stos 05.04.2021 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) . Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez stos 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.04.2021 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) Tego już nikt nie używa czy konsola jest dla ludzi ? Raczej dla człekokształtnych chyba , natomiast komputery posiadają babcie na wsiach, można mieć urządzenia przenośne gwarantujące dostęp do Internetu i największym nasłonecznieniu można wyłączyć zasilacz. Ty piszesz jedną rzecz głupszą od drugiej. Ostatnio, że poza Polską nikt nie używa cukru w czystej postaci a u nas to relikt PRL A teraz to. Zrozum, że to, iż czegos w swym emeryckim życiu nie używasz nie oznacza, że innym nie może dostarczyć rozrywki, bądź być przydatne do pracy. Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtyla 05.04.2021 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Nawiązując do wcześniejszych postów apropo wysokiego napięcia które może wyłączać falownik, czy jak obecnie przy idealnym nasłonecznieniu mam 240V na fazie, to jest to dobry czy zły wynik? Jestem dość oddalony od transformatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 05.04.2021 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) . Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 05.04.2021 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 To ciekawe a te falowniki hybrydowe to seria ET i BT? Hybrydy to ET, zwykłe DT, XS, MT. Nie widzę czegoś takiego jak BT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtyla 05.04.2021 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Bardzo dobry wynik. Oby się utrzymał. Może źle się wyraziłem, takie mam napięcie i planuje instalację, więc pytam czy jak u siebie założę to czy jeśli obecnie jest 240V na fazie przy pełnym słońcu to warunki do instalacji są korzystne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 05.04.2021 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 W moim falowniku można włączyć krzywą ograniczania produkcji w zależności od napięcia.Można ustawić, że np. po przekroczeniu 250V zaczyna ścinać moc. Ustawia się punkt początkowy (np. 250V), moc przy nim 100%, punkt końcowy (np. 253V), moc przy nim (np. 20%) i będzie liniowo ścinało moc przy napięciu pomiędzy 250 a 253V od 100% do 20%.U mnie nie ma problemu za wysokiego napięcia (póki co), ale jak ktoś ma to jest to chyba lepsza opcja od całkowitego wyłączania się falownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 05.04.2021 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) . Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 05.04.2021 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) To zależy od jakości Twojej sieci NN. Popatrz na zdjęcie z mojej instalacji. Są tam gwałtowne spadki napięcia do ok 240 - 245V. To są momenty gdy inwerter PV się wylączył z powodu przekroczenia górnej granicy napięcia (253V - czerwona linia). Następnie widać jak powoli podnosi produkcję od zera do max (ok 2.5kW). Masz dużo instalacji w okolicy, że takie wysokie napięcie? ile ich jest? Daleko masz do transformatora? jakiej mocy masz instalacje i co to za inwerter? Jakie masz napięcie w gniazdku gdy inwerter nie produkuje prądu? Może źle się wyraziłem, takie mam napięcie i planuje instalację, więc pytam czy jak u siebie założę to czy jeśli obecnie jest 240V na fazie przy pełnym słońcu to warunki do instalacji są korzystne? Napisałeś 240V przy pełnym słońcu to można rozumieć, że masz już instalacje, bo do tak słońce nie ma wpływu. Na jednej fazie tylko masz 240V tak? To jest już troche podwyższone. Zależy ile masz już instalacji masz w sąsiedztwie/okolicy. Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez Fanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 05.04.2021 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Na moim NN od transformatora nie ma innych instalacji PV. Do trafo jest ok 1500m. Instalacja 9.9kWp na Spirvencie WoltaStar 9kW. Napięcie w gniazdku w nocy dochodzi czasami do 250V. Przeważnie jest ok 245V. W dzień jest różnie. Na fotce widać że jak Inwerter się wyłączał było ok 255-260V, a po wyłączeniu ok 240-245V. Czasami mam na jednej fazie 260V a na drugiej 180V. To po prostu przeciążona linia przez ilość podłączonych domów czy inna przyczyna? Uderzałeś do dostawcy energii? mogą coś z tym zrobić? Nie uszkodziło Ci się jeszcze nic w domu z elektroniki? A chałupa pewnie ubezpieczona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 05.04.2021 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) . Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 05.04.2021 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) Ja się zastanawiałem u siebie czy nie będzie problemów czy przy wysokiej produkcji na dobrym słońcu, gdy napięcie dochodzi do 245V na jednej z faz i czasem 7kwp jest oddawane do sieci coś nie będzie "siadać w domu", ale chyba nie mam czym się przejmować. Przed podłączeniem foto miałem 236V na jednej fazie (pozostałe niżej), a przeważnie teraz utrzymuje się przy produkcji jakieś 240V na jednej (pozostałe mniej). W tej chwili produkcja mała bo brak słońca, idzie 1.5kwp: R 235V 2.10A 49.98Hz S 228V 2.10A 49.98Hz T 226V 2.10A 49.98Hz Stos powodzenia w walce, w końcu muszą zmodernizować Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez Fanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 05.04.2021 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 U mnie tak to wygląda. R 242.00V 1.20A 50.01Hz S 243.60V 1.20A 50.01Hz T 245.40V 1.20A 50.01Hz Napięcia masz ok. z tym że produkcja niewielka ok 1kW trójfazowo, na jedną 300W Na moim NN od transformatora nie ma innych instalacji PV. Do trafo jest ok 1500m. Instalacja 9.9kWp na Spirvencie WoltaStar 9kW. Napięcie w gniazdku w nocy dochodzi czasami do 250V. Przeważnie jest ok 245V. W dzień jest różnie. Na fotce widać że jak Inwerter się wyłączał było ok 255-260V, a po wyłączeniu ok 240-245V. Czasami mam na jednej fazie 260V a na drugiej 180V. [ATTACH=CONFIG]454602[/ATTACH] W tym momencie, produkcja na każdej fazie była około 2.5kW. Tu wygląda że słabym punktem jest PEN o ile to sieć TN, czy takie napięcia masz w granicy eksploatacji instalacji czyli przeważnie jest to układ pomiarowy bo jeżeli tak to reklamacja i na pewno uzasadniona nawet gdyby pomiary wykonywali nie w słoneczny dzień, przecież taka sama nierównomierność napięć wystąpi przy obciążeniu 2,5 kW Ja się zastanawiałem u siebie czy nie będzie problemów czy przy wysokiej produkcji na dobrym słońcu, gdy napięcie dochodzi do 245V na jednej z faz i czasem 7kwp jest oddawane do sieci coś nie będzie "siadać w domu", ale chyba nie mam czym się przejmować. Przed podłączeniem foto miałem 236V na jednej fazie (pozostałe niżej), a przeważnie teraz utrzymuje się przy produkcji jakieś 240V na jednej (pozostałe mniej). W tej chwili produkcja mała bo brak słońca, idzie 1.5kwp: R 235V 2.10A 49.98Hz S 228V 2.10A 49.98Hz T 226V 2.10A 49.98Hz Stos powodzenia w walce, w końcu muszą zmodernizować Ale to 7kW to raczej trójfazowo i na jedną 2300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 05.04.2021 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Na końcu linii jest gospodarstwo rolne złożone z 3 domów mieszkalnych i zabudowań gospodarczych. A próbowałeś z nimi pogadać? Bo to oni najwyraźniej przeciążają jedną fazę. Jeśli tam by się udało rozłożyć obciążenie to problem zniknie. Może się okazać, że te 3 chałupy mają instalacje 1 fazowe i wszystkie wiszą na jednej fazie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 05.04.2021 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) . Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 05.04.2021 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) . Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 05.04.2021 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 Hybrydy to ET, zwykłe DT, XS, MT. Nie widzę czegoś takiego jak BT. Seria ET 5-10 kW | Trójfazowy falownik do magazynowania energii | Akumulator wysokonapięciowy [/b]https://pl.goodwe.com/falowniki-z-magazynem-energii/seria-et-269_11.asp Seria BT 5-10 kW |Trójfazowy | Zmodernizowany falownik AC | Akumulator wysokonapięciowy https://pl.goodwe.com/falowniki-z-magazynem-energii/seria-bt-279_11.asp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 09.04.2021 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Jestem na etapie projektowania budynku pod działaność gospodarczą - jedną z istotnych kwestii jest dach, który ma być cały zabudowany PV. Dach może być idealnie na południe - z tego co pamiętam, to idealne nachylenie dachu to 35-40 stopni - jak dokładnie zaprojektować taki dach, żeby jednocześnie była jak największa powierzchnia pod montaż PV i jednocześnie dobre uzyski? Dach jednospadkowy nachylony pod kątem 35 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.04.2021 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Jestem na etapie projektowania budynku pod działaność gospodarczą - jedną z istotnych kwestii jest dach, który ma być cały zabudowany PV. Dach może być idealnie na południe - z tego co pamiętam, to idealne nachylenie dachu to 35-40 stopni - jak dokładnie zaprojektować taki dach, żeby jednocześnie była jak największa powierzchnia pod montaż PV i jednocześnie dobre uzyski? Dach jednospadkowy nachylony pod kątem 35 stopni? Zakładając, że instalujesz PV w okolicach miasta Łódź to "idealny" kąt pochylenia dachu to 39o i azymut -3o względem południa. Kilka +/- stopni nie stanowi większej róznicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.04.2021 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 (edytowane) - jak dokładnie zaprojektować taki dach, żeby jednocześnie była jak największa powierzchnia pod montaż PV i jednocześnie dobre uzyski? Pod działalność to najlepiej wschód zachód dwuspadowy, wykorzystujesz cały dach, dwie połacie i zwiększenie autokonsumpcji. Przy instalacji fotowoltaicznej wschód-zachód produkcja zaczyna się tuż po godzinie 5 rano, wschodnia połać osiąga swój pik produkcji najczęściej między 7 a 10 rano. Zachodnia połać zaczyna pracę przeważnie po 12, największa produkcja jest miedzy 14 a 17, a produkcja może utrzymywać się nawet po godzinie 20. Zastanów się w jakich godzinach prowadzisz działalność i gdzie zacienienie -drzewa, słupy, inne domy, jesień-zima-wiosna masz bardzo długie cienie od drzew i innych przeszkód. Edytowane 10 Kwietnia 2021 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts