Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Jakie najmocniejsze panele o rozmiarze maks 2,0x1,0m są dostępne na rynku? Udało mi się znaleźć Just Solar 430W, co daje około 214W/M2. Chciałbym maksymalnie wykorzystać dach planowej wiaty 50m2 (9x5,5m), by mieć też możliwosc ewentualnego dołożenia kilku paneli. Przy takim rozmiarze jak podałem myślę że uda mi się wcisnąć 27-30 paneli

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nasza Nadzieja....

Ogromną zaletą ogniw perowskitowych firmy Saule Technologies są ich niskie koszty produkcji, co może docelowo obniżyć również koszty energii. Dodajmy – czystej energii.

Screenshot_20210619-155814_Chrome~2.jpg

https://www.crazynauka.pl/perowskitowe-ogniwa-sloneczne-olgi-malinkiewicz-ruszyla-ich-produkcja/

Edytowane przez Alessandro

Nasza Nadzieja....

Ogromną zaletą ogniw perowskitowych firmy Saule Technologies są ich niskie koszty produkcji, co może docelowo obniżyć również koszty energii. Dodajmy – czystej energii.

[ATTACH=CONFIG]457228[/ATTACH]

https://www.crazynauka.pl/perowskitowe-ogniwa-sloneczne-olgi-malinkiewicz-ruszyla-ich-produkcja/

Chciałem w tym roku założyć instalację.

Może jednak lepiej poczekać aż ta nowa technologia wejdzie w życie.

A wiadomo coś o żywotności ?

Możesz wyjaśnić co masz na myśli?

CO zimą ma dać w dzień pełną auto konsumpcje?W pochmurny dzień tak ale wystarczy trochę słońca i nie wciągniesz tego. Miesięczna auto konsumpcja zima to ok 50%. Co ma zjeść ten prąd jak wyjdzie słońce ? Lodówka, TV , pompa ciepła nie grzejąca lub idąca na minimalnych obrotach? Dodatkowo problem 3 faz które nie są równo obciążone.

Chyba że mowa o jakimś wat ruterze ale to mija się z celem lub koparkach krypto

W szczycie mam produkcję 1233W na faze i nie mam sprzetu który to przepali w sposób ciągły chyba że odpale zimą grzałki ale to bez sensu

Masz zatem źle dobraną wielkość instalacji PV.

Ja mam w lecie autokonsumcję na poziomie 30% a w zimie miałem 100% bo wystarczyło aby PC (3 fazowa) się włączała kiedy było słońce.

Dzisiaj PC nie musi się włączać kiedy jest słońce bo ten problem załatwia akumulator.

Teraz od marca do października mój pobór z sieci jest na poziomie 2-5%. Są dni że wynosi 0%.

Jeśli instalacja jest nie dowymiarowana nie może być źle dobrana.(pod względem autokonsumpcji)

Tylko jak Słońce przywali to PC za bardo nie ma poco się włączać tym bardziej że nie rozkręci się do takiego poboru ab to wciągnąć. Z tego co kojarzę to 3fazowe PC sa dużej mocy do durszlaków. A Pc potrzebna to ok 5kW przy -20

Skoro mowa o aku to teraz zostaje najważniejsza sprawa czas zwrotu:) i żywotność aku które trzeba w to wkomponowac

Ja mam 3 fazową mocy 5.9kW.

Jak możesz funkcjonować w domu gdy ci prąd wysiada 2-3 razy w miesiącu to rzeczywiście czas zwrotu może cię interesować.

Są dzisiaj akumulatory które wytrzymają 80-100 lat.

Masz ponad standardowy sprzet nie opłacalny i sie wymądrzasz. Też ma UPS z ok 2kWp i wtym roku przerabiam na bufor dla aku plus ogrzewanie oporowe.

Genralnie rzeczy mają jak najszybciej zarabiać na ciebie(pomijam podstawowe potrzeby). Inaczej będziesz robił na rzeczy