Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Dzięki za odpowiedź.

Nie mam wejścia na tą połać dachu od poddasza dlatego montaż paneli na szczycie w jednym ciągu odpada.

Wyglądem się nie przejmuję bo i tak tego nie widzę.

Ze śniegiem faktycznie jest tak jak piszesz ale zimą produkcja i tak będzie u mnie niewielka. Dach ma kąt ok 20st. Bardziej istotne jest dla mnie to, żeby na wiosnę te panele w razie potrzeby przeczyścić, chodzi głównie o dolną część przy ramce, gdzie będzie zbierał się brud.

Wszystkiego nie da się wyeliminować ale chodzi mi głównie o te pory roku, kiedy dni są dłuższe i operuj słońce czyli od wiosny do jesieni a to co napisałeś o małych stratach wynikających z zacienienia nie jest niestety prawdą.

W przypadku paneli skierowanych na południe, w "godzinach szczytu", kiedy uzysk z paneli jest maksymalny najlepiej nie mieć żadnego cienia. Nawet część jednego zacienionego panela determinuje pracę całej instalacji. Jeśli zacienienie będzie występowało w porze maksymalnej produkcji to straty ogólne będą duże, bo to będzie się odbywało dzień po dniu.

Pozostaje opcja z optymalizatorami ale po pierwsze nie wiem póki co jak to zadziała w moim przypadku a pod drugie uważam, że im bardziej uda mi się dopasować układ paneli w ten sposób, by unikać cienia w godzinach maksymalnego nasłonecznienia, tym lepiej. Jeśli już nie będzie wyjścia to można pomyśleć o optymalizatorze.

Tu jest dobry materiał na jego temat:

Zacienienie jednego panela wyłącza tylko przeważnie połowę panela, pozostałe pracują normalnie i nie ma to wpływu na całość instalacji więc strat będzie niewiele. W samo południe cień jest krótki więc raczej nie dosięgnie paneli.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej,

Pewnie standardowe pytanie o wybór komponentów, ale no - dostałem ofertę na FV, 10kW, +/- 42kpln. Falowniki mamy do wyboru hybrydowe, Huawei lub Fronius Gen24. Mentalnie wolałbym Froniusa, bo nie chińczyk ;) ale wiem że na takim myśleniu można się przejechać. Także pytanie, czy Huawei może nie będzie lepszym wyborem i jeśli tak, to dlaczego? Fronius ok 1kpln dopłaty wymaga.

Dalej Panele - mamy Qcells, Hyundai, Longi i Viessmany. Myslałem nad pierwszymi dwoma, ze wskazaniem na Hyundaie ze względu na dłuższą gwarancję.

W sensie Huawei? SUN2000 10KTL-M1 3F - taki model. Nie mam pojęcia czy to "prawdziwa" hybryda czy jakis workaround :)

Zabezpieczenie antywyspowe to rozumiem po to, żeby instalacja działała podczas awarii sieci? Dopytam - ogólnie w pierwszej fazie nie planowałem magazynów energii i raczej działanie OnGrid - Czy do tego takie zabezpieczenie też jest potrzebne? Dopytam tez na pewno w firmie

Co do paneli - jak ocenić jakość wykonania? :) Wszystkie są w zbliżonych cenach, wszystkie mają podobne parametry.

Śliczne dzięki za informacje :) No to skłaniam się ku Froniusowi, model na pewno potwierdzę, że to nie żaden kastrat - tak jak pisałem, póki co nie planuję baterii zadnych, ale tez nie ma się co odcinać od możliwości. 90sek na przepięcie to też akceptowalna wartość, pod warunkiem, że dzieje się automatycznie :) Wot do racka się dołoży UPS, reszta nie jest kluczowa. Konkurencja zakładam działa podobnie? Czy są jakieś porządne alternatywy dla tego Froniusa?

Co do paneli - sugerując się opiniami w internecie, to Qcells albo Hyundai. Na LG mnie nie stac. Zobaczę czy mają coś na stanie i czy można to pomacać wcześniej, ale okiem laika to pewnie dużo nie wyłapię.

Śliczne dzięki za informacje :) No to skłaniam się ku Froniusowi, model na pewno potwierdzę, że to nie żaden kastrat - tak jak pisałem, póki co nie planuję baterii zadnych, ale tez nie ma się co odcinać od możliwości. 90sek na przepięcie to też akceptowalna wartość, pod warunkiem, że dzieje się automatycznie :) Wot do racka się dołoży UPS, reszta nie jest kluczowa. Konkurencja zakładam działa podobnie? Czy są jakieś porządne alternatywy dla tego Froniusa?

Mam Froniusa prywatnie i niezmiennie uważam że bez sensu jest pakować weń kasę. Za cenę Fronka ongrid weź sobie GoodWe ET hybrydę. Tu już masz normalnie wyjście UPS na wyselekcjonowane obwody, falownik się przełącza w ciągu 5ms w razie braku sieci. Wraz z automatyczną SZR przełącza cały dom na wyspę w 20 sek. Jestem w trakcie podpinania takiej hybrydy w nowym domu w... Ełku. ;) Tylko niestety hurtownia uwaliła pakowanie, moduły się przesunęły w transporcie i dwa są do wymiany więc aktualnie prace tam zawieszone. A już tupałem nóżkami że będzie działać. :p

Co do paneli - sugerując się opiniami w internecie, to Qcells albo Hyundai. Na LG mnie nie stac. Zobaczę czy mają coś na stanie i czy można to pomacać wcześniej, ale okiem laika to pewnie dużo nie wyłapię.

Pakowanie kasy w LG jest absurdalne, aczkolwiek w związku z przerwą w Ełku robię teraz instalację wujkowi i ten zażyczył sobie moduły LG (z SE), które kosztują 2400/kWp, choć te przynajmniej niewiele ostatnio zdrożały w stosunku do konkurencji. W zasadzie jedyne co mają to gwarancja 25 lat. Bierz coś z Teir1 Jinko, LONGi, Phono -- większość ma 15 lat gwarancji i to wystarczy.

@myjk ale weź do tego GoodWe kombinuj akumulator o napięciu minimum 180 - 600V popłyniesz z kosztami.

Jako kolejny już powielasz ten błąd (AFAIR już to wykazywałem w tym wątku). Baterie GoodWe chodzą na 102.4V @ 25A max (HVS) lub 51.2V @ 40A max (HVM). Przedział wartości który podajesz to napięcie robocze całych bloków. Ergo, ceny baterii do GoodWe są niższe niż np. do wspomnianego Huawei.

OK rozumiem... czyli wystarczą 4 aku. Faktycznie zamiast Froniusa można wziąć GoodWe. W sumie mam ich falownik od zawsze, poza tym który się skopcił niespełna 2 lata temu. Wymienili na podobny ale nowszy, cała zabawa wraz z wysyłkami trwała 5 dni roboczych.

Hybryda może być zajefajna, nie wiem jak z BMS`ami w tych inwerterach są pytanie jak działają.

EDIT: OK widziałem są kable do BMS`a

Edytowane przez marcinbbb

Czy możesz podać jaki model tej hybrydy GoodWe można zastosować w 3 fazowej instalacji 10kWp i napięciu baterii 48V?

Na stronie GoodWe nie mogę takiego modelu znaleźć.

Tu jest pełne zestawienie jakie modele z jakimi bateriami współpracują:

https://pl.goodwe.com/Public/Uploads/sersups/GW_Approved%20Battery%20Options%20Statement-EN.pdf

Ale które mają akurat 48V to nie wiem.

Mam Fronius Symo 10.0-3-M i chciałem go spiąć z wi-fi.

Niestety napotkałem problem, i mam pytanie :

- instalacja nie jest odebrana, czy to problem ?

- mam net mobilny i router blisko inwertera.

Czy ktoś miał podobny problem ? Docieram do punktu gdzie powinienem się podłączyć do domowej sieci wi-fi.

Mam Fronius Symo 10.0-3-M i chciałem go spiąć z wi-fi.

Niestety napotkałem problem, i mam pytanie :

- instalacja nie jest odebrana, czy to problem ?

- mam net mobilny i router blisko inwertera.

Czy ktoś miał podobny problem ? Docieram do punktu gdzie powinienem się podłączyć do domowej sieci wi-fi.

Nie jest to problem.

Zmień przeglądarkę na Firefoxa, a jeśli nie chcesz a jest to Chrome to zmień język na eng.

Mam pytanie o montaż paneli na dachu z płyty warstwowej. Dach to płyta, chyba taka https://alfapanel24.pl/plyty-warstwowe/plyty-warstwowe-dachowe/3-garby/. Czyli wychodzi trapez co jakieś50 cm. Zewnętrzna blacha jest grubości 0,5mm. Czy można montować panele tylko i wyłącznie do blachy zewnętrznej? Ktoś poleci najlepszy sposób montażu. Do zamontowania jest 20kWp paneli.