Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak dodałem już cenę 25k, zapytałem instalatora czysto teoretycznie. Jakiej mocy powinn być instalacja aby pokryć zużycie 5MWh i jak się ma ta cena do urządzeń w zestawieniu?

Instalacja które będzie produkować w pierwszym roku ok. 6,5 MWh.

Jeżeli 6,46 kWp ma produkować 5,4 MWh to zwiększ instalację o ~20% do ~7,5-7,8 kWp.

PS Edycja postu - testowe dodanie i kolejne edytowanie poniższego tekstu

"U mnie można edytować.

Możliwe że to wina przeglądarki lub indywidualnych ustawień lub chwilowa moc lub niemoc forum."

Edytowane przez d7d
PS edycja postu

Ograniczenia o których ja pisałem były zapisane w warunkach przyznania dotacji.

Moc instalacji nie może być większa od od zapotrzebowania budynku na EE.

Dlatego przy moich 5MWh rocznie zaproponowano mi instalację 3kWp.

Wtedy miałem z to zapłacić 11 tysięcy i przez 5 lat nie miałem prawa jej dotknąć.

Po 5 latach miałem ją odkupić za ! złoty. Podobno. :)

No ale tego nie napisałeś, że taki był warunek.

W moim przypadku, dopłata było do 3kWp, konkretna kwota max za 1kWp - natomiast można było robić nawet 10kWp. I wiem, że takie przypadki też były...Trzeba było przestawić 2 fatury - bazową za 3kWi i dodatkową za resztę.

No ale tego nie napisałeś, że taki był warunek.

W moim przypadku, dopłata było do 3kWp, konkretna kwota max za 1kWp - natomiast można było robić nawet 10kWp. I wiem, że takie przypadki też były...Trzeba było przestawić 2 fatury - bazową za 3kWi i dodatkową za resztę.

U mnie właśnie tak było.

Jak możesz ubezpieczać nie swoją PV? 5lat to własność gminy i to jej obowiązek co z tym robi. Fakt jest jeszcze taki że dach twój i jako jest na dachu to możesz podnieść wartość budynku o wartość PV.

Lecz-----wszelkie awarie ,ubezpieczenie jak i zdarzenia losowe to problem gminy.

Nie miałem na to żadnego wpływu, Gmina ubezpiecza a ja musiałem zapłacić.

U mnie nie było możliwości zwiększenia instalacji.

Z reszta cała dotacja poszła się "czochrać" bo było tylko 20 Milionów dotacji na całe Mazowsze (bez Warszawy) i z ponad 80 gmin pieniądze dostały tylko 2 czy 3 pierwsze, a moja gmina była na 54 miejscu.

Jeśli to to samo rozdanie to moja gmina była 9, nie załapała się na 1 rozdanie ale potem dosypano środków do puli i procedura ruszyła.

Już wiem dlaczego takiego typa jak ty mam w ignorowanych.

Doradzaj komuś żeby kupił cytryny bo tańsze, chociaż on chce kupić jabłka.

Już ci kiedyś ofiaro napisałem że niczego nie przespałem bo i tak do żadnego instalowania PV u mnie w gminie nie doszło bo się gmina na dotację nie załapała.

Zrobiłem instalację za swoje i taką jaką chciałem.

Skoro jestem w ignorowanych ,to po kiego grzyba komentujesz moje wpisy?

Zablokuj i po sprawie. I ja z wzajemnością będę zadowolony.

Chyba właśnie po to jest takie ustrojstwo jak Ignorowany do KLIKNIĘCIA aby więcej nie czytać co owy jegomość pisze.

Dalej do dzieła- bez urazy i żalu z mojej strony.

Edytowane przez -voymar-

Wniosek składałem jak budowałem dom, 5 lat trwała procedura.

Obecnie za prąd płacę 3200 zł, czyli w góra 5 lat będę na 0.

Pewnie, że wolałbym taka instalację jaką JA sobie wymyślę, ale w takiej cenie grymasić nie będę.

Firma ma czas do końca sierpnia na zakończenie procedury.

Ja gminną mam od zeszłego roku i jest w 1/2 odbita jeszcze rok i będzie na +++++++

Niczego nie jestem pewien i oczekuje nieoczekiwanego.

Takie miałem wyliczenia / projekt jak składałem dokumenty 5 lat temu, a co będzie jutro to życie i aneks do umowy pokaże.

Jestem na siebie zły, że jak budowałem do nie kupiłem od razu instalacji i nie skorzystałem z dotacji z Wfośigw. Wtedy na fotowoltaika mogłem dostać 45%, a z drugiej strony cieszę się że dostałem 25% na pompę ciepła.

Sorry ale zrobiłeś to od dooopy strony.

Jak jak PV robiłem w 15r to dawałi 40% a do PC 20% W ubiegłym roku za PC dotacja 50% WFOSiGW +PIT

Nie wiem czy czegoś nie pomylę teraz, ale kojarzę, że jest zapis, że nie można podłączyć więcej kWp niz ma się moc przyłącza. Nie ma żadnego ograniczenia odnośnie zużywanej energii.

Jeżeli chodzi o przyłącz to ---taki jak moc zamówiona. Odnośnie wielkości PV z programu gminnego to takie jak sobie założą średnią

U mnie w 1 etapie było 5kW, 4 kW i 3 kW. Pytam panią od czego to zależy jaką mi założą. Pani mówi -- od zużycia rocznego.

Ja jej na to --To proszę PV 15kW

Odpowiedź -oszalał Pan ? Nie tyle zużywam bo grzeję czystym prądem. To takiej nie mogę ( Było to przed montażem PC )

Witam.

Mam pytanie, czy panele Tiger 440 są przyzwoitej jakości? Mam propozycję założenia instalacji 5,7kW w cenie 23tys z tymi panelami. Dostanę konkretny wykaz podzespołów ale póki co mam informację tylko o panelach.

Będę wdzięczny za podpowiedź, pozdrawiam.

Edytowane przez Dolce1313

Jinko Solar Tiger Pro 60 HC JKM440M-60HL4 są całkiem niezłe.

Jeżeli takie właśnie masz w ofercie to mają 12 lat gwarancji i gwarantowaną wydajność 84,8% po 25 latach.

Całkowita cena też nie jest zła ale też zależy od pozostałych komponentów.

Dziękuje za odpowiedź.

To pewnie te, mam dostać szczegółowy wykaz elementów i gdy tylko go otrzymam, wpiszę tutaj z prośbą o ocenę.

Miałem zakładać panele na wiosnę ale nie miałem przygotowanego dachu, dopiero teraz mogę się wziąć za renowację.

Zresztą zastanawiałem się czy w ogóle inwestować w panele (i dalej mam wątpliwości) ale jeśli tak to zależy mi, żeby zostały odebrane w tym roku.

Sama idea mi się podoba natomiast czasy mamy bardzo niepewne i tak naprawdę rządzący mogą zrobić wszystko. Moje obawy są takie, że te chamy mogą zmienić warunki umowy nawet dla tych, którzy już mają je podpisane. Dali dotacje bo im się 4 litery ścisnęły, żeby zrobić szum wokół ekologii itp. Natomiast naprawdę nie wiem czy jak się rynek nasyci to po prostu nas nie wyciulają. Tego się obawiam najbardziej, nawet nie pożaru czy awarii, tylko tego czy mafii nie wpadnie do głowy zwiększyć haracz.

Nie na temat bezpośrednio ale aktualne i może nas wkrótce dotyczyć, lubię posłuchać tego gościa:

Edytowane przez Dolce1313