kedlaw0 05.10.2021 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2021 https://wysokienapiecie.pl/38116-nowe-zasady-rozliczania-prosumentow-gorsze-o-1000-zl-rocznie/?fbclid=IwAR23YyBF6AZjwWw6Ca1rE4T942IfOwPqL_UedKfQ0gF0S6C9LLpB0HpLGIs Taadaam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 05.10.2021 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2021 https://wysokienapiecie.pl/38116-now...6C9LLpB0HpLGIs Taadaam. Artykuł z początku czerwca. W międzyczasie pojawiło się kilka wywiadów (min. z J.Emilewicz - projekt poselski czy I.Zysk - projekt rządowy) z kolejnymi szczegółami procedowania zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 05.10.2021 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2021 Kojarzy ktoś taką stronę która pokazuje zacienienia słońca w danej porze roku i godzinie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.10.2021 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2021 Zacienienie słońca ? Może zaćmienie - tak, są takie kakulatory A tak serio - 5s na wpisanie zapytania w goole i masz np: http://shadowcalculator.eu/#/lat/50.07999854675535/lng/19.899814382433597 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 05.10.2021 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2021 Czy proces zgłoszenia instalacji w PGE jest skomplikowany i zabiera dużo czasu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 05.10.2021 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 05.10.2021 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2021 Mam pytanie ile teraz może kosztować instalacja ok 5kWp na gruncie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 06.10.2021 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Ciekawe, pytałem o to niedawno mojego instalatora.4kWp na dachu to koszt około 19500zł, na gruncie drożej - bardzo mocno poszły w górę ceny materiałów do montażu na gruncie (stal!).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.10.2021 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 4 kWp na dachu za 19.500 zł to dosyć drogo chyba ze to system z SolarEdge lub podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 06.10.2021 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Nie oceniam - mimo, że 2 lata temu w tej samej firmie miałem dużo większą instalację, za niewiele więcej. Ceny poszły mocno do góry ostatnio. Albo firma zdobyła renomę i się zaczyna cenić Przy okazji rozmowy, zapytałem o cenę takiej instalacji i taką dostałem odpowiedź... Najczęściej montowane instalacje są trochę większe, trochę powyżej 5kWp, okres oczekiwania to około 1,5 miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.10.2021 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Ciekawe, pytałem o to niedawno mojego instalatora. 4kWp na dachu to koszt około 19500zł, na gruncie drożej - bardzo mocno poszły w górę ceny materiałów do montażu na gruncie (stal!).... Pytam bo jednemu w rodzinie wycenili 29k za 5kWp na gruncie i na moje chcą go wydymać jednak może jestem nienaczasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenobcy 06.10.2021 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Witam fachmanów i uzytkowników. Jak oceniacie taką wycenę: -14 modułów Encor Duo Mono 370 Full Black -inwerter SolarEdge 5kWp -14 optymalizatorów SolarEdge DC P-505 - montaż na dachówce -zabezpieczenia DC dla stringów pomiędzy generatorem a inwerterami -podłączenie inwerterów do internetu - system monitoringu pracy systemu/aplikacja int./ Cena 30500 PLN Dzięki za wszelkie opinie. Pozdrawiam. PS Zielony w tym jestem jak ta energia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 06.10.2021 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Moduły robione na zamówienie Coraba. Każda większa hurtownia stara się mieć swoją markę modułów. Najtańsze rozwiązanie w tym momencie z Corabie. Nie wiadomo jakie zabezpieczenia, okablowanie itp. ale ogólnie ok. Spokojnie możesz powalczyć o minimum 2 tysiące na ostatecznej cenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.10.2021 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Witam fachmanów i uzytkowników. Jak oceniacie taką wycenę: -14 modułów Encor Duo Mono 370 Full Black -inwerter SolarEdge 5kWp -14 optymalizatorów SolarEdge DC P-505 - montaż na dachówce -zabezpieczenia DC dla stringów pomiędzy generatorem a inwerterami -podłączenie inwerterów do internetu - system monitoringu pracy systemu/aplikacja int./ Cena 30500 PLN Dzięki za wszelkie opinie. Pozdrawiam. PS Zielony w tym jestem jak ta energia SolarEdge jest potrzebny? Moduły Encor - jakie gwarancje i wydajność po 25 latach? Cena wysoka - tak jak pisze Wekto - w okolicach 28.000 zł PS 14 modułów dla zwykłego SE5K jest na styk. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenobcy 06.10.2021 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 SolarEdge jest potrzebny? Moduły Encor - jakie gwarancje i wydajność po 25 latach? Cena wysoka - tak jak pisze Wekto - w okolicach 28.000 zł PS 14 modułów dla zwykłego SE5K jest na styk. Dzięki, panowie. Trudne pytania zadajecie, a ja nie w temacie zupełnie Ale odpowiem, co wiem. -SolarEdge potrzebny wg instalatorów, bo niektóre /2,3/ panele będą trochę przysłonięte w konkretnych porach dnia. Tak mi przynajmniej tłumaczyli, a ja choć czytałem to i owo, to jednak jestem humanistą -Gwarancja na moduły Encor - 12 lat na wady fabryczne /na wydajność 84,8% po 25 latach/. -Gwarancja na inwerter - 12 lat. -Gwarancja na optymalizatory - 25 lat. Tyle wiem. Dzięki za sugestię odnośnie ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.10.2021 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Moduły (panele) są układenej na jednej połaci w jednym kierunku?Może powinien być SE5K-RWB a nie zwykły SE5K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 06.10.2021 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 06.10.2021 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Można się jeszcze wyrobić z założeniem instalacji do końca roku? Tauron. 4-4,5kwp Drugie pytanie. Zbudowałbym wiatę skierowaną dokładnie na południe, na dwa rzędy paneli, z najkorzystniejszym nachyleniem, jakieś 15m od domu. Czy w tym przypadku koszty rosną, jak przy budowie na ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenobcy 07.10.2021 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2021 Moduły (panele) są układenej na jednej połaci w jednym kierunku? Może powinien być SE5K-RWB a nie zwykły SE5K. Tak, na jednej połaci, w jednym kierunku, tyle tylko, że nie w jednym 'ciągu', bo przeszkadza lukarna. Co do SE5K, to poczytałem, ale niestety nie bardzo rozumiem różnicę. Jeśli tylko 2-3 panele są czasami zacieniane to dlaczego optymalizatory na wszystkich? Zakładanie SolarEdga dla 2-3 paneli jest bez sensu. Są optymalizatory nie wymagające SE bo pracują z każdym inwerterem. Może chcą 'świeżaka' wydrenować z kasy? Nie wiem, ale z wyjaśnień zrozumiałem, że te optymalizatory zapobiegają 'blokowaniu' modułów, które nie są zacienione. Coś jak z połączeniem szeregowym vs. równoległym. A możesz podać przykład tych opty? Przy okazji... wyceniono mi również wersję bez optymalizatorów. I tak: -14 modułów ENCOR DUO Mono 370W Full Black /gwar. 12 lat, wydajność 84,8% po 25 latach/ -inwerter Sofar 5 kWp /gwar. 10 lat/ -reszta jak w poprzedniej wycenie; Cena 24 800 PLN Może ta opcja jest bardziej opłacalna? Dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 07.10.2021 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2021 (edytowane) Witam.Mam prośbę o ocenę czy warto dodać 2 panele więcej. Na załączonym zdjęciu widać zaproponowany układ z 12 panelami o mocy 4,5kW.Chciałbym dodać 2-3 panele, by zyskać ok 0,8-1,2kW więcej mocy. Jednak dwa panele po lewej stronie rano po wschodzie słońca będą zacieniane przez rury dymne/wentylacyjne komina. Na ile to może mieć znaczenie dla pracy całego układu? Jak widać zacienienie nie jest duże i wystąpi tylko z rana, słońce gdy tylko wzejdzie wyżej spowoduje przesunięcie cienia poza obszar paneli. Chodzi więc o tą zupełnie poranną porę, gdy cienie są "długie". Nie byłem jeszcze na dachu z rana, i nie mam jak konkretniej podać czasu zacienienia ale załóżmy, że to potrwa od godz 2-10.Będę wdzięczny za spostrzeżenia.https://zapodaj.net/2d5df5daea958.png.html Edytowane 7 Października 2021 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts