Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie gmina podpisała umowę z wykonawcą na konkretny sprzęt wybrany przez wykonawcę.

"Beneficjenci" nie mieli żadnego wpływu na to co im instalowano. Miało ich tylko zadowolić że dostają 85% dotacji i przez 5 lat "ich" instalacja jest własnością gminy.

Po takim dictum zrezygnowałem.

Jak czytałem warunki przetargu to o sprzęcie słowa nie było, w sensie jakaś konkretna firma.

Były wymagania dotyczące ceny, gwarancji, sprzęt musi spełniać obowiązujące w Polsce normy i mieć wszelkie wymagane dokumenty.

Ważnym kryterium było tez doświadczenie firmy.

Może źle to napisałem.

U mnie gmina podpisała umowę z firmą na konkretny sprzęt który spełnia wymogi przetargu (jakość, gwarancja i takie tam).

Beneficjent nie miał wyboru.

Ja chciałem instalację naziemną i dostałem na taką cenę. Cena była tylko 50% niższa od rynkowej (a nie 85%) no i oczywiście VAT po stronie beneficjenta.

Ale to było 4 lata temu.

U mnie były warunki dotyczące sprzętu - wszystkie firmy które chciały brać udział, musiały dostarczyć do "organizatora" komplet dokumentów. Tak dotyczących sprzętu, jak i różne zaświadczenia. Dodatkowy warunek był - że muszą być wyceny na ten sam zakres od 3 firm i trzeba wybrać najtańszą ofertę - w przypadku takiej samej ceny, decydowały inne kryteria.

W tym momencie dostałem taką informację :

Dostawa i montaż instalacji fotowoltaicznej wraz z projektem technicznym o mocy min. 9,54 kW - inwerter trójfazowy (budynki prywatne) - 44.464,00

Czyli koszt to 44464*0,2 ( dotacja 80% ) = 8892,8*1,08 ( VAT ) = 9604,2

Na razie była osoba z firmy, która przetarg wygrała. Prosiła o ostatnią FV za prąd, sprawdziła jak wygląda rozdzielnica, dach.

Myślę, że na konkrety przyjdzie czas jak pojawi się aneks do umowy ( projekt techniczny ) i ekipa montażowa.

Ja miałem zapłacić chyba tylko z 15 % ale po fakcie dowiedziałem się , że muszę jeszcze zapłacić VAT i ubezpieczenie i zrobiło się 30 %. Mimo wszystko i tak się opłaciło bo za 3,3 kWp tylko 5000 zł. Możliwość wyboru była tylko po między 2,5 i 3 kW mocy instalacji. Zgłosiłem jako 3 kWp a zakładali 3,3 kWp ( 11 x 300W )

Przy montażu była możliwość dokupienia paneli w cenie 1000 zł. za sztukę .

Falowniki przy tej mocy musiały być trójfazowe i zakładali 4kW bo takie Solaxy były najmniejsze więc można było coś do nich dołożyć , ja dołożyłem 5 sztuk.

Edytowane przez cangi80

Pewny jesteś że dotacja dotyczy też VAT?

4 lata temu, VAT od całej sumy przed dotacją płacił beneficjent.

Czyli wtedy zapłaciłbyś nie 9604.2 a 12449.92

Nie jestem, taką informację dostałem :

Po zakończeniu etapu weryfikacji w terenie zostaną przygotowane aneksy do umów, które przesłane zostaną Państwu wraz z umowami zawartymi w grudniu 2020 roku, na podstawie których będą Państwo zobowiązani uiścić wkład własny tj 20% kwoty netto plus podatek VAT.

Czy cena 1305 za 1kWp jest zła ?

Po zakończeniu etapu weryfikacji w terenie zostaną przygotowane aneksy do umów, które przesłane zostaną Państwu wraz z umowami zawartymi w grudniu 2020 roku, na podstawie których będą Państwo zobowiązani uiścić wkład własny tj 20% kwoty netto plus podatek VAT.

Nawet bym się nie zastanawiał.

Skandaliczne jest to że przeprowadzający przetarg i dotację akceptują takie skandaliczne ceny rzędu 5.000 PLN / 1 kWp.

Akceptuję bop to nie ich pieniądze.

Zabawne.

Ja też jestem w PGE a na rejestrator czekałem ponad 2 lata i się nie doczekałem.

Jak mi powiedzieli że założą tylko będę za niego płacił to im powiedziałem "dziękuję" ale trochę bardziej dosadnie.

Ściągnęli dane z mojego nowego licznika (EMU-3) i dostałem od nich e-mail że nie ma żadnych problemów bo wszystko zgodnie z normą.

Kiedy ich poprosiłem żeby też ściągnęli wartości max and min napięć i jak często przekroczenia limitów występują, opowiedzieli że takich danych nie rejestrują bo pamięć w liczniku jest ograniczona więc w setupie tych opcji nie ustawili.

Monopolista w całej okazałości.

Jest jeden myk aby to zrobili szybko --i założyli ale to wiem od pracowników.

Mam pytanie do beneficjentów programów gminnych z dotacją 80%, czy mieliście jakiś wpływ na dobór elementów i wykonanie instalacji ?

Chciałbym mieć instalacje wschód - zachód z panelami zamontowanymi małym kątem, np. 15 stopni ( dach płaski ). O ile montaż bezinwazyjny na konstrukcji balastowej i umiejscowienie falownika nie będzie problemem to zastanawiam się jak będzie z resztą. Bo o falowniku z opcją na dołączenie magazynu energii w przyszłości mogę raczej zapomnieć.

Ty nie masz żadnego wpływu co do doboru podzespołów instalacji PV Gmina ma pewne środki na wykonanie zadania ( czyli realizacji PV na terenie gminy ) Ogłasza przetarg i wykonawcy zsyłają oferty. Nawet gmina nie wie do momentu otwarcia ofert na czym to będzie stało

U mnie gmina podpisała umowę z wykonawcą na konkretny sprzęt wybrany przez wykonawcę.

"Beneficjenci" nie mieli żadnego wpływu na to co im instalowano. Miało ich tylko zadowolić że dostają 85% dotacji i przez 5 lat "ich" instalacja jest własnością gminy.

Po takim dictum zrezygnowałem.

Toś głupi Panie. Ja z programu gminnego skorzystałem w ubiegłym roku. PV 4,24 kW na rynku to koszt ok. 17k mnie wyszła 6k

No to nieźle sobie liczą za zapewne więcej niż jedną instalację. Ponad 5000 za 1kWp.

I taki beneficjent myśli że Boga z nogi złapał, a i tak wszystko z jego pieniędzy.

W swoim opisie zapomniałem dodać że wtedy na gruncie było z VAT 23%. :)

Z programów gminnych 1kW mocy to koszt ok.1500 zeta. 6k / 4,24kW

Ja miałem zapłacić chyba tylko z 15 % ale po fakcie dowiedziałem się , że muszę jeszcze zapłacić VAT i ubezpieczenie i zrobiło się 30 %. Mimo wszystko i tak się opłaciło bo za 3,3 kWp tylko 5000 zł. Możliwość wyboru była tylko po między 2,5 i 3 kW mocy instalacji. Zgłosiłem jako 3 kWp a zakładali 3,3 kWp ( 11 x 300W )

Przy montażu była możliwość dokupienia paneli w cenie 1000 zł. za sztukę .

Falowniki przy tej mocy musiały być trójfazowe i zakładali 4kW bo takie Solaxy były najmniejsze więc można było coś do nich dołożyć , ja dołożyłem 5 sztuk.

Jak możesz ubezpieczać nie swoją PV? 5lat to własność gminy i to jej obowiązek co z tym robi. Fakt jest jeszcze taki że dach twój i jako jest na dachu to możesz podnieść wartość budynku o wartość PV.

Lecz-----wszelkie awarie ,ubezpieczenie jak i zdarzenia losowe to problem gminy.

Jest Super!!!!!!! Tak trzymaj i nie słuchaj GŁUPOT--- Bo co dziś może ci napisać jak sam okazję PRZESRAŁ. Tym tokiem myślenia jak JA nie mam to czemu mam doradzać innym.

Kolego bierz i nie patrz na nic przy tych miernych % w banku to się zwróci w mig.

• Like 1

Jest Super!!!!!!! Tak trzymaj i nie słuchaj GŁUPOT--- Bo co dziś może ci napisać jak sam okazję PRZESRAŁ. Tym tokiem myślenia jak JA nie mam to czemu mam doradzać innym.

Kolego bierz i nie patrz na nic przy tych miernych % w banku to się zwróci w mig.

Wniosek składałem jak budowałem dom, 5 lat trwała procedura.

Obecnie za prąd płacę 3200 zł, czyli w góra 5 lat będę na 0.

Pewnie, że wolałbym taka instalację jaką JA sobie wymyślę, ale w takiej cenie grymasić nie będę.

Firma ma czas do końca sierpnia na zakończenie procedury.