stos 17.07.2021 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 17.07.2021 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 U mnie gmina podpisała umowę z wykonawcą na konkretny sprzęt wybrany przez wykonawcę. "Beneficjenci" nie mieli żadnego wpływu na to co im instalowano. Miało ich tylko zadowolić że dostają 85% dotacji i przez 5 lat "ich" instalacja jest własnością gminy. Po takim dictum zrezygnowałem. Jak czytałem warunki przetargu to o sprzęcie słowa nie było, w sensie jakaś konkretna firma. Były wymagania dotyczące ceny, gwarancji, sprzęt musi spełniać obowiązujące w Polsce normy i mieć wszelkie wymagane dokumenty. Ważnym kryterium było tez doświadczenie firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 17.07.2021 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 17.07.2021 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 Może źle to napisałem. U mnie gmina podpisała umowę z firmą na konkretny sprzęt który spełnia wymogi przetargu (jakość, gwarancja i takie tam). Beneficjent nie miał wyboru. Ja chciałem instalację naziemną i dostałem na taką cenę. Cena była tylko 50% niższa od rynkowej (a nie 85%) no i oczywiście VAT po stronie beneficjenta. Ale to było 4 lata temu. U mnie były warunki dotyczące sprzętu - wszystkie firmy które chciały brać udział, musiały dostarczyć do "organizatora" komplet dokumentów. Tak dotyczących sprzętu, jak i różne zaświadczenia. Dodatkowy warunek był - że muszą być wyceny na ten sam zakres od 3 firm i trzeba wybrać najtańszą ofertę - w przypadku takiej samej ceny, decydowały inne kryteria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 17.07.2021 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 W tym momencie dostałem taką informację : Dostawa i montaż instalacji fotowoltaicznej wraz z projektem technicznym o mocy min. 9,54 kW - inwerter trójfazowy (budynki prywatne) - 44.464,00 Czyli koszt to 44464*0,2 ( dotacja 80% ) = 8892,8*1,08 ( VAT ) = 9604,2 Na razie była osoba z firmy, która przetarg wygrała. Prosiła o ostatnią FV za prąd, sprawdziła jak wygląda rozdzielnica, dach. Myślę, że na konkrety przyjdzie czas jak pojawi się aneks do umowy ( projekt techniczny ) i ekipa montażowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 17.07.2021 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 17.07.2021 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 17.07.2021 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 (edytowane) Ja miałem zapłacić chyba tylko z 15 % ale po fakcie dowiedziałem się , że muszę jeszcze zapłacić VAT i ubezpieczenie i zrobiło się 30 %. Mimo wszystko i tak się opłaciło bo za 3,3 kWp tylko 5000 zł. Możliwość wyboru była tylko po między 2,5 i 3 kW mocy instalacji. Zgłosiłem jako 3 kWp a zakładali 3,3 kWp ( 11 x 300W ) Przy montażu była możliwość dokupienia paneli w cenie 1000 zł. za sztukę .Falowniki przy tej mocy musiały być trójfazowe i zakładali 4kW bo takie Solaxy były najmniejsze więc można było coś do nich dołożyć , ja dołożyłem 5 sztuk. Edytowane 17 Lipca 2021 przez cangi80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 17.07.2021 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 Pewny jesteś że dotacja dotyczy też VAT? 4 lata temu, VAT od całej sumy przed dotacją płacił beneficjent. Czyli wtedy zapłaciłbyś nie 9604.2 a 12449.92 Nie jestem, taką informację dostałem : Po zakończeniu etapu weryfikacji w terenie zostaną przygotowane aneksy do umów, które przesłane zostaną Państwu wraz z umowami zawartymi w grudniu 2020 roku, na podstawie których będą Państwo zobowiązani uiścić wkład własny tj 20% kwoty netto plus podatek VAT. Czy cena 1305 za 1kWp jest zła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.07.2021 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 Nie jestem, taką informację dostałem : Po zakończeniu etapu weryfikacji w terenie zostaną przygotowane aneksy do umów, które przesłane zostaną Państwu wraz z umowami zawartymi w grudniu 2020 roku, na podstawie których będą Państwo zobowiązani uiścić wkład własny tj 20% kwoty netto plus podatek VAT. Czy cena 1305 za 1kWp jest zła ? Nawet bym się nie zastanawiał. Skandaliczne jest to że przeprowadzający przetarg i dotację akceptują takie skandaliczne ceny rzędu 5.000 PLN / 1 kWp. Akceptuję bop to nie ich pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 17.07.2021 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 Zabawne. Ja też jestem w PGE a na rejestrator czekałem ponad 2 lata i się nie doczekałem. Jak mi powiedzieli że założą tylko będę za niego płacił to im powiedziałem "dziękuję" ale trochę bardziej dosadnie. Ściągnęli dane z mojego nowego licznika (EMU-3) i dostałem od nich e-mail że nie ma żadnych problemów bo wszystko zgodnie z normą. Kiedy ich poprosiłem żeby też ściągnęli wartości max and min napięć i jak często przekroczenia limitów występują, opowiedzieli że takich danych nie rejestrują bo pamięć w liczniku jest ograniczona więc w setupie tych opcji nie ustawili. Monopolista w całej okazałości. Jest jeden myk aby to zrobili szybko --i założyli ale to wiem od pracowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 17.07.2021 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 Mam pytanie do beneficjentów programów gminnych z dotacją 80%, czy mieliście jakiś wpływ na dobór elementów i wykonanie instalacji ? Chciałbym mieć instalacje wschód - zachód z panelami zamontowanymi małym kątem, np. 15 stopni ( dach płaski ). O ile montaż bezinwazyjny na konstrukcji balastowej i umiejscowienie falownika nie będzie problemem to zastanawiam się jak będzie z resztą. Bo o falowniku z opcją na dołączenie magazynu energii w przyszłości mogę raczej zapomnieć. Ty nie masz żadnego wpływu co do doboru podzespołów instalacji PV Gmina ma pewne środki na wykonanie zadania ( czyli realizacji PV na terenie gminy ) Ogłasza przetarg i wykonawcy zsyłają oferty. Nawet gmina nie wie do momentu otwarcia ofert na czym to będzie stało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 17.07.2021 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 U mnie gmina podpisała umowę z wykonawcą na konkretny sprzęt wybrany przez wykonawcę. "Beneficjenci" nie mieli żadnego wpływu na to co im instalowano. Miało ich tylko zadowolić że dostają 85% dotacji i przez 5 lat "ich" instalacja jest własnością gminy. Po takim dictum zrezygnowałem. Toś głupi Panie. Ja z programu gminnego skorzystałem w ubiegłym roku. PV 4,24 kW na rynku to koszt ok. 17k mnie wyszła 6k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 17.07.2021 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 No to nieźle sobie liczą za zapewne więcej niż jedną instalację. Ponad 5000 za 1kWp. I taki beneficjent myśli że Boga z nogi złapał, a i tak wszystko z jego pieniędzy. W swoim opisie zapomniałem dodać że wtedy na gruncie było z VAT 23%. Z programów gminnych 1kW mocy to koszt ok.1500 zeta. 6k / 4,24kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 17.07.2021 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 Ja miałem zapłacić chyba tylko z 15 % ale po fakcie dowiedziałem się , że muszę jeszcze zapłacić VAT i ubezpieczenie i zrobiło się 30 %. Mimo wszystko i tak się opłaciło bo za 3,3 kWp tylko 5000 zł. Możliwość wyboru była tylko po między 2,5 i 3 kW mocy instalacji. Zgłosiłem jako 3 kWp a zakładali 3,3 kWp ( 11 x 300W ) Przy montażu była możliwość dokupienia paneli w cenie 1000 zł. za sztukę . Falowniki przy tej mocy musiały być trójfazowe i zakładali 4kW bo takie Solaxy były najmniejsze więc można było coś do nich dołożyć , ja dołożyłem 5 sztuk. Jak możesz ubezpieczać nie swoją PV? 5lat to własność gminy i to jej obowiązek co z tym robi. Fakt jest jeszcze taki że dach twój i jako jest na dachu to możesz podnieść wartość budynku o wartość PV. Lecz-----wszelkie awarie ,ubezpieczenie jak i zdarzenia losowe to problem gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 17.07.2021 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2021 Nie jestem, taką informację dostałem : Po zakończeniu etapu weryfikacji w terenie zostaną przygotowane aneksy do umów, które przesłane zostaną Państwu wraz z umowami zawartymi w grudniu 2020 roku, na podstawie których będą Państwo zobowiązani uiścić wkład własny tj 20% kwoty netto plus podatek VAT. Czy cena 1305 za 1kWp jest zła ? Jest Super!!!!!!! Tak trzymaj i nie słuchaj GŁUPOT--- Bo co dziś może ci napisać jak sam okazję PRZESRAŁ. Tym tokiem myślenia jak JA nie mam to czemu mam doradzać innym. Kolego bierz i nie patrz na nic przy tych miernych % w banku to się zwróci w mig. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 18.07.2021 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 18.07.2021 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Jest Super!!!!!!! Tak trzymaj i nie słuchaj GŁUPOT--- Bo co dziś może ci napisać jak sam okazję PRZESRAŁ. Tym tokiem myślenia jak JA nie mam to czemu mam doradzać innym. Kolego bierz i nie patrz na nic przy tych miernych % w banku to się zwróci w mig. Wniosek składałem jak budowałem dom, 5 lat trwała procedura. Obecnie za prąd płacę 3200 zł, czyli w góra 5 lat będę na 0. Pewnie, że wolałbym taka instalację jaką JA sobie wymyślę, ale w takiej cenie grymasić nie będę. Firma ma czas do końca sierpnia na zakończenie procedury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.07.2021 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Już wiem dlaczego takiego typa jak ty mam w ignorowanych. Msz go w ignorowanych i widzisz, co pisze ? Coś zrobiłeś źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 18.07.2021 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts