codix 30.03.2021 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Tak, aktualnie robię za płytkarza we własnym domu, rozsmarowuję po podłodze gres -- więc niewątpliwie wpadnie mi taka dniówka. Tak to mniej więcej wygląda. Dlatego pisałem że zależy ile mu za robotę policzyłeś bo nie wnikałem ile za sprzęt dałeś bo niewiadomo co tam zastosowałeś ,ale znalazł sie zaraz obrońca uciśnionych i poleciało. Dzisiaj ładnie przedstawiłeś co i jak. Ale chyba żartujesz że przy takim bummie na panele nie masz dwóch robótek na tydzień?? I dlaczego liczysz że jak Ci została powiedzmy ta dyszka brutto to jednego goscia chcesz obciążyć miesięcznymi kosztami biznesu.? Co chcesz jednym gosciem ogarnąć cały miesiąc,w miesiacu powinienes zrobić z 10 robótek wtedy te koszty miesięczne zusu ,auta,sprzetu itp. to na jednego wyszły by kilka stówek a nie tysięcy. Jak cena dobra to nie trzeba po domach krążyć ,i czasu tracić na jakieś jazdy dojazdy itp.robota sama Cię znajdzie Czemu nie zejdziesz do przycinki 5tyś brutto na gosciu a nie 10tyś wtedy roboty nie przerobisz. Machniesz 10 osób w miesiacu co da 50tyś odliczysz z tego niech będzie 5tys na pracownika,5tyś na amortyzację sprzętu,5tyś na amortyzacje auta,5tys na paliwo, czyli zostanie 30tys do opodatkowania -19% to 24tyś na łapę za miesiac pracy to zły zarobek????? Zaraz sie kolejnych kilku instalatorów w obrone wstawi możecie sobie gadać co chcecie a i tak wszyscy wiedzą o co chodzi,tylko na forum się boja odezwać bo zaraz ich zakrzyczycie ale na priva od wczoraj co chwilę przychodzą słowa poparcia i przykłady wspaniałych wycen i prób złapania jelenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 30.03.2021 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Co to za płacze? Logiczne , że jak jest boom na panele, dotacje itp to się bierze ile da radę? Dlaczego ktoś miałby brać 5 tyś za robotę skoro bez problemu znajduje klientów na 10 tyś? Bierze się tyle ile dają a nie tyle ile by sobie kilku wymarzyło dawać. Jak się nie podoba to można samemu panele zakładać przecież to zaoszczędzisz a być może spodoba ci się jak Myjkowi i dodatkowo potem zrobisz z tego dodatkowe źródło dochodu. Ja swoją instalację 7kw ogarniałem sam, oprócz umieszczenia paneli na dachu To mi zrobiło w niecałe 3 dni dwóch dekarzy za 3 tyś zł. Tyle , że musiałem cały pierwszy dzień stać nad nimi ( a konkretnie to na górze rusztowania) i mówić co i jak mają robić. Potem już sami ogarniali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 30.03.2021 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Co to za płacze? Logiczne , że jak jest boom na panele, dotacje itp to się bierze ile da radę? Dlaczego ktoś miałby brać 5 tyś za robotę skoro bez problemu znajduje klientów na 10 tyś? Bierze się tyle ile dają a nie tyle ile by sobie kilku wymarzyło dawać. Jak się nie podoba to można samemu panele zakładać przecież to zaoszczędzisz a być może spodoba ci się jak Myjkowi i dodatkowo potem zrobisz z tego dodatkowe źródło dochodu. Ja swoją instalację 7kw ogarniałem sam, oprócz umieszczenia paneli na dachu To mi zrobiło w niecałe 3 dni dwóch dekarzy za 3 tyś zł. Tyle , że musiałem cały pierwszy dzień stać nad nimi ( a konkretnie to na górze rusztowania) i mówić co i jak mają robić. Potem już sami ogarniali. Ja tam nie beczę sam nie będę robił ,jak za zborze nie bedę płacił wiec nie zakładam i po temacie. Niech instalatorzy tez nie beczą że muszą tyle kasować żeby firmę utrzymać bo maja niewiadomo jakie koszty tylko niech przyznadzą tak jak Ty że się kraje ile sie daje i tez będzie po temacie a nie sie obruszaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 30.03.2021 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Panowie, potrzebowałbym trochę pomocy w wyborze instalacji bo mam straszny mętlik w głowie - każdy chwali swoje, nie wiadomo kto mowi prawdę, będę wdzięczny za konstruktywne opinie. Otóż mam nie za wielki dach, którego lustrzane odbicie wstawiam poniżej. Chciałbym ucelować w instalację o mocy ok 4kWp (zużycie za zeszły rok 2800kWh, kierunek dachu płd-zach, w planach dołożenie klimy, dziecko rośnie itp, zużycie będzie rosło). - Najlepszym dla mnie rozwiązaniem (a przynajmniej tak mi się wydaje) byłoby 8szt paneli o mocy ok 500W, które weszłyby bez przeróbek dachu (np. Trina Solar DE18M(II), Canadian Solar Hiku5, Swiss Solar IBEX 132MHC, Longi LR5-66HPH) ale ciężko znaleźć ekipę, która takimi dysponuje... - Drugą opcją byłaby przeróbka dachu, jedni mi proponują przeniesienie tego dolnego kominka gdzie indziej, inni obcięcie 10cm nad połacią dachu i zaślepienie kratką, jeszcze inni wymianę kominka na dachówkę wentylacyjną. (Celem wyjaśnienia - to jest wentylacja dolnej łazienki, od strony łazienki jest zawór zwrotny z wentylatorem) I w przypadku przeróbki zmieściłoby się 9x 450W - Trzecią opcją byłoby upchnięcie 11szt małych paneli, dostałem propozycje na panelach Wianico, ale zostaje raptem 7cm odstępu od kalenicy Którą z opcji byście sugerowali? Kolejna rzecz - dwie firmy zasugerowały mikroinwertery przedstawiając ich przewagę nad falownikami centralnymi (chociaż wiadomo, że papier wszystko przyjmie) ale jakoś nie jestem przekonany (wolałbym mieć dostęp od ręki do takiej elektroniki) a spośród falowników centralnych jedni wpychają Froniusa, inni Huaweia, kolejny Kodaka, itd (Osobiście bym się skłaniał ku Huaweiowi (mogę to uzasadnić) ale chciałbym wysłuchać Waszych "za" i "przeciw"). Co Waszym zdaniem byłoby lepsze przy tak małej instalacji? Pozdrawiam serdecznie [ATTACH=CONFIG]454451[/ATTACH] Jeżeli chcesz taką robotę zlecić firmie to nie za bardzo będziesz dyktował co chcesz bez uzgadniania z tą firmą, a jeżeli sam się przymierzasz to obecnie z uwagi na niepewność czy to w przyszłym rozliczaniu, czy też w związku z przyszłą potrzebą magazynowania to po najniższej linii oporu: falownik centralny i z dachu jeden string, co do modułów to już sam musisz policzyć jakie i ile (wymiarowo) lepiej pomieścić a działąją podobnie wszystkie jakie są w sprzedaży, i jeżeli masz wyliczone że te 11 pasuje to jak najbardziej, mniejszy wymiar to i łatwiej zamontować, falownik to samo ale tańszego od sofara raczej nie ma a sofarki spisują się dobrze i też bezproblemowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 30.03.2021 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 (edytowane) . Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladesss 30.03.2021 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Jeżeli chcesz taką robotę zlecić firmie to nie za bardzo będziesz dyktował co chcesz bez uzgadniania z tą firmą, a jeżeli sam się przymierzasz to obecnie z uwagi na niepewność czy to w przyszłym rozliczaniu, czy też w związku z przyszłą potrzebą magazynowania to po najniższej linii oporu: falownik centralny i z dachu jeden string, co do modułów to już sam musisz policzyć jakie i ile (wymiarowo) lepiej pomieścić a działąją podobnie wszystkie jakie są w sprzedaży, i jeżeli masz wyliczone że te 11 pasuje to jak najbardziej, mniejszy wymiar to i łatwiej zamontować, falownik to samo ale tańszego od sofara raczej nie ma a sofarki spisują się dobrze i też bezproblemowo Dyktować może i nie będę ale mogę wybrać firmę, która przedstawiła mi najlepszą ofertę lub takiej poszukać (pisząc "najlepszą" nie mam na myśli najtańszej). Odnośnie tej niepewności właśnie najbardziej się skłaniam ku falownikowi Huawei przez fakt, że bez wymiany falownika będzie można podłączyć magazyn energii, gdy zajdzie taka potrzeba a nie wiadomo co ZE i/lub rząd wymyślą. Te 11 pasuje (winaico, przedtem zrobiłem literówkę), ale tak jak mówiłem, zostaje 7cm od kalenicy i pytanie czy to nie za mało? U mnie mocno wieje (mam dom skrajny, przy polu) a podobno najrozsądniej dać 40cm a już 30cm to podobno minimum (tylko powtarzam, sam się jakoś wielce nie znam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 30.03.2021 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Albo taka firma STILO Energy z Sopotu i za 8.8kWp weźmie 49k. Co prawda instalacja na ziemi i 70 m od domu. No i wydawałoby się że poważna firma więc płacisz za jakość wykonania. A tu takie kwiatki. 1. Instalator przyjeżdża nieprzygotowany na instalację naziemną i musi jechać do najbliższego miasta po brakujące materiały. 2. Ponieważ nie dostał Arota zakopał kable DC w zwykłym peszlu. 3. Projekt chciał kable DC 6mm2 ale instalator nie miał więc zrobił na 4mm2. 4. Trzy stringi 11, 11 i 10 paneli podłączył razem do jednego zabezpieczenia DC a z niego rozdzielił do trzech MPPT Inwertera. 5. Pierwszego dnia pracowało 4 ludzi ale po "upojnej" nocy do dalszej pracy drugiego dnia przystąpiło już tylko trzech bo czwarty leczył kaca w samochodzie. 6. Instalator, odjeżdżając do domu po wykonanej robocie, ukradł miernik cęgowy inwestorowi. 7. Pozostawił po sobie śliczną pętlę indukcyjną pod panelami. A Ty na koniec masz slicznie podziękować broń Boże od złodziei zwyzywać bo przecież wg właściciela firmy zrobili Ci praktycznie po kosztach a jak Ci nie pasuje to czabyło iść do firmy XXX oni by Ci za 70tyś założyli więc jeszcze powinieneś się cieszyć bo mimoże przepłaciłes 15tyś to i tak zaoszczędziłeś 20:lol2: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 30.03.2021 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 (edytowane) . Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.03.2021 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Dlatego pisałem że zależy ile mu za robotę policzyłeś bo nie wnikałem ile za sprzęt dałeś bo niewiadomo co tam zastosowałeś ,ale znalazł sie zaraz obrońca uciśnionych i poleciało. Dzisiaj ładnie przedstawiłeś co i jak. Napisałem co zastosowałem, z zaznaczeniem co podrożyło instalację ponadprzeciętną (konstrukcja). Ja przestawiłem, teraz ty napisz czym się zajmujesz i ile zarabiasz -- tak dla porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 30.03.2021 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Dyktować może i nie będę ale mogę wybrać firmę, która przedstawiła mi najlepszą ofertę lub takiej poszukać (pisząc "najlepszą" nie mam na myśli najtańszej). Odnośnie tej niepewności właśnie najbardziej się skłaniam ku falownikowi Huawei przez fakt, że bez wymiany falownika będzie można podłączyć magazyn energii, gdy zajdzie taka potrzeba a nie wiadomo co ZE i/lub rząd wymyślą. Te 11 pasuje (winaico, przedtem zrobiłem literówkę), ale tak jak mówiłem, zostaje 7cm od kalenicy i pytanie czy to nie za mało? U mnie mocno wieje (mam dom skrajny, przy polu) a podobno najrozsądniej dać 40cm a już 30cm to podobno minimum (tylko powtarzam, sam się jakoś wielce nie znam). Przy tych 4 kW to dla jakiejś oszczędności ten magazyn nie da nic albo niewiele, chyba że go fundusz sfinansuje, co do tych 7 cm to bardziej na zdrowy rozsądek, nie ma w żadnym prawie nakazu, sa zalecenia i w większośći firm montujących bo one biorą odpowiedzialność ale można i też osłony pionowe zamontować i konstrukcje wzmocnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 30.03.2021 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Dlatego pisałem że zależy ile mu za robotę policzyłeś bo nie wnikałem ile za sprzęt dałeś bo niewiadomo co tam zastosowałeś ,ale znalazł sie zaraz obrońca uciśnionych i poleciało. Czyli w skrócie zastosowałeś w praktyce bardzo znaną i cenioną w internecie maksymę: nie znam się, to wypowiem się. Dobra, przyznaję, rozbawiłeś mnie do łez Zaraz sie kolejnych kilku instalatorów w obrone wstawi możecie sobie gadać co chcecie a i tak wszyscy wiedzą o co chodzi,tylko na forum się boja odezwać bo zaraz ich zakrzyczycie ale na priva od wczoraj co chwilę przychodzą słowa poparcia i przykłady wspaniałych wycen i prób złapania jelenia. Super mamy na tym forum, wszyscy tacy bojący się, a reszta to instalatorzy Nie wiem, jak można Ci wytłumaczyć, że oferta Myjka jest bardzo dobrą ofertą. Trzeba naprawdę dobrze się naszukać i mieć kupę szczęścia, żeby znaleźć porównywalną cenowo (już nie mówiąc o lepszej). Jest tu zapewne paru instalatorów, ale czy mógłbyś kogoś wymienić z nicka? Byłoby łatwiej trochę gadać, jakbyśmy znali fakty, a nie tylko twoje wyssane z palca teorie spiskowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 30.03.2021 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 (edytowane) . Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 30.03.2021 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Ja tam nie beczę sam nie będę robił ,jak za zborze nie bedę płacił wiec nie zakładam i po temacie. Niech instalatorzy tez nie beczą że muszą tyle kasować żeby firmę utrzymać bo maja niewiadomo jakie koszty tylko niech przyznadzą tak jak Ty że się kraje ile sie daje i tez będzie po temacie a nie sie obruszaja. I to jest właśnie wybór. A czy słuszny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 30.03.2021 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Panowie, potrzebowałbym trochę pomocy w wyborze instalacji bo mam straszny mętlik w głowie Jak dojdzie klima oraz większe zużycie to do zbilansowania będziesz potrzebował instalacje bliżej 4,6kWp. Chyba, że wejdzie bilansowanie 1:1 ale z opłatą przesyłową. Gdybyśmy to robili (ale u Ciebie nie działamy) to najpierw projekt instalacji z uwzględnieniem dystrybucji zacienia i napromieniowania. Wtedy będziesz wiedział co się dzieje na dachu przez cały rok. Idąc w Huawei w nowej wersji M1 najwyżej dodasz 450W-P tam gdzie to będzie konieczne i możliwe (moc modułu). Jeśli idealnie pasują Ci moduły ok 500W to super (choć odpada jednostkowa optymalizacja). Jeśli mogą być mniejsze to bierz mniejsze (i mocowo i wielkościowo). Zależy co masz pod dachówką ale 7 cm to za mało zwłaszcza w Twoim przypadku. PS. Chyba wrzucałeś już to zdjęcie na fb. Ktoś Ci odpisał konkretnie (oprócz "oferta na priv" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladesss 30.03.2021 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Jak dojdzie klima oraz większe zużycie to do zbilansowania będziesz potrzebował instalacje bliżej 4,6kWp. Chyba, że wejdzie bilansowanie 1:1 ale z opłatą przesyłową. Gdybyśmy to robili (ale u Ciebie nie działamy) to najpierw projekt instalacji z uwzględnieniem dystrybucji zacienia i napromieniowania. Wtedy będziesz wiedział co się dzieje na dachu przez cały rok. Idąc w Huawei w nowej wersji M1 najwyżej dodasz 450W-P tam gdzie to będzie konieczne i możliwe (moc modułu). Jeśli idealnie pasują Ci moduły ok 500W to super (choć odpada jednostkowa optymalizacja). Jeśli mogą być mniejsze to bierz mniejsze (i mocowo i wielkościowo). Zależy co masz pod dachówką ale 7 cm to za mało zwłaszcza w Twoim przypadku. PS. Chyba wrzucałeś już to zdjęcie na fb. Ktoś Ci odpisał konkretnie (oprócz "oferta na priv" ? 4,6kWh to już tam na pewno nie upchnę Dużo kombinowałem z tym ułożeniem i jedyna opcja bez ingerencji w kominek to te 11 małych paneli albo 9x450 ale z przerobieniem kominka. Pod dachówką mam tylko membranę w tym momencie, nawet ocieplenia nie ma. Tak, wrzucałem to na fb i połowa tam nie przeczytała ze zrozumieniem, część może i zrozumiała ale dała odpowiedzi jakieś z czapy (np. "no trzeba wejść na dach i pomierzyć" - koniec odpowiedzi, dramat...), na priv zostałem zasypany a tak na prawdę pomocną odpowiedź dostałem w sumie: jedna to info o istnieniu właśnie paneli Swiss Solar i nawet udało mi się je znaleźć do kupienia ale póki co tylko na OLX co nie wzbudza mojego zaufania:/ a druga to pomysł z obcięciem tego kominka, zaślepieniu kratką i montaż paneli nad nim (wolałbym tego nie robić ale no jest to jakaś opcja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladesss 30.03.2021 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 A ten magazyn energii podłączony do tego Huawei-a to co Ci i w czym ma pomóc jak ZE i/lub rząd wymyślą? Noo, w Polsce mamy często niesamowitą inwencję twórczą wśród rządzących więc zaraz się może okazać, że przykładowo musisz mieć w domu chociaż minimalny magazyn energii (np 5kWh) bo inaczej bilansowanie 0,5:1, tak przykładowo. Lepiej taką opcję mieć niż nie mieć. No i Huawei ma zdaje sie opcję bilansowania energii biernej? Coś takiego obiło mi się o oczy (+ kilka innych zalet) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladesss 30.03.2021 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Trzeba jeszcze zauważyć że ten Huawei nie jest inwerterem hybrydowym, a więc jak sieć zniknie to i prąd z PV i baterii zniknie. Jesteś pewien, że tak jest? Bo wydaje mi się, że ma on możliwość puszczenia prądu na jedną fazę w przypadku zaniku prądu z sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladesss 30.03.2021 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 A czy miał ktoś styczność z panelami Munchen i falownikami Kodak? Dostałem myślę, że przyzwoitą ofertę za 4kWp (ok 17k zł) ale nic jak dotąd o nich nie słyszałem a opinii w internecie praktycznie brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.03.2021 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 I dlaczego liczysz że jak Ci została powiedzmy ta dyszka brutto to jednego goscia chcesz obciążyć miesięcznymi kosztami biznesu.? Po prostu "muszę" w obecnej sytuacji kiedy ta działalność u mnie dopiero raczkuje -- mimo tego daję ceny znacznie niższe niż rynkowe. Nie wiem czemu za wszelką cenę to kompletnie pomijasz. Generalnie ja nie planowałem się tym zajmować (instalacją PV). Szkolenie z instalacji PV i uprawnienia zrobiłem po to by zrobić sobie instalacje na domu jako protest własnie przeciwko wysokim cenom. Ale te ceny to były od 4500 do... nawet 7500 /kWp (Columbus) dla "zwykłej" instalacji (mam na myśli instalację na skośnym dachu 25s, czyli bez podnoszenia kosztów przez ekierki i Sofarze czy innym Growacie -- a nie na Fronku jak mam obecnie, czy tym bardziej SE) przy 10kWp jakie chciałem zamontować (i kolejne ~5kWp na obecnym, starym, domu) w międzyczasie jeszcze rodzice zachcieli PV, bo sobie PC zamontowali zamiast kominka, a zaraz jeszcze się szwagier dołączył. Dążę do tego, że jak mi się cena nie podobała, to owszem, napisałem o tym (także tutaj), ale nie spotykałem się z wykonawcami i nie dzwoniłem do nich wyzywając od złodziejów, tylko zakasałem rękawy i się wziąłem sam do roboty. Podobnie z płytkami w domu, które aktualnie kładę (choć nigdy wcześniej tego nie robiłem). Co chcesz jednym gosciem ogarnąć cały miesiąc,w miesiacu powinienes zrobić z 10 robótek wtedy te koszty miesięczne zusu ,auta,sprzetu itp. to na jednego wyszły by kilka stówek a nie tysięcy. Ależ chciałbym i z pewnością bym ceny wtedy obniżył. Ale obecnie to nie jest, w moim przypadku, możliwe. Przykre jest że tacy jak ty tego pojąc nie umieją, albo zwyczajnie nie chcą i leją szambo. A to wszystko wynik zwyczajnej ignorancji, bo widać na kilometr żeś nigdy własnej DG, gdzie trzeba się samemu starać o klienta i ogólnie ogarniać WSZYSTKO, nie prowadził. Jak cena dobra to nie trzeba po domach krążyć ,i czasu tracić na jakieś jazdy dojazdy itp.robota sama Cię znajdzie To nie jest prawda. Część ludzi się zwyczajnie boi zbyt niskich cen od takich "firm krzaków" (jak to mnie nazwał wspomniany wcześniej klient) jak moja (i się nawet szczególnie nie obraziłem, bo gdyby do mnie przyszedł ktoś taki jak ja, to pomyślałbym tak samo -- czy powiedział na głos to już inna kwestia). Ale żeby to wiedzieć to musiałbyś się znaleźć na moim miejscu, albo na miejscu dowolnego innego właściciela który dopiero rozkręca temat. Jak mi się zawirowało w spokojnym (15-letnim) życiu zawodowym i się zdecydowałem że skoro już tyle pracy włożyłem w "panele" (a fakt faktem że znudziło mi się siedzenie przy kompie) i się tym zajmę teraz zawodowo, to planowałem że 2 lata zanim się "rozkręci" na dobre tak jak to wyżej opisujesz. Póki co tak jeszcze nie jest (dopiero mam 2 klientów z polecenia od innych klientów i też się tylko "zastanawiają"), muszę łatać tę dziurę na pojedynczych klientach, a mimo tego i tak robię znacznie taniej niż obecna cena rynkowa, bo praktycznie za połowę. Ale niektórym widać się nie dogodzi. :/ Zaraz sie kolejnych kilku instalatorów w obrone wstawi możecie sobie gadać co chcecie a i tak wszyscy wiedzą o co chodzi, Zobaczymy o co chodzi jak napiszesz czym się zajmujesz i ile zarabiasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladesss 30.03.2021 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Widziałeś jego schemat? Baterie są podłączone w tym samym miejscu co wyjście z MPPT. Jest to wiec standardowy ON-Grid inwerter z możliwością wytwarzania AC z baterii lub paneli. Jedyna zaleta takiego rozwiązania, dla właściciela instalacji, to uzyskiwanie AC albo ze słońca albo z baterii. Jest też możliwa zaleta dla ZE, bo taki inwerter z magazynem może być używany do balansowania sieci. [ATTACH=CONFIG]454461[/ATTACH] Nie, nie widziałem wcześniej schematu a nawet jak bym widział - zbyt wiele by mi on nie powiedział Czyli to, że on nie da zasilania w momencie braku prądu z sieci to jest pewne, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts