Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Komin jest systemowy izolowany z nierdzewki od kominka, i tak jest za krótki dlatego ten strażak.

Instalacja jest / będzie przewymiarowana bo ma 35 paneli po 280W, a moje zużycie energii elektrycznej za 2020 rok to 5620 kWh.

Dlatego wybrałem opcję wschód - zachód, dzięki temu powinienem mieć lepszą auto konsumpcję.

Moja instalacja nie jest jeszcze skończona, ekipa ma wrócić i zamontować pozostałe 3 panele.

Pewnie przeliczałeś różne warianty.

Przy ustawieniu na południe z instalacji 10 kWp może będzie produkcja na poziomie 10.000 kWh.

Przy ustawieniu na wschód-zachód może będzie roczna produkcja na poziomie 9.500 kWh.

Nie przeliczałem, jak budowałem dom złożyłem wniosek do programu gminnego.

Teraz projekt się materializuje, cena po dopłacie konkurencyjna, instalacja przewymiarowana, w domu wszystko na prąd.

Mam nadzieję do końca roku mieć już wymieniony licznik przez PGE. Muszę jeszcze się dokształcić, czy zostać na G12 W czy zmienić na G11.

Szybkie pytanie. Chcąc kiedyś docelową moc instalacji 10kw a mając dosyć ciasny budżet warto zrobić teraz na szybko instalacje 5kw a w przyszłości rozbudować ją o drugą identyczną? Albo zrobić 4kw paneli z falownikiem 10kw a w przyszłości dołożyć samych paneli? Czy może w obu wypadkach przyszle aneksy wrzucą mnie do nowych warunków i nie ma sensu zawracać sobie głowy?

Szybkie pytanie. Chcąc kiedyś docelową moc instalacji 10kw a mając dosyć ciasny budżet warto zrobić teraz na szybko instalacje 5kw a w przyszłości rozbudować ją o drugą identyczną? Albo zrobić 4kw paneli z falownikiem 10kw a w przyszłości dołożyć samych paneli? Czy może w obu wypadkach przyszle aneksy wrzucą mnie do nowych warunków i nie ma sensu zawracać sobie głowy?

Kto bogatemu zabroni... pomysł fatalny.

jak można się wypowiadać w kwestii przyszłości, nie znając tejże?

Idziesz w poniedziałek do pracy? :)

Czy może w obu wypadkach przyszle aneksy wrzucą mnie do nowych warunków i nie ma sensu zawracać sobie głowy?

Przeczytaj to. Czyli po rozbudowie zostaniesz w starych zasadach ale nie jest to takie całkiem pewne.

Witam.

A ja mam prośbę o opinię.

Mam już zaplanowany układ panel w dwóch stringach, wyglądało by to tak:

https://zapodaj.net/be7a07652fc00.jpg.html

Jednak ze względu na cień od komina zastanawiam się nad przeniesieniem głównie górnego panela lewego stringa, mniej więcej tak by wyglądało "wędrowanie" cienia jesienną porą:

https://zapodaj.net/b7da26ae8c593.png.html

Pytanie jest takie - chodzi mi głównie o problem z zacieniem górnych paneli. Czy warto przenieść panel w ten sposób:

https://zapodaj.net/efeb997567c7b.jpg.html

Problem w tym, że nie wiem jak to będzie latem, tzn w dłuższe dni, latem. Może w ogóle problem nie wystąpi. Niestety nie przyglądałem się latem jak wygląda zacienienie.

Może są też jakieś inne powody, żeby nie robić takiego nieco dziwnego ułożenia w kształcie odwróconej litery U (bo np. będzie się tam gromadził śnieg albo coś innego przeszkadza, co w tej chwili nie przychodzi mi do głowy). Natomiast akurat w tym wolnym miejscu pada cień, gdy już będzie jako taka produkcja energii. Potem się skraca i przesuwa w górę więc w niewielkim stopniu dociera do pierwszego górnego panela, o którego w zasadzie cień nie będzie zahaczał (szczególnie latem).

W sumie chodzi mi o poradę odnośnie tych górnych, skrajnych paneli obu stringów, bo trzeba się liczyć z tym, że one będą zacieniane przed i po południu, w godzinach dobrej produkcji energii.

Przenosić je czy zostawić? Czy da się ustalić na chwile obecną czy przestawienie panela ma sens?

Edytowane przez Dolce1313

Oba rozwiązania mogą być.

Cokolwiek zrobisz, nie planuj dodawania za pół roku paneli do istniejącego stringu, To się nie uda bo nie dostaniesz już takich samych paneli.

... to jest jeden z argumentów za rozwiązaniem Huawei. W przyszłości aktualne moduły będą niedostępne a może się zdarzyć potrzeba rozbudowy/wymiany modułów. Podpinasz optymalizator za 150 zł i masz problem z głowy.

Można też zaprojektować długi łańcuch i oblecieć całość instalacji na jednym stringu (oszczędność zabezpieczeń i okablowania a w pakiecie Rapid Shutdown).