wojtyla 29.03.2021 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 (edytowane) Prośba o ocenę oferty instalacji PV:16x LONGI 375W (6kW) + 1x Sofar 5.5kW = ~27000 zł Edytowane 29 Marca 2021 przez wojtyla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 29.03.2021 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 (edytowane) Prośba o ocenę oferty instalacji PV: 16x LONGI 375W + 1x Sofar 5.5kW = ~28000 zł Niemało, właśnie zrobiłem wycenę, co prawda na KENSOL (13x2x330W), ale do tego SE7K na mikro i płaski dach, więc ekierki "deczko" podrażające koszt konstrukcji, za niecałe 36k brutto. No i klient stwierdził że chcę go okraść. Edytowane 29 Marca 2021 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 29.03.2021 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Niemało, właśnie zrobiłem wycenę, co prawda na KENSOL (13x2x330W), ale do tego SE7K na mikro i płaski dach, więc ekierki "deczko" podrażające koszt konstrukcji, za niecałe 36k brutto. No i klient stwierdził że chcę go okraść. Może miał rację zależy ile doliczyłeś sobie za dwa dni pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 29.03.2021 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Może miał rację zależy ile doliczyłeś sobie za dwa dni pracy A jakie to ma znaczenie, czy sobie policzył 500 zł czy 5000 zł (czy nawet 10 kpln)? Kompletnie nie rozumiem, dlaczego zarobek miałby się nazywać kradzieżą? Rozumiem, że można uznać, że za drogo i samemu można taniej. Ale od razu kradzież? A jak zrobi w jeden dzień, a nie w dwa i weźmie tyle samo kasy, to podwójny złodziej? Nie ogarniam. Oczywiście na potrzeby dyskusji odsuwamy na bok fakt, że cena około 4,5 kpln za 1 kWp na SolarEdgu to naprawdę bardzo przyzwoita cena. Wielu w takiej cenie daje Sofara (nic nie mam do marki, tylko przykład). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 29.03.2021 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Może miał rację zależy ile doliczyłeś sobie za dwa dni pracy To jest oferta cenowa którą można przyjąć lub odrzucić, ale czemu musiałem wysłuchiwać obelg (szczególnie że umowa została, po ciśnięciu przez samego klienta podczas gdy namawiałem do sprawdzenia innych, podpisana) to już nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 29.03.2021 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Oczywiście na potrzeby dyskusji odsuwamy na bok fakt, że cena około 4,5 kpln za 1 kWp na SolarEdgu to naprawdę bardzo przyzwoita cena. Wielu w takiej cenie daje Sofara (nic nie mam do marki, tylko przykład). Chciałem tylko nieśmiało zauważyć, że tu wyszło niecałe 4200 i to na ekierkach (które w stosunku do bezpośredniej instalacji na połaci dodały do kosztu 2,5k). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 29.03.2021 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 To jest oferta cenowa którą można przyjąć lub odrzucić, ale czemu musiałem wysłuchiwać obelg (szczególnie że umowa została, po ciśnięciu przez samego klienta podczas gdy namawiałem do sprawdzenia innych, podpisana) to już nie rozumiem. Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtyla 29.03.2021 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Niemało, właśnie zrobiłem wycenę, co prawda na KENSOL (13x2x330W), ale do tego SE7K na mikro i płaski dach, więc ekierki "deczko" podrażające koszt konstrukcji, za niecałe 36k brutto. No i klient stwierdził że chcę go okraść. Prośba o ocenę oferty instalacji PV: 16x LONGI 375W (6kW) + 1x Sofar 5.5kW = ~27000 zł Dodam tutaj, że mam w tym dodatkowo gwarancję 15 lat na wszystko (montaż, panele, inwerter). Jak sprawuje się wgl. konfiguracja Longi + Sofar? Oferta do przyjęcia czy szukać dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.03.2021 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Dodam tutaj, że mam w tym dodatkowo gwarancję 15 lat na wszystko (montaż, panele, inwerter). Jak sprawuje się wgl. konfiguracja Longi + Sofar? Oferta do przyjęcia czy szukać dalej? A firma ile istnieje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtyla 29.03.2021 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 A firma ile istnieje ? 6 lat na rynku. Duże realizacje w mojej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 29.03.2021 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Dodam tutaj, że mam w tym dodatkowo gwarancję 15 lat na wszystko (montaż, panele, inwerter). Jak sprawuje się wgl. konfiguracja Longi + Sofar? Oferta do przyjęcia czy szukać dalej? W SolarEdge dopłata za gwarancję 10->20 lat (przy wspomnianym SE7K) to AFAIR 1500 zł, panele 15-lat mają standardowo gwarancji. Pytanie znowu czy potrzebujesz Longi (które jak znam życie są HC). Sofar to w zasadzie najniższa półka (cenowa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 29.03.2021 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 (edytowane) A jakie to ma znaczenie, czy sobie policzył 500 zł czy 5000 zł (czy nawet 10 kpln)? Kompletnie nie rozumiem, dlaczego zarobek miałby się nazywać kradzieżą? Rozumiem, że można uznać, że za drogo i samemu można taniej. Ale od razu kradzież? A jak zrobi w jeden dzień, a nie w dwa i weźmie tyle samo kasy, to podwójny złodziej? Nie ogarniam. Oczywiście na potrzeby dyskusji odsuwamy na bok fakt, że cena około 4,5 kpln za 1 kWp na SolarEdgu to naprawdę bardzo przyzwoita cena. Wielu w takiej cenie daje Sofara (nic nie mam do marki, tylko przykład). No już widzę jak wpadam do Ciebie na jakaś wycenę załóżmy wymiana baterii umywalkowej i podaję Ci cenę 5tyś oczami wyobrażni widzę Twoja minę i jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak spokojnie do żony po moim wyjściu mówisz :"no troszkę za drogo chciał to zrezygnowałem" dopiero byś h... rzucał a przeciez co za różnica nie czy 10tyś za dzien czy ile nie? Wiesz na zakładanie paneli ludzie moze sie tam uczą tak samo jak i na zakładanie pomp ciepła itp. Ale jak liczę koszty w hurtowni sprzętu potrzebnego do założenia kompletnej instalacji pompy ciepła bez upustów instalatorskich i na 23% vat i wychodzi mi że musiał bym wydać na to 20tyś zł a firma mi to zakłada za 24tyś zł to uznaję to za dobrą ofertę. Ale jak druga firma chce to samo założyć za 28 tyś to uznaję ze drogo trochę Ale jak trzecia chce za to samo 40tyś to uznaję to za próbę zarobku na mojej nieświadomości czyli orznięcie mnie czyli złodziej Tak samo z panelami jak bez tych upustów i na 23% cały kompletny sprzęt jestem w stanie kupić za 8tyś to analogicznie jak ktoś mi krzyczy za taką instalację na takim samym sprzęcie 20tyś to uznaję to za oszustwo itp Tak samo rozwalają mnie teksty firm własnie które mają wyceny kosmiczne że nie należy się kierować ceną itp a jakością bo to na lata itp. I tak nabijają klijentów w bambuko oczywiście ktoś chce mieć zrobione dobrze i płaci w h.... więcej w nadziei że będzie miał dobrze a potem na montaż przyjeżdza ekipa z ogłoszenia na zlecenie częstonawet słowa po polsku nie potrafią a montażź taki że samemu by to lepiej zrobił ale płacacy nie ma żadnych zastrzeżeń bo poprostu jest totalnym laikiem w temacie Edytowane 29 Marca 2021 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 29.03.2021 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Co Wy tam wiecie o robieniu interesów Polska Agencja Żeglugi Powietrznej ma swoją księgowość ale woli płacić 9 mln. zł. firmie księgowej założonej 2 lata temu przez 27 latka. A Wy robicie gówno-burzę z zarobku 5k zł. źródło https://tvn24.pl/polska/polska-agencja-zeglugi-powietrznej-przetarg-na-obsluge-ksiegowo-finansowa-na-9-milionow-zlotych-wygrala-firma-prowadzona-przez-27-latka-sprawa-w-cba-5055178 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 29.03.2021 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Prośba o ocenę oferty instalacji PV: 16x LONGI 375W (6kW) + 1x Sofar 5.5kW = ~27000 zł Sporo. Longi w tym roku nie ma już tak dobrej opinii jak jeszcze kilka/naście miesięcy temu. Instalatorzy narzekają na jakość modułów. Do tego pojawia się kwestia gwarancji i importu tzw. równoległego. Jeśli zdecydujesz się na Longi to sprawdź koniecznie ich gwarancje. To ze strony oficjalnego dystrybutora Longi w Polsce: ❗Nie daj się oszukać❗ Oficjalne oświadczenie LONGi Solar. W związku z coraz częstszymi zgłoszeniami pochodzącymi z polskiego rynku PV dot. fałszowania modułów LONGi Solar, firma wydała oficjalne oświadczenie, w którym ostrzega przed firmami, które NIE są ich oficjalnym dystrybutorem. ❌ ⚠ [uWAGA] Zakup modułów pochodzących z tzw. „dzikiego importu” przez nieautoryzowanego dystrybutora skutkuje brakiem objęcia gwarancją na terenie Rzeczpospolitej Polskiej oraz utratą wyłudzonych w ten sposób pieniędzy. Jeśli podejrzewają Państwo, że zakupione przez Was moduły mogły zostać sprowadzone przez nieoficjalnego dystrybutora prosimy o kontakt mailowy. Jako certyfikowany, autoryzowany dystrybutor firma KENO Sp. z o.o. udzieli Państwu pomocy w procesie weryfikacji numerów seryjnych zakupionych modułów LONGi Solar. Kupuj tylko u sprawdzonych, autoryzowanych dystrybutorów. Sofar to porządny falownik ale niska półka. Astronergy+Huawei to u nas 23,7 tyś za 5,6kWp a na JASolar+Solplanet za 22 tyś za 5,5kWp. Gdybyś chciał więcej poczytać o Astronergy to znajdziesz je na naszej stronie Solenergo w dziale faq. Niemało, właśnie zrobiłem wycenę, co prawda na KENSOL (13x2x330W), ale do tego SE7K na mikro i płaski dach, więc ekierki "deczko" podrażające koszt konstrukcji, za niecałe 36k brutto. No i klient stwierdził że chcę go okraść. Bardzo dobra cena jak za 8,5kW na SE na dachu płaskim. Mikro do SE ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 29.03.2021 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 (edytowane) . Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 29.03.2021 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Sporo. Longi w tym roku nie ma już tak dobrej opinii jak jeszcze kilka/naście miesięcy temu. Instalatorzy narzekają na jakość modułów. Do tego pojawia się kwestia gwarancji i importu tzw. równoległego. Jeśli zdecydujesz się na Longi to sprawdź koniecznie ich gwarancje. To ze strony oficjalnego dystrybutora Longi w Polsce: Sofar to porządny falownik ale niska półka. Astronergy+Huawei to u nas 23,7 tyś za 5,6kWp a na JASolar+Solplanet za 22 tyś za 5,5kWp. Gdybyś chciał więcej poczytać o Astronergy to znajdziesz je na naszej stronie Solenergo w dziale faq. Bardzo dobra cena jak za 8,5kW na SE na dachu płaskim. Mikro do SE ? A to Longi ma oddział w Polsce?? Mógłbys zapodać link do tego oświadczenia tylko napisanego przez Longi a nie przez jakąś firmę która to sprowadza Pytanie w końcu czy są to podrabiane panele czyli robione przez kompletnie inna fabrykę i naklejane nalepki Longi i czy producenci tych podróbek zadają sobie tyle trudu że panele nawet wizualnie wyglądają tak samo. Czy są to panele Longi produkowane przez ta firmę tylko ściągnięte z Chin z pominięciem 2czy 3ech polskich firm cwaniaków które chcą sobie zapewnić miano jedynych które mają prawa handlowania tymi panelami. To może niech firma Longi zmieni swoją politykę sprzedażową i sprzedaje swoje panele tylko autoryzowanym przedstawicielom a nie każdemu kto pod brame z kapusta przyjedzie bo jakos mi się nie chce wierzyć że każdy Chińczyk po robocie wynosi po jednym module i potem tym na alli handluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 29.03.2021 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 A ta firma KENO to nie ta sama co w tym wątku? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352828-Keno-Energy-uwaga-na-firm%C4%99&highlight=keno Raczej innej Keno Energy nie ma. Nie wiem jak w 2018 roku (wtedy powstał temat który zalinkowałeś) ale dziś to jedna z największych hurtowni w Polsce. W ubiegłym roku przy jakimś szkoleniu stacjonarnym wrzucili slajd na którym mieli ponad połowę rynku fotowoltaicznego w naszym kraju. Gdzieś miałem pismo z Longi w sprawie właśnie gwarancji i dystrybucji w PL. Myjk wrzucił tutaj cenę na Kensolu i ich konstrukcji wsporczej. To ich marka własna modułów (produkowanych zapewne w Chinach na ich zamówienie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 29.03.2021 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 (edytowane) . Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 29.03.2021 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Ja już to widze jak za 10 lat pozamyka sę połowa firemek fotowoltaicznych i połowa tych hurtowni pozmienia swoje dane i jak będą realizowane wszelkie gwarancje na te różnej maści panele.Z ciekawości może jakiś instalator się wypowie,ile skasuje klijenta (skoro za montazyk jednodniowy kasuje 10tys) za przyjechanie najlepiej do gościa u którego nie zakładał paneli a firma która mu zakładała go olała albo nie istnieje,rozebranie z 8szt.paneli na dachu 45st z dachówką żeby się dostać do uszkodzonego i potem to wszystko zareklamować poskładać spowrotem itp.??10tyś??I przykładowo Longi taki koszt pokryje?Czy skończy się że klijent sobie kupi na aledrogo panel o podobnej mocy który za te 10lat będzie kosztował 200zł i popołudniu z sąsiadem przy flaszce będzie to ogarniał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 29.03.2021 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 A to Longi ma oddział w Polsce?? Mógłbys zapodać link do tego oświadczenia tylko napisanego przez Longi a nie przez jakąś firmę która to sprowadza Nie ma. W przypadku reklamacji kierujesz się do oficjalnego dystrybutora. Gdzieś miałem ale niestety nie potrafię teraz tego znaleźć. Oficjalne pismo samego Longi jako ostrzeżenie w sprawie gwarancji. Pytanie w końcu czy są to podrabiane panele czyli robione przez kompletnie inna fabrykę i naklejane nalepki Longi i czy producenci tych podróbek zadają sobie tyle trudu że panele nawet wizualnie wyglądają tak samo. Czy są to panele Longi produkowane przez ta firmę tylko ściągnięte z Chin z pominięciem 2czy 3ech polskich firm cwaniaków które chcą sobie zapewnić miano jedynych które mają prawa handlowania tymi panelami. To może niech firma Longi zmieni swoją politykę sprzedażową i sprzedaje swoje panele tylko autoryzowanym przedstawicielom a nie każdemu kto pod brame z kapusta przyjedzie bo jakos mi się nie chce wierzyć że każdy Chińczyk po robocie wynosi po jednym module i potem tym na alli handluje W Chinach wszystko podrabiają ale czy podrabiają chińskie moduły? Nie, raczej nie. Z tego co słyszałem na webinarze innego producenta chodzi o import równoległy produktów które nie są przeznaczone na dany rynek. W Chinach mają inne wymagania techniczne do produktów i to co trafia np. na chińskie farmy nie musi spełniać wymogów w Europie. Podobnie zresztą jest na rynku żywności w PL. Sporo było afer jak to do Polski trafiają gorszej jakościowo produkty które mają inny skład niż to samo ale np. w Niemczech. Nie jest też tak, że tylko Keno oferuje Longi w Polsce. Jest jeszcze kilka firm, które mają lepsze ceny na Longi, mają pełne gwarancje a zaopatrują się w ... Keno. Gdzieś na stronie Keno miało być narzędzie do sprawdzania numerów seryjnych Longi i sprawdzania gwarancji w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts