Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

pisałem o tym 15 lat temu, a dziś po tysiącu nowych podatków jeszcze 5x bardziej sie opłaca

stawiasz agregat na klasycznym silniku diesla 3fazowy ~20kVA w ziemiance by nie było słychać klekotu tego szrota

lejesz olej opałowy ~2,50/litr

obieg chłodzenia silnika = darmowe ciapło do domu

prąd wychodzi po ~27groszy 1kWh

bez pieca w kotłowni

bez przyłącza ZE

bez UPSa

bez PV za 100k

bez Akumulatorów za 100k

stabilne obrotowo 1500obr/min = miliony motogodzin trwałości

itd

chore, ale do tego doprowadził socjal ukryty w cenie 1kWh z polskiego ZE

Francuzi mają 54 atomówki, z tego kilka na same TGV, a my? przewalą miliardy a nie ma ani jednej

Francuzi atom uznają za przeżytek i pod Marsylią kończą Fuzję...

To jesteś 15 lat do tyłu.

U mnie 1kWh do grzania to ok.0,11zl.

A dom grzeje mi pompa ciepła p-w.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam do wyboru 3 marki paneli.

Które wybrać?

-RISEN RSM144-7-450 BMDG MONO HALF CUT SREBRNA RAMA Bifacial

-LG NeON2 LG415N2T-L5.AW1 – 415Wp (BiFacial)

-WINAICO 375WK

Ktore moduły będą bardziej żywotne. Te dwa pierwsze to moduły dwustronne

Mam moduły dwustronne. Los chciał tak, że jedną instalację mam na gruncie, a druga na dachu (ten sam kąt, ten sam kierunek ustawienia). ta na gruncie produkuje około 7% więcej z 1kWp, niz ta na dachu. czy to zasługa paneli bifacjalnych, czy może lepszego chłodzenia tej na gruncie- nie wiem. A może i to, i to? W każdym razie jeżeli cena dwustronnych zbliżona do jednostronnych, to brałbym bifacjalne...

Edytowane przez magdaseb
literówka

A tak.... kobieceinspiracje to źródło stachów...

Kodeks Drogowy ma wprawdzie zapis:

Art. 60.

[...]

2. Zabrania się kierującemu:

[...]

3) pozostawiania pracującego silnika podczas postoju na obszarze zabudowanym; nie dotyczy to pojazdu wykonującego czynności na drodze;

Ale na samym początku stoi:

Art. 1. 1. Ustawa określa:

1) zasady ruchu na drogach publicznych, w strefach zamieszkania oraz w strefach

ruchu;

[...]

2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza

miejscami wymienionymi w ust. 1 pkt 1, w zakresie:

1) koniecznym dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa osób;

2) wynikającym ze znaków i sygnałów drogowych.

Na swoim podwórku mogę pykać sobie nawet wyrejestrowanym pięćdziesiąt lat temu dieslem czy T-54 ile tylko zapragnę.

No nie możesz.

Pozwól, że policzę.

Olej opałowy jest aktualnie po 3,3-3,4zł. 1 litr ma około 10 kWh energii. Sinik ma ze 40% sprawności, ale tylko gdy go solidnie obciążysz i pracuje na dużej mocy. Więc, gdy będziesz brał duuużo prądu, to wyjdzie jakieś 80gr/kWh, a gdy silnik będzie sobie pyrkał z małą mocą cena za kWh wyjdzie wielokrotnie drożej. Tylko grzanie będzie niby w gratisie, bo część ciepła pójdzie ze spalinami w niebo.

Zgroza! Chyba tylko historyk może pomyśleć, że ciepło pójdzie ze spalinami w niebo...

Halo, czy jest tu jakiś inżynier?!

Panele łatwiej wrzucić na dach niż dokładać styropianu na istniejącej elewacji :cool:

Ale wrócić można, tylko jak to zrobić żeby kasa się zgadzała, zimą autokonsumpcji prądu z paneli do pompy ciepła to mało będzie, trzeba sprzedać latem.

Teraz to albo mocno rozbudować instalację, sprzedawać prądu 3 razy więcej niż potrzeba i kupować drogo, albo zmniejszyć zapotrzebowanie do pompy ciepła o 1/3 i wyjdzie podobnie.

Edytowane przez animuss

Ale wrócić można, tylko jak to zrobić żeby kasa się zgadzała, zimą autokonsumpcji prądu z paneli do pompy ciepła to mało będzie, trzeba sprzedać latem.

Teraz to albo mocno rozbudować instalację, sprzedawać prądu 3 razy więcej niż potrzeba i kupować drogo, albo zmniejszyć zapotrzebowanie do pompy ciepła o 1/3 i wyjdzie podobnie.

Pitolenie, narzekanie- jakie to typowo polskie. nie chcesz, nie spina Ci się ekonomicznie, masz odrazę lub alergię na panele, nie zakładaj, nie inwestuj. Używaj swojego kotła na paliwo stałe i też dobrze. jak lubisz- tak masz.

ale nie wprowadzaj w błąd, że trzeba będzie rozbudować instalacje x3, aby wg nowego systemu wyjść na swoje. To nieprawda, a jak potrzebujesz wyliczenia matematyczne, to służę pomocą.

Jestem na etapie dość mocnego rozważania założenia FV(trochę postraszyli mnie zmianą prosumenta w przyszłym roku). Według rachunków za tamten rok wyszło mi 4500kW.Starał bym sie celować w 5,5kW. Wolę dopłacić niż oddać za darmo.

Mam dach na budynku gospodarczym o wysokości 350cm na 950cm(jest możliwość wykorzystanie drugiego dachu lekko niżej o podobnych wymiarach(dostawiona wiata do garażu). Budynek skierowany idealnie na południe.

https://zapodaj.net/3a011142b7f9d.jpg.html

Chciałbym ułożyć panele poziomo. Kolega zajmuje się tym z doskoku i pomógł by mi w temacie. Zaproponował żebym sam wybrał co chcę mieć na dachu i jaki inwerter.

I tu pytanie do Was Zastanawiam się nad Sofa Solar 6.6 i do tego 12 paneli JUST SOLAR HALF CUT 510W

https://fotowoltaika-panele.pl/just-solar-half-cut-510w.

Budynek prawie doklejony po lewej jest sąsiada. W przyszłości prawdopodobnie będzie do wyburzenia. Niestety rano zasłania mi kawałek dachu. Mysłałem żeby panele podzielić na dwa stringi i jedna część zaczynała by działać dopiero od około godz 10. Ewentualnie połowa na dachu o spadku 45stopni a druga połowa na tym dachu z mniejszym spadkiem

Czy będzie to dobry zestaw?

Edytowane przez Zwibel

Potwierdzam. Autokonsumpcja może sięgnąć w miesiącach zimowych prawie 100%.

U mnie autokonsumpcja za styczeń- 70%, za luty- 50%, za marzec- 40%.

Pompa ciepła u mnie chodzi "samopas" więc 100% autokonsumpcja nie jest możliwa, ale jeżeli ktoś grzał tylko w taniej taryfie, a po założeniu PV przestawi grzanie na dzień (przy założeniu, że instalacja PV pokrywa 100% zapotrzebowania) osiągnie wynik zbliżony do 100% właśnie...