Slawko123 21.03.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 URE interpretowal dzis kto ma ponosic koszty bilansowania energi z mikroinstalacji,podają, że sprzedawca zobowiazany.... pewnie wkrótce przeprogramuja liczniki żeby bilansowaly na miejscu....przecież bilansują na miejscu, każdą fazę. Na miejscu odlicza Ci ilość energii wysłanej od pobranej i za nadwyżkę wysłanej Ci płacą albo za nadwyżkę pobranej Ty płacisz. Doliczają Ci tylko dodatkowo za przesłanie tej energii do Ciebie. masz układ jednofazowy problemu nie widzisz, masz trzy układy jednofazowe, problem widzisz. Nie rozumiem dlaczego? Przecież każdy z tych układów jednofazowych jest bilansowany na miejscu. A to, że fazy są przesunięte o kąt 120* względem siebie i masz je w jednym miejscu, to tylko plus dla Ciebie bo możesz skorzystać z dobrodziejstw takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 22.03.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 przecież bilansują na miejscu, każdą fazę. Na miejscu odlicza Ci ilość energii wysłanej od pobranej i za nadwyżkę wysłanej Ci płacą albo za nadwyżkę pobranej Ty płacisz. Doliczają Ci tylko dodatkowo za przesłanie tej energii do Ciebie. masz układ jednofazowy problemu nie widzisz, masz trzy układy jednofazowe, problem widzisz. Nie rozumiem dlaczego? Przecież każdy z tych układów jednofazowych jest bilansowany na miejscu. A to, że fazy są przesunięte o kąt 120* względem siebie i masz je w jednym miejscu, to tylko plus dla Ciebie bo możesz skorzystać z dobrodziejstw takiego rozwiązania. Chodzi mi o bilansowanie półroczne. Sprzedawca zobowiązany ( w moim przypadku Tauron) będzie musiał pokrywać koszty przesyłu... ... ale to dopiero przed nami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 22.03.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Chodzi mi o bilansowanie półroczne. Sprzedawca zobowiązany ( w moim przypadku Tauron) będzie musiał pokrywać koszty przesyłu... ... ale to dopiero przed nami... No, do tego czasu zasady bilansowania moga się dość poważnie zmienić. Czytaliście zpewnie o propozycji 0,7 kWh za 1 kWh? PS. A miał ktoś z was problemy z bilansowaniem ( z umową na bilansowanie) w przypadku inwestycji robionej prywatnie ale przez osobę, która jest przedsiębiorcą? Z tym też jest niemałe zamieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoroo 23.03.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Witam wszyskich duzo ostatnio czytałem na temat instalacji i sam uz nie wiem co mam zrobic rachunek za prad ok 300zł miesiecznie , wiec potrzebuje ok 6,5kw instalacje oferty sa rozne od 33 000 do 45 000 tyskilka firm oladało moj dach i kazdy mowi co innego ,a w zasadzie chodzi mi o zaciemnienie ktore moze wystapic w roznych porach dnia1 koszt 40 000 24 szt. Aleo Solar p19J280 (280Wp) + Solar Edge SE7K + optymalizatory 2 koszt 33000 26szt 250 W +5% Hisunage +JFY Suntree TL trójfazowy z możliwością WI-FI co o tym myslicie finansowanie gotówka i teraz czy czekac do lipca co sadzicie o tych optymalizatorach -firma zapewnia ze jest lepszy uzysk energi w opcji 2 firma mowi ze nie ma potrzeby zakładania tak drogiej instacacji a panele mozna tak ułozyc ze wyeliminuje sie zaciemnienia prosze o opinie , czy moze wogole nie opłaca sie zakładanie takiej instalacji bez dofinansowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 24.03.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Witam wszyskich duzo ostatnio czytałem na temat instalacji i sam uz nie wiem co mam zrobic rachunek za prad ok 300zł miesiecznie , wiec potrzebuje ok 6,5kw instalacje oferty sa rozne od 33 000 do 45 000 tys kilka firm oladało moj dach i kazdy mowi co innego ,a w zasadzie chodzi mi o zaciemnienie ktore moze wystapic w roznych porach dnia 1 koszt 40 000 24 szt. Aleo Solar p19J280 (280Wp) + Solar Edge SE7K + optymalizatory 2 koszt 33000 26szt 250 W +5% Hisunage +JFY Suntree TL trójfazowy z możliwością WI-FI co o tym myslicie finansowanie gotówka i teraz czy czekac do lipca co sadzicie o tych optymalizatorach -firma zapewnia ze jest lepszy uzysk energi w opcji 2 firma mowi ze nie ma potrzeby zakładania tak drogiej instacacji a panele mozna tak ułozyc ze wyeliminuje sie zaciemnienia prosze o opinie , czy moze wogole nie opłaca sie zakładanie takiej instalacji bez dofinansowania Witam, co do cen pozwolisz, że nie będę sie wypowiadał, nasz cennik jest dostepny na oficjalnej stronie. Co do optymalizatorów, tak - eliminuja one szkodliwe efekty, które może powodować zacienienie instalacji i tym samym lepsze uzyski. Co do dofinansowania - jak wynika z opinii naszych klientów z dotacją wcale nie są one tak tanie jak się wydaje, a poza tym nie wiadomo jak zapisy ustawy się wyklarują i czy później się nie okaże, że dotacja dyskwalifikuje Cię w korzystaniu z enwetualnych dopłat - to już zależy od Ciebie. Ja polecałbym Ci tak zrobić instalację, by jak najwiecej tej energii wyprodukowanej wykorzystywać w gospodarstwie lub korzystać z net meteringu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_as 24.03.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Zacienienie można wyeliminować rozkładając w odpowiedni sposób moduły. Można również ograniczyć do minimum wpływ tego zacienienia. To czy da się je faktycznie wyeliminować to kwestia oceny indywidualnej. Trzeba zobaczyć dach i otoczenie. Zacienienie od elementów konstrukcji czy elewacji budynku ? Czy też cień rzucają inne budynki albo jakieś drzewa ? Co do modułów to lepiej zainwestować w optymalizatory mocy. Można znaleźć panele, które mają je wbudowane (typu JA Solar) lub dokupić je oddzielnie. Warto zainwestować na początku i nie tracić energii przy ewentualnym zacienieniu. Grunt to dobrze zaprojektowana instalacja plus kompleskowe pomiary powykonwcze (krzywe U-I, termowizja) pozwolą wyeliminować wadliwe moduły i sprawdzić jakość wykonania. Stawki to kwestia indywidualna firm. Są lepsze i gorsze wykonania. Można mieć na uwadze, że czasem warto zapłacić odrobinę więcej i mieć pewność, że mamy instalację wyższej jakości. Dofinansowanie podnosi koszt inwestycji (koszt kredytowania, dokumentacji, itp.). Czas zwrotu inwestycji nie jest dużo krótszy. Trzeba też pamiętać, że przy dotacji nie możemy korzystać z określonych systemów wsparcia (np. przy Prosumencie, nie można korzystać z taryf gwarantowanych, które wedle teorii miały wejść od lipca). Nie warto czekać do lipca, taryf gwarantowanych prawdopodobnie nie będzie, więc zostaje net-metering (zakładam że jesteś osobą fizyczną). Nie wiadomo jak będą kształtować się systemy wsparcia od lipca dlatego lepiej skorzystać z tego co jest bo nie wiadomo czy nie będzie gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 24.03.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Nie warto czekać do lipca, taryf gwarantowanych prawdopodobnie nie będzie, więc zostaje net-metering (zakładam że jesteś osobą fizyczną). Nie wiadomo jak będą kształtować się systemy wsparcia od lipca dlatego lepiej skorzystać z tego co jest bo nie wiadomo czy nie będzie gorzej. No tak, z tym, że w przypadku takich małych inwestycji to taka osoba fizyczna nie ma obecnie zbyt atrakcyjnych bonusów poza net meteringiem. Co innego w przypadku inwestorów korzystających z zielonych certyfikatów - to może być atrakcyjna, jak na obecnie realia propozycja. Można też mieć nadzieję, że jeżeli wprowadzony zostanie atrakcyjny system wsparcia to obejmie też te instalacje, które były instalowane i przyłączane do sieci po 1 stycznia, czyli w tym takim niepewnym okresie. Co będzie... zobaczymy i z nieciepliwością czekamy na coraz to nowsze doniesienia z Ministerstwa Energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbymas 24.03.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 (edytowane) Panowie, mam dom wolnostojący 120m2 na Podkarpaciu. W domu, rekuperator, pompa ciepła (ogrzewa wodę) piec gazowy kondensacyjny i sporo urządzeń na prąd. Moje średnie zużycie prądu to ok 480kWh w miesiacu, liczonym przez okres od lipca- stycznia 2013). Zastanawiam się nad zakupem Ogniw fotowoltaicznych/solarów zamontowanych na dachu do przetworzenia en. słonecznej na en. elektryczną. Czy waszym zdaniem jest sens inwestycji w w/w instalacje? Czy są firmy zajmujące się badaniem nasłonecznienia oraz siły wiatru w poszczególnych rejonach polski ? Osobiście kontaktowałem się w sprawie czy mi się opłaca czy nie w tej firmie [MODEROWAANO Z PRZYCZYN OCZYWISTYCH] A tobie jaka firma zakładała panele słoneczne ?? Edytowane 24 Marca 2016 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arztin 24.03.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Coraz poważniej podchodzę do tematu fotowltaiki Dach mojego domkui jest skierowany na wschód i zachód ale to podobno nie jest duzym problemem. Na pewno nie tak duzym jak jakieś zacienienia itpNawiązałem kontakt z firmą Zielona Planeta z Chrzanowa. Czy komus z Was ta firma projektowała i montowała instalacje fotowoltaiczną? jakie macie opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sędłaki 24.03.2016 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 @Konsultant Viessman napisał: . "Co innego w przypadku inwestorów korzystających z zielonych certyfikatów - to może być atrakcyjna, jak na obecnie realia propozycja. " Czy prawo do Zielonych certyfikatów ma np konsument - który prowadzi sobie jakąkolwiek działalnosc gospodarczą ( obecnie nie ma prawa do netmeteringu-wiec ma do z.certyfikatów Prawdopodobnie taki ktoś ma miec net-met po 01/07/2016r)? Dlaczego zielone certyfikaty mają być bardziej korzystne od net-met rozliczanego 1 x /rok- tak proponuje ME od 01/07/2016 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoroo 24.03.2016 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 witam piszecie tutaj ze lepiej teraz zrobic instalacje bo nie wiadomo co bedzie potem ,dla mnie nie ma znaczenie co bedzie pózniej bo i tak inwestuje swoja gotówke ,tak mysle ze o taryfach mozna juz zapomniec wiec tylko mozna liczyc na net m. zwrot z inwestycji przy wydaniu ok 40 tys to ok 12 lat wiec to sporo ,(miesiecznie płace za prad ok 300zł) i tu jest moj delemat -nastepny na jakich podzespołach zrobic taka instalacje czy wybrac np sharpa,qsell,ibc itd dotego czy warto kupowac 280kw czy 250kw i kilka wiecej za to ,czy moze ktos doradzic w takich tematach szczegółowych to samo dotyczy sie inwertera oszczywiscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.03.2016 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 (edytowane) Osobiście kontaktowałem się w sprawie czy mi się opłaca czy nie w tej firmie [WYCIĘTE - UTRWAALA SPAM] A tobie jaka firma zakładała panele słoneczne ??pierwszy wpis i taka ohydna reklama, a może lepiej płatny profil i wtedy będzie ok. Edytowane 24 Marca 2016 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.03.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 nie komentujcie spamu, zwłaszcza cytując. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoroo 24.03.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 czy moze sie ktos podzielic wiedza co ma juz panele zamontowane na co trzeba zwrocic szczegolna uwage od czego zalezy potem wydajnosc instalacji bo przedział cenowy dla instalacji o tym samym kw jest ogromny ,czytałem ostatnio taki artykuł gdzie podsumowanie było taki "na fotowoltaice wszyscy zarobia tylko nie inwestor" ,planuje montaz na domku ale nie mam z kim pogadac kto to uzytkuje jakie sa + lub - czy lepiej zapłacic wiecej ,czy skupic sie na tym zeby wyszło jak najtaniej za 1kw ,co ciekawe jak dostałem oferte na kwote X i napisałem ze mam tansze oferty to dostaje druga duzo tansza ale na innych podzespołach itd.pozdrawiam i dziekuje za komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 24.03.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 czy moze sie ktos podzielic wiedza co ma juz panele zamontowane na co trzeba zwrocic szczegolna uwage (...) Instalacja fotowoltaiczna to tak naprawdę moduły - panele fotowoltaiczne - spięte na wtyczki i następnie podłączone do falownika. Z falownika idzie kabel który wpięty jest do sieci. Sam określ jakiej firmy i o jakich parametrach chcesz mieć panele fotowoltaiczne, jakiej firmy konstrukcję oraz jaki do tego ma być falownik. Jak już to określisz to szukaj wykonawcy, który ci to zamontuje, lub zamontujesz sobie sam we własnym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 24.03.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Instalacja fotowoltaiczna to tak naprawdę moduły - panele fotowoltaiczne - spięte na wtyczki i następnie podłączone do falownika. Z falownika idzie kabel który wpięty jest do sieci. Sam określ jakiej firmy i o jakich parametrach chcesz mieć panele fotowoltaiczne, jakiej firmy konstrukcję oraz jaki do tego ma być falownik. Jak już to określisz to szukaj wykonawcy, który ci to zamontuje, lub zamontujesz sobie sam we własnym zakresie. Jak już to bedziesz wiedział to przykrecisz kilka srubek, zepniesz 5 kabli i instalacja gotowa... jak nie masz dwóch lewych rąk to dasz rade sam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.03.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 "Sam określ jakiej firmy i o jakich parametrach chcesz mieć panele fotowoltaiczne, jakiej firmy konstrukcję oraz jaki do tego ma być falownik...." Możliwe opcje: 1. rzut kostką do gry... Numerujesz oferentów. Trzy rzuty i masz zwycięzcę... 2. Rzut kartkami z nazwą firmy za siebie - te które padną napisem w dół - przegrywają. Rzucamy tak długo, aż pozostanie jedna! 3. Oparcie się na wiedzy własnej zdobytej kosztem czasu i potu. Wtedy SAM wybierasz CO i za ile SOBIE SAM zbudujesz... Będzie i tak jak Bóg da... Bardzo fajny temat!!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 25.03.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/21000/polacy-aresztowani-przy-kradziezy-paneli-fotowoltaicznych-w-niemczech To tak a propo dyskusji n.t. super okazji cenowych z allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 25.03.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 @Konsultant Viessman napisał: . "Co innego w przypadku inwestorów korzystających z zielonych certyfikatów - to może być atrakcyjna, jak na obecnie realia propozycja. " Czy prawo do Zielonych certyfikatów ma np konsument - który prowadzi sobie jakąkolwiek działalnosc gospodarczą ( obecnie nie ma prawa do netmeteringu-wiec ma do z.certyfikatów Prawdopodobnie taki ktoś ma miec net-met po 01/07/2016r)? Dlaczego zielone certyfikaty mają być bardziej korzystne od net-met rozliczanego 1 x /rok- tak proponuje ME od 01/07/2016 ? Witam! Co do zielonych certyfikatów - prawo do nich ma przedsiębiorca, nie osoba fizyczna. Nie ma tu ograniczeń co do wielkości instalacji. Jeśli chodzi o kolejne pytania - możesz rozpisac je jaśniej? Nie wiem czy stwierdzasz, czy pytasz. Co do propozycji ministerstwa energii - net metering ma być na zasadach, że za 1 kWh oddaną do sieci możesz pobrać 0,7 kWh. To nie jest 1:1. Zielone certyfikaty są - teraz obowiązują i jeżeli teraz się na nie zadeklarujesz, masz je na 15 lat. A co do przyszłego systemu wsparcia to wielka niewiadoma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwarti 25.03.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Witam wszyskich duzo ostatnio czytałem na temat instalacji i sam uz nie wiem co mam zrobic rachunek za prad ok 300zł miesiecznie , wiec potrzebuje ok 6,5kw instalacje oferty sa rozne od 33 000 do 45 000 tys kilka firm oladało moj dach i kazdy mowi co innego ,a w zasadzie chodzi mi o zaciemnienie ktore moze wystapic w roznych porach dnia 1 koszt 40 000 24 szt. Aleo Solar p19J280 (280Wp) + Solar Edge SE7K + optymalizatory 2 koszt 33000 26szt 250 W +5% Hisunage +JFY Suntree TL trójfazowy z możliwością WI-FI co o tym myslicie finansowanie gotówka i teraz czy czekac do lipca co sadzicie o tych optymalizatorach -firma zapewnia ze jest lepszy uzysk energi w opcji 2 firma mowi ze nie ma potrzeby zakładania tak drogiej instacacji a panele mozna tak ułozyc ze wyeliminuje sie zaciemnienia prosze o opinie , czy moze wogole nie opłaca sie zakładanie takiej instalacji bez dofinansowania Witam Ja ci radze czekać. Jak będzie Prosument to bierz i się nie zastanawiaj. Jak masz kasę to spłać od razu kredyt. Ja tak chce zrobić. Nie jest też prawdą ze w Prosumencie instalacje są dużo droższe. Mam kilka wycen ponizej 6 tys, za kw pod Prosumenta na niezłym sprzęcie. Instalatorzy nie proponują Prosumenta gdyż jest sporo dokumentacji i trzeba czekać na kasę - a z tym u nich problem. Większość firm to młode i niedokapitalizowane jeszcze firmy. Dobra cena za kw to teraz 5 do 5,5 tys za kw (oczywiście jak będziesz robił z firmą - samemu da się dużo taniej) pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts