Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Logicznie rzecz ujmując, gdyby to była hybryda to byłaby dwa razy droższa od nie-hybrydy.

Ja mam taką wiedzę, ale może ktoś ma lepszą. :)

Może zapytaj tej firmy która Ci go proponuje.

Tak dla zobrazowania:

GoodWe 8kW

hybryda 6600 zł netto

regularny 3850 zł netto

Fronius Symo

hybryda (8kW) 10300 zł netto

regularny (8.2kW) 6800 zł netto

Logicznie rzecz ujmując, gdyby to była hybryda to byłaby dwa razy droższa od nie-hybrydy.

Ja mam taką wiedzę, ale może ktoś ma lepszą. :)

Może zapytaj tej firmy która Ci go proponuje.

Zasilanie awaryjne w nowej serii M1 opisane jest jako opcja dostępna z Backup Box-B1. 1 faza, 3300W. Tyle, że póki co Backup nie jest u nas dostępny (przynajmniej nie ma go w oficjalnej dystrybucji).

Czysty M1 to (czyli w sumie to samo co na schemacie z karty który wrzuciłeś):

huawei_dla_domu.jpg

Dzisiaj miałem wizytę pewnej firmy na ofertę:

8,2KW - 46 tyś.::confused:

Panel JINKO 410W i jakiś FoxESS,

co to za inwerter i czy to wariant instalacji ekonomicznej z dużym zarobkiem dla firmy, czy może to wariant wypasiony, premium XL, bo gościu się zarzekał, że robią tylko na najlepszych podzespołach z wysokiej półki, z tego przeważnie budują farmy fotowoltaiczne.

Edytowane przez animuss

co to za inwerter i czy to wariant instalacji ekonomicznej z dużym zarobkiem dla firmy, czy może to wariant wypasiony, premiom XL, bo gościu się zarzekał, że robią tylko na najlepszych podzespołach z wysokiej półki, z tego przeważnie budują farmy fotowoltaiczne.

FoxESS T8 jest nieco tylko droższy od Sofara 8.8 i kosztuje 3400 zł netto. Fronius dla porównania 6800 a SE z opty 9000.

Znaczy sugeruje się nabywcy że ten Inwerter Huawei może być podłączony do baterii, ale trzeba się nieźle w necie nakopać żeby się dowiedzieć że aby on mógł pracować bez sieci to trzeba jeszcze dokupić tą część która umożliwi uzyskanie 1 fazy bez sieci.

(...)

Za takie pieniądze to już wolę kupić Victrona MultiPlus-II.

Przynajmniej bateria jest do niego 48V i działa jak prawdziwy UPS.

Komunikacja nastawiona jest raczej na możliwość podpięcia Luny a nie na rozwiązania typu PV Point (znany z Froniusa). Zresztą zasilanie awaryjne to raczej dodatek. Fajnie mieć ale dla mnie to pomijalna korzyść zwłaszcza za takie pieniądze. 1 faza to może oświetlenie, może podtrzymanie systemu IB.

Natomiast bateria to jednak znacznie zwiększona autokonsumpcja i stabilizacja sieci.

Nie jestem natomiast przekonany do rozwiązań dedykowanych. Znacznie ciekawsza jest Victrona którą kilka razy wspomniałeś.

co to za inwerter i czy to wariant instalacji ekonomicznej z dużym zarobkiem dla firmy, czy może to wariant wypasiony, premium XL, bo gościu się zarzekał, że robią tylko na najlepszych podzespołach z wysokiej półki, z tego przeważnie budują farmy fotowoltaiczne.

Cena ceną (za tyle to i my do Ciebie dojedziemy ;) ale "wysoka półka" to w przypadku FoxESS póki co slogan reklamowy. Dopiero wchodzą na rynek więc trudno coś więcej o nich napisać. Znajdziesz info na sieci TUTAJ ale cenowo tak jak napisał Myjk to w miarę tanie rozwiązanie. Mam go w cenniku w segmencie ekonomicznym bo mogą nieźle namieszać. Może nawet nie tyle ich falowniki ile magazyny energii. Falowniki mają być w kwietniu a magazyny energii w tym roku.

Jeśli potrzebujesz więcej info o FoxESS to może na fb jest jeszcze dostępne nagranie z Keno Expo sprzed kilku dni. Tam była prezentacja i sporo informacji o tej firmie.

Czyli reasumując:

Mając instalację on-gird bez żadnych magazynów energii to jak w elektrownię "bomba" pierdyknie to panele sobie leżą czy tam stoją - jak komu wygodniej - a klient jest w czarnej d...e.

... co nie wynika z ograniczeń technicznych ale prawnych. Falownik dalej mógłby pracować gdyby nie przepisy normy VDE0126-1-1 zapobiegającej pracy wyspowej.

Pamiętać należy, że zabezpieczenie antywyspowe jest wymagane przez administratorów sieci niskiego napięcia. Taka forma ochrony jest istotna, szczególnie podczas zaniku napięcia lub awarii instalacji dostarczających prąd. W momencie, gdy w czasie prowadzenia prac serwisowych nie ma napięcia w sieci, to oddawanie do niej energii elektrycznej, mogłoby spowodować porażenie osób, które sieć serwisują.
źródło

... co nie wynika z ograniczeń technicznych ale prawnych. Falownik dalej mógłby pracować gdyby nie przepisy normy VDE0126-1-1 zapobiegającej pracy wyspowej.

Co nie zmienia faktu, że falownik mógłby mieć dodatkowe wyjście off-grid. SMA ma/miało coś takiego jak gniazdko "backup" niestety tylko w wersji dla US.

źródło

Rozumiem że takie zabezpieczenie powinno być ale czy to jest jakiś olbrzymi problem aby takie cudo wstawić przy liczniku głównym (zaraz za nim). Jest napięcie w sieci to instalacja domowa jest do niej podpięta, nie ma to jest rozłączona. Chyba w 21 wieku to nie taki wielki problem.