Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli ty w coś nie wierzysz albo nie chcesz przyjąć do wiadomości chowając głowę w piasek jak struś, to twoja sprawa ale nie nazywaj tego fake newsem bo stajesz się śmieszny.

Poczytaj może (choć wątpię) coś się nauczysz.

https://www.mcelectrical.com.au/solar-panel-warranty-loop-holes-exposed/

Gwarancja vs. zacienienie modułów - czytałem aktualną wersję gwarancji Q.Cells oraz instrukcję montażu modułów - nie ma jakiejkolwiek informacji o takim wyłączeniu z powodu zacienienia.

Jednak nie jest to instrukcja montażu i gwarancja dla regionu Australia :)

Nie pomyślałeś o tym, że są różne gwarancje dla różnych regionów. :)

Przeczytaj, może poszerzysz swoją wiedzę.

Optymalizatory i mikroinwertery o których pisałeś że mogą powodować wyłączenia z gwarancji

Do Microinverters help protect your panel?

Just as a side note, neither QCells or Sunpower have made any requirements to use microinverters or optimisers.

However, if you install Enphase microinverters on the panels that are installed in significant and prolonged shade, in my understanding, you’ll greatly reduce the chance of that panel failing. To their credit, LG is the only panel manufacturer I know of who mention the benefits of Micro-inverters in prolonged shade.

Ani jeden ani drugi.

Przewody dodatni i ujemny prowadzimy blisko siebie od początku do końca stringu.

Nie wiem w jaki sposób należy prowadzić przewody. Gdyby panele były łączone równolegle to rozumiem, że plus i minus mogły by biec koło siebie kolejno pod panelami i każdy panel byłby łączony do nich równolegle. Natomiast w połączeniu szeregowym panele łączy się zapewne ze sobą jednym kablem na zasadzie plus do minusa: pierwszy panel jest podłączony np do przewodu ujemnego biegnącego od falownika, następnie plus tego panela łączy się z minusem kolejnego aż do końcowego panela, którego wyjście dodatnie łączy się z przewodem, który biegnie do plusa falownika. Oczywiście można pewnie tak połączyć panele, że tymi zasilanymi z falownika będą dwa ulokowane koło siebie.

Na moim rysunku z lewej strony faktycznie pierwszy i ostatni panel nie są ulokowane przy sobie, są oddzielone tym panelem środkowym. Czy o to Ci chodziło, że połączenie nie jest poprawne?

Jeśli to nie problem to czy mógłbyś to nanieść prawidłowe połączenia dla dwóch stringów na poniższym rysunku?

https://zapodaj.net/8491087355641.jpg.html

Edytowane przez Dolce1313

Panowie pytanie w sprawie autokonsumpcji.

Jeśli falownik TRÓFAZOWY wskazuje produkcję 3600W, a włączony jest jeden odbiornik o mocy 2000W to autokonsumcja wynosi 1200W czy 2000W.

Jeżeli to odbiornik 1-fazowy a operatorem jest PGM to autokonsumpcja wyniesie 2000, w Tauronie i pewnie też w przypadku pozostałych to 1200

Nie wiem w jaki sposób należy prowadzić przewody. Gdyby panele były łączone równolegle to rozumiem, że plus i minus mogły by biec koło siebie kolejno pod panelami i każdy panel byłby łączony do nich równolegle. Natomiast w połączeniu szeregowym panele łączy się zapewne ze sobą jednym kablem na zasadzie plus do minusa: pierwszy panel jest podłączony np do przewodu ujemnego biegnącego od falownika, następnie plus tego panela łączy się z minusem kolejnego aż do końcowego panela, którego wyjście dodatnie łączy się z przewodem, który biegnie do plusa falownika. Oczywiście można pewnie tak połączyć panele, że tymi zasilanymi z falownika będą dwa ulokowane koło siebie.

Na moim rysunku z lewej strony faktycznie pierwszy i ostatni panel nie są ulokowane przy sobie, są oddzielone tym panelem środkowym. Czy o to Ci chodziło, że połączenie nie jest poprawne?

Jeśli to nie problem to czy mógłbyś to nanieść prawidłowe połączenia dla dwóch stringów na poniższym rysunku?

Poprowadź przewody tak jak w #19745 eliminując powstawanie i ograniczając ew. oddziaływanie pętli indukcyjnej

W tym sęk, że właśnie chodzi mi o to jak poprowadzić przewody "od panela do panela", żeby uniknąć pętli. Jak później połączyć ze sobą obwody dwóch stringów - to już pojąłem.

Jeśli to nie kłopot to proszę nanieść na poniższym rysunku połączenia pomiędzy panelami oraz gdzie mają być wyjścia "główne" (czyli przewodów już do falownika) odpowiednio z tych dwóch stringu:

Panowie pytanie w sprawie autokonsumpcji.

Jeśli falownik TRÓFAZOWY wskazuje produkcję 3600W, a włączony jest jeden odbiornik o mocy 2000W to autokonsumcja wynosi 1200W czy 2000W.

Jeżeli jesteś podłączona do ZE, który ma bilansowanie międzyfazowe, to auto konsumpcja będzie 2000W (zanim energia zostanie wysłana za licznik nastąpi jej dodanie, skumulowanie, autokonsumpcja a następnie nadwyżka wysłana do ZE)

Brak bilansowania międzyfazowego (tak jest u mnie w ENERGA) spowoduje, że autokonsumpcja będzie na 1200W, 2400W oddasz do sieci, z czego do odebrania masz tylko 1920W i z tego pokryjesz dopiero niedobór 800W.

No chyba że odbiornik będzie trójfazowy, to autokonsumpja wyniesie 2000W

Dziekuję.

Zapoznam się z tym artykułem wieczorem.

W zasadzie to w tej chwili jestem na etapie poprawnego połączenia paneli i jeśli ktoś mógłby mi konkretnie rozrysować takie połączenia na załączonym wcześniej rysunku z dwoma stringami to będę bardzo wdzięczny.

Bardzo dziękuję. To mi rozjaśniło sprawę.

Mam jeszcze dwa pytania.

1) Czy jest istotne, który z przewodów - dodatni lub ujemny - ma być łączony do pierwszego panela a który ma biec "w całości" do ostatniego?

2) I właściwie prośbę. Czy mógłbyś zaznaczyć jak ma być łączony przewód uziemiający? Zielonym kolorem rozrysowałem stelaż paneli. Czy tym przewodem łączy się kolejne profile stelażowe? Profile mam mocowane uchwytami do rąbków stojących - czy to ma jakieś znaczenie dla prowadzenia uziemienia (chodzi mi ot o, że może się zdarzyć, iż uchwyty wrzynając się w rąbki powodują połączenie z blachą dachową)?

https://zapodaj.net/beb953ec42463.jpg.html

Jeżeli jesteś podłączona do ZE, który ma bilansowanie międzyfazowe, to auto konsumpcja będzie 2000W (zanim energia zostanie wysłana za licznik nastąpi jej dodanie, skumulowanie, autokonsumpcja a następnie nadwyżka wysłana do ZE)

Brak bilansowania międzyfazowego (tak jest u mnie w ENERGA) spowoduje, że autokonsumpcja będzie na 1200W, 2400W oddasz do sieci, z czego do odebrania masz tylko 1920W i z tego pokryjesz dopiero niedobór 800W.

No chyba że odbiornik będzie trójfazowy, to autokonsumpja wyniesie 2000W

Na liczniku ee widać pobory i oddanie do sieci w każdej fazie oddzielnie?

Na fakturze też widać naliczenie zużycia w każdej fazie?

Przecież pytanie @kaja2928 dotyczyło mocy, @magdaseb odnosi się też do mocy, a @d7d to neguje porównując do wskazań i opłat za energię, a przecież to nie to samo, nie można porównywać i odnosić się do różnych jednostek

Bardzo dziękuję. To mi rozjaśniło sprawę.

Mam jeszcze dwa pytania.

1) Czy jest istotne, który z przewodów - dodatni lub ujemny - ma być łączony do pierwszego panela a który ma biec "w całości" do ostatniego?

2) I właściwie prośbę. Czy mógłbyś zaznaczyć jak ma być łączony przewód uziemiający? Zielonym kolorem rozrysowałem stelaż paneli. Czy tym przewodem łączy się kolejne profile stelażowe? Profile mam mocowane uchwytami do rąbków stojących - czy to ma jakieś znaczenie dla prowadzenia uziemienia (chodzi mi ot o, że może się zdarzyć, iż uchwyty wrzynając się w rąbki powodują połączenie z blachą dachową)?

https://zapodaj.net/beb953ec42463.jpg.html

Stary ja Ci dobrze radzę, jak zadajesz tego typu pytania to lepiej się za to nie bierz samemu, bo zrobisz sobie albo komuś krzywdę.

To nie jest malowanie ściany, tu błędy mogą kogoś zabić...

Stary ja Ci dobrze radzę, jak zadajesz tego typu pytania to lepiej się za to nie bierz samemu, bo zrobisz sobie albo komuś krzywdę.

To nie jest malowanie ściany, tu błędy mogą kogoś zabić...

Popieram. Jeżeli czujesz się na siłach wykonać montaż mechaniczny stelażu to do kabelków poproś znajomego elektryka o pomoc albo zatrudnij obcego. Tym bardziej, że po wykonaniu uziemienia trzeba wykonać pomiary, których sam nie przeskoczysz.

Przewody ujemny i dodatni zostały już poprowadzone do falownika a razem z nimi przewód uziemiający. Falownik jest wewnątrz domu w piwnicy. Z tyłu za falownikiem, za ścianą jest pomieszczenie nieużytkowe bez posadzki i tam wbito pręt uziemiający. To robił elektryk ja jedynie dopytuję o poprawność montażu bo sam widzę, że może być coś nie tak. Zresztą samemu mi się wydawało, że tak jest najprościej wykonać uziom czyli poprowadzić od stelażu w peszlu z przewodami zasilającymi od paneli. Jednak gdy poczytałem o instalacjach zacząłem mieć wątpliwości. Wszystko można poprawić i to nie jest problem. Nie pierwszy i nie ostatni raz ktoś coś zrobił może nie do końca tak jak się powinno, zdarza się.

Tak naprawdę to ja teraz gromadzę jakieś argumenty, żeby w przypadku konieczności zmiany porozmawiać na spokojnie o tym z elektrykiem. Dlatego każda sensowna porada jest dla mnie ważna.

Wracając do wykonanej już częściowo instalacji to nie wiem, czy przewód uziemiający może biec z kablami od paneli (dodatnim i ujemnym) i czy nie powinno być to inaczej wykonane połączenie elektryczne paneli. Poniżej zamieściłem zdjęcia, na podstawie wyprowadzonych kabli domyślam się, że nie da się naciągnąć tego ujemnego więc powstanie pętla. Wiem jak zrobić, już to zostało naszkicowane. Teraz chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób powinno wyglądać poprawne uziemienie takiej instalacji.

Jeśli ktoś mógłby to wyjaśnić to będę wdzięczny, tak czy inaczej dziękuje za dotychczasowe porady.

https://zapodaj.net/69663cd402df3.jpg.html

https://zapodaj.net/6b0abf04a988c.jpg.html

Na fakturze z jakiego ZE widać zużycia na każdej fazie oddzielnie? możesz załączyć?

bo na mojej z ENERGA nie ma takiej pozycji, jak rozliczenia na każdej fazie oddzielnie.

jest podział na L1 i L2, ale dotyczy to taryf, a nie faz.

Przecież pytanie @kaja2928 dotyczyło mocy, @magdaseb odnosi się też do mocy, a @d7d to neguje porównując do wskazań i opłat za energię, a przecież to nie to samo, nie można porównywać i odnosić się do różnych jednostek

Pytanie było bez podtekstów.

W efekcie końcowym dla prosumenta nie liczy się moc tylko to jak rozliczą pobraną i oddaną energię uwzględniając rozliczenie międzyfazowe.

Na fakturze z jakiego ZE widać zużycia na każdej fazie oddzielnie? możesz załączyć?

bo na mojej z ENERGA nie ma takiej pozycji, jak rozliczenia na każdej fazie oddzielnie.

jest podział na L1 i L2, ale dotyczy to taryf, a nie faz.

Pytanie dotyczyło tego q jaki sposób prosument może sprawdzić czy ZE dobrze rozlicza przypadek o który pytał @kaja2928.

Gdy prosument ma PV z falownikiem jednofazowym a instalacja w domu jest trójfazowa to zawsze będzie "w plecy".