Arturo1972 14.06.2021 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 pisałem o tym 15 lat temu, a dziś po tysiącu nowych podatków jeszcze 5x bardziej sie opłaca stawiasz agregat na klasycznym silniku diesla 3fazowy ~20kVA w ziemiance by nie było słychać klekotu tego szrota lejesz olej opałowy ~2,50/litr obieg chłodzenia silnika = darmowe ciapło do domu prąd wychodzi po ~27groszy 1kWh bez pieca w kotłowni bez przyłącza ZE bez UPSa bez PV za 100k bez Akumulatorów za 100k stabilne obrotowo 1500obr/min = miliony motogodzin trwałości itd chore, ale do tego doprowadził socjal ukryty w cenie 1kWh z polskiego ZE Francuzi mają 54 atomówki, z tego kilka na same TGV, a my? przewalą miliardy a nie ma ani jednej Francuzi atom uznają za przeżytek i pod Marsylią kończą Fuzję... To jesteś 15 lat do tyłu. U mnie 1kWh do grzania to ok.0,11zl. A dom grzeje mi pompa ciepła p-w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuzzzz 15.06.2021 03:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 Mam do wyboru 3 marki paneli.Które wybrać? -RISEN RSM144-7-450 BMDG MONO HALF CUT SREBRNA RAMA Bifacial-LG NeON2 LG415N2T-L5.AW1 – 415Wp (BiFacial)-WINAICO 375WK Ktore moduły będą bardziej żywotne. Te dwa pierwsze to moduły dwustronne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 15.06.2021 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 (edytowane) Mam do wyboru 3 marki paneli. Które wybrać? -RISEN RSM144-7-450 BMDG MONO HALF CUT SREBRNA RAMA Bifacial -LG NeON2 LG415N2T-L5.AW1 – 415Wp (BiFacial) -WINAICO 375WK Ktore moduły będą bardziej żywotne. Te dwa pierwsze to moduły dwustronne Mam moduły dwustronne. Los chciał tak, że jedną instalację mam na gruncie, a druga na dachu (ten sam kąt, ten sam kierunek ustawienia). ta na gruncie produkuje około 7% więcej z 1kWp, niz ta na dachu. czy to zasługa paneli bifacjalnych, czy może lepszego chłodzenia tej na gruncie- nie wiem. A może i to, i to? W każdym razie jeżeli cena dwustronnych zbliżona do jednostronnych, to brałbym bifacjalne... Edytowane 15 Czerwca 2021 przez magdaseb literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.06.2021 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 A tak.... kobieceinspiracje to źródło stachów... Kodeks Drogowy ma wprawdzie zapis: Art. 60. [...] 2. Zabrania się kierującemu: [...] 3) pozostawiania pracującego silnika podczas postoju na obszarze zabudowanym; nie dotyczy to pojazdu wykonującego czynności na drodze; Ale na samym początku stoi: Art. 1. 1. Ustawa określa: 1) zasady ruchu na drogach publicznych, w strefach zamieszkania oraz w strefach ruchu; [...] 2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza miejscami wymienionymi w ust. 1 pkt 1, w zakresie: 1) koniecznym dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa osób; 2) wynikającym ze znaków i sygnałów drogowych. Na swoim podwórku mogę pykać sobie nawet wyrejestrowanym pięćdziesiąt lat temu dieslem czy T-54 ile tylko zapragnę. No nie możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.06.2021 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2021 Mam do wyboru Które wybrać? - Czasami lepiej zainwestować te pieniądze w co innego, na opłaty-prąd wtedy starczy i jeszcze zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slak 16.06.2021 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Pozwól, że policzę. Olej opałowy jest aktualnie po 3,3-3,4zł. 1 litr ma około 10 kWh energii. Sinik ma ze 40% sprawności, ale tylko gdy go solidnie obciążysz i pracuje na dużej mocy. Więc, gdy będziesz brał duuużo prądu, to wyjdzie jakieś 80gr/kWh, a gdy silnik będzie sobie pyrkał z małą mocą cena za kWh wyjdzie wielokrotnie drożej. Tylko grzanie będzie niby w gratisie, bo część ciepła pójdzie ze spalinami w niebo. Zgroza! Chyba tylko historyk może pomyśleć, że ciepło pójdzie ze spalinami w niebo... Halo, czy jest tu jakiś inżynier?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misq 16.06.2021 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2021 Sofar Solar 6.6 KTL-X czy StecaGrid 7013 za dopłatą 1200 zł - ktoś podpowie? A może jeszcze inny inwerter o mocy ok. 6500-7000 W? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SilverX 17.06.2021 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 Ja bym się nie bawił i wziął np. Sofara 8.8 lub 11. Zresztą Sofara 8.8 można podkręcić na 12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misq 17.06.2021 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 Ja bym się nie bawił i wziął np. Sofara 8.8 lub 11. Zresztą Sofara 8.8 można podkręcić na 12. W jakim sensie się nie bawił? 8.8 będzie w czymś lepszy od 6.6 oprócz mocy - paneli mam zaplanowanych na 6400 Wp? Do 8.8 KTL-X dopłata to +400 zł w stosunku do 6.6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 17.06.2021 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 A nie lepiej wpakować w docieplenie styropianem? Więcej rocznie się zyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misq 17.06.2021 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 A nie lepiej wpakować w docieplenie styropianem? Więcej rocznie się zyska. Styropian już jest, przydałoby się tylko trochę darmowego prądu do pompy ciepła Panele łatwiej wrzucić na dach niż dokładać styropianu na istniejącej elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 17.06.2021 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 zastanów się może nad inwerterem z możliwością podpięcia magazynu energii - na razie się to nie opłaca, ale może z nową dotacją za jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 17.06.2021 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 (edytowane) . Edytowane 26 Czerwca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 17.06.2021 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2021 (edytowane) Panele łatwiej wrzucić na dach niż dokładać styropianu na istniejącej elewacji Ale wrócić można, tylko jak to zrobić żeby kasa się zgadzała, zimą autokonsumpcji prądu z paneli do pompy ciepła to mało będzie, trzeba sprzedać latem. Teraz to albo mocno rozbudować instalację, sprzedawać prądu 3 razy więcej niż potrzeba i kupować drogo, albo zmniejszyć zapotrzebowanie do pompy ciepła o 1/3 i wyjdzie podobnie. Edytowane 17 Czerwca 2021 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 18.06.2021 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 Ale wrócić można, tylko jak to zrobić żeby kasa się zgadzała, zimą autokonsumpcji prądu z paneli do pompy ciepła to mało będzie, trzeba sprzedać latem. Teraz to albo mocno rozbudować instalację, sprzedawać prądu 3 razy więcej niż potrzeba i kupować drogo, albo zmniejszyć zapotrzebowanie do pompy ciepła o 1/3 i wyjdzie podobnie. Pitolenie, narzekanie- jakie to typowo polskie. nie chcesz, nie spina Ci się ekonomicznie, masz odrazę lub alergię na panele, nie zakładaj, nie inwestuj. Używaj swojego kotła na paliwo stałe i też dobrze. jak lubisz- tak masz. ale nie wprowadzaj w błąd, że trzeba będzie rozbudować instalacje x3, aby wg nowego systemu wyjść na swoje. To nieprawda, a jak potrzebujesz wyliczenia matematyczne, to służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 18.06.2021 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 (edytowane) Jestem na etapie dość mocnego rozważania założenia FV(trochę postraszyli mnie zmianą prosumenta w przyszłym roku). Według rachunków za tamten rok wyszło mi 4500kW.Starał bym sie celować w 5,5kW. Wolę dopłacić niż oddać za darmo. Mam dach na budynku gospodarczym o wysokości 350cm na 950cm(jest możliwość wykorzystanie drugiego dachu lekko niżej o podobnych wymiarach(dostawiona wiata do garażu). Budynek skierowany idealnie na południe. https://zapodaj.net/3a011142b7f9d.jpg.html Chciałbym ułożyć panele poziomo. Kolega zajmuje się tym z doskoku i pomógł by mi w temacie. Zaproponował żebym sam wybrał co chcę mieć na dachu i jaki inwerter. I tu pytanie do Was Zastanawiam się nad Sofa Solar 6.6 i do tego 12 paneli JUST SOLAR HALF CUT 510W https://fotowoltaika-panele.pl/just-solar-half-cut-510w.Budynek prawie doklejony po lewej jest sąsiada. W przyszłości prawdopodobnie będzie do wyburzenia. Niestety rano zasłania mi kawałek dachu. Mysłałem żeby panele podzielić na dwa stringi i jedna część zaczynała by działać dopiero od około godz 10. Ewentualnie połowa na dachu o spadku 45stopni a druga połowa na tym dachu z mniejszym spadkiemCzy będzie to dobry zestaw? Edytowane 18 Czerwca 2021 przez Zwibel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 18.06.2021 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 (edytowane) . Edytowane 26 Czerwca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 18.06.2021 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 Potwierdzam. Autokonsumpcja może sięgnąć w miesiącach zimowych prawie 100%.U mnie autokonsumpcja za styczeń- 70%, za luty- 50%, za marzec- 40%. Pompa ciepła u mnie chodzi "samopas" więc 100% autokonsumpcja nie jest możliwa, ale jeżeli ktoś grzał tylko w taniej taryfie, a po założeniu PV przestawi grzanie na dzień (przy założeniu, że instalacja PV pokrywa 100% zapotrzebowania) osiągnie wynik zbliżony do 100% właśnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.06.2021 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 Jak się trochę zastanowisz to dojdziesz do wniosku że w zimie to łatwo jest uzyskać 100% autokonsumpcji. Faktycznie źle napisałem, chodziło o prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SilverX 18.06.2021 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2021 Zbyt duży prąd paneli. Także planuję instalacje 5,5 kWp, ale z możliwością rozbudowy. Dlatego wybrałbym Sofara 11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts