Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie ja mam PGE i kazali mi wtedy (kwiecień 2019) napisać podanie o rejestrator.

U mnie problemem jest nie tylko 253V ale i 207V.

Czasami na jednej fazie mam 260V a na drugiej 180V.

[ATTACH=CONFIG]453854[/ATTACH]

Ta fotka w wykresami to bezpośrednio z wyświetlacza rejestratora i jaki to model, czy już odczyt z komputera?

Niczego nie muszą. :)

Do dzisiaj go nie zainstalowali.

Ponaglenia i skargi olewają.

A większą grupą? Pismo z podpisami sąsiadów może zadziała,

PGE mi tego rejestratora nigdy nie założyło.

To jest soft na komputerze obsługujący moje urządzenie pomiarowe umieszczone w rozdzielnicy.

Z tego wykresu wynika, że wszyscy dookoła są podczepieni z największym zużyciem do jednej fazy, powinien ktoś przyjść z ZE i pozamieniać fazy ludkom na WLZ-kach.

Edytowane przez animuss

Nie, nie. Chodziło mi o pokazanie jak mała różnica jest pomiędzy 8 a 10kW.

Cena ok. Zwłaszcza, że masz ceramikę a przy niej jest sporo dłubania ze szlifowaniem (czyli wyższy koszt robocizny plus i tak wyższy koszt konstrukcji wsporczej). Tylko przypilnuj aby wykonali poprawnie swoją pracę na dachu.

Wiem, że to grzebanina podcinanie zamków, znam się na tym sporo dachów pokryłem dachówką.:)

A musisz to montować? Wyszło to z wytycznych po konsultacji z rzeczoznawcą? Mój rzeczoznawca wyraźnie rozróżnia graniczne wartości (300m2 lub 1000m3).

Nie wiem czy się nie łapię możesz przybliżyć te przepisy gdzie szukać.

Tam gdzie chłodniej i tam gdzie jest odpowiedni przepływ powietrza. Przy przegrzewaniu falownik zacznie się bronić obniżając generowaną moc.

Czyli klatka schodowa, gdzieś na dole, albo przeciągnąć aż do garażu tam chłód latem.

Hałas z paneli jest tylko w dzień, ale latem to może być i 4 rano :cool: mocno brzęczy falownik?

Wiem, że to grzebanina podcinanie zamków, znam się na tym sporo dachów pokryłem dachówką.:)

Świetnie. To wiesz od strony dekarskiej na co zwrócić uwagę. Napisałem o tym, bo niektóre firmy kręcą haki tak, że te leżą bezpośrednio na dachówce. Druga niepodszlifowana leży na tym wszystkim. Nie dość, że dolna może pęknąć (napór wiatru itp.) to jeszcze górna klawiszuje. Albo wieszają na eSkach. Co ciekawe, największa hurtownia pv w Polsce w swojej konstrukcji wsporczej na dachy skośne normalnie oferuje eski.

Nie wiem czy się nie łapię możesz przybliżyć te przepisy gdzie szukać.

Próg 6,5kWp po stronie generatora obowiązuje od 19 września. Tu się nic nie zmieniło. Uzgodnienie ppoż i zgłoszenie do SP należy zrobić i to Cię nie minie.

Zmieniło się jednak podejście niektórych rzeczoznawców z którymi należy uzgodnić projekt. Aktualnie nie ma odgórnych wytycznych co do zakresu stosowania ewentualnych dodatkowych zabezpieczeń (rozłączniki ppoż) i rzeczoznawcy w tym zakresie bazują na swojej wiedzy i doświadczeniu.

Nasz ma normalne podejście do tematu pv. W skrócie, jeśli masz obiekt nieprzekraczający 1000m3 i 300 m2 nie musisz mieć rozłącznika. Jeśli masz falownik pod modułami na gruncie czy falownik na ścianie zewnętrznej przy przekroczeniu powyższych progów to też nie musisz mieć rozłącznika.

To jest po stronie firmy instalacyjnej więc nie daj się wmanewrować w dodatkowe 2 tysiące "na uzgodnienia ppoż i rozłącznik". Chyba, że ich rzeczoznawca jest zachowawczy. Wtedy niech go zmienią :). W cenie zapłacisz jakieś 500-600 zł za uzgodnienia.

Czyli klatka schodowa, gdzieś na dole, albo przeciągnąć aż do garażu tam chłód latem.

Hałas z paneli jest tylko w dzień, ale latem to może być i 4 rano :cool: mocno brzęczy falownik?

Chłodniej = lepiej. Falownik i tak będzie się grzał. Garaż często jest bardzo dobrym miejscem. Do tego bezpieczniejszym niż strych. Co do strychu... staramy się unikać w ogóle puszczania tras kablowych na strychu. Może nie jest to najlepsze rozwiązanie od strony estetycznej ale lepsza rurka instalacyjna na elewacji niż okablowanie wysokonapięciowe w otoczeniu materiałów łatwopalnych. Kuny czy inne szkodniki... statystycznie mało prawdopodobne ale ....

Co do głośności to wrzucam taki zrzut z webinaru. Czyli znowu odpowiedź brzmi: to zależy. Od tego jaki to falownik bo oczywiście z samych modułów hałasu nie uświadczysz. Nie podaję który ma te 29dB (zresztą widać) ale... lubimy je montować :)

ciszajpg.jpg

Edytowane przez Wekto

Świetnie. To wiesz od strony dekarskiej na co zwrócić uwagę. Napisałem o tym, bo niektóre firmy kręcą haki tak, że te leżą bezpośrednio na dachówce. Druga niepodszlifowana leży na tym wszystkim. Nie dość, że dolna może pęknąć (napór wiatru itp.) to jeszcze górna klawiszuje. Albo wieszają na eSkach. Co ciekawe, największa hurtownia pv w Polsce w swojej konstrukcji wsporczej na dachy skośne normalnie oferuje eski
.

To karygodne, będę pilnował, a może nawet mocowania uchwytów pomogę zamontować . :cool:

Próg 6,5kWp po stronie generatora obowiązuje od 19 września. Tu się nic nie zmieniło. Uzgodnienie ppoż i zgłoszenie do SP należy zrobić i to Cię nie minie.

Zmieniło się jednak podejście niektórych rzeczoznawców z którymi należy uzgodnić projekt. Aktualnie nie ma odgórnych wytycznych co do zakresu stosowania ewentualnych dodatkowych zabezpieczeń (rozłączniki ppoż) i rzeczoznawcy w tym zakresie bazują na swojej wiedzy i doświadczeniu.

Nasz ma normalne podejście do tematu pv. W skrócie, jeśli masz obiekt nieprzekraczający 1000m3 i 300 m2 nie musisz mieć rozłącznika. Jeśli masz falownik pod modułami na gruncie czy falownik na ścianie zewnętrznej przy przekroczeniu powyższych progów to też nie musisz mieć rozłącznika.

To jest po stronie firmy instalacyjnej więc nie daj się wmanewrować w dodatkowe 2 tysiące "na uzgodnienia ppoż i rozłącznik". Chyba, że ich rzeczoznawca jest zachowawczy. Wtedy niech go zmienią :). W cenie zapłacisz jakieś 500-600 zł za uzgodnienia.

To się okaże, bo dom jest duży.

To warto oglądnąć.

Chłodniej = lepiej. Falownik i tak będzie się grzał. Garaż często jest bardzo dobrym miejscem. Do tego bezpieczniejszym niż strych. Co do strychu... staramy się unikać w ogóle puszczania tras kablowych na strychu. Może nie jest to najlepsze rozwiązanie od strony estetycznej ale lepsza rurka instalacyjna na elewacji niż okablowanie wysokonapięciowe w otoczeniu materiałów łatwopalnych. Kuny czy inne szkodniki... statystycznie mało prawdopodobne ale ....

Co do głośności to wrzucam taki zrzut z webinaru. Czyli znowu odpowiedź brzmi: to zależy. Od tego jaki to falownik bo oczywiście z samych modułów hałasu nie uświadczysz. Nie podaję który ma te 29dB (zresztą widać) ale... lubimy je montować :)

[ATTACH=CONFIG]453867[/ATTACH]

To nadal zagwozdka.

Jaki falownik wybrać tamten miał aktywne chłodzenie nie patrząc na głośność, bo wywalam do garażu.

Jest jakiś ranking, cena jakość?

. To warto oglądnąć.

Długie więc zostawię sobie na wolniejszy okres.

Z tego co nam mówiono, strażacy i tak podchodzą do gaszenia pożaru w domu z pv tak samo jak do gaszenia pożaru instalacji pod napięciem. Niezależnie czy jest rozłącznik itp. Dla własnego bezpieczeństwa. Czyli odległość czy tam przerywany strumień środka. Nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa i mam nadzieję, że nigdy nie będę musiał tego wiedzieć.

Pożary są i będą ale wydaje mi się, że lepiej szukać rozwiązań które ryzyko pożaru zminimalizują. Dlatego dobrze jest aby falownik miał możliwość wykrywania i gaszenia łuku elektrycznego (najczęstsza przyczyna gdy źródłem jest instalacja pv). Huawei ma swoje AFCI. Instalatorzy go nie lubili i czasem permanentnie wyłączali. Chodziło o nieprawidłowe błędy. Teraz już nie da się go wyłączyć. 5 razy można go odblokować zdalnie a później trzeba przyjechać na instalację.

Ale podobno skuteczność też się znacznie poprawiła i podchodzi pod 100%. Nie żebym jakoś specjalnie wychwalał Huawei ale ten akurat to ma w standardzie. Ostatnio ktoś opowiadał, jak były zgłoszenia łuku ale na miejscu nic nie dało się znaleźć. Mierzyli, szukali i nic. Dopiero przypadek, że zaczął wiać wiatr. Złączka, mimo jakiegoś tam przymocowania do konstrukcji zaczęła się obijać o jakiś element. Delikatnie ale to wystarczyło aby minimalna przerwa w środku powodowała taki efekt.

Co tam więcej... już pisałem o grubszej izolacji w okablowaniu 6mm2 czy o stosowaniu tylko oryginalnych a nie kompatybilnych MC4. Co jeszcze... montaż zrobiony profesjonalnie z dobrymi zabezpieczeniami. Ale to truizm.

Tak mi się przypomniało.. poproś o kopię polisę OC tej Twojej firmy instalacyjnej. A właśnie... ile będziesz miał gwarancji na montaż? Bo jak dają "15 lat" albo więcej to uciekaj od nich jak najdalej.

To nadal zagwozdka.

Jaki falownik wybrać tamten miał aktywne chłodzenie nie patrząc na głośność, bo wywalam do garażu.

Jest jakiś ranking, cena jakość?

Nie spotkałem się z rankingami czy rozbudowanymi testami porównawczymi falowników.

Huawei chwali się brakiem szybko zużywających się części czyli wyświetlacza, przycisków i chłodzenia aktywnego. Min. dzięki temu mają usterkowość poniżej 0,5%.

Podobno to bardzo niski współczynnik. Może warto to porównać? Mieliśmy szkolenie z pasywnego chłodzenia falowników. Chińczycy pracują nad tym już od 30 lat. To przy okazji jakiś ich doświadczeń w telekomunikacji czy gdzieś tam. Ogólnie tylko tyle z tego zapamiętałem bo większości rzeczy i tak nie zrozumiałem. W każdym razie rozwiązania pasywne to jakieś mocno skomplikowane rzeczy a nie tylko zwykły radiator.

Do tego sprawność falownika. Niby wszystkie mają w okolicach 98% ale jednak różnice 1-2% mogą być istotne.

A taka firma Astronergy AstroSemi CHSM to warto zaryzykować czy JA Solar JAM pewniejsze?

Chodzi o panele powyżej 500W i sprawność STC większej niż 20,5%

Niedawno odpisywałem tutaj d7d odnośnie Astronergy. Odwróciłbym pytanie... czy warto ryzykować i wejść w JA Solar czy zostać w Astronergy :)

U nas JA Solary są w ofercie w segmencie ekonomicznym. Astronergy w segmencie wyżej tj. podstawowym. Znajdź może ostatni raport PVEL i to powinno rozwiać Twoje wątpliwości.

Moduły ponad 500W? Potrzebujesz takie duże? Niewygodne do montowania, powinny mieć sztywniejszą ramę aby chronić moduł przed mikropęknięciami, inaczej pracują na konstrukcji wsporczej. Póki co nie widzę plusów. U siebie bazujemy głównie na Astronergy 360-375W. Sprawność jest identyczna tylko wielkość się zmienia.

Edytowane przez Wekto

Świetnie. To wiesz od strony dekarskiej na co zwrócić uwagę. Napisałem o tym, bo niektóre firmy kręcą haki tak, że te leżą bezpośrednio na dachówce. Druga niepodszlifowana leży na tym wszystkim. Nie dość, że dolna może pęknąć (napór wiatru itp.) to jeszcze górna klawiszuje. Albo wieszają na eSkach. Co ciekawe, największa hurtownia pv w Polsce w swojej konstrukcji wsporczej na dachy skośne normalnie oferuje eski.

Możesz zapodać linka do opisu,anajlepiej zdjęc z prawidłowego montażu (mam dachówkę ceramiczną płaską)? Pełno poradników na necie ale większosć detale pomija.

Dzięki

Niczego nie muszą. :)

Ja, w sprawie napięcia nie spełniającego normy dzwoniłem na 991 już chyba ze sto razy.

Przejeżdżają po 5 godzinach i czasami nawet nie wysiadają z samochodu żeby zmierzyć napięcie.

Jak Ty chcesz żeby zainstalowali rejestrator to musisz napisać podanie.

A oni go założą jak im się będzie chciało.

Ja podanie o taki rejestrator napisałem w kwietniu 2019 roku.

Do dzisiaj go nie zainstalowali.

Ponaglenia i skargi olewają.

05.03.21r(piątek )-na 991 zgłosilem za niskie napięcie na L3 po 1,5h przyjechali zmierzyli i powiedzieli że jeżeli się powtórzy dzwonić. Następnego dnia tj.06.03( sobota) ponownie zgłosiłem na 991 A od 08.03.21 mam rejestrator w skrzynce. I jest tak do dziś a mamy już 10.03.Pięknie sobie rejestruje trzeci dzień. Da się no da sie Z mojej strony tylko 2 x telefon na 991. Bez żadnych podań.

Co tam więcej... już pisałem o grubszej izolacji w okablowaniu 6mm2 czy o stosowaniu tylko oryginalnych a nie kompatybilnych MC4. Co jeszcze... montaż zrobiony profesjonalnie z dobrymi zabezpieczeniami. Ale to truizm.

Jesteś absolutnie pewny tej grubszej izolacji? Bo zasadniczo grubość izolacji zależy od napięcia i warunków do jakich jest projektowany kabel a nie przekroju żyły...

Gdyby zrobili grubszą to podawali by wyższe napięcie izolacji (no nikt nie lubi ponosić kosztów bez zysku choćby marketingowego!).

Możesz zapodać linka do opisu,anajlepiej zdjęc z prawidłowego montażu (mam dachówkę ceramiczną płaską)? Pełno poradników na necie ale większosć detale pomija.

Dzięki

Instrukcje montażu powinieneś znaleźć na stronie producenta systemu wsporczego. Nie wiem co będziesz miał użyte ale poszukaj informacji na stronach Coraba, Baks, K2, Keno czy Van Der Valk. To mi przychodzi na szybko do głowy.

Szlifowanie o którym pisaliśmy z Animussem wygląda mniej więcej tak jak TUTAJ. Mniej niż więcej bo autor zdjęć sam napisał, że nie zachował szczeliny pomiędzy hakiem a dachówką pod nim.

Witam

Panowie proszę o radę.

Mam na budynku gospodarczym zamontowane 18 paneli Qcels G6 360W co w sumie daje 6,48kw. Panele zamontowane koniec września 2020r -strona południowa, nachylenie dachu około 25stopni. Na dzień dzisiejszy max moc w najbardziej słonecznych godzinach waha się od 4 do 5Kw, w związku z powyższym aby wykorzystać do maksimum falownik Fronius symo 6 zamierzam dołożyć 5 paneli na dachu który znajduję się nad zadaszeniem tarasu - również strona południowa( nachylenie dachu około 17 stopni) Zdaję sobie sprawę że maksymalne wykorzystanie paneli dopiero może nastapić w m-c maj-lipiec, ale doradźcie czy nie warto dołożyć tych parę paneli już teraż aby mimo wszystko wykorzystać falowanik na maksa. .W celu ograniczenia kosztów montaż zrobiłbym sobie sam, ale nie wiem jak z połączeniem tych dodatkowych paneli z falownikiem, co z zgłoszeniem do energetyki - czy w ogóle trzeba zgłaszać jak i tak max moc produkcji nie przekroczy 6KW,

Za wszelki rady z góry dziękuję.

Jak by ktoś mógł doradzić to z góry dziękuję

Jesteś absolutnie pewny tej grubszej izolacji? Bo zasadniczo grubość izolacji zależy od napięcia i warunków do jakich jest projektowany kabel a nie przekroju żyły...

Gdyby zrobili grubszą to podawali by wyższe napięcie izolacji (no nikt nie lubi ponosić kosztów bez zysku choćby marketingowego!).

Absolutnie to nie :). Każdego elementu instalacji nie analizowałem bardzo szczegółowo. Elektrotechnikę to miałem z 30 lat temu więc w zakresie drobnicy bazuję bardziej na tym co nam na szkoleniach podawano. Korzystamy praktycznie tylko z TEGO .

Edytowane przez Wekto