stos 02.11.2021 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 02.11.2021 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Rozumiem, przepraszam. Aktualne jest pytanie o możliwość połączenia szeregowego dwóch stringów ale nie na dachu tylko przy falowniku oddalonym o jakieś 25m. Czy to nie spowoduje jakiś zakłóceń? Chodzi o to, czy nie wystąpią jakieś zakłócenia/pętle lub inne problemy np wynikające np z odmiennego połączenia obu ciągów modułów na dachu. Tak strzelam ale wiadomo o co chodzi. Oba stringi mają już zabezpieczenie przepięciowe DC 1000V przy falowniku. Pytam ponieważ może się zdarzyć, że opcja szeregowego połączenia wszystkich modułów ze sobą daje większy zysk mocy. Chyba nie do mnie to pytanie, ale też mogę się odnieść i powiem że może być tak połączone i żadnych zakłóceń nie będzie. Jedynie to wziąć pod uwagę że przy odległości powyżej 10 m niektórzy producenci ochronników preferują montaż i na początku obwodu przy panelach i przy falowniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 02.11.2021 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 T6 nie jest falownikiem o mocy 15 17 kW. Pisząc: piszesz o innych falownikach. Czytając zdanie od połowy też widzę że chodzi o inne, oczywiście masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 02.11.2021 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 (edytowane) Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi.To niech zostanie tak jak jest czyli stringi oddzielnie do dwóch MPPT a potem w praktyce się okaże, które rozwiązanie jest bardziej wydajne.W zasadzie tak na koniec chciałem dopytać o zacienienie, jego wpływ na pracę instalacji, chodzi mi w zasadzie o sensowności montowania dwóch paneli zaznaczonych na ostatnim załączonym zdjęciu. Dach jest położony na południe (z tendencją nieco na wschód). Załączam lokalizację. Kolejne załączniki to zdjęcia wykonane dzisiaj do południa (pomiędzy godziną 9:00 a 12:00).Natomiast na tym "zbiorowym" naniosłem zacienienie paneli, tak z grubsza - mniej więcej tak jak to będzie wyglądało za dnia. Oczywiście zacienienie latem będzie mniejsze, bo słońce "stoi" wyżej. Pewnie już pozostanę przy obecnym układzie paneli - czyli wszystkie "pionowo", stelaż jak widać jest zamocowany. Natomiast jak pisałem wcześniej, zastanawiam się nad sensownością montażu dwóch skrajnych paneli zaznaczonych na ostatnim załączonym zdjęciu na czerwono. W zasadzie to one będą zacienione w "okolicach" południa. Po prostu z rana oraz po południu cień szybko się przesuwa i skraca/wydłuża co jest związane z ruchem słońca. Natomiast koło południa "zwalnia". W tym czasie jest zapewne duża produkcja energii i wówczas zacienienie występuje jeszcze na obu panelach. To znaczy na tym od zachodu (lewa strona zdjęcia) przed południem a na tym od wschodu po południu. Nie wiem czy ten problem będzie występował latem, gdy słońce stoi wyżej i może się okazać, że te panele w ogóle nie będą zacienione, czyli w najbardziej interesującym pod względem produkcji czasie. Wówczas okazało by się, że nadrabiają zaległości. Tego jednak nie wiem. Nie mam żadnej mapki geo, na której mógłbym taka symulację zrobić.Biorąc pod uwagę cały rok - czy jest możliwe, że zysk wynikający z zamontowania tych paneli będzie mniejszy niż by był bez nich? Zapewne w Polsce jest ileś tam słonecznych dni poza sezonem letnim i wówczas może się okazać, że te panele robią złą robotę ze względu na zacienienie i obniżenie sprawności danego ciągu modułów. Jeśli jednak założyć, że w większość dni nie jest już tak słonecznie (zacienienie nie będzie miało wówczas wpływu na produkcję bo światło będzie rozproszone) oraz że w sezonie letnim cienia na tych panelach nie ma to może się okazać, że na siebie zapracują. Dla mnie w tej chwili to takie rozważania teoretyczne ponieważ nie mam jak sprawdzić parametrów związanych z zacienieniem w tej konkretnej sytuacji ale może Wy macie jakieś możliwości i akurat będziecie chcieli poświęcić chwilę czasu na pomoc?Będę wdzięczny za opinie i dziękuje jeszcze raz za poświęcony mi czas. https://zapodaj.net/f4aa23e8c3d0c.png.html https://zapodaj.net/aaa779cdac1fc.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/611ca8c2091d1.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/095336a341fec.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/8163c122bba4b.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/4baff9fc4d08f.jpg.html https://zapodaj.net/644515878f8d7.png.html https://zapodaj.net/8a6beae5a67d7.jpg.html Edytowane 2 Listopada 2021 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 02.11.2021 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 02.11.2021 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Takie będę miał na dachu, produkt ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 02.11.2021 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Cienie rano i wieczorem mają niewielki wpływ i znaczenie. Cienie w południe są groźne. Można nawet stracić gwarancję na panele jeśli się producent dowie że panel był zacieniany. Na panele zacieniane w południe można założyć optymalizatory. Czyli w takiej sytuacji jak u mnie, gdy zacienienie może dotyczyć dwóch paneli, wystarczy założyć dwa optymalizatory na dokładnie te zacienienie w południe panele? Nie ma konieczności dawania optymalizatorów na pozostałe panele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 02.11.2021 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.11.2021 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Cienie rano i wieczorem mają niewielki wpływ i znaczenie. Cienie w południe są groźne. Można nawet stracić gwarancję na panele jeśli się producent dowie że panel był zacieniany. Na panele zacieniane w południe można założyć optymalizatory. Wpływ może mają niewielki tylko brakuje analizy o ile konkretnie będzie mniejsza produkcja w skali poszczególnych miesięcy i jakie to będzie miało przełożenie na zyski / straty finansowe. I ile kosztuję dodatkowe optymalizatory w stosunku do strat z powodu zacienienia. Można stracić gwarancję... ale tylko wtedy gdy cień będzie w godzinach pełnego nasłonecznienia? Takie są zapisy w gwarancji na moduły foto? Widziałeś takie zapisy? masz je na swoje moduły czy tylko słyszałeś o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 02.11.2021 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Zamówiłbym chętnie taką analizę wpływu zacieniowania na straty mocy instalacji ale nie wiem czy gdzieś wykonują taką usługę. Wówczas odpadłyby zapewne problemy z domyślaniem się czy łączyć wszystkie panele w szereg czy rozdzielić stringi do oddzielnych MPPT w falowniku oraz czy w ogóle montować dwa wspomniane panele "skrajne" a jeśli tak to czy dawać do nich optymalizatory.Jednak na chwilę obecną nie mam takiej wiedzy więc pozostaję przy obecnym stanie czyli połączenie oddzielne stringów z możliwością ich szeregowego podłączenia ale już "na dole", przy falowniku. Zamontuję również dwa "skrajne" panele ale bez optymalizatorów. Z czasem w praktyce stopniowo wszystko się dotrze. Jeśli ktoś miałby jeszcze jakieś spostrzeżenia odnośnie tej mojej instalacji to proszę się nimi podzielić.Dziękuję za wszystkie dotychczasowe podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 02.11.2021 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Ja tam bym się zajął tym nieszczęsnym kominem , obniżyć go ile się da i po problemie. Koszt przeróbki pewnie szybko się zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 02.11.2021 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 02.11.2021 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 02.11.2021 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 (edytowane) Czy jest ważne, który "+" jednego stringa połączę z "-" drugiego w celu szeregowego połączenia czy też to zupełnie obojętne? Nic tu się "nie skrzyżuje" i nie dojdzie do jakiś problemów z obwodami w związku z jakimś odwrotnym połączniem w szereg? Edytowane 2 Listopada 2021 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.11.2021 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Przy małym nasłonecznieniu rano albo wieczorem straty są minimalne i zapewne tylko od października to marca. Czytałeś całą gwarancję producenta na panele? Przeczytaj, ciekawa lektura. Te 20 czy 25 lat gwarancji to czysta fikcja w większości przypadków. Tak, czytałem całą gwarancje OGRANICZONĄ. Ma tylko 4 strony. Może są gwarancje bardziej szczegółowo napisane. Nie ma nic na temat pracy modułu lub kilku modułów w częściowym lub w całkowitym zacienieniu. Pewnie twoje moduły mają takie wykluczenia z gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 02.11.2021 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Czy jest ważne, który "+" jednego stringa połączę z "-" drugiego w celu szeregowego połączenia czy też to zupełnie obojętne? Nic tu się "nie skrzyżuje" i nie dojdzie do jakiś problemów z obwodami w związku z jakimś odwrotnym połączniem w szereg? Jeden string to jeden "+" więc nie ma wyboru który + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 02.11.2021 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.11.2021 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 W tej gwarancji zapewne jest zapis podobny do tego: The warranty does not cover failures result from incorrect handling, product modifications, installation, conversion or additions, supplements, operation, natural elements (weather), excessive or deficient energy supply, chemicals, the effect of solid bodies or deliberate damage. Następnie jak przeczytasz instrukcję montażu zapewne będzie tam zapis podobny do tego: ORIENTATION Install the PV moduleas free as possible from shade. Ciekawe jest również czy dodanie (addition) optymalizatorów nie jest sprzeczne z warunkami gwarancji. Z powyższego nie wynika że moduły nie mogą być okresowo zacieniane. Nasłonecznienie wpływa na produkcję a nie na złe lub dobre działanie modułu które może spowodować wyłączenie z gwarancji. Sprawdź czy dodanie optymalizatorów jest sprzeczne z warunkami gwarancji. Sprawdź też czy okresowe polewanie modułów wodą z rzeczki jest zgodne z warunkami gwarancji na moduły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 03.11.2021 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 (edytowane) Jeden string to jeden "+" więc nie ma wyboru który + Dziękuję za pomoc. Chodzi mi o poniżej zilustrowane sytuacje. Już widzę, że raczej nie ma znaczenia, który wariant wybierzemy ale nie zaszkodzi się upewnić skoro naszkicowałem: https://zapodaj.net/e11618df72613.jpg.html I jeszcze jedno pytanie o łączenie paneli. Czy ma znaczenie w jaki sposób są połączone ze sobą? Rozumiem, że w jednym łańcuchu przewód "+" poprzedniego jest łączony z "-" kolejnego itd. Natomiast czy połączenie z kolejnym, niżej położonym łańcuchem ma się odbywać po prostu najkrótszą drogą czyli górny prawy panel jest łączony z dolnym prawym czy też nie ma to kompletnie znaczenia? Pisałem wcześniej, że gdzieś wyczytałem (postaram się znaleźć artykuł), że przewody paneli należy kłaść w jakiś sposób, by uniknąć sprzężeń czy pętli. Nie wiem czego dotyczyła ta sytuacja ale chciałbym o to również dopytać. Generalnie chodzi mi zasadę poprawnego łączenia przewodami kolejnych paneli w danym stringu oraz miejsca wyjścia zasilania z tego stringa. Zdarza się tak, że panele nie tworzą obrysu kwadratu tylko np tak jak jest to w moim przypadku, tworzą odwróconą literę L. Czy w takich sytuacjach można popełnić jakiś błąd wynikający ze złego poprowadzenia przewodów (nie chodzi mi o błędy z połączeniami "+" z "-", zresztą wtyczek pewnie i tak nie ma jak inaczej połączyć) tylko o jakieś błędy wynikające z nieodpowiedniego przeprowadzania czy ułożenia przewodów od jednego punktu/modułu do drugiego. Edytowane 3 Listopada 2021 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 03.11.2021 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts