Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktoś może doradzić wybór paneli ?

JA Solar JAM60S21 czy Longi Solar LR4-60-HPB360 ?

Wg karty katalogowej produkty prawie identyczne, jednak zastanawiam sie czy jest cos czego tam nikt nie napisał - czyli z użytkowania.

Falownik to Solar Edge.

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Chcesz przepłacać za Solar Edge- Wolno ci -Jest OK

Ja przepłacam lecz za auta Premium -bo one sie przemieszczają PV leży na dachu no ale jak mówią kto bogatemu zabroni.

Powodzenia.

PS. Z tymi PV to tak jak w 90-tych latach z kompami Przepłacało się za markę. Bebechy były te same w środku -tylko nalepka była że to złożono w XXXXX lub LOGO było wywalone w centralnym punkcie.

Ja przepłacam lecz za auta Premium -bo one sie przemieszczają PV leży na dachu no ale jak mówią kto bogatemu zabroni.

Powodzenia.

PS. Z tymi PV to tak jak w 90-tych latach z kompami Przepłacało się za markę. Bebechy były te same w środku -tylko nalepka była że to złożono w XXXXX lub LOGO było wywalone w centralnym punkcie.

Ehhh, nie pytałem o falownik :) Solar Edge bo mam kilka miejsc gdzie sporadycznie moze pojawić się cień i potrzebuje optymalizatorów. Jest ku temu jeszcze parę innych powodów :)

Moje pytanie bardziej dotyczy paneli: Longi czy Ja Solar ? Po parametrach patrząc są niemal identycznie, ale diabeł tkwi w szczegółach - moze jest cos w budowie o czym nie wiem, moze w awaryjnosci, o czym tez nie wiem, moze jeszcze coś innego...o czym też nie wiem. W sumie porównywanie po karcie katalogowej tez jest takie sobie, bo realia mogą być inne, no ale :) Póki nie mam konkretnego typu to się nie wypowiadam, bo jestem jak erotoman teoretyk, a tu potrzebna jest opinia kogoś kto miał z tym stycznosć i wie na co zwrócić uwagę. Być może oba modele są w zasadzie takie same i nie ma co się rozwodzić, który lepszy.

BTW za auta premium tez przepłacam, choć nie płacę swoimi pieniedzmi tylko firmowymi :) No ale kto firmie zabroni :)

Powodzenia.

Pisanie, że SolarEdge ma te same bebechy w środku, co inne marki, jest lekkim nadużyciem.

Jeden przepłaca za samochód, drugi ma go za darmo, trzeci przepłaca za PV, czwarty za stereo, piąty za 300-sto metrową chałupę. Co człowiek, to inne sposoby na przepalenie kasy.

No i czego tak rżysz?

Energia, zgodnie z prawem, ma prawo być przechowywana w sieci przez 12 miesięcy od jej wprowadzenia do sieci.

PGE rozlicza ją już po miesiącu od wprowadzenia.

W tym samym rozliczeniu energia przechowywana przez 12 miesięcy jest kradziona przez PGE.

Energię ze stycznia 21r- masz do stycznia 22r

Luty21 --do luty 22

Po za tym rozliczenie 1/2 roku ( sty---czer ) :p:P:P

A niech kradną - jak tak liczysz.

No i czego tak rżysz?

Energia, zgodnie z prawem, ma prawo być przechowywana w sieci przez 12 miesięcy od jej wprowadzenia do sieci.

PGE rozlicza ją już po miesiącu od wprowadzenia.

W tym samym rozliczeniu energia przechowywana przez 12 miesięcy jest kradziona przez PGE.

Energia ma być przechowywana nie przez 12 miesięcy tylko do 12 miesięcy (tak sądzę ale mogę nie mieć racji).

PGE rozlicza ją już po miesiącu... jeżeli w danym miesiącu zmagazynowałeś energię a nie miałej wcześniej innej zmagazynowałeś to nadwyżki nad bieżące pobory (np. nocne) rozliczają z tego miesiąca.

Tak jest?

Nie rozumiem poniższego stwierdzenia

"W tym samym rozliczeniu energia przechowywana przez 12 miesięcy jest kradziona przez PGE. "

Jeśli wczoraj wymieniono mi licznik na dwukierunkowy, to chyba nie ma sensu zmieniać taryfy G12W którą mam teraz.

Nowa instalacja więc nic nie wprowadziłem do sieci a obecnie produkcja żadna.

Nad zmiana taryfy będę mógł myśleć za pół roku.

Nie ma sensu. I najprawdopodobniej nie będzie miało w przyszłości. Chyba, że nagle zaczniesz o wiele więcej zużywać w drogiej strefie. Natomiast jeżeli masz rozliczenie dwumiesięczne, to zmień na półroczne - w pierwszym okresie ma to znaczenie, będziesz miał teraz marną produkcję i przy częstszych rozliczeniach dopłacisz za pobór, a w lecie nadprodukcja zostanie na przyszłe okresy. Przy rozliczeniu półrocznym skonsumujesz nadprodukcję z czerwca w rachunku za pierwsze półrocze 2022.

Nie ma sensu. I najprawdopodobniej nie będzie miało w przyszłości. Chyba, że nagle zaczniesz o wiele więcej zużywać w drogiej strefie. Natomiast jeżeli masz rozliczenie dwumiesięczne, to zmień na półroczne - w pierwszym okresie ma to znaczenie, będziesz miał teraz marną produkcję i przy częstszych rozliczeniach dopłacisz za pobór, a w lecie nadprodukcja zostanie na przyszłe okresy. Przy rozliczeniu półrocznym skonsumujesz nadprodukcję z czerwca w rachunku za pierwsze półrocze 2022.

Mam rozliczenie półroczne.

Wyjaśni mi ktoś prostym językiem, dlaczego warto lub nie, mieć G12, przy założeniu, że produkcja PV pokrywa roczne zapotrzebowanie domu na energię? :confused:

Tak na chłopski rozum, skoro PV wyprodukuje ile trzeba, taryfa jaka by nie była nie ma wielkiego znaczenia, chyba że w opłatach stałych jest jakaś różnica?

Wyjaśni mi ktoś prostym językiem, dlaczego warto lub nie, mieć G12, przy założeniu, że produkcja PV pokrywa roczne zapotrzebowanie domu na energię? :confused:

Tak na chłopski rozum, skoro PV wyprodukuje ile trzeba, taryfa jaka by nie była nie ma wielkiego znaczenia, chyba że w opłatach stałych jest jakaś różnica?

Przy takim założeniu wybieraj taryfę o najniższych opłatach stałych. Albo się w ogóle tym nie kłopocz, bo różnice są znikome. Pamiętaj, że apetyt rośnie w miarę jedzenia i jak zwiększysz zużycie taryfa zacznie mieć znaczenie ;).

Przy takim założeniu wybieraj taryfę o najniższych opłatach stałych. Albo się w ogóle tym nie kłopocz, bo różnice są znikome. Pamiętaj, że apetyt rośnie w miarę jedzenia i jak zwiększysz zużycie taryfa zacznie mieć znaczenie ;).

1go stycznia minie rok od zamieszkania, więc będę miał 'czarno na białym ile dom wszamie energii (3730kWh do 08.11) coś tam dodam i będzie jakaś wiedza. Pozostanie pytanie ile PV wyprodukuje :D

Panów z Enei z licznikiem nowym nie widać, a szkoda, bo dziś piękne słoneczko u nas :jawdrop:

Edytowane przez Pytajnick