Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem po "szkoleniu" w KENO z, na dnaich dyskutowanych, systemów hybrydowych. Okazuje się że GoodWe ma super hybrydowy falownik który może nawet robić za globalny domowy UPS -- potrafi się przełączyć, w przypadku zaniku zasilania z sieci, w 5ms na bezpośrednie zasilanie z PV (lub baterii). Rozczarował mnie Fronius, bo też się przełącza, ale w... 30-60 sek. (hahaha!). Co więcej GoodWe Hybryda 8kW kosztuje mniej niż zwykły Fronius 8.2. Paranoja. Ale już wiem na co zmienię mojego Fronka, bo taki system globalnego UPS (z aku) zawsze mi się w domu marzył. W przypadku posiadania magazynu energii i G12, jeśli nie ma słońca, falownik może ładować baterie w tanim prądzie a wykorzystywać w drogim. Taki hincik dla "oszczędzających".
  • Like 1

A ma opcję utrzymania sieci dla innych inwerterów wpiętych za nim?

I może ktoś wie, czy są jakieś mikroinwertery, które współpracują ze sterowaniem mocą za pomocą zamiany częstotliwości (aby podpiąć do SMA sunny island)?

Może w ogóle warto by było zrobić jakiś zbiór informacji co z czym da się pospinać przy on-gridzie z opcją pracy bez sieci?

Cena ceną (za tyle to i my do Ciebie dojedziemy ;) ale "wysoka półka" to w przypadku FoxESS póki co slogan reklamowy. Dopiero wchodzą na rynek więc trudno coś więcej o nich napisać. Znajdziesz info na sieci TUTAJ ale cenowo tak jak napisał Myjk to w miarę tanie rozwiązanie. Mam go w cenniku w segmencie ekonomicznym bo mogą nieźle namieszać. Może nawet nie tyle ich falowniki ile magazyny energii. Falowniki mają być w kwietniu a magazyny energii w tym roku.

Jeśli potrzebujesz więcej info o FoxESS to może na fb jest jeszcze dostępne nagranie z Keno Expo sprzed kilku dni. Tam była prezentacja i sporo informacji o tej firmie.

No właśnie mało jest informacji w necie tylko spoty reklamowe, ale tani to chyba nie oznacza ostatecznie badziewia?

Może nadrabiają jakością i szybkością. :p Jeśli to "prosty" dach na skosach to nawet taki zdzierca i złodziej jak ja by to zrobił za 29 tys.

Chyba raczej szukają większego zarobku, albo kable posrebrzane mieli zakładać.:lol2:

Każda firma działa inaczej i niektóre mogą generować duże koszty, ale co mnie to.

Jestem po "szkoleniu" w KENO z, na dnaich dyskutowanych, systemów hybrydowych. Okazuje się że GoodWe ma super hybrydowy falownik który może nawet robić za globalny domowy UPS -- potrafi się przełączyć, w przypadku zaniku zasilania z sieci, w 5ms na bezpośrednie zasilanie z PV (lub baterii). Rozczarował mnie Fronius, bo też się przełącza, ale w... 30-60 sek. (hahaha!). Co więcej GoodWe Hybryda 8kW kosztuje mniej niż zwykły Fronius 8.2. Paranoja. Ale już wiem na co zmienię mojego Fronka, bo taki system globalnego UPS (z aku) zawsze mi się w domu marzył. W przypadku posiadania magazynu energii i G12, jeśli nie ma słońca, falownik może ładować baterie w tanim prądzie a wykorzystywać w drogim. Taki hincik dla "oszczędzających".

To ciekawe a te falowniki hybrydowe to seria ET i BT?

Czy takie coś.

http://inverters.vn/may-bien-tan-luu-tru-gw5048-esa.html

Panowie, mam jeszcze pytanko - czy mikrofalowniki też się przewymiarowuje? Ta moja propozycja co wcześniej pisałem to 9x Ja solar 450W+ 2x mikrusy HM-1500 + 1x Hm-400. Mikrusy są w stanie sumarycznie dać 3,4kWp a panele 4,05 ale pewnie momentami nawet i więcej (szczególnie, że u mnie mocno wieje - panele będą miały fajne chłodzenie). Czy nie byłoby lepszym pomysłem podłączenie po 3szt paneli do 3x HM-1500? I wtedy też fazy byłyby równomiernie obciążone (chociaż i tak mi się wydaje, że 2szt HMT-2250 byłyby lepszym pomysłem)

Czy nieposiadający FV nie powinni otrzymywać bonifikaty za zwiększone zużycie prądu i urządzeń przez zwiększone napięcie w sieci? :) W okolicy do nowego trafo jest podłączonych powiedzmy 50 domów, z czego ze 20 ma juz panele, a za rok dwa to będzie już ze 35 domów minimum. Na mojej nitce jest 5 domów z czego na trzecim montowane są właśnie panele.

Czy przy takim zagęszczeniu instalacji sieć zacznie w szczycie odłączać falowniki? Przy takim zagęszczeniu chyba szybko napiecie dojdzie do maksymalnych 253V.

W okolicy do nowego trafo jest podłączonych powiedzmy 50 domów, z czego ze 20 ma juz panele, a za rok dwa to będzie już ze 35 domów minimum. Na mojej nitce jest 5 domów z czego na trzecim montowane są właśnie panele.

Czy przy takim zagęszczeniu instalacji sieć zacznie w szczycie odłączać falowniki? Przy takim zagęszczeniu chyba szybko napiecie dojdzie do maksymalnych 253V.

To jest dobre pytanie, co wtedy gdy zaczniemy zbliżać się do 250V na fazie w domu?

W ogóle jak sądzicie podwyższone napiecie powiedzmy 245V na jednej fazie może powodować już niekorzystny wpływ na urządzenia w domu? to jest telewizory, amplituner, konsola, komputer inne. :confused:

Tego już nikt nie używa czy konsola jest dla ludzi ? Raczej dla człekokształtnych chyba , natomiast komputery posiadają babcie na wsiach, można mieć urządzenia przenośne gwarantujące dostęp do Internetu i największym nasłonecznieniu można wyłączyć zasilacz.

Ty piszesz jedną rzecz głupszą od drugiej. Ostatnio, że poza Polską nikt nie używa cukru w czystej postaci a u nas to relikt PRL

A teraz to.

Zrozum, że to, iż czegos w swym emeryckim życiu nie używasz nie oznacza, że innym nie może dostarczyć rozrywki, bądź być przydatne do pracy.

Edytowane przez fotohobby

W moim falowniku można włączyć krzywą ograniczania produkcji w zależności od napięcia.

Można ustawić, że np. po przekroczeniu 250V zaczyna ścinać moc. Ustawia się punkt początkowy (np. 250V), moc przy nim 100%, punkt końcowy (np. 253V), moc przy nim (np. 20%) i będzie liniowo ścinało moc przy napięciu pomiędzy 250 a 253V od 100% do 20%.

U mnie nie ma problemu za wysokiego napięcia (póki co), ale jak ktoś ma to jest to chyba lepsza opcja od całkowitego wyłączania się falownika.

To zależy od jakości Twojej sieci NN.

Popatrz na zdjęcie z mojej instalacji.

Są tam gwałtowne spadki napięcia do ok 240 - 245V.

To są momenty gdy inwerter PV się wylączył z powodu przekroczenia górnej granicy napięcia (253V - czerwona linia).

Następnie widać jak powoli podnosi produkcję od zera do max (ok 2.5kW).

Masz dużo instalacji w okolicy, że takie wysokie napięcie? ile ich jest?

Daleko masz do transformatora?

jakiej mocy masz instalacje i co to za inwerter?

Jakie masz napięcie w gniazdku gdy inwerter nie produkuje prądu?

Może źle się wyraziłem, takie mam napięcie i planuje instalację, więc pytam czy jak u siebie założę to czy jeśli obecnie jest 240V na fazie przy pełnym słońcu to warunki do instalacji są korzystne?

Napisałeś 240V przy pełnym słońcu to można rozumieć, że masz już instalacje, bo do tak słońce nie ma wpływu. Na jednej fazie tylko masz 240V tak?

To jest już troche podwyższone. Zależy ile masz już instalacji masz w sąsiedztwie/okolicy.

Edytowane przez Fanek