Instalacja na 20-25 lat więc prawdopodobnie powinno się przydać, magazyny cały czas tanieją.

PV Point to raczej może kilka razy w życiu instalacji się przyda, ale w tak intensywnie rozrastającej się FV w kraju będzie dochodzić do cyrków, w południe falownik albo zacznie ograniczać moc oddawaną do sieci, albo zupełnie wyłączy instalację. wyłączeń instalacji będzie coraz więcej, na żadnej fazie nie może być więcej jak 253V.

Będzie to strata dla większości niewykrywalna, falownik ograniczy moc oddawaną do sieci, a właściciel będzie myślał, że to był 100% możliwy urobek tego dnia.