Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Możliwe że moduły nie tracą mocy (albo tracą mało) albo (ewentualnie I) lepsze warunki nasłonecznienia i temperaturowe powodują lepszą produkcję.

Widzę że prowadzisz merytoryczną rozmowę to pozwolę sobie na jeszcze jeden wpis.

PV na południe przyjmuje sie :: przewymiarowanie względem falownika od 10--- do 20% max

I tak mój falownik to 5kW który może pracować ,i tak pracuje z max mocą 5005W Panele mam przewymiarowane względem falownika o 14,4% właśnie po to by nie widzieć strat.

Od samego uruchomienia PV czyli od 25.03 16r do dziś max moc na falowniku to 5005W pomimo że moc paneli to 5720W ( falownik puści tylko 5005W ) właśnie po to aby po tych 20 latach dalej było (ok.5005W) - bo skoro dziś panele są większej mocy od falownika o 14,4% to za 20 lat będą miały moc 5kW tak że mi ciężko bedzie to zobaczyć . Jak w 16r uzyski były w granicach 7MWh tak i za lat naście też będą zbliżone. Wszystko na to wskazuje że tak będzie. A czas pokarze.

Ja nigdy bym nie postawił tezy że po pierwszym roku paneli moc spadnie o 2% a w kolejnych o - 0,5 do 0,7 % bo tego nie wiem. Na moich podane były liniowe spadki 0,6% /rok .

Edytowane przez -voymar-

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zdecydowałem się na 6,5kWp na gruncie.

Teraz pytania - jaki kąt paneli przy kierunku na południe i czy falownik (Sofar) może być pod panelami? Ewentualne umieszczenie go w garażu to prucie elewacji by wprowadzić kabel do falownika i wyprowadzić od niego do skrzynki z bezpiecznikami w przedpokoju. :(

Ja to tylko tu zostawię...

Rok na G12

Dodam, że się mocno pilnowałem z godzinami...

.

9cb80d05d1bfd036med.jpg

.

na g12w byłoby jeszcze gorzej, bo w weekendy nic więcej prądu nie zużywam niż w tygodniu.

Ten podział 1646 / 1976 to chyba dobry wynik ale "mocno się pilnowałeś".

Ile można zyskać w stosunku do zwykłej taryfy?

W praktyce to będzie 0,20 zł/kWh x 1976 kWh = 395,20 zł na sezon?

To jest "za darmo" bak paliwa :D

Ale dzienna taryfa jest droższa niż zwykła. Uwzględniłeś to w tych 20 gr czy inaczej jest?

20 groszy netto taniej w T2 niż w T1

zużyłem 330 kWh więcej w T2 niż T1, licz to raczej w ten sposób.

Ok, czyli 0,20 x 330 kWh daje 66 zł czyli nie warto zachodu i starania się.

Ale taryfa T1 w G12 jest trochę droższa niż T1 w G11 ?

licząc zużycie w taryfach po odpowiednich stawkach wychodzi około 120 zł netto różnicy, taniej w T2, ale męczyłem się niemiłosiernie z tym pilnowaniem zmywarki (jest tak stara, że nie ma timera) i pralki (tej za dnia brakowało niekiedy czasu w taniej, a do prania i przekładania pralek w nocy, żony zmuszać nie mam zamiaru, tak jak i do prasowania po nocach).

Powtarzam, to co twierdziłem wcześniej, że G12 to nie moja bajka.

Zdecydowałem się na 6,5kWp na gruncie.

Teraz pytania - jaki kąt paneli przy kierunku na południe i czy falownik (Sofar) może być pod panelami? Ewentualne umieszczenie go w garażu to prucie elewacji by wprowadzić kabel do falownika i wyprowadzić od niego do skrzynki z bezpiecznikami w przedpokoju. :(

Lepiej daj 35°. Optymalny kąt i kierunek możesz sprawdzić w JRC. Dla mojej lokalizacji optymalne są: kąt 38° i azymut -1° :yes:

Podobno maksymalizacja autokonsumpcji jest w wielu przypadkach ale jednak zależnych od danego gospodarstwa, w układzie wschód - zachód :)

Wtedy jednak produkcja kWh z 1 kWp jest mniejsza.

I jak przy takim układzie wygląda procentowo autokonsumpcja? Nadal jest to magiczna liczba 30% ?

Lepsza jest większa produkcja czy większa autokonsumpcja?

Edytowane przez d7d

.

na g12w byłoby jeszcze gorzej, bo w weekendy nic więcej prądu nie zużywam niż w tygodniu.

Każdy przypadek trzeba traktować indywidualnie. Ja sporo jednak ciągnę dodatkowo z sieci, dlatego dla mnie G12w jest bezkonkurencyjna. Bez żadnego pilnowania - róznica pomiędzy G11 a G12w to minimum 20% taniej.

To zależy co ktoś chce optymalizować.

Max produkcję czy max autokonsumpcję.

Wtedy kąty są różne.

ja robię i jedno i drugie...instalacja południowa, nachylenie około 40

Edytowane przez JTKirk

Ja to tylko tu zostawię...

Rok na G12

Dodam, że się mocno pilnowałem z godzinami...

.

9cb80d05d1bfd036med.jpg

.

Dziwny jest tak słaby wynik z pilnowaniem się.

Mam zlikwidowanego offgrida i teraz mogę podać bez "oszukiwania" ibez wpływu CO

za sierpień 81% tania

wrzesień 74% tania

Jaki wpływ ma auto konsumpcja trudno oszacować

U mnie miesięczne pobory z sieci od momentu zainstalowania PV bez żadnego kombinowania, przy swobodnym korzystaniu z odbiorników wyszło (za XII-IX) tak:

1.8.1 / 1.8.2

268 / 842

202 / 859

261 / 761

178 / 669

106 / 618

54 / 414

35 / 226

65 / 260

110 / 277

158 / 386

Nie zwracam uwagi na porę dnia, domownicy włączają sobie odbiorniki kiedy chcą (włącznie z prądożernymi typu piekarnik, żelazko, pralka itd.), autokonsumpcja co miesiąc inna (od 15% w czerwcu do 40% w grudniu). Wszystko w domu na prąd, taryfa G12w. Średnia cena kWh od 0,43 do 0,47 brutto. Musiałbym stawać na głowie, żeby opłacało się przejść na G11.

Jedyne co mam zoptymalizowane na pracę w taryfie nocnej to ogrzewanie i ciepłą wodę, ale widać to "robi robotę".